Αποστολέας Θέμα: Mobile & PC security  (Αναγνώστηκε 1764 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Tangerine Dream

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
Mobile & PC security
« στις: Φεβρουάριος 10, 2022, 15:48:49 μμ »
Προσπαθώντας να προσαρμοστώ στη ολοένα μεταλλασσόμενη πραγματικότητα συναλλαγών από κινητό τηλέφωνο, όπως και των πολλών μεθόδων/εργαλείων που υπάρχουν για το σκοπό αυτό, σκέφθηκα να ανοίξω ένα νήμα που θα μπορούμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες ή οδηγίες.

Η ασφάλεια είναι πλέον καθοριστικό κομμάτι, ειδικά αν μιλάμε για πραγματοποίηση συναλλαγών από κινητό κι όχι απλά από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Προέρχομαι από περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή όπου όλα αυτά τα χρόνια εκεί κάνω κάθε συναλλαγή, σταθερά προσεκτικά (όσο μπορώ και γνωρίζω) χρησιμοποιώντας:
- ένα (αγορασμένο) πρόγραμμα antivirus & internet security, συν
- ένα (χωρίς κόστος, προς το παρόν) password manager.

[McAfee παλαιότερα για πολλά χρόνια, Kaspersky εδώ κι ένα έτος για το antivirus & internet security,
LastPass εδώ και χρόνια, την free έκδοση, ως password manager.]

Με το "...σταθερά και προσεκτικά..." νωρίτερα εννοώ ότι ως μέσος χρήστης τηρώ τα πολύ βασικά, δηλαδή:
- δεν κάνω click σε οποιαδήποτε links μου έρχονται, είτε μέσω sms / WhatsApp / Viber / KakaoT / spam email / κλπ.
- χρησιμοποιώ έναν σχετικά 'ασφαλή' browser (Firefox) δεδομένου του λειτουργικού (Ms Windows) που τρέχω στο PC.

Τώρα όμως με κάποιες αναβαθμίσεις που έκανα, βλέπω ότι όλα περνούν σε περιβάλλον κινητού τηλεφώνου.
Εδώ είμαι πολύ λιγότερο ενημερωμένος, μιας και για λόγους μη εμπιστοσύνης στην ασφάλεια που μπορεί να προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα, όλο αυτό το απέφευγα συστηματικά ως τώρα.

Όμως πλέον εδώ και καιρό βλέπω τράπεζες που ουσιαστικά σε υποχρεώνουν να έχεις το app τους στο κινητό σου, ώστε (για παράδειγμα) να γίνει authentication για να μπορέσεις μετά να κάνεις log-in στην κανονική ιστοσελίδα της τράπεζας στο PC σου... Τρέχα γύρευε δηλαδή, αλλά εκεί είναι τα πράγματα πλέον, και πάνε και πιό μακριά.

Άρα πρέπει να είμαστε και ενημερωμένοι, και εξοικειωμένοι.
Δεν γίνεται αλλιώς.

Πράγμα το οποίο μας φέρνει στο θέμα του security σε mobile environment.

Ανέτρεξα λοιπόν σε διάφορα posts που είχα δει εδώ κι εκεί στο φόρουμ μας, και βρήκα διάφορα εναύσματα περί ασφάλειας.
Για παράδειγμα, έναν οδηγό του Χρήστου @blah για κάποιο συγκεκριμένο password manager (νήμα 'Φόρουμ', post #348) όπως και πρόσθετες πληροφορίες στο ίδο νήμα από το μέλος @vlzetko (post #355).

Νομίζω όμως πως καλό είναι να συγκεκντρώνουμε κάπου όλες αυτές τις πληροφορίες, ώστε και updated να είναι αλλά και πιό εύκολα να βρίσκονται.

Ερωτήσεις λοιπόν, που έχω:

1. Ποιό password manager είναι καλό για περιβάλλον Windows (desktop PC) και Android phone ώστε να υπάρχει σωστή συνέργεια και στα δύο περιβάλλοντα?
(το κόστος δεν είναι θέμα, η ποιότητα είναι)

2. Σε mobile environment είθισται να υπάρχει εγκατεστημένο κι αυτό που σε ένα desktop PC αποκαλούμε 'πρόγραμμα internet security', ή όχι?
Στο κινητό που έχω όταν πάω να ανοίξω το app μιας τράπεζας βλέπω τρέχει κάποιο security app που έχει ήδη το κινητό από τον κατασκευαστή - είναι αυτό αρκετό ή όχι?

(να αναφέρω εδώ πως γνωρίζω άλλη μία βασική αρχή που είχε αναφέρει κάποτε ο Χρήστος, δηλαδή ότι το κινητό κατά προτίμηση να είναι πλήρως updated και επίσης να μην είναι πάνω από 2 ετών σε τεχνολογία)

3. Ο ρόλος ενός εργαλείου 2SA (το οποίο είχε αναφέρει ο Χρήστος πρόσφατα, λ.χ. Yubi key) πώς δένει με τα παραπάνω?
Και ποιό είναι ένα καλό τέτοιο σύστημα που μπορώ να αγοράσω? (δηλαδή το Yubi key είναι ένα, ποιά άλλα μπορώ να δω?)

4. Το Google Pay τί μου προσφέρει επιπρόσθετα, αν κάποια στιγμή το εγκαταστήσω?
Δένει σωστά με τα παραπάνω, ως app στο κινητό, ή απαιτεί επιπρόσθετες εγκαταστάσεις ασφάλειας?

(είμαι σίγουρος πως πάρα πολλοί έχουν Google Pay αλλά ελάχιστοι εργαλείο τύπου Yubi key, όμως δεν θα έκανε κακό να μάθω κάτι και επ'αυτού)

5. Υπάρχουν 'συγκεκριμένα' κινητά τηλέφωνα που καλό είναι να έχει κανείς για να κάνει πλήρεις τραπεζικές συναλλαγές ή/και αγορές/πληρωμές?
Δηλαδή, αν έχεις Xiaomi ή Samsung, θες τα 1-2 πιό προχωρημένα για ασφάλεια, ή είναι απλά θέμα λειτουργικού που έχει ακόμη και 2-3 ετών παρελθόν;

--//--//--

Προτίμησα να αναφέρω εδώ κάποια αρχικά ερωτήματα που έχω στο μυαλό μου, από το να επικοινωνήσω με κάποιον ή κάποιους μεμονωνμένα.
Στο κάτω-κάτω ίσως και άλλοι να θέλουν να δουν κάποιες συμβουλές που θα τους βοηθήσουν.
Ελπίζω να μην κούρασα, όμως όποιος μπορεί να βοηθήσει θα ήμουν υπόχρεος!

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος oikonikos

• Legend
  • Στο αυριο!
    • Προφίλ
Απ: Mobile & PC security
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 10, 2022, 16:50:58 μμ »
Ωραίο θέμα.
Όσοι ξέρουν ας πουν  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Instagram

ουδέν κακόν αμιγές καλού

Αποσυνδεδεμένος vtsakiris

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 10, 2022, 23:09:12 μμ »
Για password manager Bitwarden (μακράν) και κινητό iPhone λόγω πιο κλειστής αρχιτεκτονικής
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
as above ▲▼ so below

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 09:08:54 πμ »
Προσπαθώντας να προσαρμοστώ στη ολοένα μεταλλασσόμενη πραγματικότητα συναλλαγών από κινητό τηλέφωνο, όπως και των πολλών μεθόδων/εργαλείων που υπάρχουν για το σκοπό αυτό, σκέφθηκα να ανοίξω ένα νήμα που θα μπορούμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες ή οδηγίες.

Η ασφάλεια είναι πλέον καθοριστικό κομμάτι, ειδικά αν μιλάμε για πραγματοποίηση συναλλαγών από κινητό κι όχι απλά από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Προέρχομαι από περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή όπου όλα αυτά τα χρόνια εκεί κάνω κάθε συναλλαγή, σταθερά προσεκτικά (όσο μπορώ και γνωρίζω) χρησιμοποιώντας:
- ένα (αγορασμένο) πρόγραμμα antivirus & internet security, συν
- ένα (χωρίς κόστος, προς το παρόν) password manager.

[McAfee παλαιότερα για πολλά χρόνια, Kaspersky εδώ κι ένα έτος για το antivirus & internet security,
LastPass εδώ και χρόνια, την free έκδοση, ως password manager.]

Με το "...σταθερά και προσεκτικά..." νωρίτερα εννοώ ότι ως μέσος χρήστης τηρώ τα πολύ βασικά, δηλαδή:
- δεν κάνω click σε οποιαδήποτε links μου έρχονται, είτε μέσω sms / WhatsApp / Viber / KakaoT / spam email / κλπ.
- χρησιμοποιώ έναν σχετικά 'ασφαλή' browser (Firefox) δεδομένου του λειτουργικού (Ms Windows) που τρέχω στο PC.

Τώρα όμως με κάποιες αναβαθμίσεις που έκανα, βλέπω ότι όλα περνούν σε περιβάλλον κινητού τηλεφώνου.
Εδώ είμαι πολύ λιγότερο ενημερωμένος, μιας και για λόγους μη εμπιστοσύνης στην ασφάλεια που μπορεί να προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα, όλο αυτό το απέφευγα συστηματικά ως τώρα.

Όμως πλέον εδώ και καιρό βλέπω τράπεζες που ουσιαστικά σε υποχρεώνουν να έχεις το app τους στο κινητό σου, ώστε (για παράδειγμα) να γίνει authentication για να μπορέσεις μετά να κάνεις log-in στην κανονική ιστοσελίδα της τράπεζας στο PC σου... Τρέχα γύρευε δηλαδή, αλλά εκεί είναι τα πράγματα πλέον, και πάνε και πιό μακριά.

Άρα πρέπει να είμαστε και ενημερωμένοι, και εξοικειωμένοι.
Δεν γίνεται αλλιώς.

Πράγμα το οποίο μας φέρνει στο θέμα του security σε mobile environment.

Ανέτρεξα λοιπόν σε διάφορα posts που είχα δει εδώ κι εκεί στο φόρουμ μας, και βρήκα διάφορα εναύσματα περί ασφάλειας.
Για παράδειγμα, έναν οδηγό του Χρήστου @blah για κάποιο συγκεκριμένο password manager (νήμα 'Φόρουμ', post #348) όπως και πρόσθετες πληροφορίες στο ίδο νήμα από το μέλος @vlzetko (post #355).

Νομίζω όμως πως καλό είναι να συγκεκντρώνουμε κάπου όλες αυτές τις πληροφορίες, ώστε και updated να είναι αλλά και πιό εύκολα να βρίσκονται.

Ερωτήσεις λοιπόν, που έχω:

1. Ποιό password manager είναι καλό για περιβάλλον Windows (desktop PC) και Android phone ώστε να υπάρχει σωστή συνέργεια και στα δύο περιβάλλοντα?
(το κόστος δεν είναι θέμα, η ποιότητα είναι)

2. Σε mobile environment είθισται να υπάρχει εγκατεστημένο κι αυτό που σε ένα desktop PC αποκαλούμε 'πρόγραμμα internet security', ή όχι?
Στο κινητό που έχω όταν πάω να ανοίξω το app μιας τράπεζας βλέπω τρέχει κάποιο security app που έχει ήδη το κινητό από τον κατασκευαστή - είναι αυτό αρκετό ή όχι?

(να αναφέρω εδώ πως γνωρίζω άλλη μία βασική αρχή που είχε αναφέρει κάποτε ο Χρήστος, δηλαδή ότι το κινητό κατά προτίμηση να είναι πλήρως updated και επίσης να μην είναι πάνω από 2 ετών σε τεχνολογία)

3. Ο ρόλος ενός εργαλείου 2SA (το οποίο είχε αναφέρει ο Χρήστος πρόσφατα, λ.χ. Yubi key) πώς δένει με τα παραπάνω?
Και ποιό είναι ένα καλό τέτοιο σύστημα που μπορώ να αγοράσω? (δηλαδή το Yubi key είναι ένα, ποιά άλλα μπορώ να δω?)

4. Το Google Pay τί μου προσφέρει επιπρόσθετα, αν κάποια στιγμή το εγκαταστήσω?
Δένει σωστά με τα παραπάνω, ως app στο κινητό, ή απαιτεί επιπρόσθετες εγκαταστάσεις ασφάλειας?

(είμαι σίγουρος πως πάρα πολλοί έχουν Google Pay αλλά ελάχιστοι εργαλείο τύπου Yubi key, όμως δεν θα έκανε κακό να μάθω κάτι και επ'αυτού)

5. Υπάρχουν 'συγκεκριμένα' κινητά τηλέφωνα που καλό είναι να έχει κανείς για να κάνει πλήρεις τραπεζικές συναλλαγές ή/και αγορές/πληρωμές?
Δηλαδή, αν έχεις Xiaomi ή Samsung, θες τα 1-2 πιό προχωρημένα για ασφάλεια, ή είναι απλά θέμα λειτουργικού που έχει ακόμη και 2-3 ετών παρελθόν;

--//--//--

Προτίμησα να αναφέρω εδώ κάποια αρχικά ερωτήματα που έχω στο μυαλό μου, από το να επικοινωνήσω με κάποιον ή κάποιους μεμονωνμένα.
Στο κάτω-κάτω ίσως και άλλοι να θέλουν να δουν κάποιες συμβουλές που θα τους βοηθήσουν.
Ελπίζω να μην κούρασα, όμως όποιος μπορεί να βοηθήσει θα ήμουν υπόχρεος!

Με συγχωρείς, τώρα μπόρεσα να διαβάσω το φόρουμ και είδα το νήμα.

Θα απαντήσω στις ερωτήσεις* και ό,τι άλλο θέλεις μου λες.

1. Προσωπικά χρησιμοποιώ το 1password το επί πληρωμή. Bitwarden, Lastpass είναι εξίσου καλά. Πρακτικά και τα τρία δουλεύουν με παρόμοιο τρόπο.

2. Όχι. Για κανένα λόγο. Κάνουν από ΤΙΠΟΤΑ μέχρι ΚΑΚΟ. Αν μπορούσες να βγάλεις και αυτό που βάζει ο κατασκευαστής (δεν μπορείς συνήθως) καλύτερα. Για να εξηγήσω περισσότερο, και η Google και η Apple έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια να είναι ασφαλή τα λειτουργικά τους από το "εργοστάσιο". Οι εφαρμογές Internet Security έχουν την ίδια δύναμη που έχουν και οι άλλες εφαρμογές, δηλαδή ελάχιστη εκεί που μετράει.

3. Είναι μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας. Στην ταυτοποίηση χρήστη υπάρχει η τριάδα "κάτι που ξέρεις" (κωδικοί), "κάτι που έχεις" (κινητό ή yubikey), "κάτι που είσαι" (βιομετρικά). Αυτό αντικαθιστά ή συμπληρώνει το δεύτερο. Υπάρχουν και άλλα αλλά το yubikey είναι το πιο γνωστό και το πιο trusted από τις λύσεις για ιδιώτες.

