Αποστολέας Θέμα: Τα τρία κορυφαία "εργαλεία" για diving  (Αναγνώστηκε 7593 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Τα τρία κορυφαία "εργαλεία" για diving
« Απάντηση #75 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 17:03:33 μμ »
Ψαρεμα και scuba (οχι για ψαρεμα το τελευταιο προφανως)

Στο ελευθερο βοηθαει αρκετα για να υπολογισεις περιπου ποτε θα ξεκινησεις να ανεβεις. Τωρα να μπουμε σε πολλες λεπτομερειες για το τι, οως κανεις βουτιες κλπ νομιζω δεν εχει ιδιαιτερο νοημα, σημασια εχει οτι οταν μιλαμε για "εργαλεια diving", rolex, tudor, omega και λοιπα μηχανικα luxury items δεν εχουν καμμια θεση στη συζητηση.

Εδώ, προφανώς δεν είναι ίσως σωστή η διατύπωση.

Ξεκινάς να ανεβαίνεις, όταν ανάλογα με το βάθος και την παραμονή, πρέπει να συν-υπολογίσεις και τις πιθανές στάσεις, κλπ, μην γίνω αναλυτικός- κουραστικός.

Το δε "..........σημασια εχει οτι οταν μιλαμε για "εργαλεια diving", rolex, tudor, omega και λοιπα μηχανικα luxury items δεν εχουν καμμια θεση στη συζητηση ", είναι εκτός τόπου και χρόνου.

ή κάτι δεν καταλαβαίνω, ή έχεις extreme ( αιρετικές ) απόψεις  ::)

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος pumba

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #76 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 17:41:15 μμ »
Αυτή ήταν η αρχική σου δήλωση ( ....εκτός αν κάνω λάθος ), που ........δημιούργησε τις λοιπές αναφορές.  ::)

Εννοείται ότι νοείται ενα ρολόι ως καταδυτικό, έστω και ΧΩΡΙΣ ένδειξη βάθους.  :)

το οτι ενα καταδυτικο ρολοι πρεπει να δειχνει ενδειξη βαθους, δεδομενου οτι υπαρχουν τοσες επιλογες, συνεχιζω να το στηριζω, απο τη στιγμη που μιλαμε για επιλογες σε καταδυτικα ρολογια, αλλιως, θελουμε χρονομετρο και τελειωνει η υποθεση. Εκτος αμα το μοναδικο κριτηριο εν ετει 2021 για ενα καταδυτικο ρολοι ειναι η υδατοστεγανοτητα και μονο.

Εδώ, προφανώς δεν είναι ίσως σωστή η διατύπωση.

Ξεκινάς να ανεβαίνεις, όταν ανάλογα με το βάθος και την παραμονή, πρέπει να συν-υπολογίσεις και τις πιθανές στάσεις, κλπ, μην γίνω αναλυτικός- κουραστικός.

Σε αυτο το σημειο, κατι που ισως δεν ξεκαθαρισα, ειναι οτι ειχα στο μυαλο μου την ελευθερη καταδυση.

Το δε "..........σημασια εχει οτι οταν μιλαμε για "εργαλεια diving", rolex, tudor, omega και λοιπα μηχανικα luxury items δεν εχουν καμμια θεση στη συζητηση ", είναι εκτός τόπου και χρόνου.

ή κάτι δεν καταλαβαίνω, ή έχεις extreme ( αιρετικές ) απόψεις  ::)

Δεν υπαρχει τιποτα απολυτως αιρετικο σε αυτο που εγραψα. Θεωρω απιθανο καποιος κοινος θνητος που η αγορα ενος τετοιου ρολογιου θα εχει ενα αντικτυπο στην τσεπη του, να παει να κανει καταδυση με ενα ρολοι πολυτελειας - εσκεμμενα, με μοναδικη ισως εξαιρεση κατι που ανεφερε καποιος παραπανω, οτι ετυχε να ξεχαστει και να το φοραει, οποτε αντι να το αφησει στην παραλια, να το παρει μαζι του. Το να μιλαμε για καταδυση ειτε ελευθερη, ειτε με εξοπλισμο με ενα τετοιο ρολοι που πιθανοτατα θα χτυπησεις/γρατζουνισεις, ειναι κατι που αμα δεν εισαι παικτης nba, ποδοσφαιριστης ή rapper και τα αγοραζεις 10-10 χωρις να σε νοιαζει, δε το κανεις.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος sea_dweller

• Sr. Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #77 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 18:27:48 μμ »
Δεν νομίζω ότι μπορώ να έρθω σε αντιπαράθεση για το θέμα κατάδυσης αγαπητέ μου. Ο καθένας βουτάει με ότι κάνει κέφι τόσο απλά...
Θα έρθω σε αντιπαράθεση και όχι μόνο όταν γράφονται ανακρίβειες που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα και μιλώ γενικά και όχι ειδικά για να μην παρεξηγηθούμε.

Δεν νομίζω να υποστήριξε κανείς ότι είναι απαιτητό  να φοράς καταδυτικό ρολόι ακριβό το αντίθετο μιάς και μας αρέσουν πολύ και τα πολύ φτηνά που είναι vfm αλλά να είναι αξιόπιστα και λειτουργικά. Η διαφωνία ήταν ότι και καλά τα καταδυτικά θα πρέπει να υποσστηρίζουν και άλλες λειτουργίες όπως μέτρηση βάθους, alarm κ.α. αλλιώς δεν θεωρούνται καταδυτικά..

Το απόλυτο καταδυτικό είναι το εύχρηστο με απροβλημάτιστη λειτουργία μου είτε είναι citizen, Casio, Seiko είτε Ω.

Tέλος  αν επέλεγα τι να μου συμβεί σε σοβαρή κατάδυση  π.χ. να χτυπήσω το κάθε sea master ή να μου σκιστεί η στολή προτιμώ να χρυπήσω το ρόλοι παρά να σκιστεί η στεγανή και να μπει νερό μέσα άσε που είναι και αυτές πανάκριβες. ;)

Αν πάλι το θέμα μας είναι γιατί να πάρω αυτό το ακριβό καταδυτικό έναντι του φτηνού ή την τάδε μάρκα και όχι την άλλη τότε όλοι θα είχαμε από ένα ρολόι και δεν θα είμασταν εδώ να τα αναλύουμε τόσο πολύ.
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
pumba,
No reactions
The best is yet to come!

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #78 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 19:11:35 μμ »
Ρε παιδιά, οι έχοντες μεγαλύτερη σχέση με καταδύσεις, λύστε μου και εμένα την απορία.
Στην τεχνική κατάδυση, απ´ όσο κατάλαβα μιλώντας με 1-2 παιδιά που έτυχε να κάνουν & ήταν στην παρέα, θέλει αυστηρότατη τήρηση των χρόνων & στην κάθοδο & στην άνοδο, σωστά;
Για τους οποίους (χρόνους) τα παιδιά φυσικά κοιτούσαν τα dive computer τους. Είχαν κατέβει περίπου στα 50m αν θυμάμαι καλά, εμείς χαζεύαμε ένα ναυάγιο περίπου στα 20-25. Και μετά τους χάζευα απ´ την επιφάνεια που ανέβαιναν με στάσεις.

Σε αυτές τις καταδύσεις, πως μπορεί να λειτουργήσει ως backup ένα ρολόϊ; Δεν πρέπει να έχεις (με κάποιο τρόπο) και τους πίνακες με τους χρόνους/βάθη κλπ. μαζί σου; Τα έχεις έτσι και αλλιώς; Ή η πρακτική είναι να έχεις άλλο ένα dc ως backup;
Για πείτε (αν και δεν με βλέπω να το προχωράω το θέμα τόσο πολύ…)

Sent from my iPhone using Tapatalk
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Wolf-,
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #79 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 20:43:17 μμ »
Ρε παιδιά, οι έχοντες μεγαλύτερη σχέση με καταδύσεις, λύστε μου και εμένα την απορία.
Στην τεχνική κατάδυση, απ´ όσο κατάλαβα μιλώντας με 1-2 παιδιά που έτυχε να κάνουν & ήταν στην παρέα, θέλει αυστηρότατη τήρηση των χρόνων & στην κάθοδο & στην άνοδο, σωστά;
Για τους οποίους (χρόνους) τα παιδιά φυσικά κοιτούσαν τα dive computer τους. Είχαν κατέβει περίπου στα 50m αν θυμάμαι καλά, εμείς χαζεύαμε ένα ναυάγιο περίπου στα 20-25. Και μετά τους χάζευα απ´ την επιφάνεια που ανέβαιναν με στάσεις.

Σε αυτές τις καταδύσεις, πως μπορεί να λειτουργήσει ως backup ένα ρολόϊ; Δεν πρέπει να έχεις (με κάποιο τρόπο) και τους πίνακες με τους χρόνους/βάθη κλπ. μαζί σου; Τα έχεις έτσι και αλλιώς; Ή η πρακτική είναι να έχεις άλλο ένα dc ως backup;

Συγνώμη που τρώω το φαϊ του @sea_dweller , που έχει ήδη απαντήσει, και είναι απολύτως κατανοητό στους γνώστες και έμπειρους.

................... ή πιστεύεις πως έχεις την ίδια φυσιολογία με τον διπλανό σου π.χ.έχετε  την ίδια κατακράτηση στους ιστούς σας και ας φαινομενικά έχετε ίδιο προφίλ κατάδυσης ή μήπως είσαστε και το ίδιο ενυδατωμένοι κ.α!

................

Φυσικά υπάρχουν ΚΑΙ πίνακες, αλλά, στον σχεδιασμό μιας "βουτιάς", αν δεν είναι επιχειρησιακή, με απρόοπτα, ::) έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να καλύπτει τα αδύναμα μέλη.

Και αυτά γίνονται και με τους κανονες, αλλά ΚΑΙ την εμπειρία.

Εκτός αν είναι μια ομάδα, που έχει ξανακάνει, και γνωρίζονται, οπότε ακολουθούν τα προηγούμενα προφίλ.

Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, είναι απαρέκλιτη διαδικασία. Οι κίνδυνοι αναπηρίας ή/και θανάτου καραδοκούν. :-[

Αρα, πίνακες, χρόνοι, παρακολούθηση από τους έμπειρους των πιο άπειρων, και ψυχραιμία, αν γίνει στραβή, θάλαμο ή ξανά στον βυθό.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Sr. Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #80 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 20:47:39 μμ »

Με μεγάλη χαρά να απαντήσουμε ξεκινώντας με της εξής παραδοχή ότι οι χρόνοι τόσο στην παραμονή αλλά κυρίως στο χρόνο ανάδυσης (ρυθμός) πρέπει να τηρούνται  αυστηρά όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Ο χρόνος κατάδυσης δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα όπως θα έχεις  διαπιστώσει γιατί είναι θέμα τεχνικής εξίσωσης που χρησιμοποιείς ιδιαίτερα στις ρηχές καταδύσεις Στις βαθιές όπου θέλεις να κατέβεις γρήγορα π.χ. στα 50μ πολλοί κατεβαίνουν σφαίρα κάνοντας πολυ αποτελεσματικές εξισώσεις αλλά έχει παρατηρηθεί (ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν να βουτήξουν καιρό να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα μέθης).

Πολύ καλά έκαναν οι φιλοι σου και κοιτούσαν συχνά τα dc τους, ίσως να μετρούσαν καταναλώσεις ανά λεπτό στα συγκεκριμένα μέτρα και πολύ σωστά ακόμα και αν δεν ξεπέρασαν την ώρα 0  (σπάνιο) καταλαβαίνω ότι ξεκίνησαν στάσεις από πολύ βαθιά όπου και πάλι έκαναν πολύ σωστά ακόμα και αν δεν ήταν υποχρεωτικές τόσο βάσει των ενδείξεων των  dc  διότι ξεχρέωναν πολύ πιο αποτελεσματικά  από το να κάνουν 1 -2 υποχρεωτικές στάσεις μόνο στα προτεινόμενα μέτρα που θα εμφάνιζαν τα dc τους.

Οι πίνακες είναι πολύ αποτελεσματικοί  ΟΤΑΝ ακολουθείται απαρέγκλιτα το προφίλ της κατάδυσης που έχουν σχεδιαστεί δηλ. σαν ένα ανόποδο Π όπου έχουμε χρόνο κατάδυσης, χρόνο παραμονής στο συγκεκριμένο βάθος και χρόνο ανάδυσης, δεν είναι σχεδιασμένοι για τύπου step κατάδυση δηλ. 5μ κατάδυση μετά πορεία μετά αλλά 15μ κατάδυση στάση και μετά 30μ παραμονή και μετά 25μ ανάδυση πορεία ανοδική  και πάει λέγοντας μέχρι την επιφάνεια. Όπως είναι αντιληπτό οι καταδύσεις αναψυχής είναι κυρίως step και σε αυτό βοηθούν πολύ τα dc διότι μετρούν πολλούς ιστούς και υπολογίζουν συνέχεια τις μερικές πιέσεις, θερμοκρασία νερού, ρυθμό ανόδου κ.α. ώστε να είναι ιδιαίτερα εύκολοι στη χρήση τους.

Προσωπικά, θεωρώ υπερβολή να έχει κάποιος backup dc για ερασιτεχνική κατάδυση γιατί η κατάδυση είναι συντροφική (θέλω να πιστεύω ότι ακολουθείται αυτό). Για να είμαι απόλυτα ακριβής υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτείται να έχεις διπλό dc ανάλογα με το είδος κατάδυσης (deep diving, cave). Αν επιλέξεις να χρησιμοποιείς rebreather θα έχεις 2 dc (παρεχόμενα από τον κατασκευαστή για ασφάλεια).

Το ρολόι το μόνο που κάνει είναι να μετρήσει το χρόνο από την στιγμή που αφήνεις την επφάνεια ώστε να έχεις ένα συνολικό χρόνο κατάδυσης με τη λειτουργία  του  bezel και για αυτό το λόγο θέλουμε να μην κινείται εύκολα και σίγουρα όχι και από τις 2 φορές. Δεν έχει να κάνει καμία σχέση με καταναλώσεις, ρυθμούς ανόδου, παραμονές, στάσεις κ.α. Απλά είναι ένα σημείο αναφοράς που μέχρι να αναδυθείς, σου εμφανίζει τον συνολικό χρόνο κατάδυσης δηλ. αν έκανες κατάδυση π.χ. στα 32μ και 40 λεπτά αυτο θα σου δείχνει την ώρα που αναδύθηκες ώστε να έχεις ακριβή  εικόνα ανεξάρτητα με το dive computer που πολύ πιθανό να διαθέτεις. Το ερώτημα  είναι χρήσιμο? μόνο σε περίπτωση βλάβης του υφιστάμενου dc ή αν έχεις καταδυθεί μόνος σου και δεν έχεις κανένα άλλο χρονικό δεδομένο ή πολύ απλά κάνεις ρηχές και δεν έχεις dc όταν βγείς πως θα ξέρεις το χρόνο κατάδυσης που έκανες (τα μέτρα τα γνωρίζεις λόγω βυθόμετρου) αν δεν είχες μαζί σου ρολόι και το κυριότερο να το έχεις ευθυγραμμίσει με το δείκτη ώστε να είναι χρήσιμη η λειτουργία του bezel.
Ελπίζω να βοήθησα  λίγο.
friendly
0
funny
0
like
2
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Wolf-,criss6,
No reactions
The best is yet to come!

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #81 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 20:54:22 μμ »
Δεν ξέρω τι γράφεις, αλλά καλό θα είναι!
friendly
0
funny
3
like
0
wow
0
No reactions
Members reacted funny:
Makis2020,Wolf-,criss6,
No reactions
No reactions

• Sr. Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #82 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 20:54:39 μμ »
Giorgos_I φίλε μου είσαι πιστόλι δεν σε προλαβαίνω!

Θα το φάω το ban έτσι όπως πάω... σεντόνι έγραψα πάλι αδιόρθωτος είμαι...
Έχει διίκιο ο φίλος sub50.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
The best is yet to come!

• Sr. Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #83 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 20:56:31 μμ »

Ευχαριστώ διότι είχα την αίσθηση από άλλα νήματα ότι γράφω πράγματα άχρηστα και είχα σκεφτέι να μην τοποθετηθω ξανά
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
The best is yet to come!

• Sr. Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #84 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 20:58:38 μμ »

Φυσικά υπάρχουν ΚΑΙ πίνακες, αλλά, στον σχεδιασμό μιας "βουτιάς", αν δεν είναι επιχειρησιακή, με απρόοπτα, ::) έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να καλύπτει τα αδύναμα μέλη.

Και αυτά γίνονται και με τους κανονες, αλλά ΚΑΙ την εμπειρία.

Εκτός αν είναι μια ομάδα, που έχει ξανακάνει, και γνωρίζονται, οπότε ακολουθούν τα προηγούμενα προφίλ.

Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, είναι απαρέκλιτη διαδικασία. Οι κίνδυνοι αναπηρίας ή/και θανάτου καραδοκούν. :-[

Αρα, πίνακες, χρόνοι, παρακολούθηση από τους έμπειρους των πιο άπειρων, και ψυχραιμία, αν γίνει στραβή, θάλαμο ή ξανά στον βυθό.
Τι θεματάρες για ανάλυση αναφέρεις... Απίστευτος είσαι.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
The best is yet to come!

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #85 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 21:33:35 μμ »

:D :D :D :D :D :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #86 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 21:40:10 μμ »
Giorgos_I φίλε μου είσαι πιστόλι δεν σε προλαβαίνω!

Θα το φάω το ban έτσι όπως πάω... σεντόνι έγραψα πάλι αδιόρθωτος είμαι...
Έχει διίκιο ο φίλος sub50.

Δεν θα φας

Αυτά που αναφέρεις, είναι Π Ο Λ Υ Τ Ι Μ Α. Κανονικά, θα έπρεπε και να πληρώνεσαι σαν αρθρογράφος.  ;)

Αναφέρεσαι σε διαδικασίες και θέματα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και προστασίας ΖΩΗΣ ! Πόσοι έχουν την τύχη να μπορούν να διαβάζουν τέτοια θέματα από ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν ? Λίγοι.

Εδώ, ο @oikonikos έχει σαν εργασία την διάσωση ζωών και περιουσιών ! Και προφανως εκτιμά τα αναφερόμενα.  :)

Και όλοι οι υπόλοιποι μαθαίνιυμε - θυμόμαστε - αναλογιζόμαστε.  ;)

Μην σταματάς λοιπόν !  ;)

friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Wolf-,
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #87 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 21:50:30 μμ »
Με μεγάλη χαρά να απαντήσουμε ξεκινώντας με της εξής παραδοχή ότι οι χρόνοι τόσο στην παραμονή αλλά κυρίως στο χρόνο ανάδυσης (ρυθμός) πρέπει να τηρούνται  αυστηρά όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Ο χρόνος κατάδυσης δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα όπως θα έχεις  διαπιστώσει γιατί είναι θέμα τεχνικής εξίσωσης που χρησιμοποιείς ιδιαίτερα στις ρηχές καταδύσεις Στις βαθιές όπου θέλεις να κατέβεις γρήγορα π.χ. στα 50μ πολλοί κατεβαίνουν σφαίρα κάνοντας πολυ αποτελεσματικές εξισώσεις αλλά έχει παρατηρηθεί (ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν να βουτήξουν καιρό να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα μέθης).

Πολύ καλά έκαναν οι φιλοι σου και κοιτούσαν συχνά τα dc τους, ίσως να μετρούσαν καταναλώσεις ανά λεπτό στα συγκεκριμένα μέτρα και πολύ σωστά ακόμα και αν δεν ξεπέρασαν την ώρα 0  (σπάνιο) καταλαβαίνω ότι ξεκίνησαν στάσεις από πολύ βαθιά όπου και πάλι έκαναν πολύ σωστά ακόμα και αν δεν ήταν υποχρεωτικές τόσο βάσει των ενδείξεων των  dc  διότι ξεχρέωναν πολύ πιο αποτελεσματικά  από το να κάνουν 1 -2 υποχρεωτικές στάσεις μόνο στα προτεινόμενα μέτρα που θα εμφάνιζαν τα dc τους.

Οι πίνακες είναι πολύ αποτελεσματικοί  ΟΤΑΝ ακολουθείται απαρέγκλιτα το προφίλ της κατάδυσης που έχουν σχεδιαστεί δηλ. σαν ένα ανόποδο Π όπου έχουμε χρόνο κατάδυσης, χρόνο παραμονής στο συγκεκριμένο βάθος και χρόνο ανάδυσης, δεν είναι σχεδιασμένοι για τύπου step κατάδυση δηλ. 5μ κατάδυση μετά πορεία μετά αλλά 15μ κατάδυση στάση και μετά 30μ παραμονή και μετά 25μ ανάδυση πορεία ανοδική  και πάει λέγοντας μέχρι την επιφάνεια. Όπως είναι αντιληπτό οι καταδύσεις αναψυχής είναι κυρίως step και σε αυτό βοηθούν πολύ τα dc διότι μετρούν πολλούς ιστούς και υπολογίζουν συνέχεια τις μερικές πιέσεις, θερμοκρασία νερού, ρυθμό ανόδου κ.α. ώστε να είναι ιδιαίτερα εύκολοι στη χρήση τους.

Προσωπικά, θεωρώ υπερβολή να έχει κάποιος backup dc για ερασιτεχνική κατάδυση γιατί η κατάδυση είναι συντροφική (θέλω να πιστεύω ότι ακολουθείται αυτό). Για να είμαι απόλυτα ακριβής υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτείται να έχεις διπλό dc ανάλογα με το είδος κατάδυσης (deep diving, cave). Αν επιλέξεις να χρησιμοποιείς rebreather θα έχεις 2 dc (παρεχόμενα από τον κατασκευαστή για ασφάλεια).

Το ρολόι το μόνο που κάνει είναι να μετρήσει το χρόνο από την στιγμή που αφήνεις την επφάνεια ώστε να έχεις ένα συνολικό χρόνο κατάδυσης με τη λειτουργία  του  bezel και για αυτό το λόγο θέλουμε να μην κινείται εύκολα και σίγουρα όχι και από τις 2 φορές. Δεν έχει να κάνει καμία σχέση με καταναλώσεις, ρυθμούς ανόδου, παραμονές, στάσεις κ.α. Απλά είναι ένα σημείο αναφοράς που μέχρι να αναδυθείς, σου εμφανίζει τον συνολικό χρόνο κατάδυσης δηλ. αν έκανες κατάδυση π.χ. στα 32μ και 40 λεπτά αυτο θα σου δείχνει την ώρα που αναδύθηκες ώστε να έχεις ακριβή  εικόνα ανεξάρτητα με το dive computer που πολύ πιθανό να διαθέτεις. Το ερώτημα  είναι χρήσιμο? μόνο σε περίπτωση βλάβης του υφιστάμενου dc ή αν έχεις καταδυθεί μόνος σου και δεν έχεις κανένα άλλο χρονικό δεδομένο ή πολύ απλά κάνεις ρηχές και δεν έχεις dc όταν βγείς πως θα ξέρεις το χρόνο κατάδυσης που έκανες (τα μέτρα τα γνωρίζεις λόγω βυθόμετρου) αν δεν είχες μαζί σου ρολόι και το κυριότερο να το έχεις ευθυγραμμίσει με το δείκτη ώστε να είναι χρήσιμη η λειτουργία του bezel.
Ελπίζω να βοήθησα  λίγο.
Σ´ ευχαριστώ πολύ για την εκτενέστατη απάντηση!
Έχω πολύ δρόμο για να φτάσω σε τέτοιες καταδύσεις (μάλλον δε θα φτάσω ποτέ) αλλά κάθε πληροφορία είναι χρήσιμη !

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Sr. Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #88 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 21:54:07 μμ »
Χαρά μου. :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
The best is yet to come!

Αποσυνδεδεμένος P.I.T.

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #89 στις: Δεκέμβριος 12, 2021, 10:05:36 πμ »
Κι εγώ δεν έχω ιδέα για τι μιλάτε αλλά διαβάζω τα όσα όμορφα* γράφει ο sea_dweller και χαίρομαι με τη διάθεσή του να απαντήσει.

Και να μην παραλείψω την εμπειρία του Γιώργου επί σχεδόν παντός επιστητού. Ήτοι ρολόγια, χταπόδια και γυναίκες με ανοιχτά τα πόδια!

Ούτε ταξιτζής δεν έχει τέτοιες γνώσεις! (αστείο είπα).

* Η λέξη όμορφα χρησιμοποιείται ως επίρρημα.
friendly
0
funny
2
like
0
wow
0
No reactions
Members reacted funny:
Makis2020,Spyoly,
No reactions