Αποστολέας Θέμα: Ρύθμιση της χρονομετρίας αυτόματου ρολογιού με χρήση κουρδιστηριού  (Αναγνώστηκε 3984 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος McRae

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
Καλό σαν πείραμα και μπράβο για τις ώρες που ασχολήθηκες και το μοιράστηκες εδώ.
Παρόλα αυτα δεν μπορώ να βρώ νόημα σε όλο αυτό και ας είμαι από αυτους που μου αρεσει η ακρίβεια στα μηχανικά. Τι νόημα έχει να κάνω ένα ρολόι να δουλεύει στο ακριβώς επάνω στο winder? Αφού οταν το φορέσω πχ κάμποσες ημέρες αυτό θα χάσει/κερδίσει όσο "θέλει". Για παράδειγμα αν έχω ένα ρολόι που στο χέρι μου με τη χρήση που κάνω είναι πχ στο -3 ,θα το έχω στο winder ,θα πηγαίνει ακριβώς και θα το φορέσω ρυθμισμένο αλλά μετα από 5 μέρες θα έχει χάσει όσο θα έχανε και χωρίς όλο αυτό.
Δηλαδή κι εγώ που έχω τα μηχανικά στη θήκη σταματημένα ,πριν φορέσω κάποιο το ρυθμίζω ακριβώς και έχω το ίδιο αποτέλεσμα με το να είχα κάνει ο,τι κι εσυ. Απλά θα σπαταλήσω μισό λεπτό να το ρυθμίσω,σωστά?
Από την άλλη οκ δεν θέλω να μηδενίσω την προσπάθειά σου με την έννοια οτι μπορεί να ταιριάζει σε εσένα ανάλογα με τον χρόνο που τα φοράς. Κι εγώ πχ έχω ένα ρολόι με την powermatic το οποίο χανει 2-3sec/day στο χέρι και κερδίζει 2-3sec/day στη θήκη και με το Power reserve που εχει αν το φοραω 3 μερες και το αφήνω άλλες τόσες είναι πάντα στο ακριβώς. Δεν σημαίνει ομως οτι τρέχει στο 0 ,ούτε οτι ρύθμισα το ρολόι.
Άλλοι πχ αφήνουν το βράδυ το ρολόι τους αναποδα ή καπώς ουτως ωστε να "ερχεται" αντιστροφα με το κανονικό του ωστε να πετύχουν καλυτερη χρονομετρία. Δεν είναι καινούρια όλα αυτά
Όλο αυτο το τεστ δηλαδή δεν έχει ουσία στην "πραγματική" χρήση ενός ρολογιού παρά μόνο πειραματικά ή ας το πουμε εργαστηριακά.
friendly
0
funny
0
like
3
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
P.I.T.,Giorgos_I,guzzi,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
Φίλε McRae όλο αυτό έχει απλώς την έννοια του πειράματος, ακριβώς όπως το περιγράφεις. Απέδειξα πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι ένα κουρδιστήρι μπορεί να επηρεάζει την ακρίβεια χρονομετρίας, τουλάχιστον σε κάποια αυτόματα ρολόγια. Μπορεί να τα κάνει να ισορροπούν κοντά στο 0, μπορεί να τα κάνει να χάνουν πολλά, πάρα πολλά δευτερόλεπτα μέσα στο 24ωρο ή να τα κάνει να κερδίζουν αρκετά δευτερόλεπτα στο +.

Όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο, δεν βρήκα κάποιον άλλο που να έχει επαναλάβει έστω το συγκεκριμένο πείραμα, και μάλιστα να έχει ανεβάσει και μετρήσεις από συγκεκριμένους μηχανισμούς. Αν βρεις εσύ κάποιον άλλο ή κάποιο άλλο μέλος του φόρουμ έχει βρει, ας μας ανεβάσει το link εδώ. Το μοναδικό που βρήκα στο reddit, είναι ότι κάποιοι, τουλάχιστον 2-3 άτομα που το έγραψαν, εδώ και μερικά χρόνια σκέφτηκαν και αυτοί όπως κι εγώ, να συνδυάσουν ένα φτηνό κινέζικο κουρδιστήρι με ένα χρονοδιακόπτη, για να μπορούν να ρυθμίζουν τους αριθμούς των περιστροφών και να μην στρεσάρουν τα ρολόγια τους.

Αυτό μας φέρνει στο πρώτο πρακτικό κέρδος του πειράματος που έκανα. Ότι καταρρίπτει, για να μην πω ότι ισοπεδώνει σαν τον οδοστρωτήρα:D τον μύθο του ακριβού κουρδιστηριού. Αντί να σκάσει κάποιος ένα χιλιάρικο για να πάρει αυτό,

μπορεί να δώσει μόνο ένα πενηντάρικο και να πάρει ένα φτηνό κινέζικο μονό ή διπλό κουρδιστήρι σαν το δικό μου και έναν ηλεκτρονικό χρονοδιακόπτη. Θα πετύχει το ίδιο ακριβώς πρακτικό αποτέλεσμα με το Wolf: να κουρδίζει δηλαδή το ρολόι του στον συνιστώμενο αριθμό από τον κατασκευαστή του μηχανισμού, αριθμό και τύπο περιστροφών. Θα έχει την ποιότητα κατασκευής και υλικών του Wolf; Εννοείται πως όχι. Θα έχει το πανάκριβο, εντελώς αθόρυβο γιαπωνέζικο μοτέρ του Wolf; Εννοείται πως όχι. Θα έχει όμως ακριβώς το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα, ενώ θα μπορεί επιπλέον, αν γουστάρει, με λίγο πειραματισμό, να ρυθμίζει τις περιστροφές του ρολογιού σε ένα επίπεδο που το ρολόι θα ισορροπεί πολύ κοντά στο 0. Μπορεί να το κάνει αυτό από μόνο του ένα κουρδιστήρι της Wolf; Η απάντηση είναι απλή: ΟΧΙ. Τελεία και παύλα.

Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, αντί να σκάσει κάποιος δύο χιλιάρικα και να πάρει αυτό,

μπορεί να πάρει με ένα κατοστάρικο δύο φτηνά κινέζικα μονά ή διπλά κουρδιστήρια και δύο ηλεκτρονικούς χρονοδιακόπτες. Θα πετύχει το ίδιο ακριβώς πρακτικό αποτέλεσμα σε δύο ρολόγια που θα πετύχαινε με το Wolf των δύο θέσεων. Ενώ και πάλι το διπλό Wolf δεν θα είχε την δυνατότητα της ακρίβειας ρυθμίσεων στις περιστροφές που πετυχαίνει ένα απλό κουρδιστήρι σε συνδυασμό με έναν ηλεκτρονικό χρονοδιακόπτη.

Το επόμενο πρακτικό αποτέλεσμα, για μένα τουλάχιστον, είναι ότι προτιμώ να έχω τα δύο από τα τρία αυτόματα ρολόγια μου ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, όχι μόνο κουρδισμένα αλλά και ρυθμισμένα πολύ κοντά στο time is, χωρίς να ακουμπάω τις κορώνες τους. Μόλις πάω το WCC σε καλό τεχνίτη, που τον έχω ήδη, και μου το γυρίσει στο +, θα μπορώ να έχω και τα τρία ρολόγια μου κουρδισμένα αλλά και ρυθμισμένα.

Θα μου πεις ώπα ρε φίλε, με ένα μόνο διπλό κουρδιστήρι θα το καταφέρεις αυτό;! Όχι βέβαια, θα δώσω άλλα 45 ευρώ και θα πάρω ένα δεύτερο ίδιο κουρδιστήρι σαν αυτό που πήρα. Οπότε το ένα κουρδιστήρι θα παίζει το ρόλο της «συντήρησης», και το άλλο της «διόρθωσης» της ακρίβειας χρονομετρίας. Το ένα κουρδιστήρι δηλαδή θα είναι ρυθμισμένο κάθε φορά στον σωστό αριθμό των περιστροφών για να ισορροπεί το ρολόι πολύ κοντά στο 0. Το δεύτερο θα είναι κάθε ρυθμισμένο στον αριθμό των περιστροφών που χρειάζεται, για να χάσει το ρολόι τα δευτερόλεπτα που κέρδισε από το φόρεμα στο χέρι.

Για να μην αναφερθώ καν σε κάποια ιδιαίτερα ρολόγια, όπως είναι αυτό που γουστάρω τρελά εγώ, και θα είναι η επόμενη αγορά μου, δηλαδή το Wise ADX120. Το ρολόι είναι GMT, φοράει τον Miyota 9075 και δεν έχει quick set στην ημερομηνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εγώ τουλάχιστον, δεν το συζητάω καν ότι το ρολόι δεν θα έβγαινε ΠΟΤΕ από το κουρδιστήρι, παρά μόνο για να το φορέσω. Εσύ μπορεί να προτιμάς σε ένα τέτοιο ρολόι, να κάθεσαι να γυρνάς για κανένα πεντάλεπτο την κορώνα μέχρι να ρυθμίσεις ημερομηνία, κάθε φορά που θα θέλεις να το φορέσεις. Εγώ πάλι προτιμάω να κάνω το πολύ δύο περιστροφές στο καντράν και να είμαι έτοιμος...  ;)
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
dsmlogger,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
Α, και για να μην το ξεχάσω. Το συγκεκριμένο πείραμα μπορεί να μας αποδείξει και κάτι άλλο: το αν τα πανάκριβα ρολόγια με τους πανάκριβους μηχανισμούς, μπορούν να διατηρήσουν την ακρίβεια χρονομετρίας τους, ανεξάρτητα από τον βαθμό κουρδίσματος, δηλαδή ανεξάρτητα από τον αριθμό των περιστροφών που θα δεχτούν σε ένα κουρδιστήρι. Πολλοί εδώ στο φόρουμ φαίνεται ότι το πιστεύουν πέρα από κάθε αμφιβολία. Πειράζει όμως που εγώ είμαι άπιστος Θωμάς, και θα ήθελα να το δω αυτό να αποδεικνύεται και στην πράξη;

Εγώ δεν είχα ποτέ, ούτε πρόκειται ποτέ φυσικά να αποκτήσω ένα Ρόλεξ, ένα Πάτεκ, ένα AP κτλ. Άντε να πειραματιστώ με το Invicta, ένα ρολόι που όλοι βλέπετε πόσο κουκουρούκου είναι, άντε να πειραμτιστώ και με το WCC όταν μου το ρυθμίσει ο τεχνικός στο +, άντε να πειραματιστώ και με το Wise αν καταφέρω να το αγοράσω τελικά, και μετά πάπαλα, ξέμεινα από αυτόματα ρολόγια για πειραματισμούς και μετρήσεις.

Εννοείται φυσικά, ότι δεν θα ζητούσα ποτέ από κάποιο μέλος του φόρουμ να μου εμπιστευτεί ένα πανάκριβο ρολόι για να κάνω τις μετρήσεις στο κουρδιστήρι. Με πολλή χαρά όμως, θα προσέφερα εγώ σε οποιοδήποτε μέλος του φόρουμ μένει στην Αθήνα και έχει στην κατοχή του ένα σύγχρονο Ρόλεξ, το κουρδιστήρι μου και δύο ηλεκτρονικούς χρονοδιακόπτες. Ο ένας θα ήταν ρυθμισμένος ακριβώς στις 650 δεξιόστροφες και αριστερόστροφες εναλλάξ περιστροφές, όπως ακριβώς συστήνει η Ρόλεξ.

Ο δεύτερος χρονοδιακόπτης θα ήταν ρυθμισμένος στις 200 ή 300 δεξιόστροφες και αριστερόστροφες εναλλάξ περιστροφές. Οπότε το μέλος θα έβαζε ένα καλά κουρδισμένο Ρόλεξ στο πρώτο κουρδιστήρι, θα το άφηνε εκεί 4-5 μέρες, και απλώς θα το σύγκρινε μία συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα με το time is. Μετά, το μόνο που θα χρειαζόταν να κάνει, θα ήταν να βγάλει το κουρδιστήρι από τον πρώτο χρονοδιακόπτη και να το συνδέσει με τον δεύτερο, και να το άφηνε και πάλι 4-5 μέρες, και να έπαιρνε επίσης τις μετρήσεις σε καθημερινή βάση.

