Αποστολέας Θέμα: Ελληνικο αθλητικο παπουτσι  (Αναγνώστηκε 4506 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
Ελληνικο αθλητικο παπουτσι
« στις: Μάιος 13, 2019, 12:35:40 μμ »

Μέχρι τα τέλη του ’70, οι «ελβιέλες» κυριαρχούσαν στην ελληνική αγορά στον τομέα των αθλητικών ειδών. Το παπούτσι είχε τη φήμη ότι ήταν ανθεκτικό και βεβαίως δεν ήταν για βραβείο σχεδιασμού.

Ήταν ένα παπούτσι που βρισκόταν σε κάθε ελληνικό σπίτι γέννημα θρέμμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ελαστικών (ΕΛ.ΒΙ. ΕΛΑ.). Εκείνα τα χρόνια ήταν η απόλυτη ελληνική λύση στην οποία κατέφευγαν όσοι ασχολούνταν με τον αθλητισμό, αλλά και όλοι όσοι προτιμήσουν τη νέα τάση.

Ήδη από τα μέσα του 1970 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η «Sportex» που λειτουργούσε ως αντιπροσωπεία της γαλλικής εταιρείας αθλητικών υποδημάτων, η οποία άρχισε να εισάγει σε μεγάλες ποσότητες τέτοια παπούτσια στη χώρα μας.

Τα παπούτσια που εισήγαγε η αντιπροσωπεία της Sportex όπως και εκείνα που παρήγαγε η Ζίτα Ελλάς έβγαιναν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και όχι μόνο σε άσπρο και μπλε όπως οι «ελβιέλες» και είχαν μεγαλύτερη ζήτηση.

Στα μέσα της δεκαετία του '80, κάθε συσχετισμός με αθλητικά παπούτσια περιορίζονταν σε Zita και Strike και αργότερα σε Sportex.

Η Zita Hellas, ήταν ιδιοκτησίας του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου και ο ίδιος αναφερόταν από τα ΜΜΕ ως «μίστερ Ζήτα» ή απλά «Ζήτα», λόγω της εταιρείας του.

«Φοράει Strike και καρφώνει», έλεγε το δημοφιλές σλόγκαν.

https://www.pronews.gr/istoria/653532_anadromi-sto-parelthon-i-zita-ellas-kai-ta-strike-poy-allaxan-gia-panta-podi-stin
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος sub50

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικο αθλητικο παπουτσι
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 13, 2019, 12:51:50 μμ »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
My way...

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 13, 2019, 13:06:11 μμ »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος nikonian

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 13, 2019, 13:06:42 μμ »

Στα μέσα της δεκαετία του '80, κάθε συσχετισμός με αθλητικά παπούτσια περιορίζονταν σε Zita και Strike και αργότερα σε Sportex.

https://www.pronews.gr/istoria/653532_anadromi-sto-parelthon-i-zita-ellas-kai-ta-strike-poy-allaxan-gia-panta-podi-stin

Τυπογραφικό λαθάκι. Στα τέλη των 70's φορούσαν ήδη οι περισσότεροι  Adidas, puma ,converse all stars και δειλά δειλά Nike.
Όμως 1970-1977 , τα φορέσαμε όλοι οι πιτσιρικάδες τα ελληνικά πάνινα, ακόμα και με τάπες. Ήταν όλα τους αξιοπρεπέστατα για την κατηγορία τιμής τους.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 13, 2019, 13:07:12 μμ »
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 13, 2019, 13:07:53 μμ »

Τυπογραφικό λαθάκι. Στα τέλη των 70's φορούσαν ήδη οι περισσότεροι  Adidas, puma ,converse all stars και δειλά δειλά Nike.
Όμως 1970-1977 , τα φορέσαμε όλοι οι πιτσιρικάδες τα ελληνικά πάνινα, ακόμα και με τάπες. Ήταν όλα τους αξιοπρεπέστατα για την κατηγορία τιμής τους.
εχεις φωτο?
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος sub50

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 13, 2019, 13:18:13 μμ »
Εσύ ξέρεις καλύτερα... οι υπόλοιποι δεν είμαστε τόσο παλιοί!  :D :D :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
My way...

Αποσυνδεδεμένος nikonian

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 13, 2019, 13:53:37 μμ »

εχεις φωτο?

