Άποψη από προσωπική εμπειρία:
Έχω δύο citizen καθαρά καταδυτικά.
Το πρώτο είναι το κλασικό JP2000 το οποίο αγόρασα λόγω καταδύσεων που έκανα συστηματικά παλιότερα.
Πρέπει να το έχω κάπου 15 χρόνια. Βασικό του πλεονέκτημα είναι φυσικά το βαθύμετρο και το mini dive computer που έχει.
Με έχει συντροφεύσει σε πάνω από 100 βουτιές και συνήθως σε αξιοπρεπή βάθη και πάντα λειτουργώντας σε dive mode (συμπληρωματικά με dive computer).
Το ρολόι είναι απλά σκυλί αξιοπιστίας και αντοχής, ενώ έχω τσεκάρει και το βαθύμετρο ότι λειτουργεί σωστά.
Για τη συγκεκριμένη χρήση δε θα το άλλαζα με τίποτα.
Ωστόσο, αν η χρήση του είναι για καθημερινό ρολόι και για κολύμπι, το θεωρώ μάλλον λίγο υπερβολικό.
Νομίζω είναι ένα αρκετά εξειδικευμένο ρολόι για να το έχει κάποιος ως κύριο.
Με αυτό το σκεπτικό, όταν περιόρισα τις καταδύσεις, αλλά ήθελα να έχω και ένα καθημερινό καθαρό καταδυτικό, αγόρασα ένα αυτόματο citizen NY0040.
Αρκετά πιο μαζεμένο, χωρίς βαθύμετρο και digital οθόνη, επίσης τρομερά ανθεκτικό και αξιόπιστο.
Το έχω περίπου 4 χρόνια και δεν με έχει κρεμάσει σε τίποτα.
Για τη χρήση λοιπόν που το θες, θα σου πρότεινα να κοιτάξεις για ένα ρολόι που να σου αρέσει αρχικά, χωρίς να περιοριστείς σε απαιτήσεις του να είναι καθαρά καταδυτικό και να έχει στεγανότητα για 200m.
Ειδικά το τελευταίο, δε νομίζω ότι θα πρέπει να σε περιορίσει καθόλου.
Όπως σου είπαν και πιο πάνω, τα 100 μέτρα είναι μια χαρά, αρκεί να έχει γίνει σωστά η στεγανοποίηση.
Εξάλλου, και το JP2000 όταν το πηγαίνω για μπαταρία και στεγανοποίηση, το βαθύμετρο του γράφει 80m που δείχνει σε τι πίεση το στεγανοποιούν.
Όπως είχαν πει και σε κάποιον γνωστό που είχε πάει να πάρει ένα καταδυτικό και ρώτησε στο μαγαζί... "πάει 200 μέτρα?", η απάντηση που πήρε ήταν... "αυτό πάει, εσύ δε θα πας!"
Επίσης, μια και θες και μπρασελέ και πλαστικό λουράκι, σκέψου την ιδέα να πάρεις αρχικά ένα με λουράκι και στη συνέχεια να βρεις ένα καλό ταιριαστό μπρασελέ. Το λέω γιατί έτσι ίσως να μπορέσεις με τα χρήματα που διαθέτεις να πάρεις κάτι καλύτερο σε ρολόι, χωρίς να "πληρώνεις" το μπρασελέ, κάτι που νομίζω συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις.
Καλές αγορές!