Ιδού, ο νυμφίος έφτασε.
upload gambarΤο ιστορικό μοδέλλο της Citizen, αυτό που με είχε εντυπωσιάσει στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν το πρωτοείδα στη θάλασσα, στο χέρι ενός ΟΥΚ-ά.
Δεν θα σας κουράσω με specs. Τα βρίσκετε παντού - το ρολόι ζει ήδη τη δεύτερη νιότη του. Θα αναφερθώ μόνο στα pros-and-cons της νέας, ελαφρώς παραλλαγμένης, έκδοσης. Μερικά από αυτά έχουν αντικειμενική αφετηρία. Αλλα πάλι, είναι σαφώς υποκειμενικά. Κουβέντα να γίνεται...
Τα πλεονεκτήματα:
1. Μία μπαταρία αντί για τρεις. Ξέρω ότι κάποιοι από εμάς θεωρούν τις ιδιοτροπίες "χαρακτήρα" (όπως, π.χ. με τα ιταλικά μηχανάκια που δεν είχαν ποτέ ηλεκτρικά της προκοπής αλλά είχαν "προσωπικότητα") but not me! Οταν έχεις μια κασετίνα ρολόγια, η εύκολη συντήρηση είναι ευλογία.
2. Screwdown Back. Οι βιδωτές ποτέ δε μου άρεσαν στα ρολόγια. Προσωπικό γούστο, αλλά για μένα, βιδωτά καπάκια έχουν τα κάρτερ. Τα ρολόγια έχουν μια, αισθητικά "καθαρή" πλάτη. Επίσης νομίζω ότι είναι και ευκολότερο να διατηρήσουν την υδατοστεγανότητά τους (δεν είμαι και σίγουρος, διορθώστε με αν κάνω λάθος).
adult image sharing3. Ελαφρώς μετατοπισμένο προς τα κάτω, το lcd παράθυρο. Στο παλιό Aqualand, το παράθυρο είναι στριμωγμένο στο άνω μέρος της κάσας, ρημάζοντας τη συμμετρία. Στο νέο, βρίσκεται ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι!
how to screenshot on windowsΤα μειονεκτήματα:
1. Το rubber. Παρότι δείχνει ανθεκτικό, από καλή πολυμερική οικογένεια, αντιολισθητικό στην πίσω πλευρά του και στο σωστό μήκος (not too long - not too short), είναι σκληρό και άκαμπτο (θα μαλακώσει με τον καιρό, αλλά όχι αρκετά), και οι "μπούκλες" στην αρχή του (ένθεν και ένθεν των lugs) είναι μόνο για φιγούρα - δεν έχουν καμία ελαστικότητα. Εχω περάσει στο χέρι μου αρκετά καταδυτικά rubbers. Αν έπρεπε να το βαθμολογήσω, θα του έβαζα με το ζόρι 06/10.
host image2. Οι θηλιές στο λουράκι (τις λένε κάπως αλλιώς;). Τί διάολο τους έπιασε και τις έκαναν μεταλλικές, από το ίδιο υλικό με την κάσα και την αγκράφα, δεν ξέρω! Πρώτη φορά το συναντώ. Αλλά είναι (φυσικά) άκαμπτες, το λουρί περνάει πολύ (ΠΟΛΥ) δύσκολα ανάμεσά τους, και ΧΑΡΑΖΕΤΑΙ! Οπως βλέπετε και στη φωτογραφία, χαράζεται άσκημα, παρότι του φέρομαι κάθε φορά με πατρική στοργή και Proderm. Για μένα, αυτό είναι το μεγαλύτερο φάουλ: να σε αναγκάζει μια εταιρεία να φθείρεις το προϊόν της, σε καθημερινή χρήση, λόγω κακού design. "Είναι όμορφο" θα πει κάποιος. Well, not to me. Το rubber αυτό θα αντικατασταθεί με την πρώτη ευκαιρία, μόνο και μόνο εξ' αιτίας αυτής της λεπτομέρειας - που-δεν-είναι-λεπτομέρεια για κάποιον με OCD.
photo uploading websites3. Το Bezel. Δεν είναι κακό. Δεν είναι και άριστο. Εχει λίγα clicks (σε σχέση με ό,τι έχουμε κακομάθει από τη SEIKO), και μια ανοχή περίπου τριών δεκάκις χιλιοστών στην απόσταση από την κάσα. Δεν είναι αμελητέο. Αν το πιέσεις προς την κάσα, αντιλαμβάνεσαι το κακό blueprinting που έχει γίνει εδώ. Αν μάλιστα το πιέσεις από τη μία πλευρά, με το ένα δάκτυλο, κάνει ένα κλικ σαν παλιός, μορσικός ασύρματος: κλικ κλικ κλιιικ, κλικ κλιιικ κλιιικ κλικ! Γενικώς το bezel του δε μου αρέσει. Είναι πολύ στενό, σε σχέση με το ρολόι, πολύ συνηθισμένο, και δεν κάνει compliment σε ένα - κατά τα άλλα - εξαίρετο design. Μάλλον το φτηναίνει κάπως.
gifs uploadΤρία και τρία λοιπόν. Τελική εντύπωση; Για τα 256 ευρώ που κόστισε (συν άλλα τριάντα τελωνείο γιατί δε με άκουσαν και το έστειλαν με DHL...) θα το έλεγα και κελεπούρι. Ομως, εγώ έχω τελικά συναισθηματική σύνδεση μ' αυτό το άψυχο αντικείμενο. Επίσης, βουτάω, οπότε το βλέπω και σαν εργαλείο (και είναι). Κάποιος άλλος μπορεί να εκτιμήσει περισσότερο τα νεότερα μοδέλλα (λατρεύω τη λέξη "μοδέλλα" - φαίνεται;)
Στα άλλα πλεονεκτήματά του, ο κανόνας των No Decompression χρόνων παραμονής στο βυθό (αλλά τον χάνεις μόλις αλλάξεις το λουράκι), το ιδιαίτερα intuitive interface του (ανακάλυψα όλες τις λειτουργίες του χωρίς να ανοίξω manual), το ξυπνητήρι με παλιομοδίτικο ήχο buzzer, το χρονόμετρο και το εξαιρετικό lume (όχι επιπέδου Orange Monster αλλά καλό, παρά ταύτα).
upload a pictureΑ! Να σας πω και τί άλλο με ξένισε; Που, την σήμερον ημέραν, υπάρχει ρολόι με LCD, ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΙΣΜΟ! Μου φαίνεται σχεδόν αστείο. Αναρωτιέμαι αν και τα νεότερα μοδέλλα έχουν αυτή τη βασική έλλειψη ενός Indiglo-type φωτισμού στο ψηφιακό καντράν.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Στο επόμενο θέμα: Το ρολόι του μπαμπά μου και γιατί δεν το βρίσκω πουθενά στο Google!
Καλή βδομάδα!