Βρήκα: Adidas sao paolo - Adidas Rom. Τρελή μόδα σε όλα σχολεία της Κυψέλης στα 1977-1978.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος kloze

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 13, 2019, 14:26:21 μμ »
Γέννημα θρέμμα Αμπελοκιπιωτης(και παραμένω πιστός στο κέντρο),πήγα γυμνάσιο το 1983 ,μέχρι το δημοτικό φοραγα ζιτα δικά μου ή από τα μεγαλύτερα ξαδέρφια μου(τότε ήταν σύνηθες και νομιζω επανηλθε στα χρόνια της κρίσης ),στο γυμνάσιο έπιασα την πορτοκαλια μπάλα και από τότε έμεινε κολλημένη πάνω μου μέχρι το τέλος του σχολείου.
Στα τέλη του γυμνασίου πήγα με την μητέρα μου σε ένα γειτονικό κατάστημα με αθλητικά παπούτσια για να διαλέξω ο ίδιος ,η μυρωδιά από τα αθλητικά έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου όπως και του βιβλιοπωλείου ,ήξερα ότι η δουλειά που ήθελα να έχω ήταν ένα κατάστημα αθλητικών ειδών,το μέλλον όμως με διέψευσε πανηγυρικά για ακόμα μια φορα.

Τα παπούτσια που διάλεξα ήταν εξωφρενικά ακριβά για την εποχή adidas top ten θρυλικά μιας και τα φορούσε ο μάγος Ντραζεν Πέτροβιτς,όμως για έναν έφηβο στην ανάπτυξη που χρειάζεται δυο με τρία ζευγάρια τον χρόνο ,το οικογενειακό μπατζετ εκτινάσσεται στα ύψη 

Την επόμενη μέρα σχολείο ήμουν σαν το κοκορι και την ώρα του μπάσκετ η αυτοπεποίθηση μου στο ζενίθ.

Ήρθε και το πανευρωπαϊκό με τον γκάνγκστερ Νίκο Γκάλη και τα θρυλικά του Pony που όμως δεν τα τίμησα ποτε χωρίς να ξέρω τον ακριβή λόγο

Αργότερα που θέλαμε κάτι πιο mainstream για σινεμά και βόλτα η πιο ασφαλής λύση ήταν τα θρυλικά Stan Smith που και αυτά τώρα βλέπω επέστρεψαν στην μόδα

Ελπίζω να μην είμαι πολύ off topic αλλά ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας ίσως γιατί ήταν τα πιο αγαπημένα παπούτσια που έχω φορέσει μέχρι τώρα στη ζωή μου και διαβάζοντας το post ανασύρθηκε στη μνήμη μου ακομα και η μυρωδιά από το μαγαζί που δεν υπάρχει πια...

Sent from my iPad using Tapatalk
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Νίκος   ‘ Η έπαρση είναι αμαρτία `

Αποσυνδεδεμένος nikonian

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 13, 2019, 14:33:34 μμ »
Αθάνατο μποτάκι. Το είχε η αδερφή μου από το γυμνάσιο, μέχρι τα 32 της που παντρεύτηκε  .
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος kloze

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 13, 2019, 14:37:00 μμ »
Τα βρήκα ξεχασμένα πριν 5-6 χρόνια σε ένα μαγαζί στη θελιστοκλεους τυχαία και μπήκα να τα πάρω για το συναίσθημα αλλά δυστυχώς δεν είχε στο νούμερο μου  :-[
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Spyoly

• Members+
  • Hero Member
  • Dum Spiro Spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Μάιος 13, 2019, 14:51:06 μμ »
Τα top ten ήταν ότι καλύτερο στην προ Nike air εποχή τέλη 70s αρχές 80s αλλά και το ποιο άκριβο.
Τα πρώτα πραγματικά αθλητικά που φόρεσα ήταν  τα κλασικά πάνινα all star (με διπλή καλτσα  στους αγώνες γιατί τραυμάτισαν το ποδι😂😂😂) αγορασμένα από τους ΚΚsports στο κέντρο (όλοι οι παλιοί μπασκετικοί ξέρουν ποιοι ήταν οι ΚΚ).Εκτοτε τα πάνινα all star έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι την καλοκαιρινής γκαρνταρόμπας μου με αποτέλεσμα να έχω λειώσει δεκάδες τις τελευταίες δεκαετίες 😁😁😁
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος kloze

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 13, 2019, 15:04:05 μμ »
Βλέπω ότι τα επανακυκλοφορησαν!!!!!!!

Με βλέπω να τρώω γιαούρτια στο δρόμο ....

Sent from my iPad using Tapatalk
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος tetos

• VIP Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 13, 2019, 15:27:46 μμ »
Ωραια τα Zita.Πρεπει να βοηθηθουν οι ιδιωτικες επιχειρησεις.Ειναι κριμα.Μια χαρα παπουτσια.Δειτε τι γινεται με τα New Balance π.χ.Μια εταιρια οχι κολλοσος ξεπεταχτηκε και πηρε τρελο μεριδιο

Στάλθηκε από το SM-N910C μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 13, 2019, 17:34:25 μμ »

Εσύ ξέρεις καλύτερα... οι υπόλοιποι δεν είμαστε τόσο παλιοί!  :D :D :D

Σου έκανα αγωγή. Εκτός και αν ανασκευάσεις  ;D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.