Αποστολέας Θέμα: Ρολόι και Τιμόνι  (Αναγνώστηκε 155853 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Tangerine Dream

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
Απ: Ρολόι και Τιμόνι
« Απάντηση #1110 στις: Μάιος 27, 2026, 05:20:18 πμ »
Χίλια τετρακόσια ογδόντα χιλιόμετρα σε τριάντα ώρες.

Διασχίζοντας τη Νοτιο-Ανατολική Κίνα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
friendly
0
funny
0
like
3
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
george_,Ef.orange,mic,
No reactions

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
« Απάντηση #1111 στις: Μάιος 27, 2026, 05:39:52 πμ »
Ως τα τώρα είχα πιάσει κάποιες (αρκετές) φορές τιμόνι στα χέρια μου εδώ στην Κίνα, στους 18 μήνες που είμαι 'φιλοξενούμενος' στον τόπο αυτό.

Κάτι αρκετά τολμηρό φυσικά μιας και δεν είχα δίπλωμα...
Πράγμα που σημαίνει πως αν συμβεί κάτι και σε πιάσουν, γίνεσαι μπάλα της Adidas και σε σουτάρουν εκτός επικράτειας με συνοπτικές διαδικασίες.

Ήμουν όμως τυχερός. Δε μου συνέβη τίποτε.

Τώρα τελευταία που έχω αρχίσει να βάζω κάπως (λίγο) μυαλό, έστρωσα την κατάσταση στη φουκαριάρα την Ελλάδα μας και έβγαλα το δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου. Κατόπιν το έφερα εδώ, πήγα στο τοπικό γραφείο κι έβγαλα τοπικό δίπλωμα. Άντε να δούμε.

Μετά είπα δε σταματάς για κανένα μήνα να παίρνεις ρολόγια, μήπως πάρεις και κάτι άλλο;
Ε, βρέθηκα στο τσακ μπαμ σε κάποιες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, έκανα τις δοκιμές και τους υπολογισμούς μου, και χωρίς χάσιμο χρόνου κατέληξα στο επόμενο εισερχόμενο - που ήταν αυτοκίνητο.

friendly
0
funny
0
like
4
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
george_,Ef.orange,mic,chris70,
No reactions

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
« Απάντηση #1112 στις: Μάιος 27, 2026, 07:39:31 πμ »
Ξεμπερδεύοντας με τις δαιδαλώδεις λεπτομέρειες όπως και διαφορετικότητες των gasoline / hybrid / EV, κάνεις την επιλογή σου και προχωράς.

Σε τούτο δω τον τόπο, βέβαια, έχεις αρκετές παραμέτρους να συνυπολογίσεις - του τύπου ότι πολλά από τα μοντέλα που κατασκευάζονται εδώ δεν είναι ακριβώς ίδια με παρόμοιά τους που κατασκευάζονται σε άλλες χώρες (λ.χ. το Honda ή το Audi που αγοράζεις κι είναι φτιαγμένο εδώ είναι ίδιο με το αντίστοιχο που παράγεται στην ίδια του τη χώρα;)

Μάλλον όχι, όταν μιλάμε για την περίπτωση της Κίνας, αλλά όπως και να έχει η αγορά εδώ είναι τέτοια κι οι τιμές είναι τόσο χαμηλές όπως και ανταγωνιστικές, που κάποια πράγματα αποφασίζεις να τα βάλεις σε δεύτερη μοίρα.

Μετά την αγορά λοιπόν έπρεπε να φέρω το αυτοκίνητο στον τόπο που κατοικώ λόγω εργασίας (μιας και η αγορά έγινε στην επαρχία που κατοικεί η κοπέλα μου).

Είχα μπροστά μου δύο μέρες και 1480 χιλιόμετρα να διανύσω. Μόνος.

Η κονσόλα του οδηγού, πίσω από το τιμόνι, γύρισε στα Αγγλικά.
Η κεντρική κονσόλα (navigation / audio / infotainment) του αυτοκινήτου είναι μόνο στα Κινέζικα στο μοντέλο που επέλεξα.

Το ήξερα από την αρχή, κι ήταν επιλογή μου.
Σε κάποια πράγματα κάνεις υποχώρηση, για να απολαύσεις άλλα.

Προτίμησα να πάρω αυτοκίνητο κι όχι tablet με μενού και υπομενού, όπως και προτίμησα όχημα που δεν είναι EV με μπαταρίες που σε τρία χρόνια αν χρειαστεί να τις αλλάξω θα κοστίζουν όσο ένα αυτοκίνητο, κλπ.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοκίνητα με μπαταρίες που δεν είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας (βλέπε Tesla,Nio, κλπ.) όμως αυτά τα αυτοκίνητα είχαν τα συν και τα πλην τους άρα και βγήκαν εκτός 'κούρσας' κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής μου.

Τα Nio SUV είναι εξαιρετικά αλλά το μοντέλο που ήθελα ήταν 40% πιό ακριβό, charger δεν έχω στο γκαράζ εκεί που μένω κι ούτε (παραδόξως) έχει chargers μέσα το ναυπηγείο στο οποίο εργάζομαι.
Φυσικά υπάρχουν chargers έξω, πολύ κοντά, αλλά τώρα δεν θα κάνουμε αυτή τη δουλειά.

Το Tesla, μιας και το ανέφερα, είναι reportedly εξαιρετικό στις μπαταρίες του αλλά σε αρκετά ναυπηγεία εδώ στην Κίνα απαγορεύεται να μπει διότι αυτά τα ναυπηγεία έχουν άδεια να κάνουν και projects του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας (κι ο alien Elon είναι ανεπιθύμητος σε τέτοια περιβάλλοντα).

Μιλώντας για αυτοκίνητα, υπάρχουν πάμπολλες επιλογές (ειδικά εδώ στην Κίνα) τις οποίες τώρα τις γνώρισα κι εγώ. Ειδικά στα EV, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι πραγματικά αλματώδης, με το αποτέλεσμα να είναι εμφανέστατο στα τελευταία μοντέλα που κυκλοφορούν.

Η ποικιλία των Κινέζικων αυτοκινήτων και παραλλαγών αυτών που καταφέρνουν να έλθουν στην Ευρώπη είναι ένα μικρό κλάσμα από την προσφορά που υπάρχει εδώ.

Κινέζοι που έχω στο γραφείο, νέα παιδιά 35 ετών το πολύ, κοιτούν και θαυμάζουν τα Xiaomi, όπως και όλα τα μοντέρνα συστήματα Α.Ι., LIDAR, κ.ο.κ.

Μου λέει ο άλλος τις προάλες "...θα πάρω σε λίγους μήνες το τάδε SUV διότι έχει πάνω τα συστήματα Α.Ι. της Huawei που είναι τα καλύτερα..."

Τί να τα κάνεις όμως τα συστήματα, όταν δεν καταλαβαίνεις πρώτα τί σημαίνει οδήγηση. Όταν δεν ξέρεις πόσο σημαντικό είναι το πώς πραγματικά στρίβει ένα αυτοκίνητο, όταν δεν κατέχεις πρώτα το τί είναι πιό ουσιαστικό στο συνδυασμό ανθρώπινου παράγοντα και μηχανής.

Απ'την άλλη έχεις και τα όποια σκαλωμένα μυαλά της αντίπερα όχθης. Έχω ένα φίλο σε άλλο ναυπηγείο εδώ στην Κίνα, ο οποίος κάνει την ίδια δουλειά που κάνω κι εγώ. Εξήντα τεσσάρων ετών ο άνθρωπος, εντάξει, πήγε και πήρε (καινούργιο επίσης) αυτοκίνητο αποκλειστικά με βενζινοκινητήρα.

"Σταύρο γιατί πήρες μόνο βενζίνης;"

"Δε βλέπεις πόσοι πεθαίνουν μέσα στα Xiaomi;" μου απαντά.

Και συνεχίζει: "...Έχουν πεθάνει καμμιά εκατοστή, αλλά οι αρχές εδώ δεν τα αναφέρουν όλα τα ατυχήματα, τα κρύβουν. Τα ηλεκτρικά είναι επικίνδυνα, δεν τα εμπιστεύομαι."

"...συν το ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει μαγνητικό πεδίο στο εσωτερικό, που δεν είναι κάτι καλό...", συμπληρώνει ολοκληρώνοντας.

Ντόϊνγκ. Με έστειλε. Ποιό μαγνητικό πεδίο ρε συ Σταύρο; του λέω... Έλεος δηλαδή.

Το μόνο πράγμα για το οποίο θα με ένοιαζε πιθανή ύπαρξη "μαγνητικού πεδίου" θα ήταν μπας και μου μαγνητιστεί το ρολόϊ... (αν και για να μαγνητιστεί ένα ρολόϊ χρειάζονται αρκετά Gauss)

Πήγε και πήρε ο Σταύρος λοιπόν Γερμανικό αυτοκίνητο, σεντάν, βενζίνης. Εντάξει. Made in China, βέβαια.

Επόμενο: 1480 χιλιόμετρα σε 30 ώρες, με 5 ώρες ύπνο.
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Ef.orange,
No reactions

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
« Απάντηση #1113 στις: Μάιος 27, 2026, 09:43:40 πμ »
Ξεκινώ Σάββατο πρωΐ, κατά τις 07:00.
Έχω μπροστά μου κατ'ελάχιστον 17 ώρες καθαρής οδήγησης.

Αποχαιρετώ την καλή μου. Έχει ήδη σετάρει το navigation του αυτοκινήτου, αλλά έχω και το Baidu Maps σε κινητό τηλέφωνο από κάτω (το αντίστοιχο του Google Maps εδώ στην Κίνα) το οποίο μάλιστα είναι πολύ καλό. Πάντα στα Κινέζικα, βέβαια. Μου μαθαίνει η κοπέλα μου να βρω και ξενοδοχείο μέσω της ιδίας εφαρμογής, οπότε κι εκεί είμαστε έτοιμοι τουλάχιστον θεωρητικά.

Το πλάνο είναι ότι θα κάνω περί τα 800 χιλιόμετρα την πρώτη μέρα ταξιδεύοντας πάντα με νότια κατεύθυνση.
Μετά θα σταματήσω σε κάποιο service area, κι από εκεί θα κάνω search στο app ώστε να μου βγάλει τα κοντινότερα ξενοδοχεία που μπορώ να καταλύσω.
Μάλιστα.

Αν όλα πάνε καλά, τη δεύτερη μέρα έχω τα υπόλοιπα χιλιόμετρα, κάπου 680 km ως το σπίτι μου στη Καντόνα. Άντε να δούμε.

Ο Μπαϊντούς βγάζει ότι θα κάνετε τόσα χιλιόμετρα, θα πληρώσετε τόση βενζίνη, και τόσα διόδια. Ω ρε φίλε. Όλα στο πιάτο. Όχι σαν τους παλιούς καιρούς, που μπαίναμε στην Κορόλα ή στο Πεζώ 305 του πατέρα μας και πηγαίναμε σιγά-σιγά στην έρημη Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

Η συνολική διαδρομή, από βορρά προς νότο, που κατά προσέγγιση ακολουθήθηκε (Νοτιοανατολική Κίνα, συνολικά 1480 χλμ.)

Δυό μέρες πριν είχαμε παραλάβει το αυτοκίνητο, και την προηγουμένη είχαμε πάρει πινακίδες. Το ETC ήθελε μία μέρα (το σύστημα για να μη σταματάς στα διόδια) και δεν το πίεσα το κορίτσι να το κάνει. Μου έκανε όλο το negotiation για το αυτοκίνητο μόνη της η κακομοίρα, τον έστειλε τον τύπο 4 φορές στο manager του, με διορθώσεις τιμής (κλασική Κινέζικη διαπραγμάτευση).

Δώσαμε €11,400 μπροστά και τα υπόλοιπα €12,700 σε 5 χρόνια άτοκα, όλο αυτό για 2.5L Avalon XLE hybrid, με δώρο την καλύτερη ποιότητα tinted glass film συν κάμερα μέσα μπροστά.
Το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο φυσικά στην Κίνα, στο περίφημο εργοστάσιο FAW. Η μηχανή είναι Made in Japan.

Δερμάτινα καθίσματα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα + θερμαινόμενα + κλιματιζόμενα μπροστά.
Μπορεί να μη μου αρέσει το φαγητό εδώ στην Κίνα, όμως με τέτοιες τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες δεν μπορείς να έχεις παράπονο.

Η διαδρομή εύκολη μέχρι το Hangzhou, μετά ο δρόμος ερημώνει σιγά-σιγά κι αρχίζει η σουρεαλιστικά καταπράσινη Κινέζικη ύπαιθρος.

Ο δρόμος από 3 ή 4 λωρίδες ανά κατεύθυνση γίνεται 2 + hard shoulder ανά κατεύθυνση, όμως οι κάμερες αραιώνουν και εκτός από τα λίγα φορτηγά δεν έχει πολλή άλλη κίνηση.

Αρχίζω να νιώθω την ομορφιά της Κίνας... Περνάμε μέσα από δάση, από τούνελ, από περιοχές έρημες αλλά καταπράσινες.

Οι δρόμοι άψογοι. Τόση δουλειά... Πότε έγιναν όλα αυτά; Πόσος κόπος θα χρειάστηκε. Πρώτα έκαναν τις υποδομές, και μετά ανέπτυξαν την παραγωγή τους. Τώρα όλοι έχουν αυτοκίνητο, και μάλιστα πολύ καλά κι ακριβά αυτοκίνητα. Μόλις πριν 30 χρόνια δεν είχαν ούτε κρέας να φάνε, έτσι μου λέει η κοπέλα μου. Το κρέας και το ψάρι ήταν με το ζόρι μία φορά την εβδομάδα διαθέσιμα στο τραπέζι.

Έχοντας κάνει τα πρώτα 250 περίπου χιλιόμετρα, σταματώ σε ένα service area. To γεμίζω. Τιμή €1.18 το λίτρο. Ο πωλητής στην αντιπροσωπεία μου είχε πει να βάζω μόνο 92 οκτάνια, δεν υπάρχει λέει λόγος για 95 οκτάνια. Δεν τα ξέρω αυτά, αν κάτσω και διαβάσω θα τα μάθω, πιθανώς η μηχανή της Toyota είναι στημένη και ρυθμισμένη για να μην καταλαβαίνει διαφορά ανάμεσα σε 92 και 95 οκτάνια, δεν τα ξέρω όμως και το αυτοκίνητο είναι καινούργιο, η βενζίνη είναι φθηνή, άρα για τώρα θα βάζουμε 95 οκτάνια... Στο μέλλον βλέπουμε.

Συνεχίζω. Πρέπει να βγουν χιλιόμετρα. Μόλις περάσει η ώρα θα φτάσουμε 4 και 5 και 6 το απόγευμα, όπου εκεί θα συζητάμε πλέον τί ώρα θα αρχίσει να νυκτώνει.

Ο δρόμος συνεχίζει σχετικά έρημος, ήσυχος, περιπετειώδης, καταπράσινος. Έχουμε ώρες να δούμε μεγάλη ή μικρή πόλη.

Περνώ δύο μπόρες, δεκαλέπτου η κάθε μία. Δύσκολο. Πηγαίναμε με 50 χιλιόμετρα. Έτσι είναι οι συνθήκες. Φυσικά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιό δύσκολα.

Απόγευμα Σαββάτου και σε λίγο θα έχει νυκτώσει. Με 9 ώρες οδήγηση στην πλάτη δεν έχω όρεξη να συνεχίσω πολύ ακόμη οδηγώντας μέσα στη νύκτα.

Έχοντας κλείσει περί τα 880-900 χιλιόμετρα, κάνω άλλη μία στάση σε rest area όπου γεμίζω ξανά το αυτοκίνητο και ψάχνω για ξενοδοχείο. Τσιμπάω κάτι που μου είχε ετοιμάσει η καλή μου (ρύζι, αυγό, μπρόκολο).

Ο χάρτης μου βγάζει ένα κατάλυμα στα 8 χλμ μακριά. Έχει 'βαθμολογία' 4.7/5 και κάπου στα 300 ratings.
Από Κινέζους περαστικούς ταξιδιώτες, σαν εμένα, υποθέτω.
Πάμε να το δούμε, διότι βλέπω μπόρες και κεραυνούς στο βάθος μέσα στη νύκτα και δεν πιθανολογώ να υπάρχει μεγάλη πόλη μπροστά μας.

Βγαίνω από τον επαρχιακό αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων. Στην έξοδο περνώ από διόδια για πρώτη φορά. Μερικό σύνολο €52 (για περίπου 900 χιλιόμετρα...)

To ξενοδοχείο οικογενειακό, μιά χαρά. Σε ένα χωριό πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο.

Κοιμάμαι ένα 5-ωρο, μόλις πάει η ώρα 04:00-04:30 της Κυριακής νάσου γαρίδα το μάτι μου.

Στις 06:00 ακριβώς έχω φύγει. Πού να βρούμε Starbucks. Δεν υπάρχουν αυτά εδώ. Την επόμενη φορά θα έχω σετ καφέ μαζί μου.

Δεν τον καταλαβαίνουν το καφέ, και δεν πρόκειται ποτέ να τον καταλάβουν. Όπως και το λεμόνι ή το ελαιόλαδο.

Δεν έχω συνέλθει, όπως θα μας δείξει η Κυριακή που ακολουθεί, αλλά σιγά-σιγά συνεχίζω και κατά τις 13:45 φθάνω σπίτι μου στο Guangzhou.

Στα τελευταία 250 χιλιόμετρα της διαδρομής η χλωρίδα γίνεται ακόμη πιό τροπική, με ποτάμια δίπλα στον αυτοκινητόδρομο τα οποία είναι καφέ από τη λάσπη και περνούν μέσα από καταπράσινη βλάστηση.

Δεν τράβηξα πολλές φωτό, κακώς, ήταν προγραμματισμένη αποστολή να φέρω άθικτο τον εαυτό μου όπως και το αυτοκίνητο κάτω.

Το ταξίδι τούτο όμως είναι απλά η αρχή μιας νέας παριπέτειας, όπου ελπίζω στο μέλλον θα μου δοθεί η ευκαιρία να δω ένα άλλο κομμάτι του κόσμου μέσα από την οδήγηση...
friendly
2
funny
0
like
7
wow
1
Members reacted friendly:
Beastaras,sea_dweller,
No reactions
Members reacted like:
Ef.orange,Beastaras,Dante80,sea_dweller,trelovet,mic,chris70,
Members reacted wow:
Beastaras,

Αποσυνδεδεμένος Ef.orange

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #1114 στις: Μάιος 27, 2026, 11:25:44 πμ »
Καλημέρα!  :) Εύχομαι πάντα υπέροχα και ασφαλή χιλιόμετρα! Αν και προσωπικά δεν είμαι των αυτοκινήτων θα έλεγα πως είναι πολύ ψαγμένη και όμορφη επιλογή, από τα πιο αξιόπιστα παγκοσμίως και ως σύστημα υβριδικού και ως σύνολο. Έγινε και ιδανικό στρώσιμο με τόσα απλωμένα χιλιόμετρα. Λογικά δεν πρέπει να καίει τίποτα. Θεωρώ επίσης πως 95άρα είναι η πιο ιδανική και ασφαλής επιλογή. Να ευχηθώ και πάλι, πάντα χαρούμενα και ασφαλή χιλιόμετρα. Υπέροχη επιλογή!

Ξεκινώ Σάββατο πρωΐ, κατά τις 07:00.
Έχω μπροστά μου κατ'ελάχιστον 17 ώρες καθαρής οδήγησης.

Αποχαιρετώ την καλή μου. Έχει ήδη σετάρει το navigation του αυτοκινήτου, αλλά έχω και το Baidu Maps σε κινητό τηλέφωνο από κάτω (το αντίστοιχο του Google Maps εδώ στην Κίνα) το οποίο μάλιστα είναι πολύ καλό. Πάντα στα Κινέζικα, βέβαια. Μου μαθαίνει η κοπέλα μου να βρω και ξενοδοχείο μέσω της ιδίας εφαρμογής, οπότε κι εκεί είμαστε έτοιμοι τουλάχιστον θεωρητικά.

Το πλάνο είναι ότι θα κάνω περί τα 800 χιλιόμετρα την πρώτη μέρα ταξιδεύοντας πάντα με νότια κατεύθυνση.
Μετά θα σταματήσω σε κάποιο service area, κι από εκεί θα κάνω search στο app ώστε να μου βγάλει τα κοντινότερα ξενοδοχεία που μπορώ να καταλύσω.
Μάλιστα.

Αν όλα πάνε καλά, τη δεύτερη μέρα έχω τα υπόλοιπα χιλιόμετρα, κάπου 680 km ως το σπίτι μου στη Καντόνα. Άντε να δούμε.

Ο Μπαϊντούς βγάζει ότι θα κάνετε τόσα χιλιόμετρα, θα πληρώσετε τόση βενζίνη, και τόσα διόδια. Ω ρε φίλε. Όλα στο πιάτο. Όχι σαν τους παλιούς καιρούς, που μπαίναμε στην Κορόλα ή στο Πεζώ 305 του πατέρα μας και πηγαίναμε σιγά-σιγά στην έρημη Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

Η συνολική διαδρομή, από βορρά προς νότο, που κατά προσέγγιση ακολουθήθηκε (Νοτιοανατολική Κίνα, συνολικά 1480 χλμ.)

Δυό μέρες πριν είχαμε παραλάβει το αυτοκίνητο, και την προηγουμένη είχαμε πάρει πινακίδες. Το ETC ήθελε μία μέρα (το σύστημα για να μη σταματάς στα διόδια) και δεν το πίεσα το κορίτσι να το κάνει. Μου έκανε όλο το negotiation για το αυτοκίνητο μόνη της η κακομοίρα, τον έστειλε τον τύπο 4 φορές στο manager του, με διορθώσεις τιμής (κλασική Κινέζικη διαπραγμάτευση).

Δώσαμε €11,400 μπροστά και τα υπόλοιπα €12,700 σε 5 χρόνια άτοκα, όλο αυτό για 2.5L Avalon XLE hybrid, με δώρο την καλύτερη ποιότητα tinted glass film συν κάμερα μέσα μπροστά.
Το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο φυσικά στην Κίνα, στο περίφημο εργοστάσιο FAW. Η μηχανή είναι Made in Japan.

Δερμάτινα καθίσματα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα + θερμαινόμενα + κλιματιζόμενα μπροστά.
Μπορεί να μη μου αρέσει το φαγητό εδώ στην Κίνα, όμως με τέτοιες τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες δεν μπορείς να έχεις παράπονο.

Η διαδρομή εύκολη μέχρι το Hangzhou, μετά ο δρόμος ερημώνει σιγά-σιγά κι αρχίζει η σουρεαλιστικά καταπράσινη Κινέζικη ύπαιθρος.

Ο δρόμος από 3 ή 4 λωρίδες ανά κατεύθυνση γίνεται 2 + hard shoulder ανά κατεύθυνση, όμως οι κάμερες αραιώνουν και εκτός από τα λίγα φορτηγά δεν έχει πολλή άλλη κίνηση.

Αρχίζω να νιώθω την ομορφιά της Κίνας... Περνάμε μέσα από δάση, από τούνελ, από περιοχές έρημες αλλά καταπράσινες.

Οι δρόμοι άψογοι. Τόση δουλειά... Πότε έγιναν όλα αυτά; Πόσος κόπος θα χρειάστηκε. Πρώτα έκαναν τις υποδομές, και μετά ανέπτυξαν την παραγωγή τους. Τώρα όλοι έχουν αυτοκίνητο, και μάλιστα πολύ καλά κι ακριβά αυτοκίνητα. Μόλις πριν 30 χρόνια δεν είχαν ούτε κρέας να φάνε, έτσι μου λέει η κοπέλα μου. Το κρέας και το ψάρι ήταν με το ζόρι μία φορά την εβδομάδα διαθέσιμα στο τραπέζι.

Έχοντας κάνει τα πρώτα 250 περίπου χιλιόμετρα, σταματώ σε ένα service area. To γεμίζω. Τιμή €1.18 το λίτρο. Ο πωλητής στην αντιπροσωπεία μου είχε πει να βάζω μόνο 92 οκτάνια, δεν υπάρχει λέει λόγος για 95 οκτάνια. Δεν τα ξέρω αυτά, αν κάτσω και διαβάσω θα τα μάθω, πιθανώς η μηχανή της Toyota είναι στημένη και ρυθμισμένη για να μην καταλαβαίνει διαφορά ανάμεσα σε 92 και 95 οκτάνια, δεν τα ξέρω όμως και το αυτοκίνητο είναι καινούργιο, η βενζίνη είναι φθηνή, άρα για τώρα θα βάζουμε 95 οκτάνια... Στο μέλλον βλέπουμε.

Συνεχίζω. Πρέπει να βγουν χιλιόμετρα. Μόλις περάσει η ώρα θα φτάσουμε 4 και 5 και 6 το απόγευμα, όπου εκεί θα συζητάμε πλέον τί ώρα θα αρχίσει να νυκτώνει.

Ο δρόμος συνεχίζει σχετικά έρημος, ήσυχος, περιπετειώδης, καταπράσινος. Έχουμε ώρες να δούμε μεγάλη ή μικρή πόλη.

Περνώ δύο μπόρες, δεκαλέπτου η κάθε μία. Δύσκολο. Πηγαίναμε με 50 χιλιόμετρα. Έτσι είναι οι συνθήκες. Φυσικά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιό δύσκολα.

Απόγευμα Σαββάτου και σε λίγο θα έχει νυκτώσει. Με 9 ώρες οδήγηση στην πλάτη δεν έχω όρεξη να συνεχίσω πολύ ακόμη οδηγώντας μέσα στη νύκτα.

Έχοντας κλείσει περί τα 880-900 χιλιόμετρα, κάνω άλλη μία στάση σε rest area όπου γεμίζω ξανά το αυτοκίνητο και ψάχνω για ξενοδοχείο. Τσιμπάω κάτι που μου είχε ετοιμάσει η καλή μου (ρύζι, αυγό, μπρόκολο).

Ο χάρτης μου βγάζει ένα κατάλυμα στα 8 χλμ μακριά. Έχει 'βαθμολογία' 4.7/5 και κάπου στα 300 ratings.
Από Κινέζους περαστικούς ταξιδιώτες, σαν εμένα, υποθέτω.
Πάμε να το δούμε, διότι βλέπω μπόρες και κεραυνούς στο βάθος μέσα στη νύκτα και δεν πιθανολογώ να υπάρχει μεγάλη πόλη μπροστά μας.

Βγαίνω από τον επαρχιακό αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων. Στην έξοδο περνώ από διόδια για πρώτη φορά. Μερικό σύνολο €52 (για περίπου 900 χιλιόμετρα...)

To ξενοδοχείο οικογενειακό, μιά χαρά. Σε ένα χωριό πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο.

Κοιμάμαι ένα 5-ωρο, μόλις πάει η ώρα 04:00-04:30 της Κυριακής νάσου γαρίδα το μάτι μου.

Στις 06:00 ακριβώς έχω φύγει. Πού να βρούμε Starbucks. Δεν υπάρχουν αυτά εδώ. Την επόμενη φορά θα έχω σετ καφέ μαζί μου.

Δεν τον καταλαβαίνουν το καφέ, και δεν πρόκειται ποτέ να τον καταλάβουν. Όπως και το λεμόνι ή το ελαιόλαδο.

Δεν έχω συνέλθει, όπως θα μας δείξει η Κυριακή που ακολουθεί, αλλά σιγά-σιγά συνεχίζω και κατά τις 13:45 φθάνω σπίτι μου στο Guangzhou.

Στα τελευταία 250 χιλιόμετρα της διαδρομής η χλωρίδα γίνεται ακόμη πιό τροπική, με ποτάμια δίπλα στον αυτοκινητόδρομο τα οποία είναι καφέ από τη λάσπη και περνούν μέσα από καταπράσινη βλάστηση.

Δεν τράβηξα πολλές φωτό, κακώς, ήταν προγραμματισμένη αποστολή να φέρω άθικτο τον εαυτό μου όπως και το αυτοκίνητο κάτω.

Το ταξίδι τούτο όμως είναι απλά η αρχή μιας νέας παριπέτειας, όπου ελπίζω στο μέλλον θα μου δοθεί η ευκαιρία να δω ένα άλλο κομμάτι του κόσμου μέσα από την οδήγηση...
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Tangerine Dream,
No reactions

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
« Απάντηση #1115 στις: Μάιος 27, 2026, 14:13:30 μμ »
@ef
Ευχαριστώ.

Για εμένα είναι πολύ καλή επιλογή, όμως οδηγικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
Δεν είναι υπερτροφοδοτούμενο, και τα κρατήματά του στις στροφές δεν είναι πάνω από το μέτριο.

Το δικό μου δεν αγοράστηκε με αυτά στο νου, η ιδέα ήταν να υπάρχει κάτι άνετο και αξιόπιστο, συν το ότι να είναι όσο πιό δυνατό γίνεται για τα χρήματα που ήθελα να δώσω.
Διάλεξα τη μεγάλη μηχανή 2.5L αντί της 2.0L hybrid, ενώ άφησα έξω την λίγο πιό ακριβή έκδοση με το πακέτο που έχει τα 11 ηχεία JBL. Δεν πειράζει.

Ζήτησα μπλε χρώμα, δεν το είχαν. Λέει δεν το προτιμούν οι Κινέζοι. Εντάξει.
Ζήτησα καφέ δέρμα μέσα. Λέει θα ξεφτίσει το χρώμα με τα χρόνια.
Δεν με νοιάζει αν θα ξεφτίσει, εγώ που θέλω το καφέ δέρμα ξέρω καλύτερα ποιοί συνδυασμοί είναι ωραίοι.

Σου λέει έχω μόνο μαύρο γραφίτη μεταλλικό (εξωτερικά) ή γκρι μεταλλικό (ελαφρύ γραφίτης = ταξί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου).
Σου λέει μέσα μόνο μαύρο δέρμα με orange stitching.
Είναι λίγο μονοκόμματοι, είναι λίγο μονόπλευροι.

Δεν πειράζει - θα παίξω. Μαύρο έξω, μαύρο μέσα.
Τη δουλειά μου θέλω να κάνω.
Τί να κάτσεις να μπλέξεις τώρα.
Άμα πάω να κάνω το μάγκα, μέχρι να καταλάβουν και να μου φέρουν το αυτοκίνητο που θέλω θα περιμένω ένα δίμηνο.

Στο μήνα ή δίμηνο μέχρι να έρθει η δήθεν σπέσιαλ παραγγελία θα πρέπει εγώ να ανεβοκατέβω στον dealer τουλάχιστον άλλη μία φορά.
Χρόνος, χρήμα, και ως τότε να παίρνω τα DiDi που σου βγάζουν την ψυχή με την άθλια οδήγηση που κάνουν (τα ταξί και uber είναι αυτά).
Μην πω και για τον άλλο που μας πηγαίνει με το Sienna κάθε μέρα στο ναυπηγείο και μου έχει πιάσει το πόδι δύο φορές διότι χωρίς να κοιτάξει επειδή βιαζόταν πάτησε το κουμπί κι έκλεισε την αυτόματη πλαϊνή πόρτα όταν έμπαινα.

Αν ήμουν αλλού θα μου κόστιζε το ίδιο αυτοκίνητο τρεις φορές πάνω για να το αποκτήσω.
Οπότε λες ένα ευχαριστώ μέσα σου και δε μιλάς. Μαύρο; Ναι, μαύρο. Ό,τι πείτε.

Εδώ στην Κίνα είμαστε τυχεροί επίσης διότι τα αυτοκίνητα φτιάχνονται στη χώρα που ζούμε.
Είναι όλα φθηνά, υπάρχουν όλα τα ανταλλακτικά διαθέσιμα, το σέρβις είναι πολύ εύκολο και όχι πολυέξοδο.
Η βενζίνη είναι φθηνή.
Όλα αυτά μετράνε.

Από 15000 - 16000 Ευρώ εδώ στην Κίνα παίρνεις καινούργιο EV, sedan ή SUV μεσαίου μεγέθους με full trim (δερμάτινα, ηχοσύστημα, οροφή, και λοιπά).
Φορτιστές υπάρχουν παντού.
Όλα υπάρχουν και δουλεύουν για να κάνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους ευκολότερα - όχι για να πρεσάρει το κράτος ή η Ε.Ε. τον καταναλωτή με φόρους, κανονισμούς και περιορισμούς.
Η όλη φιλοσοφία είναι διαφορετική.

Η μπιγιάντι (έτσι προφέρονται τα BYD στην Κίνα), η Li Auto, η Leap Motors, η Nio, όλοι έχουν SUVs που αν μπεις μέσα είναι σαν να μπαίνεις στο ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο. Πήγα και τα είδα όλα. Κάποια στιγμή είπα μέσα μου, τί κάνω εδώ πέρα; Μπαίνω στο ίδιο και ίδιο αυτοκίνητο, ο ένας αντιγράφει τον άλλο. Το ίδιο ταμπλό με τις δύο οθόνες, μηδέν κανονικά κουμπιά, και κεντρική κονσόλα ανάμεσα στα δύο μπροστινά καθίσματα χωρίς λεβιέ ταχυτήτων κι αντ'αυτού με θέση για δύο τηλέφωνα που φορτίζουν ασύρματα. Όλοι το ίδιο σχέδιο. Δεν θέλω κάτι τέτοιο.

Όλοι αυτοί εδώ στην Κίνα που πάνε τώρα και κάθονται στην ουρά για να πάρουν τα μοντέρνα EV που διατίθενται με όλα αυτά τα σούπερ ηλεκτρονικά συστήματα επάνω, τί αυτοκίνητο θα έχουν σε 6-8 χρόνια από τώρα; Δεν ξέρω. Οπότε ψήφισα 'πρώτη φορά hybrid' χωρίς να υπερβάλλω εαυτόν, κι έτσι θα πορευτώ.

friendly
0
funny
0
like
6
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
jimakoZzz,trelovet,mic,Giorgos_I,chris70,Ef.orange,
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1116 στις: Μάιος 27, 2026, 15:51:42 μμ »

....περιμένουμε την συνέχεια !

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Αποσυνδεδεμένος grigoris gs

• VIP Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #1117 στις: Μάιος 27, 2026, 16:55:55 μμ »
Μεγειες Κωνσταντίνε καλορίζικο και αγρατσουνιστο να είναι και να γράψεις πολλά και όμορφα ταξιδιωτικά χιλιόμετρα μαζί του. Αν η επιλογή σου είναι το υβριδικό της toyota έκανες πολύ καλή επιλογή. Και αυτό διότι μέσα στην πόλη και μέχρι 80-90 χλμ την ώρα δεν θα σου κάνει καθόλου βενζίνη. Από την άλλη σε ανοιχτο αυτοκινητόδρομο θα κάτανλωνει μόνο  βενζίνη αλλά σε λογικά πλαίσια αν οδηγείς με τα όρια. Τα όσα είπες για δέρματα χρώματα κλπ είναι προσωπική άποψη και επιλογη. Μεγειες και πάλι να το χαρείς στο έπακρον.

Στάλθηκε από το 23090RA98G μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
friendly
0
funny
0
like
1
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Tangerine Dream,
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #1118 στις: Μάιος 27, 2026, 18:17:04 μμ »
 ???

Τρίτη φορά που το διάβασα, χαίρομαι τις λεπτομέρειες, και ξαφνικά βλέπω στο τιμόνι το σήμα της ΤΟΥΟΤΑ !  :o
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #1119 στις: Μάιος 27, 2026, 22:04:27 μμ »
Ως τα τώρα είχα πιάσει κάποιες (αρκετές) φορές τιμόνι στα χέρια μου εδώ στην Κίνα, στους 18 μήνες που είμαι 'φιλοξενούμενος' στον τόπο αυτό.

Κάτι αρκετά τολμηρό φυσικά μιας και δεν είχα δίπλωμα...
Πράγμα που σημαίνει πως αν συμβεί κάτι και σε πιάσουν, γίνεσαι μπάλα της Adidas και σε σουτάρουν εκτός επικράτειας με συνοπτικές διαδικασίες.

Ήμουν όμως τυχερός. Δε μου συνέβη τίποτε.

Τώρα τελευταία που έχω αρχίσει να βάζω κάπως (λίγο) μυαλό, έστρωσα την κατάσταση στη φουκαριάρα την Ελλάδα μας και έβγαλα το δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου. Κατόπιν το έφερα εδώ, πήγα στο τοπικό γραφείο κι έβγαλα τοπικό δίπλωμα. Άντε να δούμε.

Ποτέ, και κατω απο οιασδήποτε συνθήκες, δεν οδηγούμε χωρίς την αντίστοιχη πιστοποίηση, που μας παρέχει αυτόματα και την ασφαλιστική κάλυψη.

Αυτό, πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ στον νού μας. Η απλούστερη εμπλοκή, σε οτιδήποτε, μας εμπλέκει σε ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ περιπέτειες, που εκτος απλο οικονομικό μπορεί να έχει και κόστος στην προσωπική μας ζωή / ελευθερία.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #1120 στις: Μάιος 27, 2026, 22:13:58 μμ »
Ξεμπερδεύοντας με τις δαιδαλώδεις λεπτομέρειες όπως και διαφορετικότητες των gasoline / hybrid / EV, κάνεις την επιλογή σου και προχωράς.

Σε τούτο δω τον τόπο, βέβαια, έχεις αρκετές παραμέτρους να συνυπολογίσεις - του τύπου ότι πολλά από τα μοντέλα που κατασκευάζονται εδώ δεν είναι ακριβώς ίδια με παρόμοιά τους που κατασκευάζονται σε άλλες χώρες (λ.χ. το Honda ή το Audi που αγοράζεις κι είναι φτιαγμένο εδώ είναι ίδιο με το αντίστοιχο που παράγεται στην ίδια του τη χώρα;)

Μάλλον όχι, όταν μιλάμε για την περίπτωση της Κίνας, αλλά όπως και να έχει η αγορά εδώ είναι τέτοια κι οι τιμές είναι τόσο χαμηλές όπως και ανταγωνιστικές, που κάποια πράγματα αποφασίζεις να τα βάλεις σε δεύτερη μοίρα.

Η σοφότερη επιλογή για ένα όχημα ελευθερίας, που δεν περιορίζεται από σημεία φόρτισης  προδιεγραμμενες διαδρομές, κλπ. είναι πάντα ένα Hybrid. Αν δε αυτό είναι και ΤΟΥΟΤΑ,  :)  την πιο έμπειρη κατασκευάστρια στον τομέα, έχεις κάνει την καλύτερη / ασφαλέστερη επιλογή.

Τα εκεί κατασκευαζόμενα, εφόσον απευθύνονται αποκλειστικά για την τοπικη αγορά, και δεν θα εξαχθούν σε άλλες χώρες, είτε Honda είναι είτε Audi, είναι πολύ πιθανόν να έχουν διαφοροποιήσεις σε κάποιους τομείς, ειδικά σε αυτούς που άλλες χώρες έχουν πιο αυστηρούς κανονισμούς.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές, μειώνουν και το κοστος παραγωγής / πιστοποίησης.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #1121 στις: Μάιος 27, 2026, 22:42:16 μμ »

Ζήτησα μπλε χρώμα, δεν το είχαν. Λέει δεν το προτιμούν οι Κινέζοι. Εντάξει.
Ζήτησα καφέ δέρμα μέσα. Λέει θα ξεφτίσει το χρώμα με τα χρόνια.
Δεν με νοιάζει αν θα ξεφτίσει, εγώ που θέλω το καφέ δέρμα ξέρω καλύτερα ποιοί συνδυασμοί είναι ωραίοι.

Σου λέει έχω μόνο μαύρο γραφίτη μεταλλικό (εξωτερικά) ή γκρι μεταλλικό (ελαφρύ γραφίτης = ταξί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου).
Σου λέει μέσα μόνο μαύρο δέρμα με orange stitching.

Είναι λίγο μονοκόμματοι, είναι λίγο μονόπλευροι.

Δεν πειράζει - θα παίξω. Μαύρο έξω, μαύρο μέσα.
Τη δουλειά μου θέλω να κάνω.
Τί να κάτσεις να μπλέξεις τώρα.

Ειναι διαβασμένοι !  :D :D :D :D Ακολουθούν την ρήση του Χένρυ Φορντ, του ουσιαστικού δημιουργού του οχήματος των μαζών και της αυτοματοποιησης της παραγωγής που έλεγε

With regard to the color of the Model T's (1919 - 1925), Henry Ford is quoted for having said that “Any color the customer wants, as long as it’s black.”

Υπήρχαν συγκεκριμένοι λογοι για αυτήν την επιλογή. Αν ενδιαφέρει, να αναφερθώ.  ;)

Σχετικά με τα δέρματα. Οσο θα ξεφτίσει το καφέ, αντίστοιχα θα ξεφτίσει και το μαύρο. Ισως λιιιιγο περισσότερο, λόγω black body effect. Αλλα, με τις μεμβράνες προστασίας που έβαλες, δεν θα πάθουν απολύτως τίποτε γιατί δεν τα "βλέπει" το UV A - UV B. Τελεία.

Το δέρμα αντέχει περισσότερο από κάθε άλλο υλικό που κατασκευάζει ο άνθρωπος, ( will outlast any man made material ) με την προϋπόθεση της σωστής κατεργασίας στην αρχή και συντήρησης κατα  την διάρκεια της υπηρεσιακής ζωής. Ενα καλό καθάρισμα και ανανέωση των συστατικών που το κρατάνε ελαστικό, πχ ανα 6-μηνο ( εξαρτώμενο και από τον τοπικό καιρό ) και θα πετάξεις το αυτοκινητο μετά από 20-30 χρόνια και τα δερματα θα είναι ......καινούργια.  ;)

Λόγω φίλου που είχε εμπόριο δερμάτων, ασχολήθηκα πολύ και έμαθα πάρα πολλά.  ;)
Το ισχυρότερο δέρμα είναι της γίδας, και από αυτό οι αρχαίοι ( ημών ? ? ?  ::) ) προγονοι, έφτιαχναν τις ασπίδες τους. Και τα παγούρια, ( ασκιά ) και πλειστα άλλα.

Από εκεί προέρχεται και η φράση, υπο την αιγίδα, δηλαδή υπο την προστασία, κατω από την ασπίδα μας, που είναι φτιαγμένη από .........αίγα !  ;D

Βλέπω πολλά αυτοκίνητα στην Ελλάδα, ειδικά VOLVO, AUDI, SAAB, που λόγω της "δεύτερης" πιότητας δέρματος που χρησιμοποιούν, και θεωρητικά προοριζόμενα για βόρεια κλίματα, στον Ελληνικό ήλιο και χωρίς προστασία  / συντήρηση, αποχρωματίζονται / σπάει ο ιστός τους και τελικά σκίζονται.

Φταίει και το δέρμα, αλλά και η κακή χρήση / συντήρηση και φυσικά τα UV A - UV B.

Τα καλύτερα δέρματα, τα έχουν φυσικά τα Rolls Royce & Bentley, από ειδικά ζώα που εκτρέφονται για αυτον τον σκοπό. Ειναι επιστήμη.

Στην Ελλάδα, μάθαμε τα Connoly, οταν κάποιοι άλλαζαν τις ταπετσαρίες των φτηνών αυτοκινήτων τους με δαύτα, και βλέπαμε οχήματα της σειράς με αυτοκόλλητα Leather by Connoly  :D :D :D :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Members+
  • Sr. Member
  • KR
    • Προφίλ
« Απάντηση #1122 στις: Μάιος 28, 2026, 09:07:15 πμ »
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Να κάνω μία διευκρίνηση για το trim level, που ο φίλος μου ο Γρηγόρης ανέφερε ότι είναι προσωπική επιλογή.
Δεν είναι προσωπική, στη συντριπτική πλειοψηφία της αυτή η επιλογή ήταν ουσιαστικά standard στο συγκεκριμένο μοντέλο - κι έτσι θα έπρεπε να είναι.

Δύο μόνο variants προσφέρονται στην έκδοση με τον 2.5L hybrid, όπου το δέρμα όπως και τα heated/vented seats μπροστά είναι standard με μικρές κατόπιν διαφορές αν κάποιος λ.χ. θέλει να πάει στην έκδοση με καλύτερο trim level τότε έχει θερμαινόμενο τιμόνι, μνήμες για την ηλεκτρική ρύθμιση θέσης οδηγού, JBL sound system, dynamic πανοραμική ορπφή, κλπ.

Κι έτσι θα έπρεπε να είναι, διότι δεν αγοράζει κανείς τέτοιο αυτοκίνητο με τέτοιο κινητήρα περιμένοντας το trim level να έχει ...fabric στα καθίσματα.

Το χρώμα έξω/μέσα ναι, είναι προσωπική επιλογή αλλά εδώ ο άλλος είχε 10 κομμάτια πάνω στην ταράτσα που πήγαμε για να μας το δείξει όταν το κλείσαμε (δείτε παρακάτω), και τα 8 ήταν μαύρα με τα άλλα 2 να είναι γκρι.

Για την ιστορία η έκδοση με τον δίλιτρο κινητήρα έχει 4 διαφορετικές παραλλαγές 2.0L βενζίνης, κι άλλες 5 παραλλαγές 2.0L hybrid.
Οι τελικές τιμές του δίλιτρου Avalon ξεκινούν από περίπου €18000.
Το Camry, φυσικά, ειναι ακόμη πιό φθηνό, όπως είναι και το Corolla Cross που φορά ακριβώς τους ίδιους δίλιτρους.
friendly
0
funny
0
like
3
wow
0
No reactions
No reactions
Members reacted like:
Dante80,Beastaras,Ef.orange,