Επιτρεψτε μου επειδή εχω συμμετασχει σε
ΟΛΑ τα προτζεκτ και σε
ΟΛΕΣ τις ομαδικές
ΟΛΩΝ των ωρολογιακών φορα.
Κατ΄αρχας να διευκρινησουμε τους όρους:
Πρότζεκτ ειναι η κατασκευή ενός ρολογιού από καποια εταιρεία, συνηθως microbrand, βασικά από την αρχή με στοιχεία
μοναδικά για το φορουμ ή τον συλλογο που παρηγγειλε το ρολόι στην εταιρεία. Τα στοιχεία αυτά συνήθως βρίσκονται στο καντράν, ισως τους δεικτες, σε αναβαθμιση του κρύσταλλου, το λουρί, τη στεγανότητα, ακόμα και την ιδια τη μηχανή. Πρόκειται δηλαδή για ενα ρολόι που μοιάζει με τα υπάρχοντα της εταιρείας αλλά ειναι ουσιαστικά ενα άλλο ρολόι.
Η ομαδική αγορά αντιθετως μπορεί να ειναι είτε μια απλή αγορά ενός υπάρχοντος ήδη ρολογιού σε περισσότερα τεμάχια με μια χαραξη ισως στο καπάκι ή στην κασα, είτε να ειναι αναβαθμισμένη με στοιχεία πρότζεκτ, δηλ. με επιλογές στο χρώμα του καντράν, στο λουράκι και πιο σπανια στους δεικτες, στο κρύσταλλο ή στη μηχανή.
Συνήθως τα πρότζεκτ ειναι πιο δυσκολα στην υλοποίηση και αρκετά πιο ακριβά στην τελική τιμή, ενω οι ομαδικές αγορές επειδή βασίζονται σε υπάρχον ρολόι με λίγες αλλαγές και ευκολες στην υλοποιηση ειναι και πιο οικονομικές, ισως ακόμα και από το ιδιο το υπάρχον ρολόι σε βασική εκδοση, λόγω περισσότερων τεμαχίων και αρα μεγαλύτερης εκπτωσης.
Στις επιλογές που υπάρχουν στην ψηφοφορία θεωρώ ότι οι δύο πρωτες επιλογές και η τελευταία δεν ειναι πρότζεκτ με την αυστηρη εννοια, αλλά ομαδικές αγορές με κάποια στοιχεία πρότζεκτ οι δυο πρώτες και απλή ομαδική η τέταρτη. Πρότζεκτ θα μπορούσε ισως να χαρακτηριστεί η τριτη επιλογή, η custom.
Αναμεσα σε αυτές
ειμαι με την πρώτη επιλογή, λόγω πιθανότατα μικρότερης τιμής, αφού η δευτερη εχει πιο ακριβή ελβετική μηχανή, αλλά από αξιοπίστία και η πρώτη επιλογή ειναι πολύ αξιόλογη.
Τέλος θα ηθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου όλων αυτών των χρόνων με τα ρώσικα (vostok & vostok-europe) Eιχα και εχω 4-5 vostok (κυρίως Amphibia διαφόρων τύπων) και αλλα τόσα Vostok Europe, όλα αυτόματα με ρωσικες μηχανές.
Από αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο 3, όλα Vostok-Europe, κανένα Amphibia. Τα περισσότερα μάλιστα ήταν από πρότζεκτ/ομαδικές (από meranom)!! Όλα χάλασαν (σαν κατι να εσπασε μέσα τους ή απλώς σταματησαν (γιατί απλώς βαρέθηκαν να δουλεύουν...

). Δεν τα κακομεταχειριστηκα, ούτε στο νερο δεν τα εβαλα. Ισως η βλάβη να ειναι μικρή, δεν τα ανοιξα. Θεώρησα ότι δεν αξιζε τον κοπο να τα στείλω Αθηνα, με τα μεταφορικά και την επισκευή, σχεδόν επαιρνα καινούριο.
Επομένως για μένα βασει της μεχρι τωρα εμπειρίας μου, τα Vostok & Vostok-Europe δεν ειναι η καλύτερη επιλογή. Σημερα βεβαια τα V.E. ειναι τα περισσότερα quartz, όχι μηχανικά, με ό,τι σημαίνει αυτό.