Εχω παρατηρήσει ότι χρησιμοποιείς το παράδειγμα της Toyota για τα Seiko και τα Citizen συχνά.
Στο μυαλό μου εν έτη 2023 Toyota και mainstream είναι τα Rolex γιατί και (παρά)πολύ έχουν φορεθεί και βαρετά πλέον έχουν καταντήσεις αφού αναπαράγουν τα ίδια και τα ίδια για 50 περίπου χρόνια.Εάν δεν είχε δημιουργηθεί εντέχνως όλο αυτό το πετυχημένο παιχνίδι του <κοιτα με και εγώ μπορώ να πάρω Rolex με καπέλο> ο θόρυβος θα ήταν πολύ μικρότερος. Βέβαια είναι καθαρά θέμα οπτικής γωνίας του καθενός και φυσικά εμπειριών αλλα προσωπικά σε ένα μπαρ η εστιατόριο (όπου δυστυχώς παρατηρώ τα ρολόγια των άλλων)όταν βλέπω Rolex χασμουριέμαι ενώ μου κεντρίζει το ενδιαφέρον κάποιο JDM η micro-brand (και φυσικα αλλα σπάνια κάποιο PP)με περίεργο καντραν η μπρασελέ.Το aventi πχ που φοράς αν και αισθητικά με βρίσκει παγερά αδιάφορο μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και μπαίνει σίγουρα στις παραπάνω κατηγορίες.
Τα Ιαπωνικά λοιπόν ρολόγια εκτός από τόνους τεχνολογίας και παράδοσης ,έχουν συνήθως αυτό το κάτι διαφορετικό και κατά την άποψη μου χρήζουν εάν όχι σεβασμού τουλάχιστον προσοχής.
Και στην δική μου περίπτωση, όταν δω καποιο(α) ρολεξ σε ενα εστιατόριο, καφέ κτλ. δεν μου κάνει καμία εντύπωση συνήθως … το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα Ιαπωνικά. Γενικά μου αρέσουν όλα τα ρολόγια, ακόμα και το αψέντι αλλά, πλέον, είναι πολύ λίγα ρολόγια που μου κάνουν εντύπωση. Εννοείται πως κρίνουμε, προσεγγίζουμε και σχολιάζουμε ΟΛΑ τα ρολόγια με απόλυτο σεβασμό.