(Ξεκινάω με δυο σημειώσεις:
1. Το postimage υποβιβάζει μια φωτό επαγγελματικής μηχανής σε φωτό από φτηνό κινητό,
2. Όσοι έχουν τραβήξει πολλές χιλιάδες φωτό, από ένα σημείο και μετά βαριούνται να σηκώσουν τη μηχανή)
Αφορμή για αυτή την πρόχειρη παρουσίαση μου έδωσε ο Νίκος, που παρουσίασε ένα vostok.
Εδώ παρουσιάζω δυο φτηνότερα ρολόγια, κινέζικα , καταφρονημένα, από γνωστές όμως κινέζικες φίρμες.
1. Parnis :Κουρδιστός μηχανισμός, με απίστευτη χρονομετρία, κατευθείαν από το κουτί, υπέροχη αίσθηση κορώνας (δεν χορταίνεις να το κουρδίζεις) και όμορφος όταν τον κοιτάζεις από το τζάμι.
Κρύσταλλο ζαφείρι , απόλυτα διαυγές και εγγύηση για πολλά χρόνια χωρίς γρατσουνιές,
Κάσα 44mm,καλοβουρτσισμένη, όμορφη και εγγυημένα ποιοτική και ανοξείδωτη ( το λέω γιατί έχω δει κάσες και κορώνες δήθεν ανοξείδωτες, να σκουριάζουν μετά από 1 μήνα καλοκαιρινής χρήσης)
Κουσούρια:Ο κουρδιστός μηχανισμός (αντίγραφο UNITAS) υποχρεώνει σε μεγάλες κάσες 44χιλ και
Η όμορφη κορώνα είναι μεγάλη και ενοχλεί το χέρι, αν το φοράς χαμηλά
2. Pagani DesignΜηχανισμός , άγνωστος σε εμένα, σίγουρα κινέζικος, με άριστη λειτουργία, πολύ καλή χρονομετρία, με hacking και hand winding.
Κάσα 40χιλ. γυαλισμένη , αξιοπρεπής, αλλά όχι κάτι το ιδιέταιρο.
Καντράν που έχω συναντήσει σε πολύ ακριβότερα ρολόγια, παιχνιδιάρικο στο φως

Αισθητικά σε άλλους αρέσουν, σε άλλους ίσως όχι, όμως τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και η εκτέλεση σε συνάρτηση με τις τιμές τους, με έχει αφήσει ενεό.
Ξέρω ότι υπάρχουν και πολλά άλλα μοντέλα, ακόμα καλύτερα, σε εξίσου δελεαστικές τιμές και αν προέρχονται από γνωστούς κατασκευαστές, που τώρα χτίζουν όνομα, αξίζουν πολύ περισσότερο από πολλά ρολόγια καθιερωμένων κατασκευαστών.