Ηλία μας έλιωσαν σήμερα στο γραφείο, κάνω διαλειμματάκι και απαντώ με καθυστέρηση. Λοιπόν:
1) Ω. Πρώτος και η εμφάνιση, μιας και τα ρολόγια τα διαλέγουμε πάνω απ' όλα γιατί μας αρέσει αυτό που (θα) βλέπουμε στον καρπό μας. Η Ω πραγματικά στο θέμα σχεδίαση σκίζει για τα δικά μου γούστα. Τα περισσότερα μοντέλα της (εκτός ίσως από τη σειρά de ville που είναι πιο ειδικά) αποφεύγουν εκκεντρικότητες και εξτρεμισμούς αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τα λες "υπερβολικά σοβαρα" , "βαρετά" , "παππουδίστικα" και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.
Διαχρονικά σίγουρα ναι αλλά ταυρόχρονα και όσο νεανικά-σπορτίβ χρειάζεται, κατά την προσωπική μου άποψη η Ω έχει πιάσει τη χρυσή τομή.
Άλλος λόγος είναι η ιστορία της. Επίσης το μοντέλα moonwatch (lemania κτλ) που ανέφεραν κι άλλοι αλλά και τα planet ocean είναι προσωπικοί "έρωτες". Μεγάλη προσπάθεια γίνεται τώρα και με τις inhouse μηχανές, αφού προηγήθηκε και η ιδέα του coaxial, άσχετα αν μερικοί την θεωρούν πολύ κακό για το τίποτα. Τουλάχιστον το ψάχνει.
Τέλος την θεωρώ value for money εταιρία σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνισμό της . Ας φορέσει κάποιος το νέο planet ocean πχ που ζητά 4500, δηλαδή λίγο πάνω από 3000 με μετρητά και μας πει τι άλλο μπορεί να πάρεις κανείς σε αυτά τα λεφτά (εφάμιλλο σε όνομα, ιστορία, σχέδιο, inhouse, φινίρισμα, ποιότητα κατασκευής)
2) IWC
Για τα σχέδια ισχύει αυτά που έγραψα και για την Ω. Μου αρέσει που έχει αρκετές σειρές, αν εξαιρέσεις την ingeneur, οι υπόλοιπες έχουν φανταστικά κομμάτια. Το Pilot και το chrono pilot είναι σήματα κατατεθέν για αυτό το στυλ ρολογιού. Τα spitifire δεν έχουν τόσους φίλους αλλά εμένα με ελκύουν. Το vintage aquatimer το θεωρώ το ομορφότερο καταδυτικό! Για τους Πορτογάλλους τι να πεις... Σχέδιο, ποιότητα κατασκευής και κύρος: 3 ατού της IWC που την τοποθετούν πολύ ψηλά μέσα μου.
3) Panerai
Εδώ δεν θέλω να επεκταθώ πολύ, έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις στο φόρουμ από το Μάιο που ξεκίνησε. Ή τα λατρεύεις ή τα μισείς. Τέλος! Ανήκω στους πρώτους γιατί με κάνουν να χαζέυω το ρολόι πάνω στον καρπό μου για ώρες χωρίς μετά να μπορώ να σου πω τι ώρα είναι. Κι αν δεν μπορώ εγώ να σας πείσω για τα λουράκια, μπορούν ΒΒ και pontioz!