Προσπαθώντας να προσαρμοστώ στη ολοένα μεταλλασσόμενη πραγματικότητα συναλλαγών από κινητό τηλέφωνο, όπως και των πολλών μεθόδων/εργαλείων που υπάρχουν για το σκοπό αυτό, σκέφθηκα να ανοίξω ένα νήμα που θα μπορούμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες ή οδηγίες.
Η ασφάλεια είναι πλέον καθοριστικό κομμάτι, ειδικά αν μιλάμε για πραγματοποίηση συναλλαγών από κινητό κι όχι απλά από ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Προέρχομαι από
περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή όπου όλα αυτά τα χρόνια εκεί κάνω κάθε συναλλαγή, σταθερά προσεκτικά (όσο μπορώ και γνωρίζω) χρησιμοποιώντας:
- ένα (αγορασμένο) πρόγραμμα antivirus & internet security, συν
- ένα (χωρίς κόστος, προς το παρόν) password manager.
[McAfee παλαιότερα για πολλά χρόνια, Kaspersky εδώ κι ένα έτος για το antivirus & internet security,
LastPass εδώ και χρόνια, την free έκδοση, ως password manager.]
Με το "...
σταθερά και προσεκτικά..." νωρίτερα εννοώ ότι ως μέσος χρήστης τηρώ τα πολύ βασικά, δηλαδή:
- δεν κάνω click σε οποιαδήποτε links μου έρχονται, είτε μέσω sms / WhatsApp / Viber / KakaoT / spam email / κλπ.
- χρησιμοποιώ έναν σχετικά 'ασφαλή' browser (Firefox) δεδομένου του λειτουργικού (Ms Windows) που τρέχω στο PC.
Τώρα όμως με κάποιες αναβαθμίσεις που έκανα, βλέπω ότι όλα περνούν σε
περιβάλλον κινητού τηλεφώνου.
Εδώ είμαι πολύ λιγότερο ενημερωμένος, μιας και για λόγους μη εμπιστοσύνης στην ασφάλεια που μπορεί να προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα, όλο αυτό το απέφευγα συστηματικά ως τώρα.
Όμως πλέον εδώ και καιρό βλέπω τράπεζες που ουσιαστικά σε υποχρεώνουν να έχεις το app τους στο κινητό σου, ώστε (για παράδειγμα) να γίνει authentication για να μπορέσεις μετά να κάνεις log-in στην κανονική ιστοσελίδα της τράπεζας στο PC σου... Τρέχα γύρευε δηλαδή, αλλά εκεί είναι τα πράγματα πλέον, και πάνε και πιό μακριά.
Άρα πρέπει να είμαστε και ενημερωμένοι, και εξοικειωμένοι.
Δεν γίνεται αλλιώς.
Πράγμα το οποίο μας φέρνει στο θέμα του
security σε mobile environment.
Ανέτρεξα λοιπόν σε διάφορα posts που είχα δει εδώ κι εκεί στο φόρουμ μας, και βρήκα διάφορα εναύσματα περί ασφάλειας.
Για παράδειγμα, έναν οδηγό του Χρήστου
@blah για κάποιο συγκεκριμένο password manager (νήμα 'Φόρουμ', post #348) όπως και πρόσθετες πληροφορίες στο ίδο νήμα από το μέλος
@vlzetko (post #355).
Νομίζω όμως πως καλό είναι να συγκεκντρώνουμε κάπου όλες αυτές τις πληροφορίες, ώστε και updated να είναι αλλά και πιό εύκολα να βρίσκονται.
Ερωτήσεις λοιπόν, που έχω:
1. Ποιό password manager είναι καλό για περιβάλλον Windows (desktop PC) και Android phone ώστε να υπάρχει σωστή συνέργεια και στα δύο περιβάλλοντα?
(το κόστος δεν είναι θέμα, η ποιότητα είναι)
2. Σε mobile environment είθισται να υπάρχει εγκατεστημένο κι αυτό που σε ένα desktop PC αποκαλούμε 'πρόγραμμα internet security', ή όχι?
Στο κινητό που έχω όταν πάω να ανοίξω το app μιας τράπεζας βλέπω τρέχει κάποιο security app που έχει ήδη το κινητό από τον κατασκευαστή - είναι αυτό αρκετό ή όχι?
(να αναφέρω εδώ πως γνωρίζω άλλη μία βασική αρχή που είχε αναφέρει κάποτε ο Χρήστος, δηλαδή ότι το κινητό κατά προτίμηση να είναι πλήρως updated και επίσης να μην είναι πάνω από 2 ετών σε τεχνολογία)
3. Ο ρόλος ενός εργαλείου 2SA (το οποίο είχε αναφέρει ο Χρήστος πρόσφατα, λ.χ. Yubi key) πώς δένει με τα παραπάνω?
Και ποιό είναι ένα καλό τέτοιο σύστημα που μπορώ να αγοράσω? (δηλαδή το Yubi key είναι ένα, ποιά άλλα μπορώ να δω?)
4. Το Google Pay τί μου προσφέρει επιπρόσθετα, αν κάποια στιγμή το εγκαταστήσω?
Δένει σωστά με τα παραπάνω, ως app στο κινητό, ή απαιτεί επιπρόσθετες εγκαταστάσεις ασφάλειας?
(είμαι σίγουρος πως πάρα πολλοί έχουν Google Pay αλλά ελάχιστοι εργαλείο τύπου Yubi key, όμως δεν θα έκανε κακό να μάθω κάτι και επ'αυτού)
5. Υπάρχουν 'συγκεκριμένα' κινητά τηλέφωνα που καλό είναι να έχει κανείς για να κάνει πλήρεις τραπεζικές συναλλαγές ή/και αγορές/πληρωμές?
Δηλαδή, αν έχεις Xiaomi ή Samsung, θες τα 1-2 πιό προχωρημένα για ασφάλεια, ή είναι απλά θέμα λειτουργικού που έχει ακόμη και 2-3 ετών παρελθόν;
--//--//--
Προτίμησα να αναφέρω εδώ κάποια αρχικά ερωτήματα που έχω στο μυαλό μου, από το να επικοινωνήσω με κάποιον ή κάποιους μεμονωνμένα.
Στο κάτω-κάτω ίσως και άλλοι να θέλουν να δουν κάποιες συμβουλές που θα τους βοηθήσουν.
Ελπίζω να μην κούρασα, όμως όποιος μπορεί να βοηθήσει θα ήμουν υπόχρεος!