Από τις κυλιόμενες, έφτασα στο επίπεδο του συρμού. 2ο επίπεδο από τον δρόμο. Με το ποδήλατο στην πλάτη. Δεν το πάταγα κάτω.
Και ήταν 2018. Είχα πάει γραφείο με το ποδήλατο, από σταθμό Εστυρωμένου, έχω πάει Πειραιά, για το καράβι, πρίν από την "παρέμβαση" του τύπου. Με αλλαγή στο Μοναστηράκι.
Οι παρεμβάσεις μας ήταν το 2011. Πρέπει κάπου στο 2012 να ήταν πλέον "νομιμο". Το 2013, Μάρτιο, σταμάτησα και την δουλειά, και είχα πάει αρκετές φορές χωρίς πρόβλημα.
Θυμάσαι πότε το έπετρεψαν ?
Ρωτάω Γιώργο γιατί φοβάμαι ότι οι κυλιόμενες μπορεί όντως να σου δημιουργήσουν θέμα.
Δεν μπαίνω καν στην κουβέντα αν είναι σωστή η απόφαση που απαγορεύει τη χρήση τους με το ποδήλατο (αν δεν κάνω φυσικά κάποιο τραγικό λάθος), αλλά ο τύπος εάν ήταν λίγο πιο έξυπνος από τσιμεντόλιθο (που μάλλον δεν ήταν), ίσως θα μπορούσε να σου κάνει ιστορία.
Πολύ χοντρικά, η ιστορία διεκδίκησης πρέπει να ξεκίνησε πριν το 2007 (τότε ήταν και κάποιοι τρελοί από την κοινότητα που έβαλαν ποδήλατα μέσα στα κρυφά και έβγαλαν φωτογραφίες... δεν βάζω λινκ γιατί είναι από άλλο φόρουμ και δε θέλω).
Η δοκιμαστική χρήση με τη μορφή πιλοτικού προγράμματος ξεκίνησε 1η Μαρτίου 2011. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν ξεκάθαρα και άργησαν να ξεκαθαρίσουν.
Δεν τα ξέρω και καλά, αλλά νομίζω ότι αυτή η μεσοβέζικη κατάσταση κράτησε μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 που βγήκε επίσημα η απόφαση (δε θυμάμαι αν υπάρχει και προηγούμενη ενδιάμεση απόφαση).
Η αλήθεια είναι ότι στην ενδιάμεση περίοδο ήταν λίγο στην κρίση του καθενός τι ισχύει και πως θα το εφαρμόσει. Αλλά η απόφαση του 15 είναι ξεκάθαρη, αν και αφήνει αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων να απαγορεύσουν την είσοδο εάν κρίνουν ότι υπάρχει θέμα σφάλεις κλπ.
Αφού είχες εμπλακεί στο κομμάτι της διεκδίκησης, πιθανότατα θα έχουμε και κοινούς φίλους από την κοινότητα που έτρεξαν την ιστρορία και έκαναν τις συνεννοήσεις και τις επιστολές με μετρό και υπουργείο. Ίσως να συμμετείχες και στις συνελεύσεις.
Ωστόσο, έχω δει και κάτι καγκούρια ρε φίλε που δεν σέβονται τίποτα και δίνουν κακή εικόνα για όλους τους ποδηλάτες. Βέβαια αυτοί, και πεζοί να ήταν, πάλι πρόβλημα θα δημιουργούσαν, αλλά η συμπεριφορά τους είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να γκρινιάζουν.
Από την άλλη, η κατάσταση της ώρες αιχμής είναι τόσο άθλια στο μετρό και τον ηλεκτρικό που πολλές φορές έχω αναρωτηθεί το βοήθεια προσφέρει πραγματικά αυτό το μέτρο. Εάν θες να συμβάλεις στην αστική μετακίνηση, αυτό έχει νόημα σε ώρα αιχμής (τότε είναι που θέλει ο άλλος να πάρει το ποδήλατο, αντί για το αυτοκίνητο, για να πάει στη δουλειά). Τι νόημα έχει να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μετρό μόνο για να πας βόλτα με το ποδήλατο… τότε είμαι χαλαρός και κάνω πετάλι.
Όταν είχα τη δυνατότητα και κάποιες μέρες της εβδομάδας πήγαινα με ποδήλατο στο γραφείο (από βόρεια στο Σύνταγμα), στην επιστροφή κάποιες φορές που ένιωθα εξαντλημένος προσπαθούσα να συνδυάσω τον ηλεκτρικό στη διαδρομή μου, οπότε πήγαινα με ποδήλατο μέχρι άνω πατήσια και εκεί προσπαθούσα να μπω και πάλι με δυσκολία (περίμενα τουλάχιστον 2-3 συρμούς). Σε πιο νωρίς σταθμό απλά δεν υπήρχε καμία πιθανότητα.
Έπιασα πολλά θέματα, συγνώμη.