Αποστολέας Θέμα: NOMOS Club Glass Back  (Αναγνώστηκε 2418 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Συνδεδεμένος fruitbat

• Jr. Member
  • *
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
NOMOS Club Glass Back
« στις: Ιανουάριος 15, 2025, 12:03:40 μμ »
Μετά απ' το μήνα του μέλιτος, ήρθε η ώρα να γράψω το κάτι σαν review που υποσχέθηκα για το NOMOS Club. Όπως είχα γράψει και στο thread Nέες αφίξεις, το ρολόι ήταν τρόπον τινά το grail μου. Άλλωστε, ποτέ δε σκόπευα να κινηθώ πάνω απ' τα 1.500-2.000 ευρώ, για πολλούς λόγους. Δεν αρνούμαι ότι μου τρέχουν τα σάλια όταν βλέπω κάποια ακριβότερα ρολόγια (όχι πολλά-το Longines Legend Diver και το Longines Master Collection Chronograph, και μια κατηγορία πιο πάνω, το Omega Seamaster 300 Heritage και το Omega Seamaster Aqua Terra 150m Worldtimer) αλλά παραμένουν αυστηρά στο επίπεδο του οφθαλμόλουτρου και μόνο. Το ρολόι παραγγέλθηκε απ' το online shop της NOMOS Παρασκευή 29 Νοεμβρίου (Black Friday) και ήρθε στα χέρια μου Τρίτη 4 Δεκεμβρίου. Έχω ήδη γράψει τι το συνόδευε και δε θα επεκταθώ. Η αλήθεια είναι ότι ρίσκαρα λίγο γιατί δεν το είχα δοκιμάσει στον 18 εκατοστών καρπό μου, δεδομένου ότι κανένα απ' τα τρία καταστήματα με NOMOS στην Αθήνα δεν είχαν το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά το μέγεθος είναι ιδανικό. Ξεκίνησα το χόμπι το 2020, εν μέσω πανδημίας, με 42αρι ρολόι (καθημερινό), συνέχισα με δεύτερο 42αρι (quartz-beater), κατέβηκα σε 38αρι (dress), 34αρι (vintage), 44αρι (δεν μπαίνει σε κατηγορία-το ερωτεύτηκα), 42αρι (solar quartz-perpetual calendar), 34αρι (δεύτερο vintage-κληρονομιά) και κατέληξα στο 36αρι NOMOS Club (οι κατηγορίες είναι ενδεικτικές-δεν κάνω tick σε λίστες). Έχοντας φορέσει όλα τα παραπάνω μεγέθη, θεωρώ ότι κλίνω προς τα πιο μικρά ρολόγια κι ότι το ιδανικό μέγεθος για μένα είναι 36-38. Οπότε, η επιλογή ήταν ιδανική.

Πάμε παρακάτω. Οι πρώτες εντυπώσεις επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω. Για το dial, τη μηχανή και το Shell Cordovan λουράκι, δεν έχω να πω κάτι. Τα λένε όλα οι φωτογραφίες.
Επειδή έχω τη συνήθεια (καλή ή κακή, δεν ξέρω) να φοράω το ρολόι μου 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και στον ύπνο, το μόνο που με στενοχωρεί είναι ότι το δέρμα θα φθαρεί σχετικά γρήγορα. Φρόντισα, λοιπόν, να παραγγείλω ένα sailcloth λουράκι, το οποίο είναι καθ' οδόν (θα ακολουθήσουν φωτογραφίες σύντομα-όταν δεήσει να το φέρει η UPS), προκειμένου να δώσω παραπάνω χρόνο ζωής στο δερμάτινο λουράκι, αλλά και να φοράω το ρολόι το καλοκαίρι στο νερό. Σε ό,τι αφορά το dial, μια παρατήρηση μόνο. Το lume είναι απογοητευτικό. Το ήξερα, όμως, πριν παραγγείλω και δε με ενοχλεί καθόλου. Είναι ένα ρολόι που δε χρειάζεται απαραίτητα lume. Είναι το τελευταίο χαρακτηριστικό, άλλωστε, που κοιτάζω όταν με ενδιαφέρει ένα ρολόι.

Η χρονομετρία είναι επιπέδου COSC. Δεν είμαι τρελός με τη χρονομετρία (το ένα vintage ρολόι μου τρέχει με +1,5 λεπτό τη μέρα περίπου και δε με ενοχλεί καθόλου), αλλά με το που πήρα το NOMOS Club, το μέτρησα (από διαστροφή) για δυο βδομάδες τόσο στον καρπό όσο και στις έξι θέσεις που είναι regulated η μηχανή κι έχω να πω ότι ο μέσος όρος ήταν κάπου στα +2 δευτερόλεπτα τη μέρα. Από τότε, το φοράω 24 ώρες το 24ωρο και είμαι στο +1 με +1,5 δευτερόλεπτο τη μέρα. Με μια μικρή παραξενιά. Το ρολόι πρέπει να κουρδίζεται ίδια ώρα κάθε μέρα. Απ' ό,τι έχω καταλάβει, κάποιες μηχανές τρέχουν πιο γρήγορα όσο περισσότερο ξεκουρδίζονται. Κάπου διάβασα (στο watchuseek μάλλον) ότι η Alpha το κάνει σε υπερβολικό βαθμό κι αποφάσισα να τη δοκιμάσω δυο φορές. Κούρδισα το ρολόι το πρωί και δεν το πείραξα μέχρι το επόμενο βράδυ, γύρω στις 38 ώρες. Όταν το μέτρησα, το ρολόι έτρεχε με +7 ή +8. Έχει κανείς ανάλογη εμπειρία;

Τελειώνω με τη γενική εντύπωση. Νομίζω ότι έκλεισα ως "συλλέκτης" ρολογιών. Άλλωστε, δε θεωρώ τον εαυτό μου κανονικό συλλέκτη. Απλώς, τα τελευταία χρόνια, αγόρασα κάποια ρολόγια που μου άρεσαν και πορεύομαι με αυτά. Φοβάμαι, όμως, πως τα υπόλοιπα ρολόγια μου θα μείνουν στην άκρη και θα φοριούνται ελάχιστα ως καθόλου. Σκέφτηκα μάλιστα να επιχειρήσω να πουλήσω κάποια απ' αυτά και να μείνω μόνο με το ΝOMOS Club και, λόγω συναισθηματικής αξίας, με το vintage που έχω κληρονομήσει, αλλά τα αγαπάω όλα. Άλλωστε, πρώτον, είναι affordable και δε θα πιάσουν πολλά (όχι ότι θα το έκανα για τα χρήματα) και δεύτερον, είμαι άσχετος με αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών και συσκευασία/αποστολή ρολογιών και βαριέμαι να μπω στη διαδικασία.

Αυτά και καλή χρονιά σε όλους, με υγεία πάνω απ' όλα και πολλά ρολόγια στους καρπούς σας! Και πάλι, συγγνώμη για την ποιότητα των φωτογραφιών. Μαθαίνω ακόμη.
friendly
0
funny
0
like
13
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
tompainkiller,Georgefosk,guzzi,kourlis,elbetakias,Argo982001,Beastaras,sea_dweller,
Ef.orange,jb,mic,hill,Wolf-,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: NOMOS Club Glass Back
« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 16, 2025, 01:30:54 πμ »
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
fruitbat,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 16, 2025, 01:42:09 πμ »

Επειδή έχω τη συνήθεια (καλή ή κακή, δεν ξέρω) να φοράω το ρολόι μου 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και στον ύπνο, το μόνο που με στενοχωρεί είναι ότι το δέρμα θα φθαρεί σχετικά γρήγορα. Φρόντισα, λοιπόν, να παραγγείλω ένα sailcloth λουράκι, το οποίο είναι καθ' οδόν (θα ακολουθήσουν φωτογραφίες σύντομα-όταν δεήσει να το φέρει η UPS), προκειμένου να δώσω παραπάνω χρόνο ζωής στο δερμάτινο λουράκι, αλλά και να φοράω το ρολόι το καλοκαίρι στο νερό. Σε ό,τι αφορά το dial, μια παρατήρηση μόνο. Το lume είναι απογοητευτικό. Το ήξερα, όμως, πριν παραγγείλω και δε με ενοχλεί καθόλου. Είναι ένα ρολόι που δε χρειάζεται απαραίτητα lume. Είναι το τελευταίο χαρακτηριστικό, άλλωστε, που κοιτάζω όταν με ενδιαφέρει ένα ρολόι.

Και μετά τα συχαρίκια, και τον θαυμασμό, τα σχόλια. Που εκφράζουν "εμένα", και τον τρόπο ζωής μου / εμπειρίες ζωής. Δεν σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως σωστά.  ;)

Και εγώ φοράω ρολόι, 24 / 7 / 365. Οπότε, μην θεωρείς ότι αυτό είναι αρνητικό.
Ειναι αρνητικό για το ρολόι, γιατί κοπανιέται πιο πολύ από ένα που διανυκτερεύει σε ένα κομοδίνο, αλλά από την άλλη, οι μηχανισμοί ακριβείας, θέλουν και μια σταθερή ( αναλογικά ) θερμοκρασία, που το συνεχές φόρεμα την εξασφαλίζει.

Στο θέμα χρήσης το καλοκαίρι στο νερό, θα με βρείς αντίθετο. Δεν είναι ένα σπόρ ρολόι, είναι πιο πολύ dress, ( εξ ου και το αδύναμο lume ) οπότε θεωρώ το να το ταλαιπωρήσεις σε νερά - αλάτια - αμμο - αντιλιακά - ιδρώτες - σκόνες, δεν είναι φρόνιμο. Θα χάσεις την γυαλάδα, και θα εκθέσεις το ρολόι σε κίνδυνο υγρασίας. 10-άρι είναι μεν, αλλά, καλύτερα να μένει στην ..........στεριά. Και φόρα το πχ το βράδυ στην βόλτα.Πιο φρόνιμο.
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
fruitbat,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 16, 2025, 01:58:59 πμ »

Η χρονομετρία είναι επιπέδου COSC. Δεν είμαι τρελός με τη χρονομετρία (το ένα vintage ρολόι μου τρέχει με +1,5 λεπτό τη μέρα περίπου και δε με ενοχλεί καθόλου), αλλά με το που πήρα το NOMOS Club, το μέτρησα (από διαστροφή) για δυο βδομάδες τόσο στον καρπό όσο και στις έξι θέσεις που είναι regulated η μηχανή κι έχω να πω ότι ο μέσος όρος ήταν κάπου στα +2 δευτερόλεπτα τη μέρα. Από τότε, το φοράω 24 ώρες το 24ωρο και είμαι στο +1 με +1,5 δευτερόλεπτο τη μέρα. Με μια μικρή παραξενιά. Το ρολόι πρέπει να κουρδίζεται ίδια ώρα κάθε μέρα. Απ' ό,τι έχω καταλάβει, κάποιες μηχανές τρέχουν πιο γρήγορα όσο περισσότερο ξεκουρδίζονται. Κάπου διάβασα (στο watchuseek μάλλον) ότι η Alpha το κάνει σε υπερβολικό βαθμό κι αποφάσισα να τη δοκιμάσω δυο φορές. Κούρδισα το ρολόι το πρωί και δεν το πείραξα μέχρι το επόμενο βράδυ, γύρω στις 38 ώρες. Όταν το μέτρησα, το ρολόι έτρεχε με +7 ή +8. Έχει κανείς ανάλογη εμπειρία;

Η δική μου γνώση και εμπειρία, λέει το αντίθετο. Οσο πιο κουρδισμένο είναι ένα ρολόι, ένταση ελατηρίου, τόσο πιο "γρήγορα" ( ισχυρά ) οδηγεί το train και όλον τον μηχανισμό. Οσο πιο αδύναμη η φόρτιση, τόσο πιο "αδύναμα" οδηγεί, και αν πχ υπάρχουν σημεία τριβής με ξεραμένα λάδια, αδυνατεί να ξεπεράσει με άνεση τις τριβές και τις αδράνειες.

Και είναι ο λόγος που ζητάνε ( και συνηθίζουμε ) να κουρδίζουμε τα χειροκουρδιζόμενα την αυτή ώρα καθημερινά, ώστε να διατηρείται η ισχύς από ένα όριο και πάνω, και να μην εξαντλεί την αποθηκευμένη ισχύ.

Θυμίζω ότι και στα αυτόματα, συνιστάται και μία χειροκίνητη φόρτιση μια φορά την εβδομάδα, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, να έχουμε φόρτιση πάνω από ένα επίπεδο ισχύος.

Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη μηχανή έχει άλλα "χούγια", αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις σαν lab.

Κουρδίζεις πλήρως και καταγράφεις, ανα 4-ωρο, 6-ωρο την συμπεριφορά, οπότε παρακολουθείς αν η απόδοση φθίνει ή επιταχύνεται. Θα σου πάρει ένα ΣΚ, αλλά θα επιβεβαιώσεις. Φυσικά, θα το κάνεις και ένα δεύτερο ΣΚ,  ;D γιατι τα σωστά επιστημονικά πειράματα, με ίδιες συνθήκες, ππρέπει να δίνουν ίδια αποτελέσματα  ;)

Μετά, θα το επαναλάβεις, ??? άλλο ένα ΣΚ, ( εκτός και αν είσαι .......συνταξιούχος  ::) οπότε το κανεις και καθημερινές ) που θα το κουρδίζεις πχ ανα 4-ωρο, ώστε να έχεις την πλήρη ισχύ καθ' όλη την διάρκεια της καταμέτρησης.

Ετσι θα έχεις ολοκληρωμενη εικόνα.
friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
fruitbat,Wolf-,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Συνδεδεμένος fruitbat

• Jr. Member
  • *
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 16, 2025, 08:01:33 πμ »
Και μετά τα συχαρίκια, και τον θαυμασμό, τα σχόλια. Που εκφράζουν "εμένα", και τον τρόπο ζωής μου / εμπειρίες ζωής. Δεν σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως σωστά.  ;)

Και εγώ φοράω ρολόι, 24 / 7 / 365. Οπότε, μην θεωρείς ότι αυτό είναι αρνητικό.
Ειναι αρνητικό για το ρολόι, γιατί κοπανιέται πιο πολύ από ένα που διανυκτερεύει σε ένα κομοδίνο, αλλά από την άλλη, οι μηχανισμοί ακριβείας, θέλουν και μια σταθερή ( αναλογικά ) θερμοκρασία, που το συνεχές φόρεμα την εξασφαλίζει.

Στο θέμα χρήσης το καλοκαίρι στο νερό, θα με βρείς αντίθετο. Δεν είναι ένα σπόρ ρολόι, είναι πιο πολύ dress, ( εξ ου και το αδύναμο lume ) οπότε θεωρώ το να το ταλαιπωρήσεις σε νερά - αλάτια - αμμο - αντιλιακά - ιδρώτες - σκόνες, δεν είναι φρόνιμο. Θα χάσεις την γυαλάδα, και θα εκθέσεις το ρολόι σε κίνδυνο υγρασίας. 10-άρι είναι μεν, αλλά, καλύτερα να μένει στην ..........στεριά. Και φόρα το πχ το βράδυ στην βόλτα.Πιο φρόνιμο.
Μπορεί να γίνει κι έτσι. Ήθελα πάντως ένα πιο σπορ-αδιάβροχο λουράκι για να μη φοβάμαι μην πέσει μια σταγόνα νερό.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Συνδεδεμένος fruitbat

• Jr. Member
  • *
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 16, 2025, 08:07:35 πμ »
Η δική μου γνώση και εμπειρία, λέει το αντίθετο. Οσο πιο κουρδισμένο είναι ένα ρολόι, ένταση ελατηρίου, τόσο πιο "γρήγορα" ( ισχυρά ) οδηγεί το train και όλον τον μηχανισμό. Οσο πιο αδύναμη η φόρτιση, τόσο πιο "αδύναμα" οδηγεί, και αν πχ υπάρχουν σημεία τριβής με ξεραμένα λάδια, αδυνατεί να ξεπεράσει με άνεση τις τριβές και τις αδράνειες.

Και είναι ο λόγος που ζητάνε ( και συνηθίζουμε ) να κουρδίζουμε τα χειροκουρδιζόμενα την αυτή ώρα καθημερινά, ώστε να διατηρείται η ισχύς από ένα όριο και πάνω, και να μην εξαντλεί την αποθηκευμένη ισχύ.

Θυμίζω ότι και στα αυτόματα, συνιστάται και μία χειροκίνητη φόρτιση μια φορά την εβδομάδα, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, να έχουμε φόρτιση πάνω από ένα επίπεδο ισχύος.

Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη μηχανή έχει άλλα "χούγια", αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις σαν lab.

Κουρδίζεις πλήρως και καταγράφεις, ανα 4-ωρο, 6-ωρο την συμπεριφορά, οπότε παρακολουθείς αν η απόδοση φθίνει ή επιταχύνεται. Θα σου πάρει ένα ΣΚ, αλλά θα επιβεβαιώσεις. Φυσικά, θα το κάνεις και ένα δεύτερο ΣΚ,  ;D γιατι τα σωστά επιστημονικά πειράματα, με ίδιες συνθήκες, ππρέπει να δίνουν ίδια αποτελέσματα  ;)

Μετά, θα το επαναλάβεις, ??? άλλο ένα ΣΚ, ( εκτός και αν είσαι .......συνταξιούχος  ::) οπότε το κανεις και καθημερινές ) που θα το κουρδίζεις πχ ανα 4-ωρο, ώστε να έχεις την πλήρη ισχύ καθ' όλη την διάρκεια της καταμέτρησης.

Ετσι θα έχεις ολοκληρωμενη εικόνα. (Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)
Πολύ κακό για το τίποτα. Δε θα μπω καν στον κόπο. Το κουρδίζω κάθε μέρα την ίδια ώρα και, στον καρπό, είναι σταθερά στο +1,5 δευτερόλεπτο τη μέρα. Αυτό δεν έχει σημασία στην τελική; Όσο για τις άλλες μετρήσεις που έκανα, δεν είμαι συνταξιούχος, αλλά βοήθησαν οι γιορτές.
friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
mic,sea_dweller,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 16, 2025, 08:28:22 πμ »
Μια χαρά είσαι
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
fruitbat,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος pablo

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Ιανουάριος 16, 2025, 10:18:03 πμ »
Καλοφόρετο το NOmos, είναι πανέμορφο
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
fruitbat,
No reactions

Συνδεδεμένος fruitbat

• Jr. Member
  • *
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Ιανουάριος 16, 2025, 10:19:33 πμ »
Καλοφόρετο το NOmos, είναι πανέμορφο
Ευχαριστώ πολύ!
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
pablo,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Wolf-

• Global moderator
  • Master
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Ιανουάριος 18, 2025, 23:20:19 μμ »
Σε πάω....!!
 ;D
Καλοφόρετο....
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
fruitbat,
No reactions
🐺 Ξέρω από αυτά ρε..

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Ιανουάριος 19, 2025, 02:32:54 πμ »
Πολύ κακό για το τίποτα. Δε θα μπω καν στον κόπο. Το κουρδίζω κάθε μέρα την ίδια ώρα και, στον καρπό, είναι σταθερά στο +1,5 δευτερόλεπτο τη μέρα. Αυτό δεν έχει σημασία στην τελική; Όσο για τις άλλες μετρήσεις που έκανα, δεν είμαι συνταξιούχος, αλλά βοήθησαν οι γιορτές.

Εισαι "ερασιτέχνης"  :D :D :D

Ενας "επαγγελματίας", ( διαβάζεται : άρρωστος ωρολογιακά ), ειδικά ένα τέτοιο ρολόι, θα το .....ξεψάχνιζε, να δεί τα όριά του  ;)

Και δεν είναι θέμα χρόνου ( συνταξιούχος ), είναι θέμα οργάνωσης των μετρήσεων  ;)

Λοιπον, ΑΡΙΣΤΟ είναι με 1,5 " / 24 h. Και έχε υπ' όψιν, ότι τα καλά ρολόγια, τρέχουν λίγο. Ειναι επιλογή των κατασκευαστών.

Να δείς και μετά σπό 3-4 μήνες, που θα έχει "λυθεί" αν θα κρατήσει τον ίδιο ρυθμό.

Και πάλι καλοφόρετο.  :)
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
fruitbat,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Ιανουάριος 19, 2025, 03:13:37 πμ »
Και δεν είναι θέμα χρόνου ( συνταξιούχος ),είναι θέμα οργάνωσης των μετρήσεων    

Παλιά ίσως,τώρα οχι
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like: