Καλά όλα αυτά και κανεις δεν αμφισβητεί την ποιότητα και την καινοτομία των GS των Citizen κλπ.
Αλλού ειναι το "πρόβλημα" κατα τη γνωμη μου, το πρόβλημα δεν ειναι τεχνολογικό/κατασκευαστικό, ουτε καν αισθητικό, ειναι "εμπορικό".
Δηλαδή το να περάσει στον κόσμο εκτός Ιαπωνίας και εν μερει και Ασίας γενικότερα, ότι αξιζει να αγοράσει κάποιος ενα GS αντί ενός Rolex, ενός Ω κλπ. με δεδομένο ότι η τιμή πλέον μεταξύ τους ειναι πολύ κοντά, δυστυχώς θα πω εγώ. Και αυτό γιατί πρώτα θα πρέπει να αποδείξεις ότι αξίζεις περισσότερο ή τουλάχιστον το ίδιο με τους άλλους, και μαλιστα αυτό να το περάσεις και να εμπεδωθεί στο αγοραστικό κοινό και στη συνέχεια να ανεβάσεις τις τιμές σου σιγά-σιγά, όχι απότομα όπως εκαναν τωρα. Αυτοί όμως το εκαναν αναποδα, γνωμη μου.
Για μένα το μεγαλύτερο προβλημά στο μαρκετινγκ τους, να το πω απλά και λιγάκι "ωμά", είναι το ίδιο τους το όνομα!!
Το Seiko (ειτε Grand, ειτε όχι) πρεπει να φύγει πρώτα από τα καντράν τελειως, για να φυγει στην συνέχεια και από τη συνειδηση του κόσμου. Για τα GS πρεπει να βρουν ενα αλλο ονομα να τα πουλάνε. Το ίδιο και η Citizen!!
Τρανό παραδειγμα ως προς αυτό, η Toyota και η Lexus. Kαι η Lexus ουσιαστικά Toyota ειναι, αλλά αυτό δεν φαινεται πουθενά και με τις αμετρητες καινοτομίες της και με το πολυτελές του πακέτου που προσφεραν σε συνδυασμό με την υψηλότερη τιμή, πέτυχαν να διαφοροποιησουν τα ποιοτικά/αξιόπιστα αλλά φθηνα (και στα ματια του κοσμου) Toyota από τα επίσης ποιοτικά/αξιόπιτα/καινοτόμα, αλλά ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΛΥΤΕΛΗ, άρα "ακριβά" Lexus.
Όπως ακριβώς με την φτηνη αλλά ποιοτικη και αξιόπιστη NH35 (παρότι κλώνος) μόλις βλέπεις ότι την εχει ενα ρολοι microbrand, εισαι ήσυχος ότι δεν θα εχεις πρόβλημα από μηχανή, με τον ίδιο τρόπο αλλά αναποδα και αρνητικα, όταν βλέπεις ότι ενα ρολόι quartz (και το spring-drive ως quartz εχει περάσει στη συνειδηση των περισσοτέρων) εχει 7000 € σε προδιαθέτει αμέσως αρνητικά ως προς την αγορά του, ως προς το "εμπορικό" του πράγματος.
ΥΓ. Για οσους δεν με ξερουν να πω εδώ ότι δεν ειμαι εμπορος, δεν ειμαι πωλητής, δεν ειμαι μαρκετινιστας. Οσα γραφω, τα γράφω με βάση την κοινή λογική και μόνο.