Αποστολέας Θέμα: Bulova Accutron Astronaut: Το ρολόι που επέλεξε η CIA για μία ειδική αποστολή  (Αναγνώστηκε 3549 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Alexandros00

• Επισκέπτης
Τα ρολόγια με την τεχνολογία Accutron της Bulova έφεραν επανάσταση το 1960, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, καθώς ο μηχανισμός τους προσέφερε άνευ προηγουμένου ακρίβεια.
Και δεν ήταν μόνο οι καταναλωτές που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για αυτά, αλλά και οι… κατάσκοποι: Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Lockheed δημιούργησε για λογαριασμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ένα αεροσκάφος τύπου Α-12, το ταχύτερο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά μέχρι τότε, η CIA επέλεξε το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά ρολόι για τους πιλότους του.
Το A-12 δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2, και μπορούσε να φτάσει σε ταχύτητα τριπλάσια από το φράγμα του ήχου, ενώ μπορούσε να κινηθεί έως και στα 90.000 πόδια, επιτρέποντάς του να περνά απαρατήρητο από τα σοβιετικά ραντάρ. Ακόμα και το καύσιμο που έκαιγε επινοήθηκε ειδικά για αυτό το αεροσκάφος.

Όμως και το Accutron ήταν ιδιαίτερα καινοτόμο για την εποχή του. Δεν είχε ελατήριο, αλλά ένα διαπασών που δονείτο σε συχνότητα 360 Hz. Η υψηλή αυτή συχνότητα έδινε στα ρολόγια Accutron ασύγκριτη για την εποχή ακρίβεια, χάνοντας συχνά λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο τη μέρα.

Αν και αρχικά το Accutron σχεδιάστηκε ως καταναλωτικό προϊόν, ο μηχανισμός με το διαπασών και η χαμηλή αδράνεια ορισμένων σημαντικών εξαρτημάτων του το έκαναν ανθεκτικό σε συνθήκες υψηλής ταχύτητας, πίεσης και θερμοκρασίας, χωρίς να χάνει την ακρίβειά του. Παρά τη δύναμή του, πάντως, ο μηχανισμός του Accutron ήταν πολύ ευαίσθητος και η αλλαγή μπαταρίας ή η επισκευή του έπρεπε να γίνεται με ειδικά εργαλεία και από εξειδικευμένους τεχνίτες.

Tα ρολόγια Accutron χρησιμοποιήθηκαν από πιλότους στο πρόγραμμα του πυραυλοκίνητου αεροσκάφους X-15, το οποίο έπιανε ταχύτητες που ξεπερνούσαν και τα 7.000 χιλιόμετρα, ενώ έφτασε στις παρυφές του διαστήματος

Για τους πιλότους των Α-12, η CIA επέλεξε το Bulova Accutron Astronaut, το οποίο ήταν σχεδόν ίδιο με τα εμπορικά μοντέλα της Bulova, και είχε πολύ καλές επιδόσεις τόσο μέσα στο κόκπιτ, όσο και σε άλλες εφαρμογές. Η βασική διαφορά με τα άλλα μοντέλα της εποχής ήταν η παρουσία ενός 24ωρου δείκτη και μίας 24ωρης στεφάνης.

Ωστόσο, το Α-12 δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ για επιχειρησιακή κατασκοπεία πάνω από τη Σοβιετική Ένωση, όπως ήταν ο αρχικός σκοπός της κατασκευής του, αλλά τα αεροσκάφη αυτού του τύπου χρησιμοποιήθηκαν στην ανατολική Ασία, με βάση την Οκινάουα της Ιαπωνίας. Γρήγορα αντικαταστάθηκε από το SR-71, που χρησιμοποιείτο μέχρι το 1998. Αντίστοιχα, η τεχνολογία Accutron ξεπεράστηκε τη δεκαετία του 1970, με την εμφάνιση των φτηνών ρολογιών quartz.

Στάλθηκε από το LYA-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Alexandros00

• Επισκέπτης
Το ρολόι Accutron δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά η πορεία του ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Κυκλοφόρησε το 1960, μετά από έρευνες δεκαετιών, και ήταν το πρώτο πραγματικά επιτυχημένο εμπορικά και τεχνικά ηλεκτρονικό ρολόι. Η παραγωγή του Accutron σταμάτησε το 1977, όμως στο απόγειο της δόξας του ήταν αναμφίβολα ένα από τα πιο ακριβή ρολόγια στον πλανήτη και χρησιμοποιήθηκε σε κάποια από τα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα που μπορεί κανείς να φανταστεί – μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκε ως όργανο μέτρησης χρόνου σε δορυφόρους επικοινωνιών.
Στη φετινή έκθεση Baselworld, η Citizen και η Bulova παρουσίασαν έναν νέο μηχανισμό που διαθέτει κάποια από τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού Accutron, αλλά και μία νέα πρωτοποριακή για ρολόι χειρός τεχνολογία τόσο για την παραγωγή ενέργειας για το ρολόι, όσο και για την κίνηση των δεικτών.
Το Electrostatic Accutron Concept Movement θα θυμίσει σε πολλούς το Accutron Spaceview, το οποίο είχε ανοιχτό καντράν μέσα από το οποίο φαινόταν ο μηχανισμός. Η διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε τρεις τουρμπίνες, δύο στο κάτω μέρος του ρολογιού και μία μεγαλύτερη από πάνω τους. Οι δύο κάτω τουρμπίνες περιστρέφονται ταχύτατα όταν το ρολόι είναι σε λειτουργία, ενώ η πάνω τουρμπίνα κινεί τον δευτερολεπτοδείκτη. Στην πραγματικότητα, οι δύο μικρότερες τουρμπίνες είναι ηλεκτροστατικές γεννήτριες, ενώ η μεγάλη τουρμπίνα είναι ηλεκτροστατικός μηχανισμός, που δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ένας ηλεκτρομαγνητικός μηχανισμός, όμως έχει το πλεονέκτημα ότι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει.
Eίναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς το ρολόι αυτό εν δράσει, καθώς το θέαμα δε μοιάζει με τίποτα άλλο που έχουμε δει σε ρολόγια κατά καιρούς. Το μοναδικό σύστημα που παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες είναι το Spring Drive της Seiko, που όμως είναι ηλεκτρομαγνητικός μηχανισμός, και όχι ηλεκτροστατικός.

Η τεχνολογία του Electrostatic Accutron Concept Movement δείχνει ώριμη και έτοιμη για την αγορά, και άρα είναι πιθανό να τη δούμε σύντομα σε κάποιο ρολόι διαθέσιμο στην αγορά. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και με τον μηχανισμό 0100 της Citizen, που αρχικά παρουσιάστηκε ως concept μηχανισμού και έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε σε limited edition ρολόγια.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Εξαιρετική η προσπάθεια. Μπράβο.

Σε μερικά σημεία, ίσως η ορολογία να είναι λίγο..........αλλοιωμένη, αλλά φαίνεται σαφώς η προσπάθεια κατασκευης ρολογιού που θα είχε μεγαλύτερη ακρίβεια από τα μέχρι τότε δεδομένα.

Και αναφερόμεστε σε ρολόγια καρπού, μια κάποια άλλα, ήταν ήδη εν χρήσει.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Alexandros00

• Επισκέπτης
Ευχαριστώ Γιώργο. Πάντως βρε παιδί μου,όσο πιο πολύ διαβάζω τόσο πιο πολύ κατανοώ και τις αλλαγές που έφεραν τα quartz ρολόγια.
Είναι άλλο να το ζεις σίγουρα, και άλλο απλά να το ξέρεις.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
Μπράβο για το χρόνο σου και τα θέματα που κανεις
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Alexandros00

• Επισκέπτης
Μπράβο για το χρόνο σου και τα θέματα που κανεις
Ευχαριστώ Γιώργο

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος geezerv

• Sr. Member
    • Προφίλ
Ωραίος για ακόμα μια φορά Άλεξ!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Alexandros00

• Επισκέπτης
Ωραίος για ακόμα μια φορά Άλεξ!
Ευχαριστώ πολύ

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος w@tcher

• Sr. Member
    • Προφίλ
Nice info Αλέξανδρε!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Απόστολος.

Alexandros00

• Επισκέπτης
Nice info Αλέξανδρε!
Οεοοοοοοοοο

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Ευρυάναξ

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
Εισαι σπαστικος μωρ' αδερφακι μου.
Μας βαζεις να διαβαζουμε συνεχως.
Τοσο διαβασμα ουτε στις πανελληνιες...

Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Να ευχαριστησω τη νονα μου , Λουκρητια Βοργια .

Alexandros00

• Επισκέπτης
Αχαχαχαχαχα Βάιε είσαι Θεός

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος P.I.T.

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
Καλά στα λέει.
Όταν δεν μας βάζεις να διαβάζουμε, μας βάζεις να ψάχνουμε στο chrono24 να δούμε τι στο καλό ψώνισε ή θα ψωνίσει ή να ψωνίσει. Χρειάζεσαι ένα ban για να στρώσεις!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Alexandros00

• Επισκέπτης
Αχαχαχαχαχα
Και καλά θα μου κάνετε

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Ευρυάναξ

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ

Καλά στα λέει.
Όταν δεν μας βάζεις να διαβάζουμε, μας βάζεις να ψάχνουμε στο chrono24 να δούμε τι στο καλό ψώνισε ή θα ψωνίσει ή να ψωνίσει. Χρειάζεσαι ένα ban για να στρώσεις!

+1
Και 2 μπαν και 3. Ειμεθα κιμπαρηδες

Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Να ευχαριστησω τη νονα μου , Λουκρητια Βοργια .