Η ιστορία της σειράς ‘Alpinist’ της Seiko είναι λίγο πολύ γνωστή, καθώς δεκάδες άρθρα έχουν γραφτεί στα sites και blogs ανά τον κόσμο, ενώ το YouTube βρίθει από βίντεο για τα ρολόγια αυτά και το status που έχουν πλέον αποκτήσει.
Σε αυτή την παρουσίαση θα μιλήσουμε για το μοντέλο που αποτέλεσε το εφαλτήριο για την δημιουργία αυτού του μύθου. Ήταν το 1995, όταν ο σχεδιαστής
Shigeo Sakai ανέλαβε την υλοποίηση της ‘επαναφοράς’ του ονόματος Alpinist στην γκάμα της εταιρείας. Και, χωρίς αμφιβολία, το σχέδιο του τάραξε τα νερά !

Η κάσα του ρολογιού, ενώ εμπεριείχε κλασσικά στοιχεία σχεδιασμού της Seiko ( κυρτά lugs που αγκαλιάζουν τον καρπό, εναλλαγή βουρτσισμένων και γυαλισμένων επιφανειών, κτλ. ), δεν έμοιαζε με οτιδήποτε άλλο εκείνη την εποχή, κυρίως λόγω της δεύτερης κορώνας στην θέση «4».

Το πραγματικό «πάρτι» όμως γινόταν στο καντράν : Η χρήση πολλών ετερόκλητων στοιχείων δημιούργησε ένα μείγμα που σίγουρα τράβηξε τα βλέμματα. Αν και πολλοί ήταν αρκετά επικριτικοί ως προς την χρήση λεπτομερειών που δεν είχαν καμία θέση σε σπορ ρολόι (όπως η χρήση cathedral hands), το κοινό λάτρεψε το αποτέλεσμα…. Η μείξη αραβικών αριθμών στις θέσεις των ζυγών ωρών με τριγωνικά markers στις μονές ώρες και μάλιστα με χρυσό χρώμα, έδινε έναν τόνο πολυτέλειας, ξένο για ρολόι περιπέτειας, αλλά όμορφο αισθητικά. Το εσωτερικό, περιστρεφόμενο δαχτυλίδι/πυξίδα εμπλούτιζε το καντράν και πέρα από την χρηστικότητα για τους λάτρεις των εξορμήσεων, σφράγιζε τον χαρακτήρα του ρολογιού. Και φυσικά, η γραμματοσειρά με έντονο κόκκινο χρώμα του ονόματος Alpinist, στο ίδιο μοτίβο με τον πρόγονο της δεκαετίας του ΄60, τραβούσε το βλέμμα και έδωσε το προσωνύμιο «Red» στην σειρά αυτή!

Και κάπου εδώ, φτάνουμε στο τί «κρύβεται κάτω από το καπό»….
Έχω αναφερθεί εκτενώς στις μηχανές 4S και στην σημασία τους στην ιστορία της Seiko, ως απόγονοι των θρυλικών Daini 52 :
https://www.greekwatchforum.gr/index.php?topic=15416.msg664977#msg664977

Θα συμπληρώσω μόνο πως ο τεχνίτης που ανέλαβε το σέρβις του ρολογιού μου (γνωστός στο φόρουμ) εκφράστηκε με τα θερμότερα λόγια δουλεύοντας στον μηχανισμό αυτόν, επαινώντας την ποιότητα κατασκευής του, την στρωτή λειτουργία, την ‘’απλότητα’’ του και φυσικά την εξαιρετική του ακρίβεια, χαρακτηριστικό που ήρθε να επιβεβαιώσει και το timegrapher, αλλά και η μέτρηση σε καθημερινή χρήση… (ενδεικτικά αναφέρω πως από τον συγχρονισμό του ρολογιού πριν 4 μέρες, η απόκλιση του την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές είναι +8 δευτερόλεπτα! ).
Με την ευκαιρία, κάνω έκκληση στους κατόχους ρολογιών που φέρουν μηχανισμό της οικογένειας 4S : προσέξτε το ρολόι σας ως κόρη οφθαλμού! Έχετε στο χέρι σας ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας! Δεν θα μπω σε αναλυτικότερη περιγραφή και ανάλυση του ρολογιού που έχω στην κατοχή μου ( μιλώντας για ποιότητα, εφαρμογή κτλ), μιας και τα 25 χρόνια του έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε κάσα και μπρασελέ. Θα πώ μόνο πως φοριέται σαν γάντι στον καρπό, έχει έντονη παρουσία παρά το μαζεμένο μέγεθος, ταιριάζει με όλα τα ντυσίματα και είναι το ιδανικό ‘’καθημερινό’’ ρολόι.

Δυστυχώς, η κυκλοφορία των κόκκινων αλπινιστών διήρκησε μόλις 2 χρόνια, μιας και οι λογιστάδες της εταιρείας έκριναν ασύμφορη την περαιτέρω παραγωγή των μηχανών 4S για ρολόγια της προσιτής σειράς. Το γεγονός αυτό έχει κάνει τους ‘’κόκκινους’’ αρκετά δυσεύρετους και με τιμές σε δυσθεώρητα ύψη, σε σχέση με την αρχική τους τιμή….
Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά τυχερό, αφού έπειτα από κυνήγι αρκετών μηνών, βρήκα το συγκεκριμένο κομμάτι σε αρκετά καλή κατάσταση μάλιστα.