4. Τα Google και Apple Pay προσθέτουν ένα κάλυμμα ασφαλείας πάνω από την κάρτα σου. Όταν πληρώνεις με Google Pay, το μηχανάκι, ο έμπορος, και όποιος άλλος συμμετέχει δεν βλέπει την κάρτα σου αλλά έναν ψευδοαριθμό που αναγνωρίζεται σαν κάρτα αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο σε συνάρτηση με το κινητό σου. Επίσης αφήνεις στην άκρη την πλαστική κάρτα η οποία ακόμα και αν είναι από αυτές με το τσιπάκι, ακόμα έχει πάνω αρχαία κατάλοιπα από τη δεκαετία του 80/90 (μαγνητική γραμμή). Αν προσέχεις το κινητό σου, είναι μακράν ο ασφαλέστερος τρόπος πληρωμής.

5. (προσωπική άποψη - Φεβρουάριος 2021) Ναι, αν θες να είσαι 100% αυστηρός, iPhone XS και πάνω με iOS 15.3.1, οποιαδήποτε συσκευή με Android 11 Jan/Feb22 patch level. Όπως σωστά υπέθεσες είναι κυρίως θέμα λειτουργικού. Πρακτικά, στον κόσμο του Android, τα Pixel παίρνουν πάντα τις αναβαθμίσεις ασφάλειας σε σωστό χρόνο. Παρόλα αυτά κατά περιπτώσεις είναι και θέμα συσκευής. Υπάρχουν συσκευές που έχουν θέματα στο hardware που τα καθιστά ευάλωτα υπο περιπτώσεις (πχ iPhone X). Επίσης συσκευές που ο κατασκευαστής έχει στο παρελθόν κάνει ατασθαλίες (πχ backdoor σε flagship συσκευή).

(*) Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Ό,τι γράφω είναι από προσωπική ενασχόληση, ιδιωτικά και επαγγελματικά. Δεν είναι όμως οι μοναδικές λύσεις, αλλά είναι λύσεις που ακολουθώ εγώ ή εφαρμόζω για τους δικούς μου ανθρώπους.
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Tangerine Dream,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
Mobile & PC security
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 09:17:46 πμ »

Για μένα αυτό είναι μόνο καλό. Όπως ανέφερα και παραπάνω, τα λειτουργικά συστήματα για κινητά (το iOS και το Android) αναπτύχθηκαν σε μια εποχή που η ασφάλεια άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι είναι πολύ περισσότερο αυστηρά στη σχεδίαση και στην αρχιτεκτονική τους.

Επίσης δίνουν όλα τα εργαλεία στις εταιρίες να φτιάξουν πραγματικά αλεξίσφαιρες εφαρμογές. Και οι γνωστές τράπεζες έχουν και το συμφέρον και τα resources να το εκμεταλλευτούν. Χίλιες φορές προτιμώ να πληρώσω μέσω εφαρμογής από το να πάω στο ταμείο και να δώσω κάρτα, ή να πληρώσω μέσω υπολογιστή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τον τελικό χρήστη, ένα κινητό είναι πολύ ευκολότερο να το χρησιμοποιήσει ασφαλώς και θέλει σαφώς περισσότερη προσπάθεια εκ μέρους του επιτιθέμενου για πετύχει το στόχο του.

Οι περισσότερες άπατες που φέρονται εις πέρας επιτυχώς μέσω κινητών συσκευών, για εμάς τον απλό κόσμο, βασίζονται σε αυτό που λέμε social engineering. Ουσιαστικά εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο παράγοντα και όχι τον τεχνικό. Πχ

- Πατήστε εδώ για να αλλάξετε τον κωδικό σας
- Θα σας στείλουμε ένα κωδικό στο κινητό, πείτε τον μας
- Κερδίσατε 1 ρόλεξ. Για να σας το στείλουμε πρέπει να μας στείλετε 100 ευρώ ασφάλεια αποστολής
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 10:02:29 πμ »
Χρήστο ευχαριστώ για τις πληροφορίες, όλα κατανοητά.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος P.I.T.

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 10:44:04 πμ »
Πού στέλνω τα 100€;;;
Γιατί δε μου λέτε;
Τι σας έχω φταίξει;
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος oikonikos

• Legend
  • Στο αυριο!
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 11:01:37 πμ »
- Κερδίσατε 1 ρόλεξ. Για να σας το στείλουμε πρέπει να μας στείλετε 100 ευρώ ασφάλεια αποστολής

Τι όχι ;
friendly
0
funny
1
like
0
wow
0
No reactions
Members reacted funny:
Wagner669,
No reactions
No reactions
Instagram

ουδέν κακόν αμιγές καλού

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 11:04:48 πμ »
Υπάρχει κάποιο recommendation για συγκεκριμένο VPN?

Παλιά (στην Κορέα, το 2007-2009) χρησιμοποιούσα το StrongVPN.
Τώρα μιά στα τόσα που το χρειάζομαι χρησιμοποιώ το free που έχει μέσα το Kaspersky.

Τώρα τί είναι προτεινόμενο? Nord ή κάτι άλλο?
Η ερώτηση φυσικά αφορά desktop computer environment, όχι mobile.
Ευχαριστώ.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 11:16:31 πμ »
Υπάρχει κάποιο recommendation για συγκεκριμένο VPN?

Παλιά (στην Κορέα, το 2007-2009) χρησιμοποιούσα το StrongVPN.
Τώρα μιά στα τόσα που το χρειάζομαι χρησιμοποιώ το free που έχει μέσα το Kaspersky.

Τώρα τί είναι προτεινόμενο? Nord ή κάτι άλλο?
Η ερώτηση φυσικά αφορά desktop computer environment, όχι mobile.
Ευχαριστώ.
ΚΑΝΕΝΑ.

Για ποιο λόγο να χρησιμοποιήσεις VPN?

Κάτι ακόμα, θα πρότεινα (όπως προτείνω σε φίλους και άτομα για τα οποία νοιάζομαι) να μην χρησιμοποιείς Kaspersky. Το θέμα AV το 2022 είναι πολύπλοκο αρκετά, όποτε δύσκολα προτείνω λύσεις, αλλά το Kaspersky είναι προς αποφυγήν.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 11:21:22 πμ »
Καλώς.

Το VPN μου χρειάστηκε τότε στη Νότιο Κορέα διότι έμπαινα καθημερινά σε Αγγλικά ξυριστικά φόρουμ, και για κάποιο λόγο το ένα από αυτά τα φόρουμ δεν το έβλεπα με τίποτε.

Φέτος το VPN από το Kaspersky το χρησιμοποίησα αρκετά για να κατεβάσω βιβλία από το PDFdrive.com το οποίο εδώ και περίπου ένα μήνα είναι πλέον μπλοκαρισμένο από τους καρεκλοκένταυρους των Βρυξελλών με αιτιολογία την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων (την οποία βέβαια από την άλλη πλευρά καταλαβαίνω).

Όμως, σε καινούργιο laptop (Dell ή Lenovo, Win 11) που πιθανότατα θα στήσω τώρα στο τέλος του μήνα, να μην βάλω καθόλου McAfee ή Kaspersky???
Μόνο με Windows Defender θα είναι???

Edit: να προσθέσω επίσης πως το όποιο McAfee ή Kaspersky το έχω πάντα για προστασία σε internet browsing, όχι για 'ιούς' (συγκεκριμένα τα όποια daily, weekly, monthly κλπ. regular σκαναρίσματα που κάνουν αυτά τα προγράμματα τα έχω πάντα απενεργοποιημένα, δεν σκανάρω ποτέ για ιούς...)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
Mobile & PC security
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 11:52:16 πμ »
Καλώς.

Το VPN μου χρειάστηκε τότε στη Νότιο Κορέα διότι έμπαινα καθημερινά σε Αγγλικά ξυριστικά φόρουμ, και για κάποιο λόγο το ένα από αυτά τα φόρουμ δεν το έβλεπα με τίποτε.

Φέτος το VPN από το Kaspersky το χρησιμοποίησα αρκετά για να κατεβάσω βιβλία από το PDFdrive.com το οποίο εδώ και περίπου ένα μήνα είναι πλέον μπλοκαρισμένο από τους καρεκλοκένταυρους των Βρυξελλών με αιτιολογία την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων (την οποία βέβαια από την άλλη πλευρά καταλαβαίνω).

Όμως, σε καινούργιο laptop (Dell ή Lenovo, Win 11) που πιθανότατα θα στήσω τώρα στο τέλος του μήνα, να μην βάλω καθόλου McAfee ή Kaspersky???
Μόνο με Windows Defender θα είναι???

Edit: να προσθέσω επίσης πως το όποιο McAfee ή Kaspersky το έχω πάντα για προστασία σε internet browsing, όχι για 'ιούς' (συγκεκριμένα τα όποια daily, weekly, monthly κλπ. regular σκαναρίσματα που κάνουν αυτά τα προγράμματα τα έχω πάντα απενεργοποιημένα, δεν σκανάρω ποτέ για ιούς...)
Είναι πολύ δύσκολο να προτείνω σε κάποιον να μην βάλει κάποιο πρόγραμμα σαν αυτά που αναφέρεις χωρίς να ξέρω όλες τις παραμέτρους χρήσης και περιβάλλοντος. Προσωπικά έχω μόνο το Defender και τα λοιπά εργαλεία σε ένα πλήρως updated Windows 10 μηχάνημα.

Όσον αφορά στο VPN αν θέλεις μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες αλλά στην ουσία αλλάζεις το ποιος μπορεί να κάνει την κουτσουκελα από τον ΟΤΕ ( ή τον οποίο ISP) σε μια εταιρία στο εξωτερικό (Nord ή οποία άλλη).

Αν για κάποιο λόγο χρειάζεσαι VPN και δεν μπορείς να το κανείς μόνος σου, ξέρω το AirVPN. Και όταν λέω ξέρω, είναι αδελφή εταιρία με την Proton που εμπορεύομαι (εντός Ορίων).

Δοκίμασε να αλλάξεις το DNS server στο router σου σε 1.1.1.1 ή Quad9 (ή google dns αν και απεχθανομαι οτιδήποτε Google) και θα δεις ότι αυτού του είδους το μπλοκάρισμα θα μειωθεί στο ελάχιστο ;)
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Tangerine Dream,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος SAn

• Full Member
  • **
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 12:01:56 μμ »
Προσωπικά χρησιμοποιώ και εμπιστεύομαι το malwarebytes browser guard και το malwarebytes (αν και πιάνει και ασφαλή αρχεία μερικές φορές, οπότε θέλει να κοιτάς τι ρίχνεις καραντίνα) μαζι με το Defender.
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Tangerine Dream,
No reactions
Seiko, κάθε πέρυσι και καλύτερα.

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 12:24:34 μμ »
Ευχαριστώ και πάλι.

...έχω μόνο το Defender και τα λοιπά εργαλεία σε ένα ...

Μία διευκρίνηση μόνο.
'Λοιπά εργαλεία' σημαίνει προγράμματα για διάφορες δουλειές (λ.χ. word processing) ή άλλα εργαλεία που έχουν σχέση μόνο με ασφάλεια?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος blah

• Members+
  • VIP Member
  • GMT+10
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουάριος 12, 2022, 12:42:25 μμ »
Ευχαριστώ και πάλι.

Μία διευκρίνηση μόνο.
'Λοιπά εργαλεία' σημαίνει προγράμματα για διάφορες δουλειές (λ.χ. word processing) ή άλλα εργαλεία που έχουν σχέση μόνο με ασφάλεια?
Όχι εννοώ τα υπόλοιπα εργαλεία ασφαλείας που έχουν τα windows. Το Defender (AV) είναι πια μόνο ένα κομμάτι από τη σουίτα στο λειτουργικό. Έχει κάμποσα αλλά που καλύπτουν διαφορετικές πτυχές (account protection, app control, device security, firewall κλπ).

Α και εννοείται, ΠΟΤΕ σπασμένα windows ;)
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Tangerine Dream,