Το νήμα ξεφεύγει από τον αρχικό τίτλο του με άκρως ενδιαφέροντα και συναρπαστικό τρόπο !
Φυσικά, πέρασε από τον στάνταρ δρόμο της σύγκρισης Ευρώπης/ Ιαπωνίας, στον επίσης τετριμμένο δρόμο της αναγνωρισιμοτητας ενός ρολογιού ως μέσο επίδειξης "στάτους", και κατέληξε σε κοινωνιολογική ανάλυση!!!!!!
Γράφτηκαν μετριοπαθείς απόψεις, απόψεις με επιχειρήματα και βεβαίως βεβαίως ειπώθηκαν και αφοριστικές απόψεις - χρησιμοποιώντας φυσικά και λέξεις ή φράσεις κλισέ και στερεοτυπικές- από "παντογνώστες" που έχουν πλήρη εικόνα ενός ολόκληρου λαού προφανώς από την πολύ "μελέτη" σεναρίων του Χόλλυγουντ!!!

Έτσι, σήμερα μάθαμε ότι οι Ιάπωνες ως λαός είναι "ρομποτακια" με ψυχολογικά προβλήματα, κομπλεξικοι, αυτοκτονικοί, αιμοσταγείς και βίαιοι και όποιος φορά ρολόγια φτιαγμένα από αυτούς "προβάλει" αυτά τα χαρακτηριστικά....
Όλα αυτά, καταλογίζονται σε έναν λαό, από κάποιον άλλο λαό" ο οποίος το μόνο που κατάφερε ήταν να χρεοκοπήσει την χώρα του, η οποία χώρα περισσότερο σε μπ......λο μοιάζει, παρά σαν συντεταγμένο κράτος.....

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου βαθύ γνώστη της ιαπωνικής ιστορίας και κουλτούρας. Αναλογιζόμενος όμως το τί έχει πετύχει αυτός ο λαός - μια ισοπεδωμένη χώρα μέσα σε λίγες δεκαετίες εξελίχθηκε σε βιομηχανική και τεχνολογική υπερδύναμη- δεν μπορώ παρά να τους σεβαστώ! Έχοντας βρεθεί στην Ιαπωνία για επαγγελματικούς λόγους μόνο, με έκανε να θέλω να μάθω περισσότερα για αυτή την "περίεργη" χώρα και μπήκα σε αυτή την διαδικασία, ΟΧΙ φυσικά "μελετώντας" ταινίες και κλισέ....

(Σημ. : Αναφέρθηκε η ιδιαίτερη νοοτροπία όσο αφορά την ιεραρχία στην Ιαπωνία. Φυσικά και ισχύει αυτό. Όμως, αναγνωρίζεται επίσης και η ατομική προσπάθεια και τα επιτεύγματα του ατόμου. Ως παράδειγμα ας αναφέρω τον εφευρέτη και δημιουργό του spring drive και την εξέλιξη του στην εταιρεία, καθώς και την "αναφορά" του στο μουσείο της seiko και στο σάιτ της εταιρείας. (Έχω γράψει για αυτό σε άλλο θέμα).
Επίσης, ο δημιουργός της καλιμπρας 9F συνταξιοδοτήθηκε από την θέση του διευθυντή του τμήματος μηχανών της Seiko Epson, με πολλές βραβεύσεις και μνεία φυσικά στα επίσημα έγγραφα της εταιρείας. (Και για αυτό επίσης έχω γράψει πρόσφατα).
Ο Taro Tanaka, ο σχεδιαστής που καθόρισε το "πρόσωπο" της Seiko, βραβευμένος από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας για την συνεισφορά του, έχει ιδιαίτερη μνεία από την εταιρεία επίσης......