Ειναι πολλές οι παράμετροι που συνυπολογίζονται στην εκλογή ενός ρολογιού, όταν κάποιος έχει εμπειρία από τις διάφορες δυνατές επιλογές.
Αλλη η επιλογή για ένα διαχρονικό, άλλη για ένα beater, άλλη για ένα diver.
Προϋπόθεση, ότι αποδεχόμαστε την κατοχή πλεον του ενός ρολογιών, όπου με προσεκτικές επιλογές ανα χρήση, κεφαλοποιώντας τα πλεονεκτήματα κάθε ομάδας και τις γνώσεις, πορευόμαστε..
Πάω στην δεξίωση. Κουρδίζω και φοράω, το κουρδιστό μηχανικό μου, που είναι αμπιγιέ ( dress ), αναγνωρίσιμης μάρκας, και κάνει και κάτι ...λεφτάκια. Θέλω να έχω ένα τέτοιο ? Η χαρά του ρολογόφιλου, κουρδίζεις, έρχεται στην ζωή, ρυθμίζεις, φορας, και .........στην επόμενη δεξίωση πάλι.

Θα μπορούσε να είναι αυτόματο ? Φυσικά, αν και η παράδοση λέει όχι. Θα μπορούσε να είναι Eco ? Θεωρητικά με τίποτε, πρακτικά, θα μπορούσε, αν ήταν όπως πχ αυτό.

Για κάθε μέρα, γραφείο, ή όπου η εργασία εκάστου, αεροπλάνα, καράβια, τραίνα, taxi, κλπ., θα μπορούσε να είναι αυτόματο ή Eco. Αλλά χωρίς βιδωτή κορώνα, για να κάνεις τις όποιες διορθώσεις απαιτούνται, χωρίς βίδωνε-ξεβίδωνε. Και ανάλογα με την εμπλοκή εκάστου στο "σπόρ", πάει με άνεση ένα αυτόματο, μιας κάποιας εμφάνισης, και ανάλογα με τα διαθέσιμα, και τιμής. Ενα Eco, θα είναι πιο φθηνό, ακριβείας, και θα μπορούσε να είναι και στεγανό, πχ 200 μέτρα. Αρα εδώ, οι επιλογές, ανάλογα με την κουλτούρα εκάστου.
Σε σπόρ χρήσεις, με διαβάθμιση στεγανότητας, το μηχανικό αυτόματο μένει πισω. Η ακρίβειά του, και COSC να είναι, απαιτεί διορθώσεις, οπότε ξεβίδωνε / βίδωνε, με όλες τις αντίστοιχες φθορές και κινδύνους, πχ να ξεχαστεί η κορώνα ανοιχτή. Εδώ, ένα Eco, κερδίζει κατα κράτος.
Και ποιός τα λέει αυτά ? Η βαρύτητα, εξαρτάται από την αξιοπιστία εκάστου.
Τα λέει κάποιος, που έχει ζήσει όλους τους τύπους, έχει ανέβει τιμολογιακά στα 15.000+ πριν πολλά χρόνια, και κατάλαβε πόσο άσκοπο ήταν.
Πήρε το πρώτο quartz από περιέργεια το 1978, και το πρώτο Eco κατα λάθος, το 2003. Και έχει και τα ( ακριβά ) αυτόματα παροπλισμένα.
Καλά και τα ακριβά αυτόματα, αλλά, σε μερικές εφαρμογές, το quartz "καθαρίζει", με την προσθήκη δε μιας τροφοδοσίας Eco, δεν αφήνει περιθώρια στις άλλες λύσεις.