Το ρολόι πρέπει να βγει επίσης εκτός χώρας.
Ναι συγνώμη, ίσως δεν έγινα κατανοητός. Οποιοδήποτε αντικείμενο πρέπει να το δείξεις στο τελωνείο. Πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να μπορείς να έχεις μαζί σου στο carry-on, όχι στη βαλίτσα που δίνεις κάτω.
Επίσης είναι στην διακριτική ευχέρεια του υπαλλήλου αν θα στο δώσει. Ανάλογα τον υπάλληλο μπορεί να πρέπει να αποδείξεις ότι το αντικείμενο που δείχνεις είναι αυτό στην απόδειξη. Πχ ένα ρολόι μου είχαν αρνηθεί την επιστροφή γιατί δεν έγραφε στην απόδειξη τον σειριακό αριθμό.
Αυτονόητα, το τελωνείο, είναι μετά τον έλεγχο εξόδου ( διαβατήρια ), αλλά ΠΡΙΝ, την έξοδο προς το μέσο πτήσης.
Στο ενδιάμεσο, έχει από μπάρ, μέχρι exits, τουαλλέτες, συνοδούς εδάφους, χίλια δυό, και μετά, ......φεύγεις.
Αρα, στο ενδιάμεσο, κάνεις ότι θέλεις, με το αποδεδειγμένα σωστό ( αριθμό σειράς ) αντικείμενο, παλαιότερα φωτογραφικές μηχανές, ή άλλα είδη κάποιας αξίας , πχ videocamera, που φορολογούσε απάνθρωπα το Ελληνικό κράτος ( ....ο Θεός να το κάνει ).
Μου έχει τύχει με φωτογραφική μηχανή, και videocamera, να υφίσταμαι έλεγχο, αλλά, τα δήλωνα στην πρώτη έξοδο στο εκάστοτε νέο διαβατήριο, ανα 5 χρόνια, και τους έγραφα.
Για τα ρολόγια, επειδή έπαιρνα 2-3 μαζί μου, προσπάθησα κάποτε να τα δηλώσω, αλλά μου είπαν επειδή είναι προσωπικό αντικείμενο, το φοράς, δεν λογίζεται. Και ολοκαίνουργιο να είναι, ολόχρυσο και με διαμάντια, αν το φοράς, ( μου είπαν ), δεν μπορούν να σου πουν τίποτα.
Κάποια εποχή, στις απαγορεύσεις εξαγωγής συναλλάγματος, κάποια παλληκάρια, εκτός από τις βαλίτσες με χαρτονομίσματα, έβγαζαν εκτός, και κάποια χρυσά ρολόγια. Ηταν μέθοδος εξαγωγής χρήματος.
Στο μόνο μέρος που αντιμετώπισα πρόβλημα με τα ρολόγια, την βέρα, και κάτι χρυσές καρφίτσες γραβάτας / μανικετόκουμπα, ήταν σε σύνορα τ. ΕΣΣΔ, που τα ζύγισαν, έγραψαν τα βάρη και χαρακτηριστικά, τι έλεγαν μέσα, ημερομηνίες - ονόματα, στα ρολόγια S/N, και τα ξαναήλεγξαν επακριβώς, στην έξοδο.
Μιλάμε, για ελεύθερα κράτη,

καλύτερα περνάγανε εδώ οι αδέσποτοι σκύλοι, παρά εκεί οι πολίτες.