Αποστολέας Θέμα: Η μακρά ιστορία ενός ρολογιού: Webb C. Ball Co Tank  (Αναγνώστηκε 1658 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος baller

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
Η μακρά ιστορία ενός ρολογιού: Webb C. Ball Co Tank
« στις: Νοέμβριος 09, 2025, 10:43:20 πμ »
Μου αρέσουν τα vintage ρολόγια από αισθητική άποψη και τα κυνηγάω (όσο μου επιτρέπει η τσέπη μου), αλλά επίσης με συναρπάζει η ιστορία που μπορεί να κουβαλάει ένα παλιό ρολόι, η διαδρομή του κι οι πληροφορίες που ανακαλύπτει κανείς καθώς ιχνηλατεί την προέλευσή του. Το τελευταίο μου απόκτημα είναι μια ενδιαφέρουσα τέτοια περίπτωση.

Πρόκειται για ένα ρολόι μάρκας Webb C. Ball Co, μιας μάρκας που δεν είχα ξαναδεί, αλλά μου κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω του σχεδιασμού του, που παρέπεμπε σε vintage Longines και Hamilton της δεκαετίας του '30, απ' τα οποία κυκλοφορούν αρκετά - όποτε πετύχαινα κανένα το ζήλευα όμως λόγω υψηλής τιμής δε μπορούσε να τ' αγοράσω. Η αγγελία έγραφε «απόλυτα λειτουργικό» - κουρδιστό, ασφαλώς. Το ότι λειτουργούσε σε συνδυασμό με την πολύ καλή εξωτερική του κατάσταση μου έκανε μεγάλη εντύπωση, καθώς ήμουν σχεδόν πεπεισμένος πως επρόκειτο για ένα ρολόι της δεκαετίας του '30. Η τιμή ήταν 110€. Αναζήτησα λοιπόν πληροφορίες για τη μάρκα στο Google και στο Chat GPT. Κι ορίστε τι βρήκα:

Παράθεση
Ο Webb C. Ball υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές μορφές της αμερικανικής ωρολογοποιίας. Ήταν ωρολογοποιός από το Κλίβελαντ του Οχάιο, και έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος που έθεσε τα πρότυπα ακρίβειας για τα σιδηροδρομικά ρολόγια στις Η.Π.Α.

Το 1891, μετά από ένα τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Kipton του Οχάιο (λόγω καθυστέρησης 4 λεπτών ενός μηχανικού ρολογιού), ο Ball ανέλαβε να οργανώσει το σύστημα πιστοποίησης ρολογιών για τους σιδηροδρομικούς. Έτσι γεννήθηκε ο “Official RR Standard”, που καθόριζε:

-Απόκλιση το πολύ ±30 δευτερόλεπτα την εβδομάδα.
-Ελάχιστο 17 jewels.
-Ρυθμιζόμενο σε 5 θέσεις.
-Χειροκίνητος μηχανισμός με lever set (όχι crown set) για αποφυγή τυχαίας ρύθμισης.

Η Ball Watch Co. έγινε το σύμβολο της αξιοπιστίας και της ακρίβειας στην εποχή του ατμού.

Η Ball δεν κατασκεύαζε τους μηχανισμούς εξ ολοκλήρου, αλλά τους παρήγγελλνε σε κορυφαίους κατασκευαστές: Hamilton, Elgin, Waltham, Hampden, Longines (μέσω Wittnauer). Αυτό έκανε τα Ball ρολόγια υβρίδια αμερικανικής ποιότητας και ελβετικής τεχνογνωσίας.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1920, η Ball άρχισε να παράγει και ρολόγια χειρός, απευθυνόμενη σε επαγγελματίες και αξιωματικούς.

Η ιστορία του Ball και της εταιρείας του μου άρεσε, κι έτσι αποφάσισα ν' αγοράσω το ρολόι στα τυφλά, χωρίς να μπορώ να δω τον μηχανισμό του - κι ό,τι ήθελε προκύψει. Οι πιθανότητες, άλλωστε, να έχει ποιοτικό ελβετικό μηχανισμό, φαίνονταν μεγάλες. Έκανα ένα μικρό παζάρι, όπως είθισται σε αυτές τις πλατφόρμες, και το πήρα στα 90€. Με το που το παρέλαβα, αφού το κούρδισα να βεβαιωθώ ότι δουλεύει, εντυπωσιασμένος απ' την απαλή αίσθηση και τον γλυκό ήχο κουρδίσματος, το πήγα στον ρολογά μου να το ανοίξει και να δούμε τον μηχανισμό, όπου μας περίμεναν ευχάριστες εκπλήξεις:

Ο μηχανισμός ήταν λοιπόν πράγματι ελβετικός και για την ακρίβεια Longines, της οποίας επίσημος αντιπρόσωπος τότε στις ΗΠΑ ήταν η Wittnauer. Αργότερα ανακάλυψα πως πρόκειται για μια πρώιμη έκδοση του cal. 9L της Longines, η οποία αντί για 17 ρουμπίνια έχει 15, κάτι που χρονολογεί με ακρίβεια το ρολόι μου στην περίοδο 1928-1931. Βρήκα μάλιστα μια φωτογραφία της νεότερης έκδοσης μαζί με καντράν και δείκτες της Longines. Εδώ μπορείτε να δείτε πως το καντράν είναι ουσιαστικά ίδιο όσον αφορά τα ψηφία, τα σχήματα, την τοποθέτησή τους κτλ.

Και περνάμε στο καπάκι:

Εδώ βλέπουμε αρχικά πως η κάσα ήταν κατασκευασμένη από την αμερικανική Wadsworth, η οποία εκείνη την εποχή έφτιαχνε κάσες για πολλές γνωστές μάρκες της εποχής όπως Hamilton, Longines, Gruen. Το υλικό της είναι προφανώς ορείχαλκος επιχρυσωμένος με λευκό χρυσό 14 καρατίων. Εκείνο όμως που με ιντρίγκαρε περισσότερο, είναι οι ημερομηνίες που αναγράφονται, οι οποίες είναι προφανώς ημερομηνίες σέρβις. Μαθαίνουμε έτσι πως το (κατά πάσαν πιθανότητα) πρώτο σέρβις έγινε το 1935, για ν' ακολουθήσουν κι άλλα --προφανώς από τον ίδιο ρολογά-- το '36, '37, '40, '42, '43, '45' '46. Ένα ρολόι λοιπόν που συντηρήθηκε με συνέπεια στα πρώτα του χρόνια από τον πρώτο του ιδιοκτήτη...

Για το τέλος άφησα το caseback, το οποίο παρουσιάζει επίσης ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Όπως βλέπετε, υπάρχει χαραγμένο το όνομα Howard J. Ruetenik, κι από κάτω Orwell, O. (που σημαίνει Ohio). Αυτονόητο πως θα τον έψαχνα. Και παραδόξως τον ανακάλυψα, στο Family Search, μια ιστοσελίδα εύρεσης προγόνων-οικογενειακού δέντρου: https://ancestors.familysearch.org/en/L7T7-PYT/howard-julius-ruetenik-1895-1978 Δεν ήταν δηλαδή κάποιο σημαίνον πρόσωπο, ένας απλός άνθρωπος ήταν, όμως έχουν καταχωρηθεί κάποιες στοιχειώδεις πληροφορίες γι' αυτόν, όπως το πού έζησε, πόσα παιδιά είχε κτλ. Επάγγελμα δυστυχώς δεν αναγράφεται. Βρήκα μόνο το επάγγελμα του πατέρα του, αγρότης και οπωροπώλης, ο οποίος πέθανε το 1947. Άραγε έχει αυτό σχέση με το ότι τα αναγραφόμενα σέρβις του ρολογιού σταματούν το 1946; Ενδεχομένως, σκέφτηκα, ο Howard να κληρονόμησε αυτό το ρολόι από τον πατέρα του, και μετά είτε να μην το πήγαινε για σέρβις, είτε να το πήγαινε σε κάποιον ρολογά που δεν κράταγε ιστορικό σέρβις στο καπάκι. Το caseback άλλωστε γράφει Orwell, και στο Family Search, διαβάζουμε πως ο Howard έζησε στο Orwell μετά το 1950 - οπότε προφανώς και έγινε η χάραξη.

Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, που δεν έχουν σημασία, αλλά εμένα πραγματικά με συναρπάζει πώς ένα ρολόι από το 1930 έφτασε σήμερα στα χέρια μου. Ένας μηχανισμός, ξεκινώντας από την Ελβετία, γίνεται ρολόι στην Αμερική, φοριέται για χρόνια στο χέρι ενός ανθρώπου γεννημένου το 1895 που πέθανε το 1978, να καταλήγει το 2025 στο δικό μου χέρι στην Ελλάδα, σε μια κατάσταση εκπληκτική για την ηλικία του, εσωτερικά και εξωτερικά. Προσωπικά, βρίσκω πολύ γοητευτική την παλαιότητα του καντράν, με την πατίνα, το γκριζάρισμα και τα σημάδια του. Μου αρέσουν επίσης τα τανκ ρολόγια, και το είχα έτσι κι αλλιώς σκοπό ν' αποκτήσω κάποτε ένα. Χαίρομαι διπλά λοιπόν γι' αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε. Το ρολόι αυτό πρόκειται να το φοράω, με προσοχή φυσικά, και πιστεύω ότι θα το χαρώ πολύ.

Όποιος γνωρίζει οποιεσδήποτε πληροφορίες για τα ρολόγια της εποχής εκείνης, ας γράψει, θα ήθελα πολύ να μάθω. Μια ερώτηση, ας πούμε, που μου δημιουργήθηκε είναι ποιοι και γιατί χάραζαν στα καπάκια των ρολογιών τα ονόματά τους. Ήταν κοινή πρακτική της εποχής ή σήμαινε π.χ. δώρο;

friendly
2
funny
0
like
5
wow
1
Members reacted friendly:
petros249,Ef.orange,
No reactions
Members reacted like:
Ef.orange,tigergreg,jo.sa,dsmlogger,pablo,
Members reacted wow:
Ef.orange,

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
Απ: Η μακρά ιστορία ενός ρολογιού: Webb C. Ball Co Tank
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 09, 2025, 11:35:04 πμ »
Καλοφόρετο!
friendly
1
funny
0
like
0
wow
0
baller,
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Badass Gentleman

• Members+
  • VIP Member
  • Billy
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 09, 2025, 12:01:14 μμ »
Καλοφόρετο,not my cup of tea αλλα μου αρέσει το research κ οι πληροφορίες που μαζεψες.
Συν οτι είναι ενδιαφέρον να γνωρίζεις την ιστορία του ρολογιού.
Ωραίος.
friendly
1
funny
0
like
0
wow
0
baller,
No reactions
No reactions
No reactions
«Παντού υπάρχει νόμος, στα ρολογια όχι όμως...» 

Αποσυνδεδεμένος Ef.orange

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 09, 2025, 13:21:20 μμ »
Καλημέρα, φίλε @baller ! Υπέροχη παρουσίαση, υπέροχο ρολόι! Καλοφόρετο, πάντα χαρούμενες ώρες να δείχνει!

Πιστεύω πως σου ταιριάζει εξαιρετικά στον καρπό, συν πως τα κουρδιστά είναι ένας μαγικός κόσμος. Θεωρώ επίσης πως είναι και από τις ιδανικότερες κατηγορίες ρολογιών όπου και η έννοια σέρβις είναι αυτή που μας κάνει λίγο σοφότερους στο θέμα χρόνος. Μία καθημερινή ιεροτελεστία και ένα εκπληκτικό τικ τακ. Προσωπικά, στην πρώτη μου επαφή με κουρδιστά είχα φέρει μόνο την καταστροφή. Δεν υπολόγιζα ούτε τη βασική φροντίδα ούτε καν τη βασική διαδικασία. Είχα προκαλέσει μόνο ζημιά. Αργότερα έμαθα για τα βήματα κουρδίσματος, πόσες περιστροφές θέλει ιδανικά το κάθε κουρδιστό επάνω στο δικό μας καρπό και στην καθημερινότητά μας, κυριολεκτικά ένα αναπόσπαστο κομμάτι μας.

Υπέροχη παρουσίαση!  :)
friendly
1
funny
0
like
0
wow
0
baller,
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος baller

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 09, 2025, 14:19:05 μμ »
Σας ευχαριστώ!

@Ef.orange Εγώ έχω άλλα δύο κουρδιστά, ένα Seagull (τον γνωστό χρονογράφο 1963) κι ένα vintage ελβετικό χαμηλής κατηγορίας (μιας παλιάς μάρκας Vinca). Η αίσθηση του κουρδίσματος αυτού του ρολογιού σε σχέση με εκείνα είναι πολύ διαφορετική - απόλαυση, πραγματικά. Ο ρολογάς μου είπε να μην το κάνω σέρβις ακόμα, ότι είναι σε τόσο καλή κατάσταση που δε χρειάζεται, αλλά εγώ τρώγομαι να το κάνω, από παρανοϊκό φόβο μην πάθει τίποτα...
friendly
1
funny
0
like
0
wow
0
Ef.orange,
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος tigergreg

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 09, 2025, 15:35:20 μμ »
Μπραβο!
Καταπληκτικη  ιστορια  για  ενα  εργαλειο   σχεδον  100   χρονων.
Αναρωτιεμαι   ποσα  απο  τα  ρολογια  που  εχω  θα  φτασουν  τα  100   χρονια....
friendly
1
funny
0
like
1
wow
0
baller,
No reactions
Members reacted like:
Ef.orange,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος P.I.T.

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 09, 2025, 15:53:36 μμ »
Όμορφο ρολόι από μία σημαντική εταιρεία της Αμερικής.
Το εσωτερικό του case back έχει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι κάτι που εμένα με ενθουσίασε.
Για τη χάραξη δεν ξέρω να πω, νομίζω ότι γενικά εκείνες τις εποχές συνηθίζονταν σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και στην Πόλη και τη Μ. Ασία. Έχω την αίσθηση ότι συνέβαινε καθώς η απόκτηση ρολογιού ήταν κάτι σημαντικό και το αντικείμενο "δενόταν" με τον ιδιοκτήτη του.

Καλοφόρετο και πάντα καλές ώρες.

Πρόσθετο:
Μου κάνει εντύπωση το εξής στην αναγραφή των ημερομηνιών που πράγματι φαίνεται να είναι από τον ίδιο.
Στη σύγχρονη εποχή στην Αμερική γράφουν την ημερομηνία ως μήνας/ημέρα/χρονιά. Οι χαράξεις ακολουθούν το ευρωπαϊκό πρότυπο ΗΗ/ΜΜ/ΧΧ. Δεν ξέρω αν τότε ακολουθούσαν και στην Αμερική το ευρωπαϊκό πρότυπο ή όχι ή αν απλά ο μάστορας ήταν Ευρωπαίος (προφανώς, δεν νομίζω να ήταν native American) που είχε πρόσφατα μεταναστεύσει. Μπορεί ο συλλογισμός να είναι χαζός, αλλά αν κάποιος ξέρει μας δίνει τη γνώση του.
friendly
1
funny
0
like
1
wow
0
baller,
No reactions
Members reacted like:
Ef.orange,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Ef.orange

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 09, 2025, 20:21:42 μμ »
Καλησπέρα ξανά, @baller ! Ναι, θυμάμαι τις σχετικές αναρτήσεις σου και για τα άλλα κουρδιστά που αναφέρεις, όμορφες επιλογές. Πιστεύω πως αξίζει ν' ακούσεις τον τεχνίτη, εάν δεν χρειάζεται ακόμα επίσκεψη από τον πάγκο του, να το χαρείς από την πρώτη μέρα μέχρι να έρθει η στιγμή για έλεγχο. Κι αν το φιλοσοφήσουμε και λίγο, όπως λέει ο τίτλος του νήματος, μακρά ιστορία ενός ρολογιού, ενώ το δικό μας πέρασμα είναι γλυκό και σύντομο, ας τα χαρούμε τώρα και κάθε τώρα.

