[...]
Η τιμή είναι στα έξι πέντε πενήντα που βολεύει το budget μου, κι ένα ΡΟ έπρεπε να το είχα φάει από το Dubai εκεί στο Outlet. Βλέπω όμως ότι για το κομμάτι έχω κάποιο ενδοιασμό, θέλω λίγο χρόνο. To ρολόϊ είναι αρκετά χοντρό και το dial θα γίνει βαρετό σύντομα. Προλαβαίνω και της λέω κράτα το για αύριο. Αυτός έχει απομακρυνθεί λίγο.
Πάω την επόμενη μέρα (Κυριακή πρωί - εδώ είναι πολιτισμός, δεν είναι κλειστοί όλοι οι μουτρωμένοι τεμπέληδες της κωλοχώρας εκεί στην ανατολική Μεσόγειο). Το ξαναβάζω και βλέπω ότι το ρολόϊ έχει άλλο σετάρισμα στο λουρί - που σημαίνει πως ο τύπος έκατσε και το δοκίμασε. Ε άντε και γ***σου, πήγαινε πάρτο εσύ, κωλομ***κα.
Γι'αυτό λέω πως η απόφαση είναι πού, τί θα βρεις, αλλά και πώς θα το βρεις. Είναι αρκετοί οι παράγοντες για να κλείσει η δουλειά.
[...]
Καλημέρα, αγαπητέ @Tangerine Dream , καλοφόρετο και πάντα χαρούμενες ώρες να δείχνει!
Αν μου επιτρέπεις, έκανα παράθεση το παραπάνω κομμάτι διότι διαφωνώ, και θεωρώ πως κάποιες σκέψεις ήταν σε εκνευρισμό.
Ο δεύτερος υποψήφιος αγοραστής, δεν είχε κάθε δικαίωμα δοκιμής και αγοράς του ρολογιού; αν όχι, για κάποιο λόγο, τότε το λάθος ήταν από το κατάστημα.
Το άλλο κομμάτι που διαφωνώ, εργασιακός πολιτισμός ίσως να είναι η Κυριακή ως επίσημη αργία, π.χ. για υπαλλήλους όπως σε εμπορικά καταστήματα, ή σε χώρα όπου ένας δυτικός κάνει μία πολυτελή αγορά, ως απλή αγορά, όπου στη συγκεκριμένη χώρα μπορεί να αγοράσει ολόκληρο χωριό. Μία χώρα, π.χ. η Κίνα, έχει καταγγελθεί αμέτρητες φορές, έχει παραβιάσει άλλο τόσο, σχεδόν στα πάντα. Ατελείωτη συζήτηση που δεν χωράει στο όμορφο νήμα σου, ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη, απλώς ήθελα να κάνω μία ειλικρινή σημείωση, τίποτα παραπάνω.
Και πάλι, καλοφόρετο.
Αγαπητέ, θέτεις ένα θέμα, με τεράστια βαρύτητα, που αν ήξερα ότι ο
@george_ δεν έχει την ανοχή σε διαφοροποιήσεις από τον τίτλο των νημάτων, δεν θα απαντούσα.
Η κάθε εργασία, προϋποθέτει κάποιες συνθήκες, τις οποίες ή αποδέχεσαι και την ασκείς, ή πάς για................ΔΥ. Δεδομένο ωράριο, εκτός εξαιρέσεων, πχ ΕΔ, δεδομένες απολαβές, και μονιμότητα.
Η κάθε χώρα, έχει και τις αντίστοιχες εργασιακές συνθήκες, που σε κάποιες τρίτες χώρες ίσως είναι ακόμα και μη υπαρκτές, ή, απλώς, πιο σκληρές από τις Ελληνικές.
Προσωπικά, σε κάποια εργασία που έκανα στο παρελθόν, εργάστηκα για 18 μήνες, σε καθημερινή βάση, χωρίς Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, 15-Αύγουστο, και λοιπές αργίες. Ουτε φυσικά ΣΚ. Κάθε μέρα, 8-ωρο, δεδομένο, τις 6 από τις 7 και 12-ωρο, και μερικές φορές και 18-24-ωρα. Ετσι ήταν η εργασία, έτσι έκανα. Υψηλές απολαβές, αλλά, .................ΦΥΛΑΚΗ.

Κατα την περίοδο των εορτών, κάποιοι εργαζόμενοι, σε μεγάλο S/M, με τιτλο γράμματα του αλφαβήτου, εργάστηκαν και τις Κυριακές, αλλά, για 4.30 ώρες, για να μην δικαιολογηθεί η επιπλέον αμοιβή. Αυτοί οι εργοδότες, ΔΕΝ παραβίασαν εργασιακά δικαιώματα ? Αλλά, που να διαμαρτυρηθεί ο απλός εργαζόμενος ? Θα βρεθεί σπίτι του !
Σε κάποιες άλλες χώρες, οι εργασιακές συνθήκες, το κράτος, οι νόμοι, επιτρεπουν ακόμα και την 36-ωρη εβδομαδιαία εργασία, οι δε ημέρες αδείας είναι πολλαπλάσιες των θεωρητικώς δικών μας, μια που στην πράξη, ελάχιστοι στην Ελλάδα εξαντλούν το δικαίωμα. Εγώ πχ, υπέγραφα ότι έλαβα όλη την άδειά μου, ενώ ΠΟΤΕ δεν πήρα όλες τις ημέρες. 3 εβδομάδες, ( 15 εργάσιμες ) και τυχερός ήμουν.
Και πήγαινα σε συνέδρια, meetings, επιθεωρήσεις στο εξωτερικό, ΧΩΡΙΣ εκτός έδρας, γιατί η "σύμβαση" στα ψιλά γράμματα προέβλεπε "....αποδέχεται την εργασία για τις ανάγκες της εταιρίας, και εκτός του τόπου μόνιμής εργασίας, εφόσον οι ανάγκες το απαιτήσουν, και κρίνεται ότι διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα". Και την είχα υπογράψει. Και η "εκτός του τόπου μόνιμης εργασίας..." που ήταν η Αθήνα ως έδρα της εταιρίας, νοείτο και η....Ανταρκτική
Κάποιος άλλος, πληρώνει τα δώρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στους υπαλλήλους του τραπεζικά, άρα νομιμότατος, και μετά πάνε μαζί στο ΑΤΜ και του τα .....επιστρέφουν !!!!
Μπορώ να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα, Ελληνικά, που δείχνουν ότι και εδώ παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα, και όχι μόνον στην Κίνα.
Συμφωνώ ότι ο φίλος Κωνσταντίνος πρέπει να ήταν ελαφρώς εκνευρισμένος από την συμπεριφορά του πελάτη, που είναι καθαρά θέμα αγωγής, αλλά και δικαίωμα του καταστήματος να δειγματίζει εφόσον δεν έχει "κλείσει" συμφωνία για κάποιο αγαθό και έχει δηλωθεί σαφής πρόθεση αγοράς.
Ξέροντας τον Κων/νο και την αγωγή του, θεωρώ ότι ο εκνευρισμός του προήλθε από την έλλειψη επαγγελματισμού από το κατάστημα, σε διεθνές κέντρο δεν έχεις υπαλλήλους που δεν εξυπηρετούν με διεθνή γλώσσα, και από την απρεπή συμπεριφορά του άλλου, που δεν είχε την αγωγή να περιμένει διακριτικά την σειρά του. Αλλά εδώ, επεισέρχεται και η συμπεριφορά κάποιων τοπικών απέναντι σε ξένους, για πολλούς λόγους.
Ο οιοσδήποτε στον τόπο του, θεωρεί ότι έχει περισσότερα δικαιώματα έναντι των ξένων. Κάποτε, είχε γίνει τεράστιο θέμα στο Ελληνικό, που σε εισερχόμενη πτήση ΟΑ, ζητήθηκε στα Ελληνικά από την προσέγγιση να τους δοθεί προτεραιότητα προσγείωσης, και από Νο 5 που ήταν να πάνε 2 ή 3 "κλέβοντας" την θέση δύο ξένων εταιριών πού ήταν στην σειρά.
Ο Αμερικάνος διαμαρτυρήθηκε για την χρήση των Ελληνικών στην συχνότητα και τους ζήτησε να μιλάνε Αγγλικά.
Ο κυβερνητης της ΟΑ τότε, έβρισε ελαφρώς άσχημα τον Αμερικάνο κυβερνήτη της TWA στον πύργο, και επανέλαβε την απαίτηση για κλέψιμο.
Ο Αμερικάνος τότε, απήντησε και αυτός σε απταιστα Ελληνικά, με την ίδια άσχημη έκφραση για τον Ελληνα κυβερνήτη, και δήλωσε ότι θα καταγγείλει την όλη συμπεριφορά - κλέψιμο και ύβρεις σε αεροπορική συχνότητα - στην ΙΑΤΑ.
Αν ο Κων/νος τους μιλουσε στην τοπική διάλεκτο, σίγουρα θα είχε ΚΑΙ καλύτερη αντιμετώπιση, και ο άλλος, δεν θα ήταν τόσο αγενής.
Εμείς, στις διεθνείς επαφές, ενώ πχ γνωρίζαμε και Ισπανικά, και Γαλλικά, και Γερμανικά, κάναμε τους αγράμματους, για να ψαρεύουμε το τι λέγανε μεταξύ τους στις διακοπές των διαπραγματεύσεων ή στα δείπνα. Και φυσικά, ΠΟΤΕ δεν σχολιάζαμε αρνητικά τίποτα, απλώς αποφεύγοντας την πιθανότητα να ξέρει κάποιος Ελληνικά.