...................
Αυτό διαβάζουμε και ακούμε τις τελευταίες μέρες. Ότι μέχρι το 2020 παρά τις μεγάλες ελλείψεις, υπήρχε μια στοιχειώδης ασφάλεια. Μετά άρχισαν να παραιτούνται όσοι γνώριζαν.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε έχουμε μαζική δολοφονία.
'Ολοι τους αξίζουν τιμωρία, ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί.
Δεν διαφωνώ. Σε άλλο θέμα αναφέρθηκα.
Και εδώ, αν είχαν έναν έμπειρο σταθμάρχη, προφανώς και δεν θα είχαμε περιστατικό. Και όλα θα ήταν καλά. Τι καλά, ΤΕΛΕΙΑ. Η απειρία του συγκεκριμένου στο να διαχειριστεί, να σταθμίσει, να αντιληφθεί, να εκτιμήσει, να επανελέγξει, να...., να...., να......,
στις δεδομένες συνθήκες, οδήγησε στην καταστροφή. Ενας έμπειρος, και λάθος να είχε πχ ο αυτοματισμός του κλειδιού 118Α, προφανώς θα το είχε αντιληφθεί.
Οποιος έχει ζήσει σταδιακές αναβαθμίσεις σε διάφορους τομείς, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν, ότι εκπαίδευση και να έχεις, να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις μιας υψηλής ευθύνης θέσης άμεσα. Η ανάπτυξη έρχεται με τον καιρό, με την εμπειρία, με τις συνεχείς επιβεβαιώσεις ικανότητας. Θα μας πεί ο Σπύρος,
@Spyoly που κάθε 6 μήνες πρέπει να περνάει πιστοποίηση ικανότητας, για να διατηρεί το πτυχίο του σε ισχύ. Πετάς 40 χρόνια μεν, έχεις 15.000 ώρες, ( όπως ο γαμπρός μου ) αλλά, κάθε 6 μήνες, πας εξομοιωτή, σου βάζουν φωτιά, απώλεια ισχύος, καιρό, χάσιμο οργάνων, καπνό στο πιλοτήριο, και μερικά άλλα, έτσι για ......κερασάκι, και πρέπει να ανταποκριθείς. Εδώ, από ότι είπαν, ο άνθρωπος ήταν άπειρος, και τον άφησαν και μόνο του. Τον εκτέλεσαν με τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Σαφώς αναφέρθηκα ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Δεν δικαιολογώ κανέναν. Και ελπίζω, ότι η "επιτροπή" δεν θα καταλήξει στο ότι ........."ήταν η κακιά η ώρα".
Ως μηχανικός που εργάστηκα σε μεγάλες εγκαταστάσεις ισχύος, ακολουθούσαμε πρωτόκολλα και οι επικεφαλείς ήταν 60-ρηδες με σταδιακή ανάπτυξη ως την θέση τους από τα 20-22-25. Ετσι γίνεται. Από λαδάς, μέχρι Γενικός Δντής, πας σταδιακά, Αφού λαδώσεις τα χέρια, καείς στις θερμοκρασίες, πλύνεις φίλτρα πετρελαίου, περάσεις εξετάσεις, χάσεις την ακοή από τον θόρυβο, ψωριάσουν τα χέρια σου από τα καθαριστικά - οξέα.
Για να γίνεις καπετάνιος, έχεις φάει αλάτια και θάλασσες, για χρόοοοοονια. Και έχεις περάσεις τις εξετάσεις της θεωρίας μεν, αλλά, η πρακτικη είναι που έχει την βαρύτητα. Δεν πάω εγώ με το πτυχίο ταχυπλόου να ρεμετζάρω το Blue Star. Και ας έχω εμπειρίες 50 ετών.
Από την άλλη, όταν παθαίνει ηλεκτροπληξία ένας ηλεκτρολόγος, ιδιώτης, σε οικοδομή ( μου έχει τύχει ), δεν φταίει ο τότε Πρωθυπουργός, ούτε ο τοτε Υπουργός Βιομηχανίας, ούτε ο τσέος της ΔΕΗ.
Γιατί η έκδοση πιστοποιητικων ικανότητας, και οι εξετάσεις, οι προϋποθέσεις, καθορίζονται από αποφάσεις και πιθανόν να είναι εκεί για 5-10-15 χρόνια, και να αναβαθμίζονται με απλές εισηγήσεις και εγκρίσεις από τα Υπουργεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο εκάστοτε Υπουργός, μπορεί και να είναι δικηγόρος, να γνωρίζει ηλεκτρολογία. Για τον λόγο αυτό, έχει συμβούλους, αρμόδιες επιτροπές, Διευθύνοντες στους εκάστοτε οργανισμούς, επιτροπές, ανεξάρτητες αρχές, πραγματογνώμονες, κλπ Αυτοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για το έργο και τις εισηγήσεις.
Αν οι εργσζόμενοι φώναζαν, και οι διευθύνοντες έλεγαν , "όλα καλά, βάσει χρονοδιαγράμματος", ο υπουργός τι θα κάνει ? Ειδικά, όταν τα περισσότερα όργανα συνδικαλισμού, ελέγχονται από άλλα κόμματα και πολλές ενέργειές τους είναι απλώς αντιπολιτευτικές ?
Και οι κανονισμοί το πως ονομάζεσαι πχ σταθμάρχης, ποιοί τις εξέδωσαν ?
Δεν θέλω να κατηγορήσω κάποιον μη έχοντας την γνώση. Και είμαι ΥΠΕΡ τηε τιμωρίας των υπευθύνων μεν, αλλά, πιο πολύ είμαι ΥΠΕΡ της εξαγωγής ΤΙΜΙΩΝ συμπερασμάτων, και καθορισμού κανόνων που θα εξασφαλίσουν ότι ένα τέτοιο ή παρόμοιο περιστατικό, δεν θα ξανασυμβεί, επειδή δεν ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα, δεν σταθμίστηκαν σωστά οι ενδείξεις, δεν συνυπολογίστηκαν οι συνθήκες λειτουργίας από τους προϊσταμένους πριν την ανάθεση ευθυνών σε μη σωστά προετοιμασμένους. Γίνομαι κατανοητός ?