Το γεγονός ότι η μουσική τους επιλέχθηκε για να συνοδεύσει ένα απο τα μεγαλύτερα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας εμένα προσωπικά μου λέει πολλά...
Οι Floyd και ιδίως την εποχή που συζητάμε (δηλ. το 1969 όταν κυκλοφόρησε το Ummagumma για πρώτη φορά) κάθε άλλο παρά "mainstream" Θα μπορoύσαν να χαρακτηριστούν.
O ϊδιος ο Paul Mc Cartney είχε παραδεχθεί πως στο ''Sergeant Peppers Lonely Heart's Club Band" των Beatles (κατά γενική ομολογία ένας από τους επιδραστικότερους δίσκους στην ιστορία της Rock) δανείστηκε στοιχεία από την μουσική τους, μιας και ήταν ότι πιο προχωρημένο είχε ακούσει εκείνη την εποχή (όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι Floyd στο UFO Club του Λονδίνου).
Δεν θα μιλήσω βέβαια για "Animals" (1977), ''Dark Side of the Moon" (1973), "Wish you were Here" (1975) κτλ.
Τα μονοπάτια που άνοιξαν οι άνθρωποι όσον αφορά όχι μόνο στην δημιουργία ενός μέχρι πρότινος ανύπαρκτου subgenre της Rock (βλέπε ψυχεδέλεια), αλλά και όσον αφορά στον συνδυασμό της μουσικής αυτής με άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας (κινούμενη εικόνα, εξώφυλλα δίσκων, art graphics, γλυπτά κτλ) ήταν μέχρι εκείνη την εποχή απάτητα.
Όπως και να έχει το πράγμα βέβαια οι απόψεις για την Rock και τους πρωταγωνιστές της είναι πολλές και διάφορες, αν όμως κάποιος είχε την τύχη να δει το συγκεκριμένο συγκρότημα από κοντά και να ζήσει αυτήν την ανεπανάληπτη οπτικοακουστική εμπειρία θα κατανοούσε πιθανόν το ιδιαίτερο πάθος με το οποίο είναι δυνατόν να μιλά κανείς για αυτούς.
Παρεμπιπτόντως o Bambaata είναι όντως μεγάλος καλλιτέχνης, παρόλο που δεν είναι του γούστου μου.
X