Αποστολέας Θέμα: Κοσμήματα VS Εργαλείων - Παρελθόν Παρόν Μέλλον  (Αναγνώστηκε 5154 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος TheseusGR

• Member
  • **
  • The more you own, the more you know you don't own.
    • Προφίλ
Σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν στις τελευταίες σελίδες του θέματος
IWC GST Aquatimer 2000  Rolex SD
http://www.greekwatchforum.gr/index.php?topic=1815.60

Και με τον κίνδυνο να γίνουμε γραφικοί παρελθοντολολάτρες, ξεκινάω αυτό το νέο θέμα,

Ας συζητήσουμε από που ξεκίνησανε οι Ελβετοί επώνυμοι (Rolex, Omeg, IWC κτλ)
Ρολόγια εργαλεία για τον λαό ......και που καταλήξανε.
Ας περιλάβουμε το θέμα της τιμής, της χρήσης και του σχεδιασμού. Τότε και σήμερα.

Αν θέλουν οι διαχειριστές ας μεταφέρουν και μερικά σχόλια των Βlackbird Και Konakis απο το αλλο θέμα για πιο ολοκληρωμένη εισαγωγή.

Ξεκινώντας .....

Δεν έχω καμία διαφωνία ότι εδώ μιλάμε για είδη πολυτελείας. Επανειλημένως έγραψα ότι τα σύγχρονα αυτόματα είναι στην λογική του κοσμήματος.

Ο φίλος Syzo το συνόψισε λίγο νωρίτερα
[δεν επιλεγω κανενα απο IWC k Rolex]. κοστιζουν τοσο που φοβασαι να δοκιμασεις αυτα που υποσχονται.

Δεν υπάρχουν πλεον επαγγελματίες που θα παρουνε κάτι επώνυμο, όχι για λόγους χρηστικότητας, αλλα καθαρά για λόγους κόστους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι δεν ήταν πάντα έτσι.

Στα 60ς κ 70ς δεν χρειαζόσουνα ούτε μισό μηνιάτικο για να πάρεις ένα Ρολεξ. (Μιλάμε πάντα USA, Δυτική Ευρώπη). Έτσι μπορέσανε και μπήκανε στα χέρια δυτών, μηχανικών, τυχοδιωκτών, εξευρευνητών, στρατιωτικών, καλλιτεχνών κτλπ. Εργαλεία. Τότε χτίστηκαν οι μύθοι που σήμερα εξαργυρώνουν οι επώνυμοι Ελβετοί.

Συγκρίνετε με το σήμερα. Federer, Κλουνει, Ντανιελ Κρεγκ, Τζοκοβιτς.   Που είναι οι Κουστό, οι αστροναύτες, οι δύτες;
Γιατί συνεχίζουμε να δεχόμαστε όλο μεγαλύτερη απομάκρυνση από την θεωρητική χρήση τους και λογική τιμή τους και να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με πάθος;

Το πελατολόγιο της Ρολεξ, πενήντα χρόνια πριν.....
http://www.hodinkee.com/blog/2010/12/5/interview-the-man-behind-the-most-talked-about-ebay-listing.html
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 26, 2012, 00:29:19 πμ από TheseusGR »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Sol Invictus

• Sr. Member
  • ...to the Unconquered Sun
    • Προφίλ
Απ: Κοσμήματα VS Εργαλείων - Παρελθόν Παρόν Μέλλον
« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 06:52:17 πμ »
Γιατί το "καλό" μηχανικό ρολόι έγινε από εργαλείο είδος πολυτελείας? Μια ερώτηση που συχνά αναδύεται μέσα στις κοινότητες των ωρολογόφιλων. Η απάντηση κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι πολύ πιο απλή από ότι νομίζουμε. Είναι η βασική παράπλευρη "απώλεια" της επανάστασης των quartz. Το εξήντα ή το εβδομήντα, το μηχανικό ρολόι υπήρχε παντού όπως σήμερα το quartz, σχεδόν ο οποιοσδήποτε μπορούσε να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές μηχανικό ρολόι με πολύ λίγα χρήματα και με λίγα περισσότερα ένα πραγματικά καλό ρολόι. Το μηχανικό ρολόι λοιπόν ήταν ένα προϊόν σχετικά διαδεδομένο και επί ουδεμία περίπτωση δεν είχε το βάρος ως status symbol που έχει σήμερα ή την "μοναδικότητα - σπανιότητα". Με την έλευση του quartz ένα πράγμα άλλαξε κυρίως. Κάποιος μπορούσε να αποκτήσει ακόμη πιο φτηνά ένα ρολόι που είχε και πολύ καλύτερες επιδόσεις χρονομετρίας από τα μηχανικά, επιδόσεις που δεν αλλοιώνονται σε βάθος χρόνου, εν αντιθέσει με τα μηχανικά που χρειάζονται το επιπρόσθετο κόστος της ανά τακτά χρονικά διαστήματα συντήρησης για να κρατήσουν μια αξιοπρεπή χρονομετρία. Καθώς λοιπόν το 90% του κόσμου αγοράζει πλέον quartz ρολόγια, το μηχανικό ρολόι έγινε αυτομάτως ένα πολύ πιο "ελιτίστικο" προϊόν, ένα προϊόν που χαρακτηρίζει τον ιδιοκτήτη του, ως πιο "ψαγμένο" -άσχετα αν οι πλείστοι κάτοχοι μηχανικών ρολογιών μόνο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές δεν είναι- και επιπλέον είναι ένα από τα ελάχιστα προϊόντα που απομένουν στην αγορά, που είναι από εν μέρη μέχρι ολοκληρωτικά χειροποίητα και παρόλα αυτά  είναι συνήθως ποιοτικά πολύ ανώτερα από τα πλείστα quartz (μηχανοποιημένης - αυτοματοποιημένης παραγωγής ρολόγια) της αγοράς. Άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το συγκεκριμένο προϊόν να θεωρείται πλέον είδος πολυτελείας και να έχει και την ανάλογη τιμή ακριβώς για να διατηρεί αυτό των χαρακτηρισμό και να πουλάει. Φαντάζεστε αν μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα PP ας πούμε με 500 ευρώ. Πόσοι θα το αγόραζαν πλέον όταν θα είχε την ίδια τιμή και συνακολούθως και την ίδια "βαρύτητα" με ένα ακριβό quartz ας πούμε. Σχεδόν κανείς νομίζω....  ::)
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 26, 2012, 08:24:28 πμ από Sol Invictus »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
"Empty-handed I entered
the world
Barefoot I leave it.
My coming, my going --
Two simple happenings
That got entangled.
Like dew drops
on a lotus leaf
I vanish."

Kozan Ichikyo

SYZo

• Επισκέπτης
« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 08:56:35 πμ »
τα μονα μηχανικα ρολογια που μπορει να αγορασει κανεις σημερα και να τα χρησιμοποιησει ως εργαλεια, ειναι τα ρολογια που εμφανιστηκαν σημερα, και εξηγω. Λογω του οτι δεν εχουν δαφνες για να πατησουν επανω και να βαρεσουν τιμες σου πουλανε ενα πολυ καλο πακετακι ωστε εσυ που εισαι λιγο ρομαντικος και βουτας ΚΑΙ με ρολοι να διαλεξεις ενα μηχανικο με λογικη τιμη. Δεν νομιζω να υπαρχει καποιος στις μερες μας που να αγορασει για βουταει καθε μερα ενα ff. οποτε για μενα ο διαχωρισμος κοσμημα -εργαλειο στεκεται στην τιμη. Αν μπορουσα να αγορασω πχ ενα sub με 500 ευρω τωρα θα εγραφα εντελως διαφορετικα πραγματα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 09:10:18 πμ »
Για εμένα εργαλεία είναι τα quartz. Τα μηχανικά εκπέμπουν έναν ρομαντισμό, μια ομορφιά, κάποια είναι πραγματικά έργα τέχνης. Δεν νομίζω όμως ότι θα μπορούσε να κατασκευαστεί αυτόματος μηχανισμός, σε πρακτική μορφή (όχι μέσα σε κάσα μεγέθους θησαυροφυλακίου) που να αντέχει πχ τις σφυριές που τρώει ένα Casio στο γνωστό βίντεο που όλοι έχουμε δει και να συνεχίσει να δουλεύει αξιόπιστα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
"Empty-handed I entered
the world
Barefoot I leave it.
My coming, my going --
Two simple happenings
That got entangled.
Like dew drops
on a lotus leaf
I vanish."

Kozan Ichikyo

SYZo

• Επισκέπτης
« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 09:12:02 πμ »
αν το casio τρωει αυτα τα χτυπηματα στο χερι μου, μπορει να μην εχω χερι να φορεσω ρολοι  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 09:21:03 πμ »
αν το casio τρωει αυτα τα χτυπηματα στο χερι μου, μπορει να μην εχω χερι να φορεσω ρολοι  ;)

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
"Empty-handed I entered
the world
Barefoot I leave it.
My coming, my going --
Two simple happenings
That got entangled.
Like dew drops
on a lotus leaf
I vanish."

Kozan Ichikyo

Αποσυνδεδεμένος Argo982001

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 09:24:55 πμ »
Οταν ενα αντικειμενο ειναι ποιοτικο και εχει καποια τιμη σχετικα τσιμπημενη δε παει να πει οτι ειναι και luxury....imho.... :)
Εγω συμφωνω.
Απλα η ιδεα στο ποστ του Δημητρη ειναι πως οταν μπορεις να κανεις τη δουλεια σου αριστα και αξιοπιστα για πολλα χρονια με ενα ρολοι των 100Ε,οτιδηποτε με πολλαπλασια τιμη αν και ποιοτικοτερο,ειναι πολυτελεια. :)
.........(Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.).........
Sorry αλλα δε πιστευω πως παει ετσι....αλλο πολυτελεια για τον αγοραστη σε σχεση με τις οικονομικες του δυνατοτητες και αλλο ενα ειδος πολυτελειας....ενα ειδος πολυτελειας εκτος απο ποιοτητα κλπ κλπ ειναι ενα αντικειμενο που καλως η κακως ειναι ενα status symbol....δηλωνει καποια οικονομικη επιφανεια...(ξαναλεω καλως η κακως)ειναι ενα αντικειμενο που εγκεφαλικα εξιταρει τον ιδιοκτητη του να κατεχει....δε πιστευω πως ολα τα ρολογια πανω απο 100 ευρω ειναι σ αυτη τη κατηγορια.....οπως δε πιστευω πως ολες οι εταιριες εχουν τη δυναντοτητα να σου χρεωνουν ενα ρολοι στα 1000-2000-3000 χωρις να σου προσφερουν ,εκτος απο ποιοτητα,αυτα που προανεφερα.....Και κλεινω με μια εκφραση που μου αρεσε οταν την ακουσα:δεν αγοραζουμε ενα ακριβο ρολοι απλως για να βλεπουμε την ωρα οπως δεν αγοραζουμε ενα γρηγορο αμαξι επειδη απλως βιαζομαστε.....
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

SYZo

• Επισκέπτης
« Απάντηση #7 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 09:27:57 πμ »
ειναι ενα αντικειμενο που εγκεφαλικα εξιταρει τον ιδιοκτητη του να κατεχει....
θα μπορουσαμε να πουμε οτι εξιταρει ολους του υπολοιπους, και γιαυτο το κανει?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 09:34:24 πμ »
ειναι ενα αντικειμενο που εγκεφαλικα εξιταρει τον ιδιοκτητη του να κατεχει....
θα μπορουσαμε να πουμε οτι εξιταρει ολους του υπολοιπους, και γιαυτο το κανει?
Οχι απαραιτητα...εμενα για παραδειγμα δε με νοιαζει τι λενε οι αλλοι....αν φοραγα ενα ap για παραδειγμα προσωπικα δε θα μου καιγοταν καρφακι αν κανενας δεν ηξερε τι φοραω ,αρκει που θα βλεπω εγω το ap στο dial....αλλα και παλι εχει σημασια τι εξιταρει τον καθενα και για ποιους λογους??διαφωνεις οτι αυτο συμβαινει και αυτο το πληρωνεις???
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

SYZo

• Επισκέπτης
« Απάντηση #9 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 09:39:52 πμ »
κουβεντα κανουμε και ανταλαζουμε αποψεις :)
αν εισουν ναυαγος σε ενα νησι ειτε φορουσες το ap ειτε το gshock το ιδιο και το αυτο δεν θα ηταν? εγω ετσι το βλεπω. ναι μεν την αγορα την κανω για μενα, και τις περισσοτερες φορες δεν με ενδιαφερει τι λενε οι αλλοι, αλλα η μεριδα των ανθρωπων σαν εμενα (forum) με ενδιαφερει τι αποψη εχουν για αυτο που φοραω.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 09:45:07 πμ »
κουβεντα κανουμε και ανταλαζουμε αποψεις :)
αν εισουν ναυαγος σε ενα νησι ειτε φορουσες το ap ειτε το gshock το ιδιο και το αυτο δεν θα ηταν?
Σωστη σκεψη και την εχω κανει κι εγω...αν ησουν ναυαγος σε ενα νησι αυτοματα θα αλλαζαν τα αντικειμενα που θα ειναι ηδη πολυτελειας και παλι θα τα επιζητουσες.....και σαφως και ανταλλαζουμε αποψεις και μου αρεσουν αυτες οι συζητησεις..... ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

SYZo

• Επισκέπτης
« Απάντηση #11 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 09:52:55 πμ »
αγοραζοντας ενα αγαθο, αυτοματος μπαινουμε σε μια κοινωνικη ομαδα, και επειδη ο ανθρωπος ειναι μιμητικο ον οσο και να μη το παραδεχομαστε μας αρεσει η αναγνωρισιμοτητα και η καταξιωση απο τα μελη της ομαδας μας.
παραδειγμα daytona paul newman. ολοι ηθελαν να εχουν το ρολοι του paul, και οχι μια οποια να ναι
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Elio5

• Hero Member
  • United we stand-Divided we Fall
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 10:08:03 πμ »
το ρολοι ειναι ενα ιδιαιτερως προσωπικο αντικειμενο. Aν θες δεν το προβαλεις, απλα το κρυβεις κατω απο το πουκαμισο σου διακριτικα. Tο ρολοι επισης προβαλει εναν τροπο ζωης που η γουσταρουμε η που ακολουθουμε. Πχ εμενα μου αρεσουν τα στρατιωτικα ρολογια, οι δυτες, οι αεροπορικοι χρονογραφοι. Mεγαλωσα διαβαζοντας για ανθρωπους που πετουσαν τζετ, που καταδυονταν στα βαθη, που αψηφουσαν τον θανατο στο νιρμπουργκρινκ κτλ.
Eτσι λοιπον θαυμαζοντας την εικονα τους προσπαθω να αποκτησω κατι που θα με κανει να ονειρευτω οτι ημουν εκει. Eπισης θαυμαζω την μηχανολογικη σχεδιαση αυτων των ρολογιων.
O καθενας μας εχει βεβαια αλλες εικονες και αλλα θελω. Κατι απολυτως φυσιολογικο. Για αυτο αλλοι γουσταρουν πανερια, αλλοι ρολεξ, αλλοι λεμανιες.

Aυτα τα κατασκευασματα ανηκουν σε μια αλλη εποχη. Pομαντικη. Tωρα ο δυτης θα πεσει με το κομπιουτερ καταδυσης, ο πιλοτος θα βαλει το κασιο. Oλα τα αλλα ειναι μαρκετινγκ. στο μιραμαρ δεν φορουν ολοι ι-βε-τσε.