Επίσης, συμφωνώ με όσα σημείωσε παραπάνω ο @P.I.T., αξίζει η κάθε επιπλέον αναζήτηση σχετικά με το ρολόι. Πραγματικά, πολύ όμορφο!

Σας ευχαριστώ!

@Ef.orange Εγώ έχω άλλα δύο κουρδιστά, ένα Seagull (τον γνωστό χρονογράφο 1963) κι ένα vintage ελβετικό χαμηλής κατηγορίας (μιας παλιάς μάρκας Vinca). Η αίσθηση του κουρδίσματος αυτού του ρολογιού σε σχέση με εκείνα είναι πολύ διαφορετική - απόλαυση, πραγματικά. Ο ρολογάς μου είπε να μην το κάνω σέρβις ακόμα, ότι είναι σε τόσο καλή κατάσταση που δε χρειάζεται, αλλά εγώ τρώγομαι να το κάνω, από παρανοϊκό φόβο μην πάθει τίποτα...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 09, 2025, 23:05:46 μμ »
Αρχικά

για την απόφαση, που δείχνει αγάπη στο αντικείμενο ρολόι ! Εύγε.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 09, 2025, 23:47:46 μμ »
....................
Εδώ βλέπουμε αρχικά πως η κάσα ήταν κατασκευασμένη από την αμερικανική Wadsworth, η οποία εκείνη την εποχή έφτιαχνε κάσες για πολλές γνωστές μάρκες της εποχής όπως Hamilton, Longines, Gruen. Το υλικό της είναι προφανώς ορείχαλκος επιχρυσωμένος με λευκό χρυσό 14 καρατίων.
...................

Εδώ, μπορείς να κάνεις πάλι μια μικρή έρευνα.  ;)

Το κομμάτι, ΔΕΝ είναι επιχρυσωμένο, με την κλασική έννοια.

Η επιχρύσωση, γίνεται ηλεκτροχημικά, ο χρυσός, ( ....το πολύτιμο μέταλλο εν γένει ), επικάθεται στο βασικά μέταλλο ( base metal ), με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όπου τα μόρια του πολύτιμου μετάλλου, επικάθονται στο βασικό μέταλλο. Ανοδος ----> κάθοδος κλπ. Easy !  ;D

Σε αυτές τις περιπτωσεις, ( στις σοβαρές φίρμες ) αναγράφεται και το πάχος της επικάθισης, 10-20 μικρά, για να δείξει την αντοχή στον χρόνο με την φυσιολογική φθορά. Ο χρυσός, με την χρηση ΦΘΕΙΡΕΤΑΙ, δες βέρες, δακτυλίδια πολλών ετων, όπου η διάμετρος του "σύρματος" μειώνεται σημαντικά.

Μια "κακή" επιχρύσωση, με την έννοια του μικρού πάχους, με τον χρόνο ...........εξαφανίζεται  ???

Το δικό σου, είναι gold filled, που σημαινει ότι ένα "ατόφιο" φύλλο από το πολύτιμο μέταλλο, με υψηλή πίεση και θερμοκρασία ΕΠΙΚΟΛΛΑΤΑΙ στο βασικό μέταλλο. Με αυτήν την μέθοδο, η επιφάνεια, αποκτά περισσότερη αντοχή στην φθορά. Δηλαδή, η σήμανση gold filled, ή rolled gold, είναι ΑΝΩΤΕΡΗ από την απλή επιχρύσωση - επιμετάλλωση. Και τα 14 Κ, είναι η "χρυσή τομή" μεταξυ των λίγων, πχ 9Κ, και των ανωτέρων, πχ 18 - 22, που πλέον είναι "μαλακά" και χωρίς αντοχή.

