Και εγώ δεν εχω κανενα από τα 3.Απλώς τα εχω φορέσει.
Και θα σας πω και τούτο. Ούτε το ND, ούτε το 000 θα επαιρνα. Στο πρωτο μου λειπει η ημερομηνία (με κύκλωπα ή χωρίς) και στο άλλο τα δευτερόλεπτα, που το κανουν να μου φαίνεται "νεκρό". Θα επαιρνα αλλο Rolex και άλλο Panerai.
Τωρα το ερωτημα ειναι: Ποιο θα διαλέγατε από τα 3? Δηλαδή ποιο σας αρεσει, θα παιρνατε και θα φορούσατε, σκεφτόμενοι οτιδήποτε σας δινει το καθενα (ομορφιά, ποιότητα, κυρος, επένδυση κλπ.), προφανώς μη αναλογιζόμενοι την τιμή. Γιατί αν πάμε στο κριτηριο "τιμή", τα πάντα αλλάζουν, και εκεί μιλάει μάλλον η τσέπη και όχι τοσο το ρολόι.
Με αυτά ως δεδομενα, το Rolex παιζει μόνο του (σχεδόν). Το κοντράρει στα παραπάνω κριτηρια το Panerai, αλλά και πάλι χάνει στο τέλος. Το Seiko ειναι το "πτωχό πλην τίμιο" ρολόι ανάμεσα στα 3. Τα κάνει όλα (μα όλα) ίδια με τα άλλα -θέλετε μερικοί να πω και καλυτερα? Το λέω! Όμως...
Ενα ρολόι αυτής της αξίας (ακόμα και Seiko) ΟΦΕΙΛΕΙ να μην ειναι μόνο εργαλείο. Και τα άλλα εργαλεία είναι, ασχετα αν συνηθως δεν παιζουν αυτόν το ρόλο.
Πρέπει να ειναι και κόσμημα, και να ξεχωρίζει, και να αναγνωρίζεται αμέσως, και να δίνει και κυρος (γιατί όχι?) στον κατοχό του, και να ειναι και επένδυση (όσο το δυνατόν). Γιατί όλα αυτά? Γιατί έτσι, γιατί απλώς καποια μπορουν και τα κανουν όλα αυτά και κάποια όχι.
Και μη μου πειτε ότι το Seiko αν μπορούσε δεν θα το έκανε...
Όσο για το θεμα "εργαλειο- ξε-εργαλειο", όλα εργαλεία είναι, όλα 300άρια καταδυτικά ειναι και 'ολα με ιστορία ζηλευτή.
Και επιπλέον κανείς σοβαρός δυτης σημερα δεν θα εμπιστευόταν κανενα τετοιο diver ρολόι στην κατάδυσή του, ολοι χρησιμοποιούν καταδυτικά κομπιούτερ. Οπότε το κριτήριο "εργαλείο" ή όχι, ουσιαστικά δεν υφίσταται.
Επόμενως αυτό που μένει είναι το ρολόι ως κόσμημα και αξεσουάρ.
Και εκεί το Rolex τους κερδίζει όλους, αλλους ευκολα και αλλους πιο δυσκολα...