Αποστολέας Θέμα: OMEGA Seamaster ref. 176.001 cal. 1040  (Αναγνώστηκε 9323 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος X vintage

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
OMEGA Seamaster ref. 176.001 cal. 1040
« στις: Μάιος 25, 2011, 00:33:33 πμ »
Ο συγκεκριμένος χρονογράφος πρωτοπαρουσιάστηκε από την Omega στις αρχές του 1972 και αποτέλεσε ουσιαστικά το απολύτως πρώτο reference αυτόματου χρονογράφου της συγκεκριμένης εταιρείας, φορά δε τον Omega cal. 1040 (22 jewels στις 28.800bph) που προέρχεται με την σειρά του από τον Lemania cal. 1340.

Το reference αυτό κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις (με ιριδίζων μπλε και ασημένιο dial) ενώ παρέμεινε για πολλά χρόνια σχεδόν ολοκληρωτικά άγνωστο στην vintage κοινότητα διότι απλά κυκλοφόρησε για ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα το οποίο μπορεί πλέον (με αρκετή δόση ασφάλειας) να τοποθετηθεί στους 3 με 4 πρώτους μήνες του 1972, κάτι που μάλλον λέει πολλά για την σημερινή του σπανιότητα. Αντικαταστάθηκε σχεδόν αμέσως από το ref. 176.007 (προσωπικά εκτιμώ ότι η παραγωγή των 2 αυτών references επικαλύφθηκε για πολύ λίγο) με το οποίο όμως έχει την σημαντική οπτική διαφορά της απουσίας εσωτερικής ταχυμετρικής στεφάνης, κάτι που επιτάσσει το διαφορετικό ‘κόψιμο’ της κάσας σε σχέση με το μοντέλο που το διαδέχθηκε.

Η προσωπική μου σχέση με το εν λόγω reference ξεκίνησε με την απόκτηση του Seamaster 176.007 και το γεγονός ότι το εν λόγω κομμάτι που έτυχε να βρεθεί τελικά στην κατοχή μου, είχε μία ιδιαιτερότητα: To caseback του περιείχε εκτός από το ‘κανονικό’ ref. no. 176.007, ακόμη ένα (δηλ. το 176.001) που φαίνονταν όμως εργοστασιακά διαγραμμένο.
Η αρκετά ενδελεχής αναζήτηση που άρχισε τότε για την αναζήτηση της ύπαρξης ή μη του Seamaster με ref. 176.001 δεν αποκάλυψε αρχικά και πάρα πολλά πράγματα, ενώ επικοινωνώντας τόσο με μέλη από fora του εξωτερικού όσο και συμβουλευόμενος τον Μεγάλο Chuck Maddox η κατάσταση δεν έλεγε να ξεκαθαρίσει εύκολα αφού οι ελάχιστες φωτογραφίες (συνήθως αρκετά ταλαιπωρημένων δειγμάτων) του εν λόγω μοντέλου που υπήρχαν διαθέσιμες στο διαδίκτυο εκείνη την εποχή, έκαναν τους περισσότερους παρατηρητές να θεωρούν τα όποια κομμάτια συναντούσαν ως ‘πειραγμένα 176.007’.

Τα επόμενα χρόνια η περαιτέρω αναζήτηση καθώς και διάφορες επαφές που έγιναν με την Omega αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο reference είχε φυσικά υπάρξει, αλλά λόγω της εξαιρετικά σύντομης παραγωγής του είχε ξεχαστεί ακόμη και από την ίδια την εταιρεία... Χαρακτηριστική κατάσταση δηλαδή που συναντούν οι εκάστοτε ‘βαριά ασθενείς’ της χρονογραφοαρχαιολογίας.

Η γνωριμία με τo εν λόγω κομμάτι είχε γίνει πολύ πριν αυτό εισέλθει στο πεδίο σκόπευσης του γράφοντα, αφού κάποιες φωτογραφίες του ίδιου αυτού ρολογιού υπήρχαν ήδη στο αρχείο μου εδώ και μερικά χρόνια. Καθόλου τυχαίο γεγονός που σε συνάρτηση με το ότι το ρολόι αγοράσθηκε εξαρχής ως δώρο προς το έτερον ήμισυ, έδωσε στην χειρονομία άλλη βαρύτητα...

Το ρολόι ήρθε σε αρκετά προσεγμένη για την ηλικία του κατάσταση με το original κουτί του, ενώ διέθετε ακόμη το original (και μάλλον αρκετά δυσεύρετο σήμερα) perforated λουράκι της Omega το οποίο όμως επιλέχθηκε να αντικατασταθεί από το stingray που φαίνεται στις φωτογραφίες.

Enjoy! 8)

X
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Sol Invictus

• Sr. Member
  • ...to the Unconquered Sun
    • Προφίλ
Απ: OMEGA Seamaster ref. 176.001 cal. 1040
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 25, 2011, 08:44:46 πμ »
Εξαιρετικά και τα 2 να τα χαίρεσαι :o . Ο μακρινός ξάδελφος τους στέλνει χαιρετίσματα (αν και με λίγο "κοντό" κουστούμι εξ αιτίας της αφηρημάδας του ιδιοκτήτη του  :) )

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
"Empty-handed I entered
the world
Barefoot I leave it.
My coming, my going --
Two simple happenings
That got entangled.
Like dew drops
on a lotus leaf
I vanish."

Kozan Ichikyo

Αποσυνδεδεμένος thanasisn

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 25, 2011, 12:24:58 μμ »
πραγματικά χάρμα οφθαλμών...

επειδή η απόκτηση κάποιου vintage ρολογιού με έχει απασχολήσει κατά καιρούς (τον τελευταίο καιρό ψάχνω κάτι σε lemania 5100) δε νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει κάποιος οδηγός προς ναυτιλλομένους για εμάς τους αδαείς;;;;;; 
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος X vintage

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Sol Invictus

• Sr. Member
  • ...to the Unconquered Sun
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 25, 2011, 21:09:01 μμ »
    πραγματικά χάρμα οφθαλμών...

επειδή η απόκτηση κάποιου vintage ρολογιού με έχει απασχολήσει κατά καιρούς (τον τελευταίο καιρό ψάχνω κάτι σε lemania 5100) δε νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει κάποιος οδηγός προς ναυτιλλομένους για εμάς τους αδαείς;;;;;;

Φίλε thanasisn όπως μου είχαν πει και εμένα παλιότερα το vintage ρολόι είναι μεγάλη ιστορία. Παρόλα αυτά ως ερασιτέχνης μεν, κάτοχος τεσσάρων vintage ρολογιών δε, θα σου πω τι προσέχω εγώ όταν κοιτάω για vintage ρολόι.
    Πριν ξεκινήσω όμως είναι καλό να ξέρεις ότι το vintage ρολόι πάντα εμπεριέχει και ένα ρίσκο στην αγορά του, εκτός και αν το αγοράσεις από φυσικό κατάστημα οπότε μπορείς να το δεις καλύτερα.

• Προτιμάω γνωστά site που ασχολούνται με το αντικείμενο. (Γενικά για ρολόγια πάνω από 200 ευρώ δεν κοιτάω καν eBay παρά μόνο για να πάρω μια ιδέα για τιμές και τι παίζει στην αγορά) Προσωπικά προτιμάω το http://www.chrono24.com/en/home/index.htm 
    • Έχω αποφασίσει μέχρι πόσα θέλω να δώσω και πάντα υπολογίζω και 150-250 ευρώ (ανάλογα με το ρολόι) για ένα καλό service όταν έρθει το ρολόι. (από τα 4 το SEIKO και το Sinn δεν τα πήγα για service γιατί αποδεδειγμένα ήξερα ότι είχαν κάνει πρόσφατα) Πάντως σαν κανόνα να ξέρεις ότι ο πωλητής πάντα θα σου πει πως το ρολόι το συντήρησε ο καλύτερος ρολογάς στον κόσμο πριν από μια μέρα. Αν δεν έχει απόδειξη για του λόγου το αληθές να το πας για service μόλις το πάρεις στα χέρια σου.
    • Ζητάω πάντα φωτογραφίες καλής ποιότητας και υψηλής ανάλυσης από όλες τις πλευρές, και από τη μηχανή. Επίσης αν είναι χρονογράφος ζητάω και πρόσφατη φωτογραφία που να τον δείχνει μηδενισμένο για να δω αν κάνει καλό reset. Ακόμη και αν ο πωλητής κάνει τον ζόρικο και λέει πως δεν είναι καλός στη φωτογραφία (μου έχει τύχει) αν θέλει να πουλήσει και νοιώσει ότι χάνει την πώληση, θα γίνει ξαφνικά επαγγελματίας φωτογράφος  ;)
    • Επίσης διαβάζω για το ρολόι που με ενδιαφέρει και κοιτάω αν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα που παρουσίαζε το εκάστοτε μοντέλο. Αν υπάρχουν θα ρωτήσω για αυτά τον πωλητή.
    • Αν δω ότι το ρολόι που μου αρέσει θα χρειαστεί κάποιο ανταλλακτικό ψάχνω να δω αν υπάρχει διαθέσιμο στο internet και πόσο θα κοστίσει.

Τέλος μην ξεχνάς ότι αγοράζεις ρολόι κάποιας ηλικίας οπότε φθορές θα υπάρχουν. Το θέμα είναι αν είναι λογικές για την ηλικία του ρολογιού και αν είναι εύκολα επισκευάσιμες σε περίπτωση που αρχίσουν να σε ενοχλούν. 

Αυτά σε γενικές γραμμές. Το vintage ρολόι θέλει ψάξιμο, υπομονή, επιμονή και λίγη τύχη. Εγώ πάντως είμαι φανατικός (όσο μου επιτρέπουν τα οικονομικά μου) του vintage ρολογιού και μέχρι στιγμής δεν το έχω μετανοιώσει καθόλου.

Πάρε και μια "οικογενειακή" φωτογραφία να σου ανοίξει η όρεξη και καλό ψάξιμο...

[/list]
    « Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 25, 2011, 21:10:55 μμ από Sol Invictus »
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    "Empty-handed I entered
    the world
    Barefoot I leave it.
    My coming, my going --
    Two simple happenings
    That got entangled.
    Like dew drops
    on a lotus leaf
    I vanish."

Kozan Ichikyo

Αποσυνδεδεμένος thanasisn

• Sr. Member
      • Προφίλ
    « Απάντηση #5 στις: Μάιος 25, 2011, 21:37:51 μμ »
    σ' ευχαριστώ φίλε sol για την απάντηση και για το χρόνο που διάθεσες, που πρέπει να ήταν αρκετός αν κρίνω απο την έκταση του μηνύματος... ;)

επειδή ο τόπος διαμονής μου δε δίνει δυνατότητα για αγορά από φυσικό κατάστημα(εδω δεν μπορούμε να αγοράσουμε καινούριο με τα μαγαζιά που υπάρχουν :() περιορίζομαι στο νετ...και εγω κυρίως στο chrono24 ψάχνω...

πολύ ομορφή η οικογενειακή φώτο...εύχομαι η οικογένεια να μεγαλώσει... ;)
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    No reactions

Αποσυνδεδεμένος carl

• Full Member
    • **
      • Προφίλ
    « Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 07, 2011, 14:33:30 μμ »
    Πανέμορφο το OMEGA.Πολλά vintage ρολόγια,ίσως γιατί δεν υπήρχε τόση μαζική παραγωγή μου ''βγάζουν'' κάτι πολύ όμορφο και συναισθηματικό στην σχεδίαση τους.
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    No reactions

nicolasg

• Επισκέπτης
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    No reactions

Αποσυνδεδεμένος Elio5

• Hero Member
    • United we stand-Divided we Fall
      • Προφίλ
    « Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 01, 2011, 22:19:57 μμ »
    I AM IN LOVE!
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    No reactions

Καλοκαίρι Μύκονος. Χειμώνας Αράχοβα. Συσκευές Apple. Καφές Starbucks. Δουλειά με μέσον. Κλάμα για την κρίση. Πιο Έλληνας πεθαίνεις.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
    • GWF
    • kk
      • Προφίλ
    « Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 01, 2011, 22:21:18 μμ »
    Omega,Rolex,Doxa

τι θελετε τελικα?!!!!
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    No reactions

Αποσυνδεδεμένος Elio5

• Hero Member
      • Προφίλ
    « Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 01, 2011, 22:22:45 μμ »
    Κυριε....
    Ετσι οπως παω εγω με εσας με βλεπω στο Δαφνι! :P
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    No reactions

Καλοκαίρι Μύκονος. Χειμώνας Αράχοβα. Συσκευές Apple. Καφές Starbucks. Δουλειά με μέσον. Κλάμα για την κρίση. Πιο Έλληνας πεθαίνεις.

Αποσυνδεδεμένος ennea

• Sr. Member
    • Κράτησα τη ζωή μου... κατά το πλάγιασμα της βροχής
      • Προφίλ
    « Απάντηση #11 στις: Οκτώβριος 01, 2011, 23:46:22 μμ »
    το ρολόι αγοράσθηκε εξαρχής ως δώρο προς το έτερον ήμισυ, έδωσε στην χειρονομία άλλη βαρύτητα...

Μια και έχω δει το ρολόι στο χέρι του ιδιαίτερα αξιόλογου έτερου ήμισυ, οφείλω να πω χωρίς φόβο και πάθος ότι η πορεία είχε χαρακτεί εδώ και πολλά χρόνια και, τελικά, το ρολόι προσγειώθηκε επιτέλους  στο χέρι που έπρεπε.
    « Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 01, 2011, 23:49:21 μμ από ennea »
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    No reactions

Αποσυνδεδεμένος marios_ch

• Hero Member
    • Ω speedmaster
      • Προφίλ
    « Απάντηση #12 στις: Οκτώβριος 02, 2011, 01:36:06 πμ »
    πανεμορφα αυτα τα κομματια.......  :P
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    No reactions

Αποσυνδεδεμένος Elio5

• Hero Member
      • Προφίλ
    « Απάντηση #13 στις: Οκτώβριος 04, 2011, 04:58:25 πμ »
    Ένα απο τα ποιο όμορφα και πόθητα ρολόγια που έχω δει ποτε μου! Μακραν....
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions
    No reactions

Αποσυνδεδεμένος Harry 22

• Member
    • **
      • Προφίλ
    « Απάντηση #14 στις: Οκτώβριος 04, 2011, 10:13:11 πμ »
    Ένα απο τα ποιο όμορφα και πόθητα ρολόγια που έχω δει ποτε μου! Μακραν....
    (Κάντε κλικ εδώ να εμφανιστεί η φωτογραφία.)

Moi aussi!!!!!
    friendly
    0
    funny
    0
    like
    0
    wow
    0
    No reactions
    No reactions
    No reactions