Με άλλα λόγια, το δικό σου, είναι με την ιδανική "επιμετάλλωση" και στα καράτια με αντοχή. ( Εφόσον δεν το έχουν αλλοιώσει ). Μπορείς να διακρίνεις τις επιφάνειες, ανάλογα με την αντανάκλαση / υφή τους.

Αλλά, θεωρητικά, θα έπρεπε να έχει και ένα χαρακτηρισμό, πχ 1/20 , που θα σήμαινε ότι το ένα εικοστό του βάρους του "τεμαχίου" είναι χρυσός 14 καρατίων. Αλλά σε κάθε περίπτωση, έχεις την ιδανική εφαρμογή ;)

Το gold filled, ή rolled gold, είναι τυπικό για την Αμερικανική αγορά, όπου ακόμα και τα 9 Κ θεωρούντο "χρυσά".

Τυπικό δείγμα της νοοτροπίας και των εφαρμογών ( λόγω υψηλής φορολογίας στα εισαγόμενα χρυσά - φορολογία στις ΗΠΑ ) είναι πχ τα στυλό Cross, που είναι όλα filled ή rolled, ή η κατασκευή χρυσών εξαρτημάτων πχ των μπρασελέ Ελβετικών ρολογιών τοπικά, βλέπε πχ Rolex.

friendly
1
funny
0
like
0
wow
0
P.I.T.,
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 10, 2025, 00:02:59 πμ »
Το εσωτερικό του case back έχει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι κάτι που εμένα με ενθουσίασε.
Για τη χάραξη δεν ξέρω να πω, νομίζω ότι γενικά εκείνες τις εποχές συνηθίζονταν σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και στην Πόλη και τη Μ. Ασία. Έχω την αίσθηση ότι συνέβαινε καθώς η απόκτηση ρολογιού ήταν κάτι σημαντικό και το αντικείμενο "δενόταν" με τον ιδιοκτήτη του.

Πρόσθετο:
Μου κάνει εντύπωση το εξής στην αναγραφή των ημερομηνιών που πράγματι φαίνεται να είναι από τον ίδιο.
Στη σύγχρονη εποχή στην Αμερική γράφουν την ημερομηνία ως μήνας/ημέρα/χρονιά. Οι χαράξεις ακολουθούν το ευρωπαϊκό πρότυπο ΗΗ/ΜΜ/ΧΧ. Δεν ξέρω αν τότε ακολουθούσαν και στην Αμερική το ευρωπαϊκό πρότυπο ή όχι ή αν απλά ο μάστορας ήταν Ευρωπαίος (προφανώς, δεν νομίζω να ήταν native American) που είχε πρόσφατα μεταναστεύσει. Μπορεί ο συλλογισμός να είναι χαζός, αλλά αν κάποιος ξέρει μας δίνει τη γνώση του.

Εξαιρετικές οι παρατηρήσεις του @P.I.T.

Μπράβο του που το πρόσεξε !

Οι χαράξεις στο εσωτερικό από τους τεχνίτες, ήταν ( και είναι ) σύνηθες. Οπότε δεν προκαλεί εντύπωση ότι ο τεχνίτης άφηνε τα σημάδια του. Το ότι σημειώνει με Ευρωπαϊκό τρόπο, είναι το παράδοξο.  :o

Το αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι, εκτός απο την βίδα της κορώνας και του balancier, παρά τα χρόνια και τις τόσες επεμβάσεις, και δεδομενου του μεγέθους των βιδών, ΔΕΝ έχουν ίχνη αλλοίωσης των κεφαλών. Δηλαδή, καλός και προσεκτικός τεχνίτης, καλά εργαλεία.

Φυσικά, και στην Ευρώπη, τα στανταρτς έχουν αλλάξει, ξεκινάς από το ετος, μήνα, ημέρα, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει και η ώρα σε σημαντικά ζητήματα.
Το βίωσα το 1980, σε Γερμανικη φίρμα, όπου υποχρεωτικά ακολουθούσαμε τα DIN !

