...
Ποιο θα αγοράζατε εάν δεν υπολογίζατε την αξία αγοράς και το κόστος κτήσης;
...
Προσωπικά, απολύτως κανένα από τα τρία.
Αντ'αυτών, με δεδομένο το 'ελεύθερο' (λόγω της συζήτησης εδώ) σε αξία αγοράς και κόστος κτήσης, θα πήγαινα σε Patek, A.P., full precious metal Rolex, ή σε κάτι από 2-3 πολύ συγκεκριμένα VC.
Τι πρώτο, εξ αριστερών (το Ω), είναι πιθανότατα το πιο προβλέψιμο ότι σε 5, 10, 20 χρόνια από σήμερα θα είναι sought after, επιθυμητό από συλλέκτες, πολύ γλυκό στον καρπό ως vintage κομμάτι κλπ. Κάποιοι αγοράζουν έτσι, εγώ προσωπικά όχι. Γούστα είναι αυτά - δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο ως επιλογή.
Το IWC είναι ένα μέτριο σχεδιαστικά κομμάτι (πάντα συγκριτικά με τα παρόμοια Nautilus, Royal Oak, Laureato). Η συγκεκριμένη τελευταία έκδοση (2023 iteration) δεν έχει micro adjustment, το ρολόϊ έρχεται με λίγα links (κάτι που είναι πραγματικά απαράδεκτο), η τιμή είναι πολύ υψηλή λόγω του κλειδωμένου distribution από το Richemont Group, κι ο μηχανισμός και το φινίρισμα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με τον ανταγωνισμό που ανέφερα νωρίτερα.
Τιτάνια στην κάσα ως πιο καλές εκδόσεις με αυτό το ανεκτό dial, εντάξει, και αδιάφορο το πόσες 'βελτιώσεις' μπορεί να έχει στα σημεία σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Ασήμαντα πράγματα για να σε πείσουν να γίνεις ιδιοκτήτης, εκτός αν είσαι fan του Μηχανολόγου (κάποιοι είναι) ή ξοδεύεις τα χρήματά σου συνεχώς σε ρολόγια αυτής της τιμής και κατηγορίας (που σημαίνει ότι είσαι σε stagnation mode ή απλά έχεις επιλέξει να μην πας πραγματικά και ουσιαστικά παραπάνω).
Να το πω πιο απλά: Για κάποιον που φορά λ.χ. ένα Tudor το οποίο είναι το μόνο του 'καλό' ρολόϊ, ο εν λόγω Μηχανολόγος είναι αναβάθμιση. Για κάποιον που έχει ή είχε Nautilus, Royal Oak, Laureato, είναι ένα άλλο ένα καλό ρολόϊ το οποίο πιθανότατα δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να αποκτήσει - τίποτε παραπάνω. Είμαι ωμός αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα.
Ναι λοιπόν, μόνο όμως σε μια κάποια πάρα πολύ ξεχωριστή έκδοση όπως λ.χ. αυτή που είχε βγει το 2008 (Ref. IW3227-II) με salmon dial, Japan limited edition 200pcs. Ρολόϊ που το έχω δει από κοντά το 2014 και πραγματικά μου έφυγε η μαγκιά. Και πάλι όμως όχι ως πρώτο ή μοναδικό κομμάτι.
Πάμε και στο τρίτο δεξιότερα, εκεί να δείτε τι γίνεται. Έχουμε πει 400 φορές ότι αυτά τα Α.Ρ. έχουν τον προβληματικό modular μηχανισμό chrono που αν κολλήσει είναι ιδιαίτερα ακριβός στην επισκευή. Έχουμε πει επίσης ότι γενικά τα Α.Ρ. (μιλώ για τους χρονογράφους) βγάζουν θέματα. Έχω ένα κάρο φίλους στη Σιγκαπούρη οι οποίοι κατεβάζουν καντήλια στην Α.Ρ. εδώ και 10 χρόνια.
Μέλος του φόρουμ εδώ πήρε το καινούριο 43-άρι ROO πριν 5 μήνες, βγήκε κι εκεί ατυχώς θέμα, το ρολόϊ έχει το νέο μηχανισμό χρονογράφου... Λένε ένα μήνα επισκευή door to door αλλά τι να το κάνεις. Το ρολόϊ θα ανοιχτεί; Ναι. Δεν θα έπρεπε. Σαράντα χιλιάρικα κάνει, δεν είναι το Σκουάλε του Φάνη ή το Δόξα του Κυριάκου... (με το μπαρδόν δηλαδή)
Απίστευτα ρολόγια σε δυναμισμό, φινίρισμα και αντοχή αλλά βγαίνουν θέματα κι όταν συμβεί αυτό τότε το ρολόϊ πρέπει να πάει μόνο στην Α.Ρ., όχι σε independent, πώς να το κάνουμε. Θέλει προσοχή. Για τα προηγούμενης γενιάς 42mm Safari δεν συζητάμε καν, δεν είναι κομμάτια τα οποία είναι να κρατάς πάνω σου άπαξ και λήξει η 5-ετής εγγύηση της εταιρείας.
Και για το σχόλιο νωρίτερα περί του χρυσού Ω που "ατυχώς" επωλήθη, πολλοί από εμάς έχουμε κάνει παρόμοιες ατοπίες. Ουδείς αλάνθαστος.