Βάζω εδώ αυτό το θέμα, μην βρίσκοντας άλλη κατάλληλη ενότητα.
Αφορμή για αυτό το θέμα στάθηκε, αφενός το αγαπημένο μου Venus του παππού μου, που μετά από μια 20ετία καθημερινής χρήσης και περίπου μισό αιώνα ζωής, εξακολουθεί να "ζεί" στο χέρι μου, όταν το επιτρέπουν οι περιστάσεις,
αφετέρου ένα αντίστοιχο θέμα που διάβασα, το οποίο πραγματεύετο το "Καλύτερο ρολόι για να αφήσεις στο εγγόνι σου" ή κάπως έτσι,
όλοι φαντάζομαι το έχουμε συναντήσει να τίθεται, άμεσα ή έμμεσα, σε πολλές συζητήσεις και πάντα φαίνεται να καταλήγει σε αντιπαράθεση, είτε περί της αξίας του ρολογιού σε βάθος χρόνου, είτε περί της διαχρονικότητας του σχεδιασμού του.
Χαρακτηριστικά μου έχει μείνει το μύνημα κάποιου σε ανάλογο θέμα που περιέγραφε την υποθετική, πλήρως απαξιωτική, αντίδραση του εγγονού στο x φτηνό ρολόι που του άφησε ο παππούς, θεωρώντας οτι θα ήταν διαφορετικά αν το ρολόι ήταν Rolex πχ.
Σεβαστή άποψη, κατανοητή ώς ένα βαθμό, που δεν συμμερίζομαι όμως.
Η διαφορά αυτού του θέματος είναι οτι δεν λαμβάνει υπόψιν κανενός είδους αξία , προστιθέμενη ή μη, παρ'εκτός της συναισθηματικής.
Στο "δια ταύτα" :
Το Venus μου, μισό αιώνα μετά ταξιδεύει ακόμα, εσείς σε ποιό ή τί είδους ρολόι/μηχανισμό θα ποντάρατε σήμερα για ένα τόσο μακρινό ταξίδι ;
Και πόσο μακρινό πιστεύετε οτι θα μπορούσε να'ναι ;
Εδώ πρέπει να διευκρινήσω :
Σε αυτό το θέμα, το ρολόι είναι το "μπουκάλι" και το "μύνημα" είναι η ιστορία του μαζί σου.
Απαραίτητη προυπόθεση λοιπόν είναι να υπάρχει "μύνημα", να έχει ιστορία μαζί σου και όχι να έχει περάσει τη ζωή του σε κάποια θήκη για να το βρούν οι επόμενοι, που σημαίνει αντοχή/αξιοπιστία μηχανισμού.
Επίσης θα πρέπει να παραμένει λειτουργικό, που σημαίνει δυνατότητα να συντηρείται/επισκευάζεται στο απώτερο μέλλον.
Τέλος, εννοείται οτι δεν αποκλείω Quartz όλων των κατηγοριών (batt., Eco-Drive, Kinetic, Spring-Drive) , τουναντίον, πιστεύω οτι μπορεί να αποτελέσουν τεκμηριωμένη επιλογή πολλών.