Πριν κάποιες βδομάδες που πήρα το ραδιοελεγχομενο G-SHOCK απογοητεύτηκα λίγο καθότι εδώ που είμαι δεν φτάνει κανένα από τα 6 σήματα που μπορεί να πιάσει το ρολόι.
Οι φάροι καλύπτουν Αμερική, Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία και κάποιες γειτονικές τους χώρες. Δυστυχώς εμείς είμαστε στο επιλεγόμενο "διαόλου τη μάνα γωνία" οπότε δεν μας φτάνει ούτε από σπόντα.
Ψάχνωντας λοιπόν ανακάλυψα ότι τα σήματα των φάρων είναι πλήρως ανοιχτών standard και υπάρχει κανονική βιβλιογραφία που περιγράφει πως δουλεύουν ακριβώς και τι περιμένει ο δέκτης για να συγχρονιστεί.
Μιας και είχα τα κατάλληλα εργαλεία από άλλο χόμπι/δουλειά είπα να κοιτάξω να φτιάξω ένα μικρό φάρο για μέσα στο δωμάτιο μου για να συγχρονίζει το G. Ο τρόπος που είχα στο μυαλό μου ήταν περίπου του στυλ "RPG-7 για να σκοτώσω μύγα".
Καθώς διάβαζα και προσπαθούσα να απλοποίησω την υλοποίηση που είχα στο μυαλό μου, βρήκα ότι κάποιος άλλος το έχει κάνει ήδη, πριν από εμένα και μάλιστα με εξαιρετικά απλό τρόπο. Ποσό απλό; Περίπου 4 κομμάτια ηλεκτρονικών συνολικής αξίας 15 ευρώ και 15 εκατοστά καλώδιο.
Πιο συγκεκριμένα τρία resistors και ένα Raspberry Pi. Εγώ είχα το Zero (κόστους 10$) και σκαλίζοντας τα πράγματα μου βρήκα και τις κατάλληλες αντιστάσεις. Επίσης χρησιμοποίησα και κάποια καλωδιάκια από arduino τελείως πρόχειρα για να κάνω την κεραία.
Το προγραμματακι που κάνει όλη τη δουλειά λέγεται txtempus και είναι φτιαγμένο από ένα Γερμανό χομπίστα ο οποίος το δίνει ελεύθερα και δωρεάν. Υποστηρίζει όλα τα είδη των σημάτων και μπορείς να διαλέξεις ποιο θες να εκπέμψεις.
Φυσικά ο τίτλος λέγεται "Βάση συγχρονισμού" οπότε τύπωσα ένα stand για να μην χρειάζεται να κρατάω το ρολόι αλλά και για να μπορέσω να παρω σωστές φωτογραφίες για το φόρουμ

.
Το αποτέλεσμα πραγματικά ήταν εντυπωσιακό αφού μέσα σε 4 λεπτά το ρολόι συγχρονίζει σαν να λάμβανε το σήμα από τον φάρο. Εγώ πρέπει να αλλάξω το Timezone πριν το ρολόι αρχίσει να λαμβάνει γιατί η Casio θεωρεί ότι η πόλη που έχω για Hometime δεν έχει σήμα. Αλλά στην Ελλάδα οποίος το κάνει το ρολόι θα συγχρονίζει αν κάθεται πάνω στη βάση.
Εννοείται ότι το νήμα δεν έχει αξία χωρίς φωτό οποτε πάμε κάτω:
Αυτό είναι στην ουσία η κεραία μας. Οι τρεις αντιστάσεις και οι λούπες του καλωδιου.

Αυτός είναι ο εγκέφαλος, το Raspberry Pi Zero W. Το συγκεκριμένο το έσωσα από ένα συνάδελφο που θεώρησε καλό να αρχίσει να μαθαίνει κολλητήρι πάνω σε κανονικό κύκλωμα. Μου πήρε παρά πολύ χρόνο να το καθαρίσω.

Η κεραία στην τυπωμένη βάση.

Το ρολόι αρχίζει και συγχρονίζει. Προς το παρόν δοκίμασα με το DCF77 σήμα που είναι του γερμανικού φάρου.

Και ο συγχρονισμός πέτυχε.

Επόμενο βήμα είναι να σχεδιάσω και να τυπώσω μια βάση φτιαγμένη για αυτή τη χρήση, ομορφότερη που να κρύβει τα καλώδια και το πλακετακι και να φτιάξω ένα πιο μόνιμο κατασκεύασμα.
ΥΓ. Για να είμαστε τυπικοί, πρέπει να αναφέρω ότι η συχνότητα όλων των φάρων δεν είναι ελεύθερη και χρειάζεται άδεια ράδιο ερασιτέχνη για να εκπέμψεις. Πρακτικά η εμβέλεια της κατασκευής μου πρέπει να είναι μερικά εκατοστά αν και στο επόμενο βήμα θέλω να την μετρήσω επακριβώς και να ενισχύσω το σήμα ώστε να πιάνει χοντρικά όσο το γραφείο μου. You have been warned.