Θες μήπως να πάμε κανένα στοιχηματάκι ότι δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί κάποιος εθελοντής για να κάνει το πείραμα;!  :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος trelovet

• Sr. Member
    • Προφίλ
    • Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
Η ένσταση μου ειναι οτι χρησιμοποιείς για το πειραμα σου το Watch Accuracy meter του οποίου η αξιοπιστία ελέγχεται
Εξαρταται και από εξωγενείς πράγοντες όπως θόρυβοι στο χώρο , ποιότητα ακουστικού του κινητού , απόσταση κλπ.
Βάλε για το ίδιο ρολόι 3 διαφορετικά κινητά και θα πάρεις διαφορετικές μετρήσεις
Οσες φορές προσπάθησα να το δουλέψω εδινε άλλα αντ'άλλων αποτελέσματα
Προφανώς απαιτείται εξειδικευμένη συσκευή ακριβείας όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι ρολογάδες
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Γιώργος - ΦΛΩΡΙΝΑ

Αποσυνδεδεμένος P.I.T.

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
Zarko μπράβο για τη στοχοπροσήλωση!

Επειδή μου αρέσει να εκφράζομαι με ειλικρίνεια θα πω ότι δεν διάβασα το σύνολο των γραφόμενών σου. Όχι γιατί είναι ανακριβή αλλά γιατί εγώ προσωπικά δεν βλέπω το νόημα. Βλέπω το νόημα της προσπάθειας για ατομική σου χρήση στη διαδικασία των μετρήσεων.

Συνοπτικά όμως οοοοοοοόλα αυτά μου φαίνονται άκρως άχρηστα και για να μην γράψω περισσότερα και κουράσω η άποψή μου είναι ανάλογη με αυτή που παρουσίασε ο McRae.
Για να μην χαρακτηριστώ από τη διεύθυνση (μπφαααχαχα) ότι ειρωνεύομαι τα μέλη ή ότι υποσκάπτω το forum θα ήθελα να δω κι από άλλα μέλη ανάλογες προσπάθειες και πειράματα. Να δω είπα. Όχι ότι θα διαβάσω.

Καλή εβδομάδα!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
Η ένσταση μου ειναι οτι χρησιμοποιείς για το πειραμα σου το Watch Accuracy meter του οποίου η αξιοπιστία ελέγχεται
Εξαρταται και από εξωγενείς πράγοντες όπως θόρυβοι στο χώρο , ποιότητα ακουστικού του κινητού , απόσταση κλπ.
Βάλε για το ίδιο ρολόι 3 διαφορετικά κινητά και θα πάρεις διαφορετικές μετρήσεις
Οσες φορές προσπάθησα να το δουλέψω εδινε άλλα αντ'άλλων αποτελέσματα
Προφανώς απαιτείται εξειδικευμένη συσκευή ακριβείας όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι ρολογάδες

Φίλε trelovet, δεν έχει καμία απολύτως σχέση η εφαρμογή Watch Accuracy Meter με το πείραμα που κάνω. Κάθε ρολόι που έχω δοκιμάσει, μπαίνει στο κουρδιστήρι και απλά αυξομειώνεται ο αριθμός ή και ο τύπος των περιστροφών. Κάθε μέτρηση από αυτές που σας ανεβάζω, παίρνεται σε σύγκριση με το time is, στις δύο το μεσημέρι. Η εφαρμογή watch acuuracy meter δεν εμπλέκεται πουθενά στη διαδικασία, άσχετα αν τη χρησιμοποιώ μερικές φορές για να παίρνω ενδεικτικές μετρήσεις...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
Και εδώ, με ατράνταχτες πλέον θεωρώ αποδείξεις, για τα μαγικά που μπορεί να κάνει ένα κουρδιστήρι στην ακρίβεια χρονομετρίας ενός αυτόματου ρολογιού. Στις πρώτες έξι φωτογραφίες βλέπουμε πώς μετρήθηκαν το Ocean King και το WCC, μετά από δέκα συνεχόμενες μέρες που ήταν τοποθετημένα μαζί στο κουρδιστήρι, που ήταν ρυθμισμένο στις 574 αριστερόστροφες και δεξιόστροφες περιστροφές εναλλάξ. Και τα δύο ρολόγια μετρήθηκαν στις τρεις ίδιες ακριβώς θέσεις: 1. Dial up. 2. Κάθετη κατά 90 μοίρες και κορώνα δεξιά. 3. Κορώνα προς τα κάτω.

Σε όλες τις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε το πράσινο λαμπάκι του sig να είναι αναμμένο, πράγμα που σημαίνει ότι το timegrapher λειτουργεί και παίρνει μετρήσεις από το ρολόι. Όσοι έχετε στην κατοχή σας το Weishi 1000 μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αυτό. Και το γράφω αυτό για να μην πεταχτεί κάποιος και να υποστηρίξει ότι προσπάθησα να «μαγειρέψω» τα νούμερα των μετρήσεων.

Το Ocean King με τον Sellita SW200 φαίνεται να λειτουργεί σε απολύτως κορυφαίο επίπεδο, και σε δέκα ολόκληρες μέρες έχασε ΣΥΝΟΛΙΚΑ μόλις -1 δευτερόλεπτο σε σχέση με το time is. Αυτή είναι ακρίβεια χρονομετρίας που ξεπερνάει τα περισσότερα ρολόγια quartz της αγοράς! Εντελώς αντίθετα, σε αυτές τις περιστροφές το WCC χάνει σαν τρελό στο -, το ρολόι έχανε περίπου -30 δευτερόλεπτα κάθε μέρα σε σχέση με το time is!

Βλέποντας κανείς μόνο αυτά τα δύο σετ μετρήσεων, και χωρίς να γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες με τις οποίες πάρθηκαν, θα υποθέσει αυτόματα ότι το Ocean King έχει ακρίβεια χρονομετρίας σε απολύτως κορυφαία επίπεδα, ενώ το WCC είναι για τα μπάζα! Σωστά;

Αμ, έλα ντε που στην πράξη συμβαίνει σχεδόν το αντίθετο, μια και όταν είναι φορεμένα στο χέρι και τα δύο ρολόγια για δύο συνεχόμενες μέρες, το WCC έχει καλύτερη ακρίβεια χρονομετρίας από το Ocean King! Όπως βλέπετε στις έξι επόμενες φωτογραφίες, τα πράγματα έχουν πλέον αντιστραφεί, και το WCC εμφανίζει πλέον καλύτερα νούμερα από το Ocean King. Στην πράξη τα δύο ρολόγια επέστρεψαν στην φυσιολογική τους καθημερινή απόδοση φορεμένα στο χέρι που είναι: +7-8 δευτερόλεπτα την ημέρα για το Ocean King και -4 έως -5 δευτερόλεπτα την ημέρα για το WCC. Και φυσικά να συμπληρώσω ότι και τα δύο ρολόγια είναι όπως ήρθαν από το εργοστάσιο, δεν έχουν πάει δηλαδή ακόμα σε τεχνικό για ρύθμιση...

friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Giorgos_I,jo.sa,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
Μπράβο!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Zarko

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
Ήρθε και το δεύτερο διπλό κουρδιστήρι, ίδιο ακριβώς με το πρώτο. Τώρα έχω πλέον τη δυνατότητα το ένα κουρδιστήρι να είναι "συντήρησης", ρυθμισμένο δηλαδή σε περιστροφές για να διατηρεί δηλαδή τουλάχιστον ένα ή δύο (δύσκολο) ρολόγια όσο πιο κοντά γίνεται στο μηδέν, ενώ το δεύτερο να είναι "διόρθωσης", ρυθμισμένο δηλαδή σε περιστροφές για να κάνει ένα ρολόι να χάνει ή να κερδίζει δευτερόλεπτα ανάλογα με τις ανάγκες.

Επειδή δεν θέλω να παρασύρω κάποιον σε λανθασμένη αγορά, να συμπληρώσω ότι πρώτο κουρδιστήρι που λειτουργεί σε καθημερινή βάση εδώ και τέσσερις μήνες περίπου, κάνει πλέον έναν θόρυβο κατά την περιστροφή που οριακά μπορώ να τον ακούσω από τη θέση στο γραφείο μου, που είναι σε απόσταση περίπου τριών μέτρων από τα δύο κουρδιστήρια. Το δεύτερο κουρδιστήρι που ήρθε σήμερα είναι εντελώς αθόρυβο, ακόμα και κολλώντας το αυτί μου επάνω του δεν μπορώ να ακούσω τίποτα όταν περιστρέφεται...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions