Θέλω να γυρίσω λίγο πίσω την κουβέντα.
Θα ήθελα να "προσβάλλω" την ιαπωνική υπεραξία του εργάτη. Ναι ασφαλώς και τους αναγνωρίζω την προσήλωση στο στόχο. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι και αυτό είναι η καταδίκη τους. Η κουλτούρα της ρομποτοποίησης για μένα είναι μη αποδεκτή.
Ας μην ξεχνάμε τον Γάλλο και Άγγλο ωρολογοποιό του 1700 ο οποίος έφτιαχνε ξύλινα ρολόγια με εργαλεία που ο ίδιος είχε εφεύρει μεταξύ τσαγιού και πίπας αν ήταν Άγγλος ή μεταξύ τυριού και αρμέγματος αν ήταν Γάλλος.
Το ίδιο προτιμώ και σήμερα. Προτιμώ τον Ευρωπαίο ο οποίος στην "αποτυχία" του θα μεθύσει παρά τον Ιάπωνα που θα κάνει χαρακίρι. Προτιμώ τον Ευρωπαίο ο οποίος στην επιτυχία του ... πάλι θα μεθύσει παρά τον Ιάπωνα που θα αναδειχθεί σε ήρωα του έθνους.
Αυτά περί εργασιακής κουλτούρας, για μένα. Προσωπική άποψη!
Στα των ρολογιών.
Θα δείξω τη γνώμη μου με ένα σχηματικό τρόπο.
Αγοράζεις luxury ρολόι. Ωμέγα, Breitling, Rolex, Panerai... ΟΚ.
Αγοράζεις Seiko... Σου λένε έχουμε και αυτά τα ακριβά.
Εκεί πιστεύω πως είναι η σύγχυση που προκαλείται.
Όταν πεις θα πάρω Ωμέγα καταλαβαίνουν όλοι ότι το χέρι θα μπει βαθιά στην τσέπη.
Όταν πεις θα πάρω Seiko δεν ξέρει κανείς αν πας να δώσεις 100 ή 5000 ευρώ.
Δεν είναι το θέμα της ποιότητας, ούτε του μηχανισμού, ούτε των υλικών. Είναι η παρουσία του ονόματος Seiko σε κάτι που μπορεί να κάνει 100 ή και πολλά πολλά περισσότερα. Για το λόγο πιστεύω ότι το παιχνίδι για τη Grand Seiko πως είναι χαμένο.
Παρατηρήσεις: όταν λέω "όλοι" εννοώ και φορουμίτες και άσχετους ωρολογιακά. Ασφαλώς για τους άσχετους δεν υπάρχει καμία ελπίδα να κατανοήσουν γιατί ένα seiko μπορεί να κάνει πέντε χιλιάρικα.
Επίσης: τα ρολόγια αγοράζονται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους που ΔΕΝ έχουν σχέση με ρολόγια. Λόγω της αναγνώρισης του ονόματος θα προτιμήσει κάποιος ένα Ωμέγα ή ένα Rolex για τον αρραβώνα του, τον γάμο του, την προαγωγή του κλπ και σχεδόν "ποτέ" ένα grand Seiko. Για αυτό η Rolex δεν έχει ρολόγια να πουλάει και της grand Seiko της περισσεύουν τα λίγα που παράγει.
...και τέλος: ναι λαχταρώ κι εγώ ένα sbgm221.