Μεγάλη παγίδα ο ελιτισμός
Μεγαλύτερη ακόμα το να προσπαθείς να τον εκλογικεύσεις
Πίσω στο θέμα μας όμως, προσωπικά προτιμώ να έχω πολλά και φθηνά
Μου αρέσει η ποικιλία σχεδίων και στυλ
Για να το κάνω αυτό βέβαια κοιτάω σε "φθηνά" ρολόγια, ή τουλάχιστον ρολόγια που δεν θα με βγάλουν εκτός προϋπολογισμού
Πάντως σε εμένα αυτό είναι κάτι που αλλάζει, παλαιότερα ήμουν πιο.... Σπαρτιάτης. Μόνο 2 ρολόγια. Ένα Casio ΑΕ1200 για καθημερινό κι ένα Citizen Paradigm για τη δουλειά
Πολύ πιθανό να επιστρέψω σε αυτή τη λογική και μετά.... να ξαναλλάξω!
"Φθηνό"και "ακριβό" ειναι σχετικοί όροι και αλλάζουν ανάλογα το σημείο αναφοράς
Ειναι το σημείο αναφοράς το εισόδημα του καθενός από εμάς? Για εμένα ένα Sea Dweller ειναι ακριβό, για τον Βαρδινογιάννη ειναι τα ψιλά στην κωλότσεπή του
Ειναι το μέσο εισόδημα της χώρας που διαμένουμε? Για μια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής ακόμα κι ένα Casio A168 φαντάζει ακριβό. Για έναν Νορβηγό ένα Omega ειναι πολύ πιο προσιτό απ'οτι για έναν Έλληνα
Είναι το πλήθος των μοντέλων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην αγορά διαιρεμένα ανα κατηγορία τιμής? Ειμαι σίγουρος οτι ο απόλυτος αριθμός ρολογιών που κοστίζουν αυτή τη στιγμή κάτω από €5000 ειναι περισσότερα από αυτά που κοστίζουν πάνω από €5000. Αν βγάλει κάποιος έναν μέσο όρο τιμής μπορεί να πει πως ό,τι ειναι κάτω από τον μέσο όρο ειναι φθηνό και ό,τι ειναι πάνω από τον μέσο όρο ειναι ακριβό
Έπειτα έρχεται και ο παράγοντας ποιότητα.... που ειναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί αυστηρά οπότε δεν θα επεκταθώ
Σημαντικός υποκειμενικός παράγοντας ειναι φυσικά και η προσωπική άποψη/εκτίμηση του καθενός για το τι είναι ή πρέπει να είναι ένα ρολόι, οπότε οι όροι "φθηνό" και "ακριβό" αλλάζουν
Οι ψυχολόγοι θα μπορέσουν να εξηγήσουν καλύτερα από μένα πως διαμορφώνεται η καταναλωτική μας συμπεριφορά ανάλογα με τα συμπλέγματά μας
Για να μην πλατιάζω θα μείνω στην χρηματική/οικονομική πλευρά του ζητήματος
Το προσωπικό μου κριτήριο, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής μου θέσης, ορίζω το "προσιτό" για μένα ρολόι (αν σε κάποιον δεν αρέσει η λέξη "φθηνό") κάποιο που κοστίζει έως ~€500-600
Αν κάτι μου αρέσει πολύ, μπορώ να δικαιολογήσω (στον εαυτό μου

) ένα ρολόι στο 1 χιλιάρικο
Σαν "πολύ φθηνό" ορίζω κάτι που κοστίζει ~€100
Σαν "ακριβό" ορίζω, για μένα, κάτι που κοστίζει πάνω από €1000
Και σαν "πολύ ακριβό" ορίζω κάτι που κοστίζει πάνω από €3000
Αν κερδίσω το Τζόκερ (λίγο δύσκολο αφού δεν παίζω) τα κριτήρια μου μάλλον θα αλλάξουν και να θεωρώ φθηνό οτιδήποτε κοστίζει κάτω από 5 χιλιάρικα
Στην παρούσα φάση όμως, προτιμώ 10 ρολόγια των ~€500 ή των ~€1000 παρά ένα των €5000 ή των €10000