Μ' αρέσει πολύ το θέμα! Μπράβο Ef! Εμένα μου ήρθε στο μυαλό ένα μεταποκαλυπτικό σκηνικό όπως του Metro 2033 (δυστοπικό μυθιστόρημα), στο οποίο οι άνθρωποι ζουν στο υπόγειο δίκτυο του μετρό της Μόσχας, καθώς η ραδιενέργεια στην επιφάνεια της γης είναι θανατηφόρα, έχοντας χτίσει εκεί μια ολόκληρη νέα κοινωνία (με ό,τι αντιξοότητες αυτό συνεπάγεται...)
Εκεί, λοιπόν, τα ηλιακά ρολόγια θα ήταν άχρηστα! Για απλό quartz, δεν το συζητάω καν... Πού να βρεις μπαταρίες; Επομένως, για να είμαι σε κάθε περίπτωση καλυμμένος, εγώ θα πήγαινα σε ένα αυτόματο με όσο γίνεται πιο workhorse μηχανισμό (για ν' αντέξει χωρίς σέρβις όσα χρόνια ενδεχομένως χρειαστεί), κι εξωτερικά εννοείται όσο πιο ανθεκτικό (αδιάβροχο και ό,τι άλλο, ίσως κάσα από τιτάνιο), οπωσδήποτε με ημερομηνία (και μέρα ει δυνατόν), για να διατηρώ την αίσθηση των ημερών (ακόμα κι αν πρακτικά δε χρειάζεται, είναι σημαντικό για την ψυχολογία). Επίσης δε θα έλεγα όχι σε χρονογράφο. Πολύ πιθανό να χρησιμεύει, έστω και μόνο στο μαγείρεμα. Ίσως λοιπόν ένας El Primero Triple Calendar, που έχει και μήνες. Αν έχει κανείς καλύτερη πρόταση βάσει όσων ζητάω, να την ακούσουμε, εγώ δεν έχω και πολλές γνώσεις.
Εναλλακτικά, θα μου άρεσε πολύ ένα Vacheron Constantin Solaria Ultra Grand Complications, το ρολόι με τα 41 complications. Μ' αυτό, εκτός των άλλων, θα έχεις και κάτι ν' ασχολείσαι αν τυχόν βρεθείς σε θέση «τελευταίου επιζώντος». Perpetual calendar, χάρτης ζωδίων, κινέζικα ημερολόγια, παλίρροια και δε συμμαζεύεται... Το οποίο βέβαια μας τα χαλάει που δεν έχει χρονογράφο.