Φίλε McRae όλο αυτό έχει απλώς την έννοια του πειράματος, ακριβώς όπως το περιγράφεις. Απέδειξα
πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι ένα κουρδιστήρι μπορεί να επηρεάζει την ακρίβεια χρονομετρίας, τουλάχιστον σε κάποια αυτόματα ρολόγια. Μπορεί να τα κάνει να ισορροπούν κοντά στο 0, μπορεί να τα κάνει να χάνουν πολλά, πάρα πολλά δευτερόλεπτα μέσα στο 24ωρο ή να τα κάνει να κερδίζουν αρκετά δευτερόλεπτα στο +.
Όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο, δεν βρήκα κάποιον άλλο που να έχει επαναλάβει έστω το συγκεκριμένο πείραμα, και μάλιστα να έχει ανεβάσει και μετρήσεις από συγκεκριμένους μηχανισμούς. Αν βρεις εσύ κάποιον άλλο ή κάποιο άλλο μέλος του φόρουμ έχει βρει, ας μας ανεβάσει το link εδώ. Το μοναδικό που βρήκα στο reddit, είναι ότι κάποιοι, τουλάχιστον 2-3 άτομα που το έγραψαν, εδώ και μερικά χρόνια σκέφτηκαν και αυτοί όπως κι εγώ, να συνδυάσουν ένα φτηνό κινέζικο κουρδιστήρι με ένα χρονοδιακόπτη, για να μπορούν να ρυθμίζουν τους αριθμούς των περιστροφών και να μην στρεσάρουν τα ρολόγια τους.
Αυτό μας φέρνει στο πρώτο πρακτικό κέρδος του πειράματος που έκανα. Ότι καταρρίπτει, για να μην πω ότι
ισοπεδώνει σαν τον οδοστρωτήρα,

τον μύθο του ακριβού κουρδιστηριού. Αντί να σκάσει κάποιος ένα χιλιάρικο για να πάρει αυτό,

μπορεί να δώσει μόνο ένα πενηντάρικο και να πάρει ένα φτηνό κινέζικο μονό ή διπλό κουρδιστήρι σαν το δικό μου και έναν ηλεκτρονικό χρονοδιακόπτη. Θα πετύχει το ίδιο ακριβώς πρακτικό αποτέλεσμα με το Wolf: να κουρδίζει δηλαδή το ρολόι του στον συνιστώμενο αριθμό από τον κατασκευαστή του μηχανισμού, αριθμό και τύπο περιστροφών. Θα έχει την ποιότητα κατασκευής και υλικών του Wolf; Εννοείται πως όχι. Θα έχει το πανάκριβο, εντελώς αθόρυβο γιαπωνέζικο μοτέρ του Wolf; Εννοείται πως όχι. Θα έχει όμως ακριβώς το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα, ενώ θα μπορεί επιπλέον, αν γουστάρει, με λίγο πειραματισμό, να ρυθμίζει τις περιστροφές του ρολογιού σε ένα επίπεδο που το ρολόι θα ισορροπεί πολύ κοντά στο 0. Μπορεί να το κάνει αυτό από μόνο του ένα κουρδιστήρι της Wolf; Η απάντηση είναι απλή:
ΟΧΙ.
Τελεία και παύλα.
Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, αντί να σκάσει κάποιος δύο χιλιάρικα και να πάρει αυτό,

μπορεί να πάρει με ένα κατοστάρικο δύο φτηνά κινέζικα μονά ή διπλά κουρδιστήρια και δύο ηλεκτρονικούς χρονοδιακόπτες. Θα πετύχει το ίδιο ακριβώς πρακτικό αποτέλεσμα σε δύο ρολόγια που θα πετύχαινε με το Wolf των δύο θέσεων. Ενώ και πάλι το διπλό Wolf δεν θα είχε την δυνατότητα της ακρίβειας ρυθμίσεων στις περιστροφές που πετυχαίνει ένα απλό κουρδιστήρι σε συνδυασμό με έναν ηλεκτρονικό χρονοδιακόπτη.
Το επόμενο πρακτικό αποτέλεσμα, για μένα τουλάχιστον, είναι ότι προτιμώ να έχω τα δύο από τα τρία αυτόματα ρολόγια μου ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, όχι μόνο κουρδισμένα αλλά και ρυθμισμένα πολύ κοντά στο time is, χωρίς να ακουμπάω τις κορώνες τους. Μόλις πάω το WCC σε καλό τεχνίτη, που τον έχω ήδη, και μου το γυρίσει στο +, θα μπορώ να έχω και τα τρία ρολόγια μου κουρδισμένα αλλά και ρυθμισμένα.
Θα μου πεις ώπα ρε φίλε, με ένα μόνο διπλό κουρδιστήρι θα το καταφέρεις αυτό;! Όχι βέβαια, θα δώσω άλλα 45 ευρώ και θα πάρω ένα δεύτερο ίδιο κουρδιστήρι σαν αυτό που πήρα. Οπότε το ένα κουρδιστήρι θα παίζει το ρόλο της «συντήρησης», και το άλλο της «διόρθωσης» της ακρίβειας χρονομετρίας. Το ένα κουρδιστήρι δηλαδή θα είναι ρυθμισμένο κάθε φορά στον σωστό αριθμό των περιστροφών για να ισορροπεί το ρολόι πολύ κοντά στο 0. Το δεύτερο θα είναι κάθε ρυθμισμένο στον αριθμό των περιστροφών που χρειάζεται, για να χάσει το ρολόι τα δευτερόλεπτα που κέρδισε από το φόρεμα στο χέρι.
Για να μην αναφερθώ καν σε κάποια ιδιαίτερα ρολόγια, όπως είναι αυτό που γουστάρω τρελά εγώ, και θα είναι η επόμενη αγορά μου, δηλαδή το Wise ADX120. Το ρολόι είναι GMT, φοράει τον Miyota 9075 και δεν έχει quick set στην ημερομηνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εγώ τουλάχιστον,
δεν το συζητάω καν ότι το ρολόι δεν θα έβγαινε
ΠΟΤΕ από το κουρδιστήρι, παρά μόνο για να το φορέσω. Εσύ μπορεί να προτιμάς σε ένα τέτοιο ρολόι, να κάθεσαι να γυρνάς για κανένα πεντάλεπτο την κορώνα μέχρι να ρυθμίσεις ημερομηνία, κάθε φορά που θα θέλεις να το φορέσεις. Εγώ πάλι προτιμάω να κάνω το πολύ δύο περιστροφές στο καντράν και να είμαι έτοιμος...