Νίκο συμφωνώ.
Αυτό που κάνει ο Κοσμάς είναι απόλυτα λογικό και ορθό. Μαρκάρει την περιοχή του.

Εννοώ πολύ απλά ότι προβάλλει τη δουλειά του, την τέχνη του, τις ιδέες του ενώ παράλληλα δημιουργεί και ένα reference, δηλαδή "πού είδα, ποιος έκανε αυτό το μαμάτο Boctok;;" ... Ο watch modder, ας πάω στη σελίδα του να το δω. Ας ρωτήσω από πού πήρε τα parts. Ας ρωτήσω μήπως το πουλάει.
Απόλυτα λογικό.
Στο θέμα της ΕΡΤ3, ναι το άφησα. Σαν τι να έκανα; Να τους έλεγα ότι "Ξέρετε, η φωτογραφία αυτή που φιγουράρει σα φόντο με το όνομα του δημοσιογράφου είναι δική μου". Και θα μου έλεγαν ότι τι; Δεν το ήξεραν (ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ και θα εξηγήσω*)...? Να με αναφέρουν στους τίτλους; Θα έπρεπε να το είχαν κάνει. Να με πληρώσουν; Ποιος, ΕΡΤ3; Ρε λες να έχω χάσει κανένα submariner από διαφυγόντα κέρδη; Η ΕΡΤ3 να πληρώσει;;; Πφραχαχα!!!
Το ανέφερα για να δείξω το μέγεθος της εκμετάλλευσης ακόμα και από έναν δημόσιο φορέα. Σε αντιδιαστολή με άλλα sites ή fora τα οποία από μόνα τους και χαίρομαι για αυτό, αναφέρουν τον δημιουργό άσχετα αν τον ρώτησαν ή όχι για τη χρήση της φωτογραφίας του. Κι εγώ δεν τρώω ψωμί από τη φωτογραφία, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά μπορεί να έχουν ανάγκη αυτή την αναφορά ονόματος. Για μένα είναι ένα χάδι στη ματαιοδοξία μου.
Κατά τη γνώμη μου είναι βέβαιο ότι ένα δημιούργημα από τη στιγμή που φύγει από τα χέρια του δημιουργού του, ακολουθεί δική του αυτόνομη πορεία. Αρκεί όμως να αποδίδονται τα εύσημα (ή το αντίτιμο εάν πρόκειται για εμπορική εκμετάλλευση).
*Η φωτογραφία είναι βραβευμένη. Έχω αναφερθεί νομίζω και στο παρελθόν και κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ως μεγαλομανής. (Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)
Πολύ σωστά τα λέει ο Παναγιώτης. Σε ό,τι με αφορά, βάζω "υδατογράφημα" για δύο λόγους.
Πρώτα γιατί διάφορες φωτογραφίες μου, που είχαν αναρτηθεί και εδώ και στο watchuseek και αλλού, πάρθηκαν από sites που πουλούσαν vostok, π.χ.
https://vostokamphibia.com/100-best-vostok-amphibia-mod-watches/ και δεν ήθελα να τους "χαρίζω"τον κόπο μου για να προβάλλονται αυτοί (λέγοντας κόπο δεν εννοώ τη φωτογράφιση, αλλά τον συνδυασμό των εξαρτημάτων, προκειμένου να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα).
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σκεφτόμουν να φτιάξω ένα online κατάσημα που θα εμπορεύομαι διάφορα parts για όσους θέλουν να "αναβαθμίζουν" τα ρολόγια τους, από bezels μέχρι λουράκια (όχι μόνο για Vostok) κι έτσι έκλεισα το thewatchmodder.com, το οποίο ήθελα να προβάλλω μέσω instagram κ.ά., όπου και εκεί πέφτει φουλ αναδημοσίευση.
Βέβαια μετά δεν το προχώρησα, γιατί θα έπρεπε να ασχοληθώ full time και αποφάσισα να μην παρατήσω τη δουλειά μου γι αυτό.
Γενικά πάντως με το copyright δεν βρίσκεις άκρη, ειδικά στη σημερινή εποχή των social media, εκτός κι αν πέσεις θύμα κάποιου μεγάλου brand και έχεις διάθεση και επιμονή να το κυνηγήσεις με εξειδικευμένο δικηγόρο. Εδώ η Meranom έβαλε τη φάτσα του Bill Murray σε caseback και δεν ασχολήθηκε κανείς.