Αποστολέας Θέμα: Message in a bottle  (Αναγνώστηκε 4168 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος CNR

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
Message in a bottle
« στις: Νοέμβριος 21, 2011, 00:21:11 πμ »
Βάζω εδώ αυτό το θέμα, μην βρίσκοντας άλλη κατάλληλη ενότητα.

Αφορμή για αυτό το θέμα στάθηκε, αφενός το αγαπημένο μου Venus του παππού μου, που μετά από μια 20ετία καθημερινής χρήσης και περίπου μισό αιώνα ζωής, εξακολουθεί να "ζεί" στο χέρι μου, όταν το επιτρέπουν οι περιστάσεις,
αφετέρου ένα αντίστοιχο θέμα που διάβασα, το οποίο πραγματεύετο το "Καλύτερο ρολόι για να αφήσεις στο εγγόνι σου" ή κάπως έτσι,
όλοι φαντάζομαι το έχουμε συναντήσει να τίθεται, άμεσα ή έμμεσα, σε πολλές συζητήσεις και πάντα φαίνεται να καταλήγει σε αντιπαράθεση, είτε περί της αξίας του ρολογιού σε βάθος χρόνου, είτε περί της διαχρονικότητας του σχεδιασμού του.
Χαρακτηριστικά μου έχει μείνει το μύνημα κάποιου σε ανάλογο θέμα που περιέγραφε την υποθετική, πλήρως απαξιωτική, αντίδραση του εγγονού στο x φτηνό ρολόι που του άφησε ο παππούς, θεωρώντας οτι θα ήταν διαφορετικά αν το ρολόι ήταν Rolex πχ.
Σεβαστή άποψη, κατανοητή ώς ένα βαθμό, που δεν συμμερίζομαι όμως.

Η διαφορά αυτού του θέματος είναι οτι δεν λαμβάνει υπόψιν κανενός είδους αξία , προστιθέμενη ή μη, παρ'εκτός της συναισθηματικής.

Στο "δια ταύτα" :
Το Venus μου, μισό αιώνα μετά ταξιδεύει ακόμα, εσείς σε ποιό ή τί είδους ρολόι/μηχανισμό θα ποντάρατε σήμερα για ένα τόσο μακρινό ταξίδι ;
Και πόσο μακρινό πιστεύετε οτι θα μπορούσε να'ναι ;

Εδώ πρέπει να διευκρινήσω :
Σε αυτό το θέμα, το ρολόι είναι το "μπουκάλι" και το "μύνημα" είναι η ιστορία του μαζί σου.
Απαραίτητη προυπόθεση λοιπόν είναι να υπάρχει "μύνημα", να έχει ιστορία μαζί σου και όχι να έχει περάσει τη ζωή του σε κάποια θήκη για να το βρούν οι επόμενοι, που σημαίνει αντοχή/αξιοπιστία μηχανισμού.
Επίσης θα πρέπει να παραμένει λειτουργικό, που σημαίνει δυνατότητα να συντηρείται/επισκευάζεται στο απώτερο μέλλον.
Τέλος, εννοείται οτι δεν αποκλείω Quartz όλων των κατηγοριών (batt., Eco-Drive, Kinetic, Spring-Drive) , τουναντίον, πιστεύω οτι μπορεί να αποτελέσουν τεκμηριωμένη επιλογή πολλών.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

grecellin

• Επισκέπτης
Απ: Message in a bottle
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 00:40:15 πμ »
Άλλες εποχές, άλλες συνθήκες. Πιστεύω ότι τα δυο ζενίθ του παππού μου (ένα χειρός, που έχω χάσει τα ίχνη του και ένα τσέπης, που έχω στην κατοχή μου) είναι πολύ λίγα σε αριθμό σε σχέση με τα δικά μας ρολόγια σήμερα. Έτσι κανένα, από όσα έχω, δεν θα γίνει ΤΟ ρολόι του παππού, καθημερινός σύντροφος και συνταξιδιώτης μου, κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Θα αφήσω να διαλέξουν μόνοι τους αυτά που θέλουν να πάρουν.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος CNR

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 01:10:53 πμ »
Μάλλον δεν με κατάλαβες grecellin, θα μπορούσα να αναδιατυπώσω το αρχικό μου post σε μία γραμμή ώς εξής :

Ποιό ή τί είδους ρολόι/μηχανισμός πιστεύετε θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο ; και πόσο ;

Τα υπόλοιπα είναι απλά σκέψεις μου, δεν μιλώ για "κληρονομιά" η κάτι βαρύγδουπο, ούτε και για ρολόι "ισόβιο σύντροφο" , αρκεί να χρησιμοποιείται για κάποια χρόνια.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος CNR

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 01:18:05 πμ »

Παράθεση
Θα αφήσω να διαλέξουν μόνοι τους αυτά που θέλουν να πάρουν.

Σε, ας πούμε 50 χρόνια από σήμερα, δηλαδή, πια από τα ρολόγια σου πιστεύεις οτι θα υπάρχουν σε λειτουργική κατάσταση ώστε να διαλέξουν ?  :) 
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

nicolasg

• Επισκέπτης
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 01:23:16 πμ »
Δεν πιστεύω ότι χαλάει εύκολα κάποιο ρολόι.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 01:32:18 πμ »
Σε αυτό το θέμα, το ρολόι είναι το "μπουκάλι" και το "μύνημα" είναι η ιστορία του μαζί σου.
Απαραίτητη προυπόθεση λοιπόν είναι να υπάρχει "μύνημα", να έχει ιστορία μαζί σου και όχι να έχει περάσει τη ζωή του σε κάποια θήκη για να το βρούν οι επόμενοι, που σημαίνει αντοχή/αξιοπιστία μηχανισμού.
Επίσης θα πρέπει να παραμένει λειτουργικό, που σημαίνει δυνατότητα να συντηρείται/επισκευάζεται στο απώτερο μέλλον.
Τέλος, εννοείται οτι δεν αποκλείω Quartz όλων των κατηγοριών (batt., Eco-Drive, Kinetic, Spring-Drive) , τουναντίον, πιστεύω οτι μπορεί να αποτελέσουν τεκμηριωμένη επιλογή πολλών.

Μεγαλυτερες πιθανοτητες εχεις με ενα μηχανικο ρολοι

batt., Eco-Drive, Kinetic, Spring-Drive

Θα εχει να κανει με την υποστηριξη που θα δινει η  μαμα εταιρια
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος CNR

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 01:39:29 πμ »
nicolasg : Μετά από δεκαετίες ;;; μα κάποια λίπανση, κάποιο φθαρμένο εξάρτημα ή κάποια μπαταρία ;
τι απ'αυτά είναι πιθανότερο να βρείς μετά από κάποιες δεκαετίες ;
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 01:42:06 πμ »
Ενα προβλημα π.χ εχουν τα παλια Accutron,γιατι δεν θα βρεις πλεον μπαταριες του 1.35 volt
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος CNR

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 01:51:08 πμ »
Μεγαλυτερες πιθανοτητες εχεις με ενα μηχανικο ρολοι

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος, σίγουρα όχι με οποιοδήποτε μηχανικό ρολόι.

Παράθεση
batt., Eco-Drive, Kinetic, Spring-Drive

Θα εχει να κανει με την υποστηριξη που θα δινει η  μαμα εταιρια

Γιατί ? Θα εκλείψουν οι μπαταρίες ? Θα αλλάξει η χημεία τους ? μπορεί, αλλά δεν γνωρίζω χημεία που να έχει καταργηθεί και αν υπάρχει δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όσο οι υπάρχουσες.

Μετά μην ξεχνάς οτι το Spring-Drive πχ, δεν έχει μπαταρία αλλά ελατήριο και η Seiko το λανσάρισε, μεταξύ άλλων, σαν "The ever-lasting watch" .

Η υποστήριξη της μαμάς εταιρίας είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγων, αλλά ισχύει για όλα τα ρολόγια, και τα μηχανικά.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 01:56:56 πμ »
Ενα Spring-Drive ειναι hi-tech,αν η εταιρια εχει σε 50 χρονια στοκ θα εχει να κανει με τις τεχνολογιες που θα χρησιμοποιει τοτε,ενω ενα μηχανικο ρολοι ειναι πιο πιθανο να βρεις ανταλλακτικα πιστευω H να στο φτιαξει ενας ανεξαρτητος ,οπως εχω δει δουλειες για ρολογια του 30-40
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος CNR

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 02:07:25 πμ »
Ενα προβλημα π.χ εχουν τα παλια Accutron,γιατι δεν θα βρεις πλεον μπαταριες του 1.35 volt

ΟΚ, αλλά στα μηχανικά είναι καλύτερα τα πράγματα ? Ξέρω οτι ένας ορολογοποιός μπορεί ακόμα και να φτιάξει κάποιο εξάρτημα που έχει καταστραφεί, ένα hairspring όμως ? θα το βρεί πιο εύκολα από μια μπαταρία CR2021 πχ ; οι μπαταρίες Λιθίου έχουν shelf-life τουλάχιστον 10 χρόνια και οι νέες χημείες που δοκιμάζονται υπόσχονται πολύ περισσότερα.

Τα κυκλώματα ενός ταπεινού digital έχουν χρόνο ζωής ;

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 02:10:47 πμ »
ένα hairspring όμως ?

Ειναι πιο δυσκολο ,αλλα οχι απιθανο.Ειχα δει καποιον να το φτιαχνει,αλλα θελει χρονο και υπομονη,οπως και να χει ενα μηχανικο ρολοι εχει περισσοτερες πιθανοτητες,απο οσα εχω δει

Τα κυκλώματα ενός ταπεινού digital έχουν χρόνο ζωής ;

Ο μεγαλυτερος κινδυνος ειναι τα υγρα της μπαταριας
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος CNR

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 02:14:38 πμ »
Ένα Spring drive θεωρητικά αν χρειαστεί ανταλλακτικά αυτά θα είναι ανταλλακτικά που θα χρειαζότανε και ένα μηχανικό (ελατήριο ή ότι έχει να κάνει με την μετάδοση της κίνησης) δεν έχεις τις ίδιες πιθανότητες να το βρείς (αφού υποστηρίζεται και από μεγάλη εταιρία) ή ακόμα και στο φτιάξει, όπως λες, ανεξάρτητος ? Τα ηλεκτρονικά του δεν νομίζω οτι έχουν χρόνο ζωής.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος CNR

• Jr. Member
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 02:15:41 πμ »
Απλά δεν βρίσκω τόσο πειστικές τις ενδείξεις οτι ένα μηχανικό είναι πιθανότερο να ζήσει περισσότερο.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Νοέμβριος 21, 2011, 02:17:51 πμ »
Απλά δεν βρίσκω τόσο πειστικές τις ενδείξεις οτι ένα μηχανικό είναι πιθανότερο να ζήσει περισσότερο.

παραδειγμα

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions