Μετά την παρότρυνση του Ef.orange, αποφάσισα να ανεβάσω σ' αυτό το νήμα, μερικά από τα vintage ρολόγια τη συλλογής μου.
Ξεκινάω από το Movado Kingmatic HS 360 (gold dial and markers), που αγόρασα στην Κωνσταντινούπολη το 1971. Την εποχή εκείνη (περίοδος δικτατορίας) δούλευα, ως μηχανικός, στο πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και είχα μεταθεί (από το 1969) από την Αρκαδία στην Ευρυτανία (Καρπενήσι). Με τον πολύ καλό φίλο και μετέπειτα κουμπάρο μου (τον πάντρεψα και βάφτισα το 1ο του παιδί), σκεφθήκαμε να πάμε στη Σόφια (Βουλγαρία) όπου θα έπαιζε ο ΠΑΟ για το Πρωταθλητριών (είχε κερδίσει στην Αθήνα 3-0, έχασε στη Σόφια 4-1, αλλά με το γκολ αυτό προκρίθηκε). Επειδή βγάλαμε διαβατήρια στο Καρπενήσι και η κοινωνία ήταν μικρή, αποφασίσαμε να γράψουμε ως προορισμό την Πόλη!!!
Με γνωστό που είχα από την Αθήνα, μου είχε δώσει όνομα και διεύθυνση Ρωμιού στην Πόλη με κατάστημα ρολογιών, που προσπαθούσε να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, όπως έκαναν πολλοί Ρωμιοί της Πόλης εκείνη την εποχή.
Διάλεξα το συγκεκριμένο, για dress ρολόι, το φόρεσα και μέσω Σόφιας επιστρέψαμε στο Καρπενήσι. Στην Αθήνα έδωσα 4.000 δρχ στο φίλο, αν θυμάμαι καλά (πολλά για την εποχή εκείνη).

Αργότερα, έψαξα για τα στοιχεία του ρολογιού, φοράει την cal. 405 και κατασκευάσθηκε την περίοδο που η Movado συγχωνεύθηκε με τη Zenith (1968-1972).
Dial Very unique and rare shiny gold original Dial, inner square textured with applied Movado - Logo, applied Gold Markers, gold Hands, Sweep Second, Day-Date - Apertures
Lug size 8 mm, με κυρτές μπαρέτες
Case size (with lug) 34 mm X 38 mm
Στην κάσα, είναι χαραγμένο μεταξύ των lugs
α) του 12: 225 και
β) του 6: PLAQUE 6 40 και το M σε πλαίσιο (=Movado)
Παρά τις προσπάθειες, δεν μπόρεσα να βρω όμοιο στο διαδίκτυο.
Σε αλληλογραφία με τη Movado το 2011, απάντησαν "Unfortunately, no spare parts are available anymore for this model".
Και ένα ανεξήγητο περιστατικό ακόμη. Όταν παντρεύτηκα (μερικά χρόνια αργότερα) διαπίστωσα σε ταινία που τράβηξε φίλος ότι δεν φορούσα αυτό το ρολόι, αλλά άλλο (Seiko 5) που μου είχε φέρει κολλητός παιδικός φίλος το 1974 (θα ακολουθήσει ανάρτηση και γι' αυτό).