Δεν νομιζω κανενας εκτος απο τα μελη του φορουμ να ενθουσιαζεται στην εικονα ενος Nτοξα πχ. Aνηκουμε σε μια ομαδα ονειροπολων και ρομαντικων. Tρελων ισως... H συντριπτικη πλειοψηφια τουλαχιστον. Και αν ζω ενα ονειρο σας παρακαλω μην μου το χαλατε.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 26, 2012, 10:30:44 πμ από Elio5 »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Καλοκαίρι Μύκονος. Χειμώνας Αράχοβα. Συσκευές Apple. Καφές Starbucks. Δουλειά με μέσον. Κλάμα για την κρίση. Πιο Έλληνας πεθαίνεις.

Αποσυνδεδεμένος antonis_ch

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 11:22:41 πμ »
το ρολοι ειναι ενα ιδιαιτερως προσωπικο αντικειμενο. Aν θες δεν το προβαλεις, απλα το κρυβεις κατω απο το πουκαμισο σου διακριτικα. Tο ρολοι επισης προβαλει εναν τροπο ζωης που η γουσταρουμε η που ακολουθουμε. Πχ εμενα μου αρεσουν τα στρατιωτικα ρολογια, οι δυτες, οι αεροπορικοι χρονογραφοι. Mεγαλωσα διαβαζοντας για ανθρωπους που πετουσαν τζετ, που καταδυονταν στα βαθη, που αψηφουσαν τον θανατο στο νιρμπουργκρινκ κτλ.
Eτσι λοιπον θαυμαζοντας την εικονα τους προσπαθω να αποκτησω κατι που θα με κανει να ονειρευτω οτι ημουν εκει. Eπισης θαυμαζω την μηχανολογικη σχεδιαση αυτων των ρολογιων.
O καθενας μας εχει βεβαια αλλες εικονες και αλλα θελω. Κατι απολυτως φυσιολογικο. Για αυτο αλλοι γουσταρουν πανερια, αλλοι ρολεξ, αλλοι λεμανιες.

Aυτα τα κατασκευασματα ανηκουν σε μια αλλη εποχη. Pομαντικη. Tωρα ο δυτης θα πεσει με το κομπιουτερ καταδυσης, ο πιλοτος θα βαλει το κασιο. Oλα τα αλλα ειναι μαρκετινγκ. στο μιραμαρ δεν φορουν ολοι ι-βε-τσε.

Δεν νομιζω κανενας εκτος απο τα μελη του φορουμ να ενθουσιαζεται στην εικονα ενος Nτοξα πχ. Aνηκουμε σε μια ομαδα ονειροπολων και ρομαντικων. Tρελων ισως... H συντριπτικη πλειοψηφια τουλαχιστον. Και αν ζω ενα ονειρο σας παρακαλω μην μου το χαλατε.

Δεν μπορω παρα να συμφωνησω απολυτα...
Δεν με νοιαζει αν θα δωσω 7000 ευρω να παρω Πανερι με Unitas πχ ενω με αυτα τα λεφτα παιρνω JLC ή Zenith με inhouse..φτανει να μου αρεσει...αμα μου αρεσει εμενα δεν μπα να λεει ο καθενας οτι θελει??!!
Αυτο γουσταρω..αυτο πηρα...εγω θα το φοραω, εγω θα το χαιρομαι..
Ο αλλος αμα σκεφτεται διαφορετικα οσον αφορα τι ειναι ειδος πολυτελειας και τι οχι ειναι ελευθερος να πραξει οπως νομιζει.. οπως για παραδειγμα δεν θα εδινα ποτε 12000 ευρω για το Big Pilot και ας ειναι ρολογαρα το ατιμο.. αυτο για μενα ειναι πολυτελεια...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

nicolasg

• Επισκέπτης
« Απάντηση #14 στις: Ιανουάριος 26, 2012, 11:26:21 πμ »

Δεν με νοιαζει αν θα δωσω 7000 ευρω να παρω Πανερι με Unitas πχ ενω με αυτα τα λεφτα παιρνω JLC ή Zenith με inhouse..φτανει να μου αρεσει...αμα μου αρεσει εμενα δεν μπα να λεει ο καθενας οτι θελει??!!
Αυτο γουσταρω..αυτο πηρα...εγω θα το φοραω, εγω θα το χαιρομαι..
+10.....0
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions