Αποστολέας Θέμα: Τα τρία κορυφαία "εργαλεία" για diving  (Αναγνώστηκε 7587 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Τα τρία κορυφαία "εργαλεία" για diving
« Απάντηση #45 στις: Νοέμβριος 28, 2021, 11:35:29 πμ »
Νομίζω και αυτό δεν πρέπει να λείπει από εδώ.

Ενα ρελόι που σέρνεις μαζί σου σε μια ............κατάδυση, με στολή και συμπράγκαλα, πρέπει να ειναι όσο το δυνατόν πιο "λείο", χωρίς προεξοχές και μπλιμπλίκια, και ελαφρώς υδροδυναμικό, λόγω του επειδή ( .....που εξηγούσε κάποτε και κάποιος εκπαιδευτής ), το φοράς πάνω από την στολή, και ΔΕΝ πρέπει ούτε να περισσεύει πολύ, ούτε να μαγκώνει σε διάφορα αντικείμενα, που είτε φέρεις απάνω'ς είτε είναι σταθερά / ειτε κινούμενα εις τον βυθόν και στο περιβάλλον της επιχείρισης, δίχτυα / σχοινιά / περικοκλάδες / φύκη / καλώδια / κλπ.   ;)

Και να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι να είσαι σε κώδωνα, και άλλο να είσαι στο νερό, και να πχ βιδώνεις εξέδρα, κόβεις λαμαρίνα, εξερευνάς ναυάγιο.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος pumba

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #46 στις: Δεκέμβριος 04, 2021, 20:43:37 μμ »
Αρκετα ενδιαφερον οτι σε 4 σελιδες εχει ποσταριστει μονο ενα ρολοι που ειναι πραγματικα για καταδυση, και ολα τα υπολοιπα ειναι σχεδιασμενα για να φαινονται σαν vintage καταδυτικα (ολα ανεξαιρετως πλην του JP2000)

Πραγματικα δε νοιειται ρολοι καταδυσης χωρις τουλαχιστον ενδειξη βαθους. Νομιζω τον πιο all-round ρολο τον κατεχουν τα JP1010/1060 (εχω και τα δυο)

Τρομερα χρησιμα εργαλεια, με λειτουργιες οπως βυθομετρο, θερμομετρο, αλαρμ αναδυσης και μνημες που ειναι πραγματικα χρησιμες για οποιον κανει ειτε ελευθερη καταδυση, ειτε κατεβαινει με μπουκαλες. Το ρολοι αυτο καταφερνει να ισορροπει εξαιρετικα σε ντιζαιν σαν καθημερινο ρολοι αλλα και σαν καταδυτικο εργαλειο, χωρις να ειναι dive computer οπως τα αντιστοιχα μοντελα της suunto. Κριμα που η citizen εχασε τον προσανατολισμο αυτον απο τοτε και δεν εχει βγαλει κατι αντιστοιχο. Σε σχεση με το JP2000, σιγουρα πολυ ανωτερα λειτουργικα και ομορφοτερα, αλλα το 2000 ηταν το πρωτο, οποτε ειναι και το iconic. Δεν ξερω τι ακριβως εγινε με το σχεδιο τωρα μιας και πλεον τα βγαζει η deep blue (πηρε δικαιωματα?ειναι απλα homage?who knows) αλλα ελπιζω η citizen καποια στιγμη να τα ξαναφερει πισω.
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
george_,
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #47 στις: Δεκέμβριος 04, 2021, 21:10:13 μμ »
..............
Πραγματικα δε νοιειται ρολοι καταδυσης χωρις τουλαχιστον ενδειξη βαθους.
..............

Κανένας δεν θα βασιστεί σε ένα ρολόι ώρας, που έχει ΚΑΙ ενδειξη βάθους , για να ξέρει το βάθος.

Αυτά είναι μαρκετίστικα κόλπα, λόγω ποιότητας της Casio και της Citizen, έχουν και μια κάποια αξιοπιστία με +/-, αλλά, προς Θεού, δεν βασίζεσαι σε αυτό, ούτε η ένδειξη βάθους, κατηγοριοποιεί ένα ρολόϊ σαν καταδυτικό.

Η ένδειξη βάθους, είναι είτε μηχανική ( με σωληνάκι που η πίεση παραμορφώνει και μετατρέπεται σε ένδειξη ), είτε με προφορτισμένη "κατασκευή" που υποχωρεί στην πίεση, είτε με ηλεκτρολογική / ηλεκτρονική μορφή, με έκθεση ενός πιεζοηλεκτρικού "στοιχειου" στην εξωτερική πίεση.

Ολες οι διατάξεις, σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό ένδειξης ώρας, απλώς προσθέτουν έναν ακόμα "κίνδυνο" βλάβης, στον κυρίως μηχανισμό, πράγμα μη επιθυμητό. Απαιτείται άνοιγμα στο υδάτινο στοιχείο, και πάσα "νόσος", εννοείται ότι έχει άμεση επίδραση ( αρνητική ) στο .........εργαλείο.

Ακαδημαϊκά τα αναφέρω, έτσι, για να ενημερώνονται οι πλατιές λαϊκές μάζες.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #48 στις: Δεκέμβριος 04, 2021, 21:13:27 μμ »
Γιωργος _Ι,είσαι σίγουρος?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος pumba

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #49 στις: Δεκέμβριος 04, 2021, 21:48:39 μμ »
Κανένας δεν θα βασιστεί σε ένα ρολόι ώρας, που έχει ΚΑΙ ενδειξη βάθους , για να ξέρει το βάθος.

Αυτά είναι μαρκετίστικα κόλπα, λόγω ποιότητας της Casio και της Citizen, έχουν και μια κάποια αξιοπιστία με +/-, αλλά, προς Θεού, δεν βασίζεσαι σε αυτό, ούτε η ένδειξη βάθους, κατηγοριοποιεί ένα ρολόϊ σαν καταδυτικό.

Η ένδειξη βάθους, είναι είτε μηχανική ( με σωληνάκι που η πίεση παραμορφώνει και μετατρέπεται σε ένδειξη ), είτε με προφορτισμένη "κατασκευή" που υποχωρεί στην πίεση, είτε με ηλεκτρολογική / ηλεκτρονική μορφή, με έκθεση ενός πιεζοηλεκτρικού "στοιχειου" στην εξωτερική πίεση.

Ολες οι διατάξεις, σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό ένδειξης ώρας, απλώς προσθέτουν έναν ακόμα "κίνδυνο" βλάβης, στον κυρίως μηχανισμό, πράγμα μη επιθυμητό. Απαιτείται άνοιγμα στο υδάτινο στοιχείο, και πάσα "νόσος", εννοείται ότι έχει άμεση επίδραση ( αρνητική ) στο .........εργαλείο.

Ακαδημαϊκά τα αναφέρω, έτσι, για να ενημερώνονται οι πλατιές λαϊκές μάζες.  ;)

Δεν ειπα πουθενα οτι βασιζεσαι στο ρολοι για το βαθος. Ειπα οτι ειναι πολυ καλα εργαλεια με πολυ χρησιμες πληροφοριες και δεν εχει νοημα οταν μιλαμε για diver ρολογια να συζηταμε για κατι που δεν εχει τιποτα απο αυτα. Οπως ειπα, ειναι η χρυση τομη για καποιον που θελει πληροφοριες της βουτιας χωρις να εχει dive computer.

For what it's worth, το citizen ειναι ακριβεστατο στην ενδειξη βαθους αλλα φυσικα και στους χρονους που διαρκει η βουτια,.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #50 στις: Δεκέμβριος 04, 2021, 21:50:56 μμ »

Δεν ειπα πουθενα οτι βασιζεσαι στο ρολοι για το βαθος. Ειπα οτι ειναι πολυ καλα εργαλεια με πολυ χρησιμες πληροφοριες και δεν εχει νοημα οταν μιλαμε για diver ρολογια να συζηταμε για κατι που δεν εχει τιποτα απο αυτα. Οπως ειπα, ειναι η χρυση τομη για καποιον που θελει πληροφοριες της βουτιας χωρις να εχει dive computer.

For what it's worth, το citizen ειναι ακριβεστατο στην ενδειξη βαθους αλλα φυσικα και στους χρονους που διαρκει η βουτια,.

....είχα ( το έχω ακόμα αλά δεν δουλεύει ) CASIO, που έδειχνε, αλλά στην βουτιά, ΔΕΝ το βλέπεις. Βλέπεις μετά τις μνήμες.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος pumba

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #51 στις: Δεκέμβριος 04, 2021, 22:41:25 μμ »

....είχα ( το έχω ακόμα αλά δεν δουλεύει ) CASIO, που έδειχνε, αλλά στην βουτιά, ΔΕΝ το βλέπεις. Βλέπεις μετά τις μνήμες.  ;)

Δεν ξερω αν αναφερεσαι σε readability, παντως με τα citizen δεν ειχα ποτε προβλημα στο να δω το βαθος, ειτε σε ελευθερο ειτε με μπουκαλες.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #52 στις: Δεκέμβριος 04, 2021, 22:50:10 μμ »

Δεν ξερω αν αναφερεσαι σε readability, παντως με τα citizen δεν ειχα ποτε προβλημα στο να δω το βαθος, ειτε σε ελευθερο ειτε με μπουκαλες.

Και αναγνωσιμότητα.  ;)

Εξαρτάται τι κάνεις στην "βουτιά". Πάς κάτω και βλέπεις το ρολόι για το βάθος ακαδημαϊκά ? ή κατεβαίνεις με το μάτι σε κανένα ψάρι ? ή σε κάτι άλλο.?  ::)

Χρήσιμο είναι, εφφέ είναι, πλάκα έχει, αλλά, όπως είπα, ΙΜΟ δεν είναι καθοριστικό.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος pumba

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #53 στις: Δεκέμβριος 04, 2021, 23:41:53 μμ »
Και αναγνωσιμότητα.  ;)

Εξαρτάται τι κάνεις στην "βουτιά". Πάς κάτω και βλέπεις το ρολόι για το βάθος ακαδημαϊκά ? ή κατεβαίνεις με το μάτι σε κανένα ψάρι ? ή σε κάτι άλλο.?  ::)

Χρήσιμο είναι, εφφέ είναι, πλάκα έχει, αλλά, όπως είπα, ΙΜΟ δεν είναι καθοριστικό.  :)

Ψαρεμα και scuba (οχι για ψαρεμα το τελευταιο προφανως)

Στο ελευθερο βοηθαει αρκετα για να υπολογισεις περιπου ποτε θα ξεκινησεις να ανεβεις. Τωρα να μπουμε σε πολλες λεπτομερειες για το τι, οως κανεις βουτιες κλπ νομιζω δεν εχει ιδιαιτερο νοημα, σημασια εχει οτι οταν μιλαμε για "εργαλεια diving", rolex, tudor, omega και λοιπα μηχανικα luxury items δεν εχουν καμμια θεση στη συζητηση.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος sea_dweller

• Sr. Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #54 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 08:43:52 πμ »
Η απάντηση είναι απλή και όλοι την γνωρίζουμε που έχουμε ασχοληθεί έστω και εμπειρικά. Οποιαδήποτε ρολόι που έχει απροβλημάτιστη λειτουργία, είναι πρακτικό και  εύκολα αναγνώσιμο είναι κορυφαία επιλογή. Αν έχεις και σωστή υποστήριξη σε επίπεδο ανταλλακτικών είσαι super.

Όλες οι επιπλέον λειτουργίες που προσφέρουν όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε παραπάνω είναι marketing και τίποτε περισσότερο. Σιγά μην είμαι στα 40m "φορτωμένος άζωτο" και να κοιτάζω τις ενδείξεις  βάθους του ρολογιού ενώ έχω μπει ήδη σε υποχρεωτικές στάσεις αποσυμπίεσης γνωρίζοντας ότι έχω πολύ ανηφόρα ακόμα μέχρι την επιφάνεια  αλλά και για ώρες μετά την κατάδυση.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
The best is yet to come!

• Sr. Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #55 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 08:54:36 πμ »

Στο ελευθερο βοηθαει αρκετα για να υπολογισεις περιπου ποτε θα ξεκινησεις να ανεβεις.

Μάλλον κάτι άλλο εννοείς  γιατί στην ελεύθερη δεν τίθεται θέμα πότε θα αποφασίσεις να ξεκινήσεις (είσαι υποχρεωμένος θες δεν θες) και δεν έχει απολύτως καμία σχέση ο χρόνος ως παράγοντας αλλά η ψυχολογία, εκπαίδευση, φυσική κατάσταση, καιρικές συνθήκες κ.α. Ακόμα και αν δεν σε θέλει η θάλασσα εκείνη τη μέρα να το πω ρομαντικά. :D
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
george_,
No reactions
The best is yet to come!

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Member
  • **
    • Προφίλ
Τα τρία κορυφαία "εργαλεία" για diving
« Απάντηση #56 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 10:06:35 πμ »
Shearwater Teric.

Που μοιάζει & με smartwatch & φοριέται άνετα & εκτός κατάδυσης.
Μηχανικό ή/και quartz diver δε νομίζω ότι φοράει κανένας σε κατάδυση. Μόνο για πλάκα ή απλά για να το βλέπει δίπλα σε dive computer & να του φαίνεται…κομψό.
Και εγώ έχω βουτήξει & με το ΡΑΜ, με το spb, με το ORIS κλπ απλά γιατί δεν ήθελα να τα αφήσω στην παραλία…ασυνόδευτα. Μιλάω για recreational diving, max 30m.

Για technical δεν τίθεται θέμα να συζητάμε για «diver watches». Ούτε καν «υπάρχουν» τα μηχανικά ρολόγια για τέτοιες καταδύσεις. Εννοώ ένα ρολόϊ με ένα bezel, δε βοηθάει πλέον σε τίποτα.
Σα να πας σε αρχιτεκτονικό γραφείο & αντί να σχεδιάζουν σε σχεδιαστικά προγράμματα, να δεις κόσμο στα σχεδιαστήρια με τα ξύλινα «τάφ».

Sent from my iPhone using Tapatalk
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Sr. Member
  • Γιώργος
    • Προφίλ
« Απάντηση #57 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 10:36:05 πμ »
Μου αρέσει πολύ το ρολόι που έβαλες αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ στη μη χρήση του μηχανικού τα οποία τα χρησιμοποιούμε για σημείο αναφοράς χρόνου ως backup.

Μου έχει συμβεί να δοκιμάσω dive computer φίλου με απροβλημάτιστη λειτουργία για να δω αν θα το αγοράσω και σε μια απλή κατάδυση 30m έσβησε (dead) και στην επιφάνεια επανήλθαν οι ενδείξεις...

Αν δεν είχα ρολογάκι, πίνακες, αναλογικό βυθόμετρο μαζί μου και καλή υδροβιότητα ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα για εμένα. Πάντοτε μαθαίνουμε από τα λάθη μας άλλωστε κάθε σχολείο μαθητή είναι και σχολείο για τον εκπαιδευτή.

Ιδιαίτερα για TD απαιτείται να έχεις αναλογικού χαρακτήρα ρολόι (τουλάχιστον σε εμένα είναι απαράβατος κανόνας) και να σημειώσω ότι TD όλα είναι θέμα πρώτα εκπαίδευσης και ψυχολογίας  για να αποκτηθεί η υδροβιότητα κοινώς η άνεση / αυτοπεποίθηση μέσα στο νερό (ακόμα και με κλειστά μάτια), μετά ακολουθεί ο εξοπλισμός...
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Wolf-,
No reactions
The best is yet to come!

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #58 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 10:50:23 πμ »
Μου αρέσει πολύ το ρολόι που έβαλες αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ στη μη χρήση του μηχανικού τα οποία τα χρησιμοποιούμε για σημείο αναφοράς χρόνου ως backup.

Μου έχει συμβεί να δοκιμάσω dive computer φίλου με απροβλημάτιστη λειτουργία για να δω αν θα το αγοράσω και σε μια απλή κατάδυση 30m έσβησε (dead) και στην επιφάνεια επανήλθαν οι ενδείξεις...

Αν δεν είχα ρολογάκι, πίνακες, αναλογικό βυθόμετρο μαζί μου και καλή υδροβιότητα ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα για εμένα. Πάντοτε μαθαίνουμε από τα λάθη μας άλλωστε κάθε σχολείο μαθητή είναι και σχολείο για τον εκπαιδευτή.

Ιδιαίτερα για TD απαιτείται να έχεις αναλογικού χαρακτήρα ρολόι (τουλάχιστον σε εμένα είναι απαράβατος κανόνας) και να σημειώσω ότι TD όλα είναι θέμα πρώτα εκπαίδευσης και ψυχολογίας  για να αποκτηθεί η υδροβιότητα κοινώς η άνεση / αυτοπεποίθηση μέσα στο νερό (ακόμα και με κλειστά μάτια), μετά ακολουθεί ο εξοπλισμός...
Οκ οπότε ως backup και μόνο εννοείς. Οπότε σε TD, σε περίπτωση που «ξεμείνεις» από dive computer, μπορείς να υπολογίσεις χρόνους, βάθη κλπ με τη βοήθεια πίνακα (που λογικά έχεις μαζί σου) και ενός diving watch;
Δεν ξέρω, από περιέργεια ρωτάω. Είμαι ποοοοοοοολύ μακριά από TD :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Spyoly

• Members+
  • Hero Member
  • Dum Spiro Spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #59 στις: Δεκέμβριος 05, 2021, 10:50:31 πμ »
Πολύ καλές πληροφορίες από ανθρώπους που φαίνεται ότι γνωρίζουν το αντικείμενο σε (πραγματικό🤣) βάθος.
Από εμενα,που έχω φτάσει με βία τα 5 μέτρα για 2-3 sec, να συμπληρώσω ότι το νήμα έχει ξεχάσει ΕΝΤΕΛΩΣ την υπερπαραγωγή του Φορουμ …
friendly
1
funny
0
like
0
wow
0
Members reacted friendly:
Wagner669,
No reactions
No reactions