Θα πρέπει να ξαναπούμε, μια και τα έχουμε πεί δεκάδες φορές και υπάρχουν τα αντίστοιχα νήματα, ότι τα μηχανικά ρολόγια είναι μικρές ψυχούλες με τις ιδιαιτερότητές τους.
Τα ίδια ακριβώς, που βγήκαν μαζί από την φάμπρικα, μπορούν να έχουν τελείως διαφορετικές συμπεριφορές, ανάλογα με την χρήση τους, το περιβάλλον, τις κλιματολογικές συνθήκες, κοκ. Ισχύει και για τα κουάρτζ, ειδικά στο πλαίσιο θερμοκρασιών, αν δεν έχουν αντισταθμιστικό κύκλωμα.
Μια καλή μηχανή, έχει σταθερότητα στην συμπεριφορά, σε όλες τις συνθήκες, οπότε, αναγνωρίζοντας τα "χούγια" της, μπορούμε να την ρυθμίσουμε αρκετά σωστά.
Μιά μέτρια μηχανή, και μέτρια εννοούμε κατασκευαστικές ανοχές, συναρμολόγηση, κλπ. παίζει να έχει αποκλίσεις + ή -, απροσδιορίστων αιτιών, οπότε εκεί, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Οι ανοχές μεταξύ των εξαρτημάτων, η σφικτή ή χαλαρή συναρμολόγηση, ο ρυθμός λειτουργίας κλπ είναι καθοριστικοί παράγοντες.
Οι πιστοποιήσεις δίδονται σε καλές μηχανές, με προσεγμένες λεπτομέρειες, που διατηρούν σε όλες τις συνθήκες την αυτή συμπεριφορά. Που με την πάροδο του χρόνου, με τις φυσιολογικές φθορές, μπορούν ( ....και το κάνουν ), να χάνουν την ακρίβειά τους, που την επαναφέρουμε με την συντήρηση.
Θα ήθελα να ρωτήσω ένα ερώτημα περί ακρίβειας , αυτό σημαίνει η ακρίβεια ναναι σταθερή μεσα σ αυτά τα όρια κάθε μέρα δηλαδή σήμερα +5 αύριο +4 μεθαύριο +8 κτλ ώστε να φτάνει την εβδομάδα 70-80 δευτερόλεπτα ή μπορεί ναναι σήμερα +4 αύριο -6 μεθαύριο +2 και μπορεί δηλαδή στην εβδομάδα ναναι και ακριβώς στην ώρα του το ρολόι ; Ελπίζω να έγινε σαφές το ερώτημα
Σχετικά με το ερώτημά σου, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι καλύτερο το συνεχές + ή -, γιατί ξέρεις τι πρέπει να ρυθμίσεις.
Από την άλλη, έχω ρολόι, που αν το παρακολουθεί κανείς από κοντά, κάνει και λιγο +, μετά κάνει και λιγο -, οπότε παραμενει μέσα στα όρια της χρονομετρίας επιτυχώς. Πως το κάνει ? Ανάθεμα κι αν ήξερα.
Πάντως, οι καλές μηχανές, ρυθμίζονται πάντα στο λιιιιιγο +. Ειναι αρχή της ωρολογοποιίας.