Σπύρο επειδή ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη φωτογραφία έχω καταλήξει στα εξής και όπως θέλεις το επεξεργάζεσαι.
Με μία φωτογραφική ΔΕΝ καλύπτονται όλες οι ανάγκες σου. Αυτό είναι το κυριότερο!!!
Από κει και πέρα βάζεις κάτω τα θέλω σου και τις επιθυμίες σου.
Τι χρησιμοποιώ εγώ;
1. Το τελευταίο απόκτημα, την πήρα πέρυσι και έχω ενθουσιαστεί κυριολεκτικά. Fujifilm XP140. Την έχω πάντα μαζί μου. Είναι αδιάβροχη έχει WiFi και κατέληξα σε αυτήν μετά από πολλή έρευνα. Είναι οικονομικότατη και είναι αξιόπιστη για χρήση στη θάλασσα. Μειονέκτημα: ο μικρός αισθητήρας που σημαίνει ότι όσο νυχτώνει τόσο ζορίζουν τα πράγματα.
2. Sony RX100 mark I η πρώτη δηλαδή. Απίστευτη ποιότητα κατασκευής και οπτικών για τα λεφτά της. Εάν έχεις γνώσεις μπορείς να κάνεις παπάδες. Μειονέκτημα και πάλι ο μικρός αισθητήρας. Η συγκεκριμένη δεν έχει WiFi αλλά μεταγενέστερα μοντέλα απέκτησαν και WiFi. Αν βρεις κάποιο μοντέλο στα λεφτά σου προχώρα. Ή την αντίστοιχη canon που χρησιμοποιεί ο GNL.
3. Fujifilm XT-3. Αυτά είναι σίγουρα εκτός budget σου αλλά μπορείς να κατευθυνθείς στα μοντέλα ΧΤ-20 ή ΧΤ-30. Εδώ μιλάμε πλέον για "σύστημα" δηλαδή σώμα και φακοί ανάλογα τη χρήση. Τι μπορείς να κάνεις; ΤΑ ΠΑΝΤΑ και με ένα housing για νερό και υποβρύχια. Εδώ όμως είσαι σε άλλη κατηγορία. Μειονεκτήματα; Όγκος, τσάντα, φακοί... κέρατα.
Γενικά: Σήμερα το παρόν και το μέλλον είναι οι mirrorless. Fujifilm, Sony, Nikon, Canon, Olympus έχουν απίστευτα μηχανήματα αλλά είναι ακριβό σπορ όπως καταλαβαίνεις. Για να πάρεις αποτελέσματα πρέπει να "σπουδάσεις"!!! Πρέπει να πληρώσεις για φακούς κι έπειτα να μπορείς να αξιοποιήσεις με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας τις λήψεις σου. (Και από κινητό γίνονται αυτά Snapseed, ToolWiz Photo).
Αν θες αδιάβροχη και υποβρύχια αλλά και μία αξιοπρεπή πρόταση τσέπης με ικανότητες σε καλό φωτισμό συστήνω σίγουρα την fujifilm XP140 και σου μένουν ρέστα για μπυρόνια και μερικά Vostok να παίζεις.
Αν θες το κάτι παραπάνω πας είτε σε compact canon σαν αυτή που προτείνει ο Γιώργος ο ΓρανΣέικος (χιχιχι) ή σε κάποια από τις RX100 με WiFi.
Αν θες κάτι που θα είσαι αποφασισμένος να κουβαλάς με σώμα και φακό προτείνω με βάση το (αλάνθαστο) γούστο μου την Fujifilm. Είμαι funboy!!!
Α... Μόλις την έφερε η κόρη μου από τη βουτιά...