Είναι γενικά κοινά αποδεκτό ότι στην κορυφή της Υ.Ω βρίσκονται λίγες εταιρίες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η Vacheron Constantin, Patek Philippe & Co, Jaeger-LeCoultre, Audemars Piguet και ίσως κάνα δυο ακόμη. Εταιρίες που με τις δημιουργίες τους, την τεχνογνωσία τους, το φινίρισμα και φυσικά τις εξωπραγματικές τιμές τους

, μας αφήνουν με ανοιχτό το στόμα. Ανάμεσα σε αυτά τα "τέρατα" του χώρου όμως κινούνται κάποιοι άνθρωποι, σχεδόν αθόρυβα, "μαέστροι" της τέχνης με τεχνογνωσία και ποιότητα που "βάζει" τα γυαλιά ακόμη και στους προαναφερθείς "γίγαντες" του χώρου.
Ο σπουδαιότερος ίσως εν ζωή ωρολογοποιός εξ αυτών σήμερα, είναι ο κ. Philippe Dufour.

Στην Ιαπωνία του 13 αιώνα ο sensei Masamune έφτασε την τέχνη της κατασκευής σπαθιών katana στο απόγειο της, διπλώνοντας
4 εκατομμύρια φορές

ένα φύλλο ατσαλιού για να κατασκευάσει τα σπαθιά του. Σήμερα βρίσκει τον όμοιο του στην Ελβετία στο πρόσωπο του Dufour, πατέρα της σύγχρονης μικρής ανεξάρτητης ωρολογοποιίας και υπέρμαχο της κατασκευής με το χέρι.
Τα πρώτα χρόνια της επαγγελατικής πορείας του Dufour ήταν γεμάτα με μελέτη και μάθηση. Δούλεψε ως τεχνίτης στην Jaeger-LeCoultre και ασχολήθηκε κυρίως με την επισκευή και αποκατάσταση ρολογιών τοίχου και χειρός με πολύπλοκα complications και ειδικά με repeaters (ρολόγια τα οποία χτυπούν τα λεπτά και τις ώρες -αν κάνω λάθος ας με διορθώσει παρακαλώ κάποιος). Τα χρόνια αυτά του έδωσαν πολύτιμες εμπειρίες πάνω στην κατασκευή περίτεχνων και δύσκολων complications και στις ιδιότητες των διαφόρων υλικών.
Το 1982 ο Dufour ξεκίνησε την Ηράκλεια προσπάθεια να κατασκευάσει μόνος του το πρώτο ρολόι χειρός στον κόσμο, με grand & petite sonnerie & repeater λεπτών το οποίο και τελικά ολοκληρώνοντας πούλησε στην Audemars Piguet.

Απίστευτο....
http://youtu.be/_wjl8gBjQtoΤο όνειρο του μαέστρου όμως ήταν να κατασκευάζει ρολόγια κάτω από το δικό του όνομα και έτσι το 1992 (ξανά)παρουσίασε το ρολόι στην έκθεση Basel Watch Fair. Όμως ήταν σε έκθεση της Σιγκαπούρη που ο δάσκαλος άρχισε να τυχαίνει αναγνώρισης.
Το 1996 ο Dufour παρουσίασε ένα ρολόι το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της καλής χρονομετρίας με έναν πραγματικά έξυπνο αλλά και απόλυτα λογικό τρόπο. Χρησιμοποιεί 2 escapements ώστε το ένα να αναιρεί τις "ατέλειες" του άλλου. Το ρολόι Duality.

Η τρίτη και τελευταία δημιουργία του δασκάλου η οποία βρίσκεται σε παραγωγή ακόμη και σήμερα είναι το Simplicity.



Η προσοχή στη λεπτομέρεια και το φινίρισμα είναι οφθαλμοφανής. τα κομμάτια του ρολογιού κατασκευάζονται τα πλείστα είτε από τον ίδιο τον Dufour είτε από επιλεγμένους προμηθευτές που ακολουθούν ρητά τις αυστηρές οδηγίες του δασκάλου. Η συναρμολόγηση και το φινίρισμα γίνονται από τον ίδιο, την κόρη του και τον ένα και μοναδικό μαθητευόμενο που έχει στο εργαστήριο του. Για ένα ρολόι του μαέστρου περιμένεις πολύ καιρό αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.
Δάσκαλε keep on walking...


http://youtu.be/yHucogyOLw0ΥΓ Ζητώ συγνώμη για τη μεγάλη φωτογραφία αλλά μόνο σε μεγέθυνση βλέπεις την πραγματική τέχνη του Dufour.