Pvd: Physical Vapor Deposition
Η επικαλυψη με PVD,όπου συχνά συναντάμε στα ρολόγια, είναι στην ουσία η διαδικασία στην οποία βάλλεται ενα στέρεο αντικείμενο, σε κενο αέρος, ωστε
να καλυφθεί (ψεκασμός)με ένα πολύ λεπτό στρώμα προστασίας.
Οι δυο πιο γνωστές διαδικασίες επικάλυψης ονομάζονται
1. Sputtering
2. Thermal Evaporation
Ανάλογα το αντικείμενο,μπορεί η επικάλυψη να φτάσει και σε ατομικό επιπεδο,επίσης ανάλογα την τεχνική μπορει η επικάλυψη να είναι πολύ ανθεκτική στο πέρασμα του χρόνου, ιδιαίτερα σε γρατζουνιές και διάβρωση.
Dlc: Diamond like carbon
Η επικαλυψη Dlc όπου επίσης συναντάμε στα ρολόγια , είναι η ίδια διαδικασία που περιέγραψα πιο πάνω με ένα διαφορετικό υλικό.
Είναι ένα υλικό, βασισμένο στον άνθρακα (carbon),άμορφο (amorphous) το οποίο έχει χαρακτηριστικά βασισμένα στις ιδιότητες του διαμαντιού, κυρίως στην απίστευτη αντοχή του.
Η Dlc επίστρωση υπάρχει σε 7 "φόρμες"
όπου σχεδόν οποιοδήποτε στέρεο αντικείμενο μπορει να τις δεχθεί.
Στην ουσία μεταξύ Dlc και Pvd αλλάζει η διαδικασία.
H Dlc αντι να ψεκαστει, ο άμορφος άνθρακας τοποθετείται στο αντικείμενο, παίρνει τη μορφή και θερμαίνεται πολύ πολύ γρήγορα (όπως φτιάχνονται και τα τεχνητά διαμάντια)
Προσπάθησα να κάνω μια μικρή εισαγωγή στις 2 πιο γνωστές μορφές επικάλυψης ρολογιών, ωστε να υπάρχει η απαραίτητη διαφοροποίηση μεταξύ τούς.
Εγω προσωπικά, αν και με ελκύουν απίστευτα οι μαύρες κασες τις αποφεύγω πλέον, προτιμώ Dlc coating γιατί έχω παρατηρήσει είναι πιο ανθεκτική σαν επικάλυψη.
Σε φόρουμ που έχω διαβάσει αρκετές γνώμες και απόψεις, συμφωνούν με την αποψη μού
Εσείς;
Ποια η αποψη σάς;

Στάλθηκε από το SM-N986B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk