Παλαιότερα είχα μελετήσει επιφανειακά το ζήτημα σχετικά με Ρολεξ και υδατοστεγανότητα. Δεν ασχολούμαι με καταδύσεις, με ενδιέφερε όμως απο την πλευρά του ποιοτικού ελέχγου. Ανασύρω μερικές γνώσεις απο την μνήμη μου, τα περισσότερα από αυτά τα είχα διαβάσει στο rolexforum.
Λογικά ένα search εκεί θα τα ανακαλύψει όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα.
Όλα τα Ρολεξ πριν φύγουνε από το εργοστάσιο έχουνε ελεγχθεί για την υδατοστεγανότητά τους στο ακριβές βάθος που αναφέρουν, σε ειδικό μηχάνημα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα Ρολεξ Service Center, δεν γνωρίζω όμως αν δοκιμάζονται στο service για το ακριβές βάθος ή απλά για υδατοστεγανοτητα.
Η διάρκεια άσκησης της μέγιστης πίεσης είναι μερικά δευτερόλεπτα για κάθε εργοστασιακό ρολόι. ¨Ομως στο τμήμα έρευνας γίνονται διεξοδικές μελέτες αντοχής για τα επιμέρους τμήματα του ρολογιού, κορώνες, ασφάλειες, τζαμια, μηχανισμούς. Σε όλες αυτές της δοκιμές δεν υποβάλεται κάθε ρολόι παραγωγής αλλά ο σχεδιασμός του μοντέλου.
Ο Harry εθεσε μερικούς πολύ σωστούς προβληματισμούς. Η Ρόλεξ και λόγω της σκόπιμης μακροχρόνιας εμπλοκής της στους βυθούς (Comex κτλ) λογικά λαμβάνει υπόψιν και αυτά τα προβλήματα, δεν γνωρίζω όμως αναλυτική μεθοδολογία.
Αυτό που είναι σίγουρο και γνωρίζω είναι ότι η ίδια εταιρεία συνιστά ότι εφόσον το ρολόι χρησιμποποιείται για επαγγελματική χρήση σε σημαντικά βάθη, πρέπει να πηγαίνει στο Service ετησίως. Τα υλικά στεγανοποίησης είναι συνθετικά και φθείρονται από τον χρονο και απο την παρατεταμένη έκθεση σε πίεση.
Ένα ρολοί 5ετίας που δεν έχει πάει ποτέ Service μπορεί να λειτουργεί άψογα για χρονομετρία και να φαίνεται άρτιο και υδατοστεγανό στην πισίνα, δεν θα το δοκίμαζα όμως στο πραγματικό βάθος. Πρέπει να τηρείται το service για αυτές τις περιπτώσεις.
Εδώ μπορείται να διαβάσετε για έναν τρελλαμένο εργαζόμενο σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, που χρησιμοποίησε το βαθυσκάφος επισκευών για να στείλει το δικό SeaDweller σε βάθος 1200μ. Εχει πολλές φωτογραφίες, αλλά καμία άλλη επιβεβαίωση από τρίτη πηγή.
http://www.home.no/rolextest/Και κάτι που δεν ξέρει πολύ κόσμος είναι ότι ακόμα και με την κορώνα τελείως ξεβίδωτη, λόγω του σχεδιασμού, τα Ρολεξ είναι υδατοστεγανά. Φυσικά φαντάζομαι κανείς δεν ρισκάρει να το δοκιμάσει σε κατάδυση, αλλά για κολύμβηση και πισίνες επιβιώνουν.
Επίσης δεν πρέπει να βιδώνεται πού σφικτά η κορώνα γιατί φθείρει την ασφάλεια. Όσο χρειάζεται για να μην στρίβει άλλο και να ξεβιδώνει άνετα.
Αν έπρεπε να ποντάρω κάπου τα λεφτά μου για την ονομαστική υδατοστεγανότητα θα πόνταρα στην Ρολεξ.