Η ποιότητα είναι κάτι υποκειμενικό για τον κάθε ένα.
Για τον λόγο αυτό, καθορίζονται διεθνώς, κάποιες προδιαγραφές, κοινά αποδεκτές, σε σύγκριση με τις οποίες, συγκρίνοντας, λέμε ποιοτικό ή όχι.
Ετσι, αποκτούμε τα DIN, ISO, COSC, κλπ, που συγκεκριμένα θέτουν κάποια όρια συμπεριφοράς, στον εκάστοτε τομέα.
Και οι κατασκευαστές, μας λένε, "το δικό μου είναι ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ", και εμείς ψωνίζουμε.
Από κουζίνες μαγειρικής κλάσης Α+ ή Β ή Χ μέχρι λάστιχα αυτοκινήτων, με εξοικονόμηση καυσίμου και συμπεριφορά στην βροχή, με κάποια αντίστοιχα σύμβολα απόδοσης.
Το αυτό και αγορανομικά, σου πουλάει κάποιος κάτι, και πρέπει να αναφέρει το ελάχιστο βάρος συσκευασίας, περιεκτικότητας σε κάποιες ύλες, κλπ.
Οι ρολογάδες, ειδικά οι πανάκριβοι, σου λένε "εγώ κάνω καλύτερα από COSC", το ευρέως γνωστό και αποδεκτό, και το σφραγίζω με την βούλα της ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ.
Από την κοινή λογική, το ρολόι είναι για να μετράει χρόνους. Τώρα αν μετράει άλλα αντι άλλων, αλλά δεν απαιτεί σέρβις, δηλαδή καθάρισμα-λάδωμα, τότε δεν είναι ρολόι, είναι άλλα-αντι-άλλων-μετρον.
Το να μην απαιτεί συντήρηση, σημαίνει ότι έχει ή υπερβολικές διαστασιολογήσεις για κάλυψη των φθορών της επόμενης 10-τίας, ή εξωτικά υλικά, που επελέγησαν, γιατί εκεί όπου θα κληθεί να υπηρετήσει, οι τεχνίτες και τα ανταλλακτικά, δεν υφίστανται.
Νομίζω τίποτα από τα δύο δεν ισχύει, στις απλές μηχανές των καθημερινών ρολογιών.
Και αυτές απαιτούν μια κάποια συντήρηση, και μέσα σε λογικά όρια χρονομετρίας προφανώς είναι ή ρυθμίζονται.
Αν δεν ήταν έτσι, όλες αυτές οι εταιρίες, που είτε έχουν inhouse, ή προμηθεύονται από τρίτους, θα είχαν κλείσει, γιατί οι πελάτες, δεν θα ήταν ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις των ρολογιών τους.
Και τα μηχανικά είπαμε έχουν κάποιες "αδυναμίες", δηλ. την θερμοκρασία, το υψόμετρο, την ένταση φόρτισης, κλπ, που τα επηρεάζουν, αλλά όχι τόσο τραγικά ώστε να είναι αναξιόπιστα ως προς την τήρηση χρόνου με μη λογικές αποκλίσεις.
Σχετικά δε με την αξιοπιστία λειτουργίας χωρίς συντήρηση, ας είμαστε ειλικρινείς, ένα μικρομηχανισμός είναι, και μάλιστα μικρομηχανικής, οπότε, απαιτείται συντήρηση, προκειμένου να λειτουργούν και σωστά, αλλά και μέσα στις προδιαγραφές χρονομετρίας του κατασκευαστή.
Και για τον λόγο αυτό, όλοι συνιστούν, περιοδικό έλεγχο και συντήρηση.
Ασχέτως αν εμείς, υπερηφάνως διαλαλούμε, το έχω από τον παππού μου, αλλά ποτέ δεν έκανα σέρβις.
Κατα την άποψή σας, αυτός ο τύπος είναι λάτρης των ρολογιών ?