Η χάραξη στο καπάκι, του ονόματος του ιδιοκτήτη / του γεγονότος / των ημερομηνιών, ήταν κλασική εκείνη την εποχή. Ενα ρολόι, ήταν ΣΗΜΑΝΤΡΟ στις ζωές των ανθρώπων. Και έχουμε δεί πολλά τέτοια. Οπότε, το θεωρώ φυσιολογικό. Δεν μου κάνει εντύπωση. Μερικοί, το ακολλουθούν ακόμα και σήμερα, πχ εμείς το κάνουμε στα projects.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 10, 2025, 00:06:11 πμ »
Κάποτε,εφτιαχναν στα παιδάκια τις ταυτότητες
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 10, 2025, 00:12:49 πμ »
.....................
Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, που δεν έχουν σημασία, αλλά εμένα πραγματικά με συναρπάζει πώς ένα ρολόι από το 1930 έφτασε σήμερα στα χέρια μου. Ένας μηχανισμός, ξεκινώντας από την Ελβετία, γίνεται ρολόι στην Αμερική, φοριέται για χρόνια στο χέρι ενός ανθρώπου γεννημένου το 1895 που πέθανε το 1978, να καταλήγει το 2025 στο δικό μου χέρι στην Ελλάδα, σε μια κατάσταση εκπληκτική για την ηλικία του, εσωτερικά και εξωτερικά. Προσωπικά, βρίσκω πολύ γοητευτική την παλαιότητα του καντράν, με την πατίνα, το γκριζάρισμα και τα σημάδια του. Μου αρέσουν επίσης τα τανκ ρολόγια, και το είχα έτσι κι αλλιώς σκοπό ν' αποκτήσω κάποτε ένα. Χαίρομαι διπλά λοιπόν γι' αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε. Το ρολόι αυτό πρόκειται να το φοράω, με προσοχή φυσικά, και πιστεύω ότι θα το χαρώ πολύ.
.........................

Μπορείς να συντηρήσεις το "τεμάχιο" ανάλογα με το πως θα ήθελες να είναι.

Θα σου εφιστουσα την προσοχή στο καντράν, που ανάλογα με το υλικο κατασκευής του, επιδέχεται κάποιες παρεμβάσεις, αλλά με τεράστια προσοχή για να μην καταστραφεί.

Δεν ξέρω αν οι τεχνιτες εδώ έχουν την γνώση.

Παρακολουθώ πολλά βίντεος, συντήρησης / επαναφοράς παλαιών ρολογιών και βλέπω ότι τα καντράν καθαρίζονται με ..........νερό και μπατονέτα (!) αν οι "λεκέδες" είναι επιφανειακοί, ή με σκουπάκι αέρα.

Φυσικά, κάποια παλαιότερα είναι πορσελάνες, ή επιμεταλλωμένα, σμάλτο, κλπ. Οπότε,πάνατα εξαρτάται από το υλικό και την βάση του.

Βαλε μας ΠΟΛΛΕΣ φωτό από όλες τις πλευρές να το χαρούμε !

Δεν μας τυχαίνουν συχνά τέτοια "αγροτεμάχια".  :)

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος baller

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 10, 2025, 00:48:18 πμ »

Πρόσθετο:
Αρχικά ευχαριστώ! Πολύ σωστή αυτή η τελευταία παρατήρηση για την ημερομηνία. Θα το ψάξω! Αν υπάρξουν ευρήματα θα επανέλθω.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος baller

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Νοέμβριος 10, 2025, 00:51:36 πμ »
@Giorgos_I Ευχαριστώ για τα σχόλια και για τη διευκρίνιση για την επιχρύσωση, έχεις απόλυτο δίκιο.

Με πιάνει τρόμος στην ιδέα να πειράξω το καντράν! Θα βάλω κι άλλες φωτογραφίες βέβαια. Από αύριο λογικά θα έχω και καινούργιο λουρί.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions