Στις αρχές του 18ου αιώνα η Ευρώπη ήταν ο κυρίαρχος του κόσμου. Σε μια περίοδο όπου εχει ονομαστεί η χρυσή εποχή της εξερεύνησης " golden age of exploration " οι Ευρωπαίοι είχαν τα πιο δυνατά πλοία στο πλανήτη, ικανά να αντέξουν τις πιο σφοδρες καταιγίδες, να κάνουν πολυμηνα ταξίδια και ικανά να μεταφέρουν τρομερά φορτία.
Το σημαντικότερο και ,φαινομενικά, χωρίς τρόπο αντιμετώπισης, πρόβλημα εκείνης της εποχής ήταν το γεωγραφικό μήκος.
Ήταν αδύνατο να υπολογιστεί στη διάρκεια ενός ταξιδιού, κυρίως γιατί δεν υπήρχε μηχάνημα όπου να μπορέσει να αντέξει τις κακουχίες ενός ταξιδιού στη θάλασσα.
Για να καταλάβουμε με οικονομικά μεγέθη τγς εποχής μας,ένα τέτοιο πλοίο, πλήρως φορτωμένο, είχε cargo αξίας 1 δις σημερινά λεφτά .
Το βασίλειο της Αγγλίας, θέλοντας με κάθε τρόπο λύσει αυτό το πρόβλημα ,γιατί σαφέστατα θα τους έκανε κυριαρχους του κόσμου, όπως τους έκανε, το 1714 έβαλε σαν έπαθλο 20.000 λίρες Αγγλίας (5.000.000 ευρώ) σε όποιον εφεύρει ένα μηχάνημα το οποίο θα προσδιορίζει το γεωγραφικό μήκος και θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες ταξιδιού.
Ένας, από αυτούς όπου ανέλαβαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, είναι, ίσως, ο μεγαλύτερος ωρολογοποιος όπου εχει ζήσει ποτέ,Τζωρτζ Χάρισον.
Προσέξτε σε αυτό το σημείο, ο διαγωνισμός δεν έλεγε απαραίτητα να είναι ρολόι το αντικείμενο όπου θα έλυνε τα προβλήματα, ο ίδιος ο Χάρισον το ανέλαβε με αυτή τη μορφή.
Ήδη καταξιωμένος ωρολογοποιιος σε μηχανήματα ακριβείας, είχε επισης μια βαθιά γνώση των φυσικών νόμων.
Το χειρότερο μέρος, λοιπόν, για να υπάρχει ένα εκκρεμές, ειδικά εκείνη την εποχή, ήταν ένα πλοίο. Καμμια σταθερότητα, το μηχάνημα θα κοπαναγε παντου με χίλια διο προβλήματα.
Επίσης οι θερμοκρασίες θα ήταν αφύσικες για ένα μηχάνημα απόλυτης ακριβείας να αντέξει σε τέτοια ταξίδια.
Ο Χάρισον λοιπόν, για να λύσει το πρόβλημα του μπαλανς, σκέφτηκε το εξης στο H1.
Σαν μηχάνημα είχε δύο μπαλανς να το έχουν σε λειτουργία, αυτό που έκανε λοιπόν, έβαλε αλλά 2 μπαλανς ώστε να λειτουργούν σαν αντίβαρα στην όλη κίνηση ως αντίβαρα!!
Τριβή.
Η τριβη μεταξύ των αντικειμένων του μηχανισμού ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα επίσης, έπρεπε να αντιμετωπιστει με άμεση αποτελεσματικότητα.
Ο πιο εύκολος τρόπος,φυσικά, ήταν το λάδι, ώστε να υπάρχει ευκολία στη τριβη αλλά...
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η αλλαγή στη θερμοκρασία θα άλλαζε την υπόσταση του λαδιού κάνοντας το είτε πιο παχύ είτε πιο λεπτό, με σοβαρές συνέπειες στη κίνηση και ακρίβεια του μηχανισμού.




Στάλθηκε από το SM-N986B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk