Μεγάλωσα φορώντας mid-range Citizen οπότε αυτή η λογική του "δεν παίρνεις Ιάπωνες στα τάδε λεφτά" μου είναι ξένη.
Μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα και πολύ άσχημα σε μία περίπτωση πριν λίγα χρόνια όταν ρολογόφιλοι μπροστά μου είπαν "και τι νομίζεις είναι η Seiko και η Citizen, τριτοκλασάτες εταιρείες".

Γελάω πολύ όταν μπαίνω σε ένα μαγαζί και ο πωλητής αμέσως αν δει ενδιαφέρον σε κάτι με το "swiss made" αμέσως πετάει την ατάκα, "αν θες να πας σε Ελβετικό...", σαν να λέμε αν θες να πας στο Έβερεστ να κάνεις παρέα με τον Δαλάι για να φωτιστείς και εσύ. Αλλά αυτή είναι η αγορά παντού και δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, και έξω το βλέπω, και στην Ιαπωνία την ίδια υπάρχει.
Πιστεύω έχει να κάνει με τις τακτικές της αντιγραφής στη τεχνολογία γενικότερα που έπαιζαν διαχρονικά στην Άπω Ανατολή, και από τους Ιάπωνες μέχρι το '70, από τους Κινέζους μετά. Έχει παγιώσει στο θυμικό μας την αίσθηση ότι αν θες να πας στα σοβαρά, διαλέγεις Ευρώπη και από την Ευρώπη Ελβετία. Άσχετα αν οι Ιάπωνες έκαναν σκόνη την Ελβετία το '80 σε βαθμό που οι 3/4 μάρκες εξαφανίστηκαν και πολλές τις αγόρασαν οι ...αντιπρόσωποι τους στο Χόνγκ-Κονγκ. Προφανώς τότε οι άνθρωποι ήταν τυφλοί στα πλεονεκτήματα της Ελβετικής ωρολογοποίας και τους έπιασαν κότσο οι σχιστομάτηδες. Απλά στο δικό μου θυμικό παγιώθηκε από ιδία εμπειρία ότι αν θες ποιότητα πας Ιαπωνία. Τι να κάνουμε, ρολόγια μου 35 και 25 χρονώ δουλεύουν μια χαρά. Να παραστήσω ότι δεν; Να παραμυθιαστώ ότι αφού δεν το φορούσε το ρολόι ένας ηθοποιός σε μία ταινία του 1960 δεν αξίζει; Ή επειδή δεν το είχε το ναυτικό του Μονακό στον Α' Π.Π δεν αξίζει;
Ακούω προτάσεις "πάρε ένα ΧΧΧΧ με 4-5 χιλιάρικα μεταχειρισμένο και θα δεις ρολόι, ευκαιρία είναι" σκέφτομαι τι θα έφερνα από τους σχιστομάτηδες με αυτά τα λεφτά και δακρύζω.
Υπάρχει και το θέμα με τους μικρούς κατασκευαστές που φτιάχνουν το σχέδιο τους, βρίσκουν ένα φασονατζή στη Κίνα ή στην Ιταλία στη καλύτερη, το παράγουν και το πωλούν. Είναι καλής ποιότητας; μπορεί και να είναι. Με τραβάνε; Όχι, επειδή μου φαίνεται κάπως πρόχειρο το όλο εγχείρημα. Πιθανό να τους αδικώ. Αλλά είναι εξωτική επιλογή για μένα, σαν να λες θα αγοράσω ένα Morgan κουπέ, αφού αρέσουν οι παρομοιώσεις με τα αμάξια.