Πανεράι και Ρόλεξ ως εταιρείες έχουνε περισσότερες ομοιότητες από όσο μαρτυρούν τα ρολόγια.
Πανεράι είναι η μόνη με συγκρίσιμη αξία μεταπώλησης με Rolex και επομένως ενώ τα ρολόγια της αν κριθούνε ως μονάδες είναι αδικαιολόγητα ακριβά, συνυπολογίζοντας και μεταπώληση είναι καλή αγορά.
Και οι 2 εταιρείες προσφέρουν το βασικό σχέδιο σε παραπλήσιες εκδόσεις και αποφεύγουν σαν τον διάβολο την διαφοροποίηση εντός της γκάμας των προιόντων τους. Ξανά και ξανά τα ίδια με μικροδιαφορές. Για την Ρολεξ, ως πιο παλιά, άρχισαν οι παρενέργειες αυτής της πολιτικής κατά την γνώμη μου.
Και οι δύο εταιρείες έχουν φανατικούς εχθρούς και φίλους.
Η δική μου γνώμη είναι ότι αυτή την στιγμή μεγαλύτερη φούσκα/μόδα είναι η Πανεράι από την Ρολεξ (γιατί χρηματική φούσκα είναι όλοι οι Ελβετοί), το βασίζω ότι δεν έχει προς το παρόν την τεχνική δεινότητα της Ρολεξ, δεν έχει το ιστορικό βάρος και την πλειάδα των σημαντικών ανθρώπων που φόρεσαν Ρολεξ και εξαιτίας του προσανατολισμού της σε κόσμημα δυσκολεύεται να βρει χώρο σε καρπούς ατόμων που είναι άσχετοι με τις τέχνες και τον αθλητισμό και δεν είναι συλλέκτες/φαν της εταιρείας.
Όπως προείπε και ο Harry22 και επαυξάνω, η Πανεράι είναι μία σχολή από μόνη της. Την πάιρνεις για αυτό που είναι ή την αποφεύγεις. Εξού και η επιτυχία της εξού και το πλεονέκτημα λογω των χαρακτηριστικών προιοντων της να μπορεί να μηνύει και να σταματά τους αντιγραφείς homage, πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν οι υπόλοιποι. Είναι trademark.
Στα 3500χιλ πάντως αποτελεί μία απο τις πολύ δυνατές επιλογές και ακόμα καλύτερη επιλογή αν δεν θέλει κάποιος tool watch. Πάντως αυστηρά για δουλειά γραφείου τα βρίσκω προσωπικά too much, too bling, too "fashion". Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι και το ιδανικό γυναικείο ρολόι.
Τώρα για το "βάρος" εγώ το ερμηνεύω ως αναγνωρισιμότητα από την μάζα του κόσμου και εκεί υπάρχει μόνο ένας, αντε και η Σεικο αλλά μόνο για τα φτηνά. Κάποιος που ξέρει και 5 πράγματα παραπάνω για να γνωρίζει τα Πανεράι τότε σίγουρα ξέρει και τους IWC, B, Ω οπότε δεν νομίζω να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην Πανεράι.
Θα ήθελα να δω την Πανεράι να επενδύει και στην τεχνολογία και να προχωράει τα inhouse αλλά θα ήταν παράλογο από οικονομικής άποψης γιατί προς το παρόν λειτουργούν ως κοσμηματοπώλες. Εδώ η Rolex έκανε μία δεκαετία να αναβαθμίσει τα μπρασελέ.
Από περιέργεια μία ερώτηση προς κατόχους κουρδιστών P: Από χρονομετρία πως πάνε;