Εγω , αν και παραδεχομαι οτι δεν εχω καθολου σχεση με εκτιμηση συλλεκτικοτητας και προγνωσεις, πολυ φοβαμαι οτι αυτη η φιλολογια (που αν θυμαστε ξεκινησε αμεσως με το που βγηκε η ιν χαουζ) ειναι αυτη που ανεβαζει την αγορα και τα κανει περιζητητα. Δηλαδη οχι οτι εγιναν συλλεκτικα, αλλα το ενδεχομενο να γινουν, σε μια εποχη που βλεπουμε παλια συλλεκτικα να πιανουν απιστευτες τιμες, κανουν τον κοσμο να θελει να "επενδυσει" σ αυτο το ενδεχομενο. Θελουν ολοι να χουν ενα ρολοι που οπως παλια ρολεξ, πατεκ ακομη και της ιδιας της tudor (πχ παλια submariner, big block etc) να πολλαπλασιαστει στο μελλον η αξια του. Οι ενστασεις που εχω ειναι οι εξης :
- Ρολοι που το μεγαλο του ατου ειναι η ομοιοτητα του με βιντατζ σαμπ (δεν το κατακρινω, αν πιασει την τιμη των βιντατζ σαμπ, γιατι να τα προτιμησεις? Δηλαδη δεν ξερω τι θα προσεφερε σε μια συλλογη, αφου δεν εχει κατι ιδιαιτερο ιστορικα/μηχανικα/σχεδιαστικα. Ειναι ενα εξαιρετικο συγχρονο ρολοι , σε καλη τιμη.
- Εστω οτι ανεβαινει η αξια του, οτι εχει παρει αξια σε tudor, δεν εχει πιασει και καμια τρελη τιμη...ναι μεν ως ποσοστο ειναι σεβαστο, αλλα επειδη μιλαμε για ενα ρολοι των 3000, εστω οτι παει και 10. 000. Αν σε μια δεκαετια και βαλε, βγαλεις 6-7χιλ, τη στιγμη που πρεπει στις παρουσες οικονομικες συνθηκες να δεσμευσεις 3χιλ, ε δεν ειναι και κατι. Δεν εχει το cult following της rolex, patek να πεις οτι θα γινει καμια εκτοξευση....
Φυσικα και οπως ειπα ειναι η θεωρια μου (οπως και ολων αλλωστε) και μπορει για καποιο λογο που δε βλεπω/καταλαβαινω να γινει το νεο daytona ξερω γω... Παντως μολις ερθει η ωρα, εγω για το ιν χαουζ θα παω, να το φοραω να το χαρω! Αν ειναι να επενδυσω, θα παρω ομολογα ελληνικου δημοσιου!