Αποστολέας Θέμα: Vintage σήμερα  (Αναγνώστηκε 17166 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος makfil

• Member
  • **
    • Προφίλ
Απ: Vintage σήμερα
« Απάντηση #135 στις: Σήμερα στις 09:13:17 »
Μετά την παρότρυνση του Ef.orange, αποφάσισα να ανεβάσω σ' αυτό το νήμα, μερικά από τα vintage ρολόγια τη συλλογής μου.

Ξεκινάω από το Movado Kingmatic HS 360 (gold dial and markers), που αγόρασα στην Κωνσταντινούπολη το 1971. Την εποχή εκείνη (περίοδος δικτατορίας) δούλευα, ως μηχανικός, στο πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και είχα μεταθεί (από το 1969) από την Αρκαδία στην Ευρυτανία (Καρπενήσι). Με τον πολύ καλό φίλο και μετέπειτα κουμπάρο μου (τον πάντρεψα και βάφτισα το 1ο του παιδί), σκεφθήκαμε να πάμε στη Σόφια (Βουλγαρία) όπου θα έπαιζε ο ΠΑΟ για το Πρωταθλητριών (είχε κερδίσει στην Αθήνα 3-0, έχασε στη Σόφια 4-1, αλλά με το γκολ αυτό προκρίθηκε). Επειδή βγάλαμε διαβατήρια στο Καρπενήσι και η κοινωνία ήταν μικρή, αποφασίσαμε να γράψουμε ως προορισμό την Πόλη!!!
Με γνωστό που είχα από την Αθήνα, μου είχε δώσει όνομα και διεύθυνση Ρωμιού στην Πόλη με κατάστημα ρολογιών, που προσπαθούσε να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, όπως έκαναν πολλοί Ρωμιοί της Πόλης εκείνη την εποχή.
Διάλεξα το συγκεκριμένο, για dress ρολόι, το φόρεσα και μέσω Σόφιας επιστρέψαμε στο Καρπενήσι. Στην Αθήνα έδωσα 4.000 δρχ στο φίλο, αν θυμάμαι καλά (πολλά για την εποχή εκείνη).

Αργότερα, έψαξα για τα στοιχεία του ρολογιού, φοράει την cal. 405 και κατασκευάσθηκε την περίοδο που η Movado συγχωνεύθηκε με τη Zenith (1968-1972).
Dial      Very unique and rare shiny gold original Dial, inner square textured with applied Movado - Logo, applied Gold Markers, gold Hands, Sweep Second, Day-Date - Apertures
Lug size   8 mm, με κυρτές μπαρέτες
Case size (with lug)   34 mm X 38 mm
Στην κάσα, είναι χαραγμένο μεταξύ των lugs
α) του 12:   225 και
β) του 6:   PLAQUE 6 40 και το M σε πλαίσιο (=Movado)

Παρά τις προσπάθειες, δεν μπόρεσα να βρω όμοιο στο διαδίκτυο.
Σε αλληλογραφία με τη Movado το 2011, απάντησαν "Unfortunately, no spare parts are available anymore for this model".

Και ένα ανεξήγητο περιστατικό ακόμη. Όταν παντρεύτηκα (μερικά χρόνια αργότερα) διαπίστωσα σε ταινία που τράβηξε φίλος ότι δεν φορούσα αυτό το ρολόι, αλλά άλλο (Seiko 5) που μου είχε φέρει κολλητός παιδικός φίλος το 1974 (θα ακολουθήσει ανάρτηση και γι' αυτό).

friendly
2
funny
0
like
5
wow
1
Members reacted friendly:
Ef.orange,Giorgos_I,
No reactions
Members reacted like:
dsmlogger,Ef.orange,Giorgos_I,mic,pugman,
Members reacted wow:
Ef.orange,

Αποσυνδεδεμένος Ef.orange

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #136 στις: Σήμερα στις 12:52:52 »
Καλημέρα, αγαπητέ φίλε @makfil:) Προσωπικά, δεν είμαι στην κατηγορία του vintage. Δύσκολη κατηγορία και, καλώς ή κακώς, πρέπει να σε συνδέει κάτι το παρελθόν, ευχάριστο και ένα πιο εξειδικευμένο, μεράκι να το πω; προσωπικά πάντα, μου λείπουν και τα δύο αυτά στοιχεία. Πέρα από αυτή τη προσωπική σημείωση να πω ένα θερμό ευχαριστώ! Σπάνιες πληροφορίες που είναι κρίμα να μην συζητάμε.

Κάποιες μικρές σημειώσεις να κάνω. Αρχικά, το ρολόι είναι  υ π έ ρ ο χ ο ! η σύντομη ιστορία του που διαβάσαμε, επίσης! Έκανα κι εγώ μία μικρή αναζήτηση αλλά έπεφτα επάνω σε ιδιωτικές κλειστές συζητήσεις. Αν είδα καλά, πρέπει να είναι 35,5mm και πίσω ως 10πλευρο καπάκι; σπουδαία σειρά η Kingmatic HS 360 automatic day-date, όπως και η μηχανή 405, σοβαρή επιχρύσωση και υπέροχο ξεχωριστό dial με το ανάγλυφο ορθογώνιο κέντρο του τύπου clous de Paris! Υπέροχες λεπτομέρειες όπως οι κυρτές μπαρέτες 8mm σε cushion case κ.ο.κ. , άνετα έμπαινε δίπλα σε Rolex και Ω στα ράφια της εποχής του, αν δούμε μάλιστα, η τιμή του, ήταν ένας μηνιαίος μισθός ενός μορφωμένου υπαλλήλου της εποχής. Δεν βρήκα κάτι παραπάνω που δεν αναφέρεις κι εσύ, έπεφτα σε τοίχο.

[ένα μικρό λαθάκι έγινε παρακάτω, δικαιολογημένο απόλυτα γιατί ήταν κοντινές χρυσές διαδρομές και η μνήμη κάνει τα δικά της. Ήταν Απρίλιος του 1971 στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας, ο πρώτος αγώνας με τον Ερυθρό Αστέρα. Αργότερα, Σεπτέμβριο του 1972 στη Σόφια με την ΤΣΣΚΑ, με την ιστορική γκάφα της διαιτησίας]

Μετά την παρότρυνση του Ef.orange, αποφάσισα να ανεβάσω σ' αυτό το νήμα, μερικά από τα vintage ρολόγια τη συλλογής μου.

Ξεκινάω από το Movado Kingmatic HS 360 (gold dial and markers), που αγόρασα στην Κωνσταντινούπολη το 1971. Την εποχή εκείνη (περίοδος δικτατορίας) δούλευα, ως μηχανικός, στο πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και είχα μεταθεί (από το 1969) από την Αρκαδία στην Ευρυτανία (Καρπενήσι). Με τον πολύ καλό φίλο και μετέπειτα κουμπάρο μου (τον πάντρεψα και βάφτισα το 1ο του παιδί), σκεφθήκαμε να πάμε στη Σόφια (Βουλγαρία) όπου θα έπαιζε ο ΠΑΟ για το Πρωταθλητριών (είχε κερδίσει στην Αθήνα 3-0, έχασε στη Σόφια 4-1, αλλά με το γκολ αυτό προκρίθηκε). Επειδή βγάλαμε διαβατήρια στο Καρπενήσι και η κοινωνία ήταν μικρή, αποφασίσαμε να γράψουμε ως προορισμό την Πόλη!!!
Με γνωστό που είχα από την Αθήνα, μου είχε δώσει όνομα και διεύθυνση Ρωμιού στην Πόλη με κατάστημα ρολογιών, που προσπαθούσε να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, όπως έκαναν πολλοί Ρωμιοί της Πόλης εκείνη την εποχή.
Διάλεξα το συγκεκριμένο, για dress ρολόι, το φόρεσα και μέσω Σόφιας επιστρέψαμε στο Καρπενήσι. Στην Αθήνα έδωσα 4.000 δρχ στο φίλο, αν θυμάμαι καλά (πολλά για την εποχή εκείνη).

Αργότερα, έψαξα για τα στοιχεία του ρολογιού, φοράει την cal. 405 και κατασκευάσθηκε την περίοδο που η Movado συγχωνεύθηκε με τη Zenith (1968-1972).
Dial      Very unique and rare shiny gold original Dial, inner square textured with applied Movado - Logo, applied Gold Markers, gold Hands, Sweep Second, Day-Date - Apertures
Lug size   8 mm, με κυρτές μπαρέτες
Case size (with lug)   34 mm X 38 mm
Στην κάσα, είναι χαραγμένο μεταξύ των lugs
α) του 12:   225 και
β) του 6:   PLAQUE 6 40 και το M σε πλαίσιο (=Movado)

Παρά τις προσπάθειες, δεν μπόρεσα να βρω όμοιο στο διαδίκτυο.
Σε αλληλογραφία με τη Movado το 2011, απάντησαν "Unfortunately, no spare parts are available anymore for this model".

Και ένα ανεξήγητο περιστατικό ακόμη. Όταν παντρεύτηκα (μερικά χρόνια αργότερα) διαπίστωσα σε ταινία που τράβηξε φίλος ότι δεν φορούσα αυτό το ρολόι, αλλά άλλο (Seiko 5) που μου είχε φέρει κολλητός παιδικός φίλος το 1974 (θα ακολουθήσει ανάρτηση και γι' αυτό).
friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
mic,Giorgos_I,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος mic

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #137 στις: Σήμερα στις 14:19:33 »
Φίλε @makfil ωραιότατο το ρολόι σου. Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι το cal. 405, που έμπαινε σε ρολόγια της Movado, αλλά και της Zenith, όπως δηλώνει και το ''HS 360'', είναι μηχανή ταχύπαλμη

που τρέχει στις 36.000 bph (Beats Per Hour) ή 5 Hertz (Hz), όπως εξάλλου και ο θρυλικός χρονογράφος el primero της Zenith. Στην Movado τα μοντέλα που φορούσαν αυτήν την μηχανή είχαν το 

''HS 360'' και στην Zenith είχαν το ''AF/P'' . :)

friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Giorgos_I,pugman,