Αποστολέας Θέμα: Βίδες αυτόματου … τι είναι ;  (Αναγνώστηκε 2401 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nikolasr200

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
Βίδες αυτόματου … τι είναι ;
« στις: Μάιος 26, 2025, 22:05:56 μμ »
Να ζητήσω εκ των προτέρων συγνώμη για το ασαφές της ερώτησης.
Η ιστορία έχει ως εξής, σε calibre16 παρατηρήθηκε μισάωρο «τρέξιμο» προς τα εμπρός ανά ημέρα σχεδόν, και το πήγα στην αντιπροσωπεία. Η διάγνωση εκεί που μου μεταφέρθηκε λοιπόν ήταν «βίδες αυτόματου».

Επειδή τεχνικά δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό και αν βγάζει κάποιο νόημα, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι είναι, σε τι οφείλεται και από τι προκαλείται ;

Για την ιστορία, πριν το πάω είχα κάνει το τεστ με το app Mgntzd watch και ένα σχετικό Google search και η «δική» μου διάγνωση έλεγε ότι ήταν απλά θέμα μαγνητισμού.

Ευχαριστώ πολύ !!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Βίδες αυτόματου … τι είναι ;
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 26, 2025, 23:50:50 μμ »
Μιλάμε για αυτό ?

The TAG Heuer Calibre 16 is a Swiss made automatic chronograph watch movement with 25 jewels and a frequency of 28,800 bph. This caliber is basically either an ETA 7750 or Sellita SW500 with a custom branded rotor.

Το "βίδες αυτομάτου", για εμένα έχει την αυτή σημασία / αντίληψη, σαν να λέμε "ρόδες αυτοκινήτων". Λέει τα πάντα, χωρίς να λέει ....ΤΙΠΟΤΑ !

Ενας μηχανισμός, η χρονομετρία του , ρυθμίζεται βάσει των ταλαντώσεων, που ρυθμίζονται από το εύρος εκαστης ταλάντωσης, που ορίζεται από το "εύρος" του ελατηρίου, και την μάζα του τροχου μπάλανς. Που "κολλάει" ο αυτόματος ( θεωρητικά ο μηχανισμός που κουρδίζει ) και οι βίδες του στην τήρηση χρονομετρίας, μόνον αυτοί που το είπαν το ξέρουν.

Εκτός και εάν δεν το μεταφέρεις καλά ή έχω πάθει ......άννοια.  :D :D :D :D
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
nikolasr200,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 26, 2025, 23:54:05 μμ »
Μιλάμε για αυτό ?

The TAG Heuer Calibre 16 is a Swiss made automatic chronograph watch movement with 25 jewels and a frequency of 28,800 bph. This caliber is basically either an ETA 7750 or Sellita SW500 with a custom branded rotor.

Το "βίδες αυτομάτου", για εμένα έχει την αυτή σημασία / αντίληψη, σαν να λέμε "ρόδες αυτοκινήτων". Λέει τα πάντα, χωρίς να λέει ....ΤΙΠΟΤΑ !

Ενας μηχανισμός, η χρονομετρία του , ρυθμίζεται βάσει των ταλαντώσεων, που ρυθμίζονται από το εύρος εκαστης ταλάντωσης, που ορίζεται από το "εύρος" του ελατηρίου, και την μάζα του τροχου μπάλανς. Που "κολλάει" ο αυτόματος ( θεωρητικά ο μηχανισμός που κουρδίζει ) και οι βίδες του στην τήρηση χρονομετρίας, μόνον αυτοί που το είπαν το ξέρουν.

Εκτός και εάν δεν το μεταφέρεις καλά ή έχω πάθει ......άννοια.  :D :D :D :D

Μαγνητισμένο δεν πρέπει να ήταν, γιατί αυτά πάνε πολλές ώρες μπροστά την ημέρα. Πιθανόν να είχε χαλαρώσει η βίδα του αντίβαρου, να έκανε κάπως περίεργη κίνηση και που και που, να ακουμπούσε το

μπαλανσιέ. Ακουμπώντας το, μοιραία θα μπέρδευαν και θα ακουμπούσαν μεταξύ τους, οι σπείρες της τρίχας του μπαλανσιέ και τότε το ρολόι τρέχει. Το έχω δει να συμβαίνει, βέβαια σε vintage μηχανή, όχι σε

7750.
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
nikolasr200,
No reactions
Μιχάλης

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 27, 2025, 00:14:34 πμ »
Μαγνητισμένο δεν πρέπει να ήταν, γιατί αυτά πάνε πολλές ώρες μπροστά την ημέρα. Πιθανόν να είχε χαλαρώσει η βίδα του αντίβαρου, να έκανε κάπως περίεργη κίνηση και που και που, να ακουμπούσε το

μπαλανσιέ. Ακουμπώντας το, μοιραία θα μπέρδευαν και θα ακουμπούσαν μεταξύ τους, οι σπείρες της τρίχας του μπαλανσιέ και τότε το ρολόι τρέχει. Το έχω δει να συμβαίνει, βέβαια σε vintage μηχανή, όχι σε

7750.

Με απολυτο σεβασμό σε αυτο που λές, βάζω μια φωτό του μηχανισμού, ( αν είναι αυτός ), που και να κοπανάει ο "αυτόματος", εκεί που είναι το μπαλάνς, λίγο δύσκολο να το κτυπάει. / εφάπτεται / αγγίζει.

Φυσικά, και οι σχεδιασταί μηχανισμών το λαμβάνουν υπ' όψιν, μια και το μπαλάνς είναι το πιο ευαίσθητο σημείο, και προστατεύεται ικανοποιητικά.

Από την άλλη, αν ο αυτόματος είχε χαλαρώσει τόσο, θα κοπάναγε τόσο που θα τον άκουγε ο χρήστης.

friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
nikolasr200,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 27, 2025, 00:15:55 πμ »
Το φανταζόμουν ότι η περιγραφή μάλλον δεν θα ήταν κατατοπιστική, αλλά αντίστοιχα δεν ήταν πρόθυμοι (ή δεν ήξεραν) να μοιραστούν παραπάνω πληροφορίες οι υπάλληλοι στο κατάστημα του αντιπροσώπου που απευθύνθηκα. Θα δω και πάλι το συνοδευτικό χαρτί μήπως συγκράτησα κάτι λάθος και δεν σας το μετέφερα σωστά.
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Giorgos_I,
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 27, 2025, 00:18:17 πμ »
 :D :D :D :D

Μου αρέσει που στο αντίβαρο έχει τεράστιες εγραφές της μάρκας, και στην πλάκα, κάτω από τον τροχό του μπαλάνς είναι η σφραγίδα ΕΤΑ . Τιμές στα 350 Ε.

:D :D :D :D

Να μαθαίνουν μερικοί που παίρνουν σε τεράστιες τιμές ρολόγια μάρκας, που τα "εξαρτήματα" κοστίζουν .............ψίχουλα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 27, 2025, 00:19:38 πμ »
Το φανταζόμουν ότι η περιγραφή μάλλον δεν θα ήταν κατατοπιστική, αλλά αντίστοιχα δεν ήταν πρόθυμοι (ή δεν ήξεραν) να μοιραστούν παραπάνω πληροφορίες οι υπάλληλοι στο κατάστημα του αντιπροσώπου που απευθύνθηκα. Θα δω και πάλι το συνοδευτικό χαρτί μήπως συγκράτησα κάτι λάθος και δεν σας το μετέφερα σωστά.

Αν σου πω ιστορίες με επαγγελματίες, θα

Δςς το χαρτί και πές μας. Ειναι TAG το ρολόι ?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
1
No reactions
No reactions
No reactions
Members reacted wow:
nikolasr200,
Ο σιωπών συναινεί.

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 27, 2025, 00:23:33 πμ »
Ναι ένα Tag Formula 1 είναι.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 27, 2025, 00:28:21 πμ »
Αν έχει χαλαρώσει πολύ η βίδα του αντίβαρου, μια χαρά το αγγίζει το μπαλανσιέ, επαναλαμβάνω σε κάποιες vintage αυτόματες μηχανές που έχω ασχοληθεί. Δεν ξέρω τα περιθώρια στην 7750. Φυσικά ανάλογα με

το ρολόι, ένας χαλαρωμένος ρότορας (όχι μόνον από την κεντρική βίδα), μπορεί να ακουμπάει σε διάφορα σημεία της μηχανής και να αφήνει μάλιστα χαρακτηριστικά σημάδια και ανάλογα και με τους χώρους της

κάσας, μπορεί και να ακουμπά και  στο πίσω μέρος του case back, με τον ανάλογο θόρυβο. Όλα παίζουν και με την εξήγηση που του είπαν του ανθρώπου, υποθέσεις - μαντεψιές κάνουμε.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Μιχάλης

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 27, 2025, 00:41:07 πμ »
Αν έχει χαλαρώσει πολύ η βίδα του αντίβαρου, μια χαρά το αγγίζει το μπαλανσιέ, επαναλαμβάνω σε κάποιες vintage αυτόματες μηχανές που έχω ασχοληθεί. Δεν ξέρω τα περιθώρια στην 7750. Φυσικά ανάλογα με

το ρολόι, ένας χαλαρωμένος ρότορας (όχι μόνον από την κεντρική βίδα), μπορεί να ακουμπάει σε διάφορα σημεία της μηχανής και να αφήνει μάλιστα χαρακτηριστικά σημάδια και ανάλογα και με τους χώρους της

κάσας, μπορεί και να ακουμπά και  στο πίσω μέρος του case back, με τον ανάλογο θόρυβο. Όλα παίζουν και με την εξήγηση που του είπαν του ανθρώπου, υποθέσεις - μαντεψιές κάνουμε.  :)

Μιχάλη σωστά όλα αυτά που λές, αλλά σε τυχαίες επαφές θα είχε σταθερή απόκλιση μισής ώρας ανα ημέρα ? Μάλλον δύσκολο.

Μια σκεψη θα ήταν, ένα χαλαρό αντίβαρο, να έχει δωσει μια στο ρυθμιστή, κάποια στιγμή, και να τον έχει φέρει σε σημείο της μέγιστης ρύθμισης ( ξερύθμιση ) και να έχει την σταθερή απόκλιση.

Αρα, ένα άνοιγμα, σφίξιμο του αντιβάρου, και ρύθμιση του +/- στην σωστή θέση, πιθανόν να είναι η λύση.

Και αυτή είναι απλή ενέργεια. Και εσύ θα μπορούσες να την κάνεις.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 27, 2025, 01:09:03 πμ »
Μιχάλη σωστά όλα αυτά που λές, αλλά σε τυχαίες επαφές θα είχε σταθερή απόκλιση μισής ώρας ανα ημέρα ? Μάλλον δύσκολο.

Μια σκεψη θα ήταν, ένα χαλαρό αντίβαρο, να έχει δωσει μια στο ρυθμιστή, κάποια στιγμή, και να τον έχει φέρει σε σημείο της μέγιστης ρύθμισης ( ξερύθμιση ) και να έχει την σταθερή απόκλιση.

Αρα, ένα άνοιγμα, σφίξιμο του αντιβάρου, και ρύθμιση του +/- στην σωστή θέση, πιθανόν να είναι η λύση.

Και αυτή είναι απλή ενέργεια. Και εσύ θα μπορούσες να την κάνεις.  ;)

Αν το αντίβαρο είτε από χαλαρή ρύθμιση της κεντρικής του βίδας, είτε από χαλαρό σφίξιμο την βιδών του όλου συστήματος του αυτόματου, είχε αποκτήσει ένα μπόσικο, ένα μπαλάντζο, μου φαίνεται πιο

πιθανόν να ακουμπούσε στην περιφέρεια του μπαλανσιέ, παρά στους ρεγουλατόρους. Αυτό στα service που έχω κάνει δεν το έχω δει, αλλά βέβαια εγώ είμαι ερασιτέχνης. Φυσικά τίποτα δεν αποκλείω. Τι να

πω...άβυσσος οι ψυχές των μηχανισμών που τόσο αγαπάμε!  :)
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
ngavoun,
No reactions
Μιχάλης

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Μάιος 27, 2025, 02:02:16 πμ »
Είτε και από βλάβη φυσικά.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Μιχάλης

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 27, 2025, 07:05:08 πμ »
Καλημέρα,

Ξανακοίταξα το χαρτί, πράγματι λέει «αντικατάσταση βίδες αυτόματού». Δεν το γνωρίζω τον χώρο καθόλου, δεν ξέρω αν δικαιολογείται να έγραψαν κάτι άκυρο π.χ. αντικατάσταση και να έκαναν μόνο έλεγχο / σφίξιμο.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 27, 2025, 17:39:35 μμ »
Καλημέρα,

Ξανακοίταξα το χαρτί, πράγματι λέει «αντικατάσταση βίδες αυτόματού». Δεν το γνωρίζω τον χώρο καθόλου, δεν ξέρω αν δικαιολογείται να έγραψαν κάτι άκυρο π.χ. αντικατάσταση και να έκαναν μόνο έλεγχο / σφίξιμο.

Εξαρτάται από την τιμή που χρέωσαν.

Θεωρητικά

α. Εισαγωγή - Παραλαβή - fixed rate. ( κάποιες φίρμες χρεώνουν και το καλημέρα λόγω απασχόλησης του προσωπικού. Σαν τα χαρτόσημα για το δημόσιο.  :D :D :D )
β. Ελεγχος στον παλμογράφο. Για να κάνει διάγνωση.
γ. Ανοιγμα κάσας.
δ. Εργασία αποσυναρμολόγησης αυτομάτου.
ε. Εργασία ελέγχου μηχανισμού αυτομάτου - ανοχές - λίπανση ?
στ. Εργασία συναρμολόγησης μηχανισμού αυτομάτου.
ζ. Ρύθμιση λειτουργίας.
η. Ελεγχος στον παλμογράφο
θ. Κλείσιμο κάσας.
ι. Ελεγχος στεγανότητας

βάλε και το κοστος από τις βίδες !

Πόσο χρεώνονται αυτά ?  ::) Από εκεί θα καταλάβεις.

Αν θέλεις, λές το ποσό. Αν όχι, σεβαστό και αυτό.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 27, 2025, 18:12:03 μμ »
Ηταν εντός εγγύησης εργασία, δεν θα είχα πρόβλημα ωστόσο να μοιραστώ το κόστος, απλά προσπαθώ να καταλάβω τι εννοούσε ο «ποιητής»
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions