Όταν μου τράβηξαν την προσοχή τα Heimdallr, τότε που πρωτοάρχισαν να εμφανίζονται τα κινέζικα, άνοιξα το σχετικό νήμα…
https://www.greekwatchforum.gr/index.php?topic=13139.0 και υπήρξε μια παρόμοια συζήτηση.
Τότε λοιπόν παράγγειλα το πρώτο μου κινέζικο, ένα 6105.
Η μεγάλη διαφορά για εμένα είναι ότι τότε η Seiko δεν είχε επανεκδώσει ούτε το 6105, ούτε το 62MAS.
Συνεπώς, μιλάγαμε για μοντέλα που είχαν βασιστεί σε ρολόγια που είχαν καταργηθεί πολλά χρόνια πριν.
Άρα το 6105 το έλεγες και homage.
Κάποιος είχε την επιλογή ή να ψάξει να βρει κάποιο παλιό στην όποια κατάσταση και με το όποιο κόστος, ή διαφορετικά να πάρει ένα κινέζικο να κάνει το κέφι του με ένα μοντέλο που του αρέσει και δεν μπορεί διαφορετικά να βρει.
Το ίδιο ίσχυες και όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε το 1ο project στη Heimdallr.
To 62MAS δεν είχε επανακυκλοφορήσει από τη Seiko.
Συνεπώς, δεν μιλάμε για ρολόγια που αντιγράφουν ένα πάρα πολύ γνωστό ακριβό ρολόι που κυκλοφορεί εμπορικά και απλά βάζουν άλλο όνομα ή κάνουν και κάποιες διαφοροποιήσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα νομίζω, και με τα τότε δεδομένα, μια χαρά κάναμε και αναφερόμασταν σε homage αφού αυτό έκαναν οι λίγες εταιρίες τότε (είτε κινέζικες είτε micro)… έβγαζαν μια έκδοση που η Seiko πχ είχε σταματήσει για χρόνια και δεν φαινόταν να έχει σκοπό να επανακυκλοφορήσει.
Και νομίζω ότι είχαν διαφορά από τις μαϊμούδες rolex κλπ που πουλιόντουσαν.
Μετά η Seiko ξύπνησε και από εκεί και πέρα περιπλέκονται τα πράγματα.
Σήμερα που γίνεται χαμός από κινέζικα παντού και που στην ουσία μοστράρουν εμπορικά μοντέλα που βρίσκονται κανονικά στην αγορά, δεν ξέρω πως μπορούμε να τα πούμε αυτά.
Προσωπικά, homage δεν ξέρω αν είναι.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αν και δεν με τραβάνε πια, δεν θεωρώ ότι κάποιος που αγοράζει ένα κινέζικο vfm κάνει λάθος. Αγοράζει απλά ένα καλό ρολόι σε μια πολύ καλή τιμή… οκ.