Ξεκίνησα την ωρολογιακή μου πορεία με κουρδιστά.

Με την εξέλιξη της επιστήμης / τεχνολογίας, προχώρησα με αυτόματα, αυτά που μετέτρεπαν μέσω αδράνειας, την κίνησή τους σε φόρτιση ελατηρίου για την λειτουργία τους.

Το 1978, όντας "στα εξωτερικά", στις άπειρες στάσεις μου σε βιτρίνες με ρολόγια, είδα κάποιες πρώτες παραγωγές ρολογιών μπαταρίας, που η κίνησή τους / βηματισμός, εδίνετο από έναν κρύσταλο quartz. Οι κρύσταλοι αυτοί, ανάλογα με την κοπή τους, τροφοδοτούμενοι με ρεύμα, πάλλονταν, και έδειχναν την ώρα με ακρίβεια δευτερολέπτων ανά μήνα.
Ενδιαφέρον. 
Αλλά οι τιμές τους, δεν ήταν και πολύ προσιτές. Ειδικά, για το φοιτητικό μου επίδομα.

Αλλά η ιδέα "καρφώθηκε", και με απασχόλησε για καιρό !. Φαντάσου ένα ρολόι, που δεν είναι αυτόματο, δεν χρειάζεται κούρδισμα, αλλά, παρόλα αυτά, κράταγε ώρα +/- 15 δεύτερα τον μήνα. Ερωτας.

Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, Χριστούγεννα 1978, γιορτές, και σε μεγάλο πολυκατάστημα, οι προσφορές ήταν
50 % στις τιμές βιτρίνας. Αυτό ήταν. Το πρώτο quartz, για τον πειραματισμό μου, απεκτήθη άμεσα.

Ακόμα με θυμάμαι, να το κοιτώ 50 φορές την ημέρα, να βεβαιωθώ ότι ακόμα δουλεύει, και δεν είχε σταματήσει. Ακόμα και σήμερα, δουλεύει, χωρίς να έχει σταματήσει την λειτουργία του ποτέ. Αρα, η quartz technology με υπογραφή SEIKO, εξαιρετική.
Περάσαν τα χρόνια, πολλά ρολόγια πέρασαν από τον καρπό και τα συρτάρια μου, πολλά από αυτά quartz, αλλά πλέον αγοράζονταν με βεβαιότητα / εμπιστοσύνη, και όχι από περιέργεια / ενδιαφέρον / διερεύνηση.
Το 2001, είδα διαφήμιση για ένα ρολόι που συντονίζετο από επίγειο σταθμό. Κράτησα την σελίδα από την καταχώρηση, και σε κάθε ταξίδι, κάθε ένα - ενάμισο μήνα, ρώταγα στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ " Μήπως το φέρατε ?"

Και τον Δεκεμβριο του 2003, φθάνοντας, πριν προλάβω καν να ρωτήσω, το βλέπω στην βιτρίνα. Ενα μόνον, σαν δείγμα. Μόλις το είχαν παραλάβει. Δεν τους άφησα περιθώριο, το άρπαξα. Τιμή 425 Ε. Παράλογο μεν, ασυγκράτητος δε.

Τα βράδυα στο ξενοδοχείο, μετά τις εξαντλητικές ώρες εργασίας, διάβαζα το βιβλίο του. Eco Drive,

το αφήνετε σε φώς, κλπ, κλπ. Τι είναι ευτούνο πάλι ρε κορίτσια ? Φόρτιση με ήλιο ? Το Radio Controlled το είχα προσέξει, το Eco Drive όχι.

Αλλη δυσπιστία με αυτό. Δουλεύει ? Φορτίζει ? Και που το ξέρω ? Πέρασε λίγος καιρός, το άφηνα σε παράθυρα, το άφηνα κάτω από πορτατίφ, .........ευτυχώς, όλα καλά. Ουφ, πάει και αυτό. Και ακολούθησαν και κάποια άλλα, αλλά και το αρχικό, μέχρι σήμερα, άψογο.

Σαν αυστηρός τεχνοκράτης, από κάθε άποψη, προχωρώ προς την τεχνολογική εξέλιξη.
Τα quartz, ειναι πλέον καθιερωμένα, σε κάθε μορφή και σχήμα. Και αποδεδειγμένα δουλεύουν.
Η ηλιακή τεχνολογία, έχει προχωρήσει και αυτή πολύ, την δούλεψα το 1980-1985, και λειτουργεί. Και με πολλές εξελίξεις από τότε.
Το ερώτημα είναι, εφαρμόζεται καλά στα ρολόγια ?
Η απάντηση ΙΜΟ είναι , ΝΑΙ. Κανένας φόβος, κανένα πάθος.
Και διερωτώμαι. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγοράζουν κουρδιστά, αυτόματα ή σκέτα quartz ?