The Longines Avigation BigEye titanium:

Ψάχνοντας για αγορά πιλότου χρονογράφου δοκίμασα πολλά μοντέλα διαφόρων εταιριών και σε διάφορες τιμές. Μερικά από αυτά μάλιστα υπάρχουν στο θέμα "ρολογότσαρκες"..! Η συγκεκριμένη έκδοση του BigEye όμως με κέρδισε από τη βιτρίνα.. πριν ακόμα μπω για να το δοκιμάσω..!

Συσκευασία:
Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ καθόλου στην συσκευασία του ρολογιού αλλά λόγω του ότι είναι αρκετά εντυπωσιακή θα το κάνω. Το κουτί του είναι ξύλινο και θηριώδες κάτι που από τη μια το κάνει εντυπωσιακό αλλά από την άλλη δύσχρηστο. Αν είχε άλλη μια πιο μικρή θήκη μέσα όπως πχ η Breitling θα ήταν καλύτερα.Να πω την αλήθεια εμένα μου αρέσει πολύ και μαλλον είναι ότι πιο εντυπωσιακό έχω πάρει με ρολόι. Μπράβο στη Longines γιατί καλώς ή κακώς όλα μετράνε..! Έχω βάλει και μια φωτογραφία δίπλα στο κουτί της R για να καταλάβετε για το τι θηρίο μιλάμε.

Η Ιστορία του ρολογιού:
Η ιστορία πίσω από το Avigation BigEye Chronograph δεν είναι και πολύ ξεκάθαρη. Το ρολόι βασίζεται σε έναν χρονογράφο της Longines από τη δεκαετία του 1930 το οποίο παρουσίασε ένας συλλέκτης στο μουσείο της Longines. Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι πως δεν υπήρχε στα αρχεία της εταιρείας... κάτι σαν ρολόι φάντασμα ένα πράμα...! Να ήταν ένα πρωτότυπο άραγε...?!! Εάν ναι,απο ποιο έτος..?! Μήπως ο τύπος ήταν παπατζης 😂🤣 ..?! Πολλά από τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα μέχρι και σήμερα 😂🤣 ..! Αυτό που ξέρουμε στα όμως σίγουρα είναι ότι στην Longines άρεσε τόσο πολύ που δημιουργησε μια μοντέρνα επανέκδοση του ρολογιού.. το Avigation BigEye...!! Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 έως τη δεκαετία του 1970, οι χρονογράφοι με τα "μεγάλα μάτια" ήταν δημοφιλείς και παρήχθησαν από διάφορες εταιρείες.. συμπεριλαμβανομένης της Longines. Πολλά πολλά χρόνια μετά το 2017 το BigEye κέρδισε το βραβείο Revival στα GPHG Awards ..!
Το original:

Ονομασία:
Το ρολόι δεν ονομάστηκε τυχαία BigEye!! Το "κυκλάκι" μεταξύ του 2 και του 4.. στις 3 δηλαδή είναι μεγαλύτερο και ξεχωρίζει από τα άλλα δύο. Έτσι μαζί με τα μεγάλα buttons δίνουν στο ρολόι μια μοναδική προσωπικότητα.

Στον καρπό..
Ένας καταπληκτικός χρονογράφος από τιτάνιο με vintage στρατιωτικη αισθητική. Ευκολοφόρετος, πανάλαφρος και όσο μυώδης πρέπει(διάμετρος 41mm και 14,45mm πάχος μαζί με το κρύσταλλο). Βασικά σχεδόν ξεχνάς πως φοράς ρολόι με τον συνδυασμό τιτάνιο-λουρί..! Το καντράν έχει μεγάλους αραβικούς αριθμούς περιμετρικά (μείον τα 3, 6 και 9) παρέχοντας εξαιρετική αναγνωσιμότητα όπως θα αναμενόταν σε ένα στρατιωτικό ρολόι. Το "μεγάλο μάτι" σε συνδυασμό με τα μεγάλα buttons τα οποία λογικά είχαν αυτό το μέγεθος για να πατιούνται εύκολα με το γάντι του πιλότου σου βγάζουν το μάχιμο dna του ρολογιού..!

Κάσα:
Η κάσα είναι από Τιτάνιο πέμπτου βαθμού το οποίο μπορεί να γυαλιστεί. Φυσικά κρατά μειωμένο το βάρος του ρολογιού κάνοντας το αρκετά ελαφρύ και άνετο στον καρπό. Επιπλέον χαρακτηριστικό του τιτανίου είναι το χρώμα του το οποίο είναι διαφορετικό από το ανοξείδωτο ατσάλι... πιο κρύο και με διαφορετική λάμψη και δίνει στο ρολόι μια πιο tool προσωπικότητα...!!

Παρένθεση:
Τι σημαίνει ομως Βαθμός 5..?? Λοιπόν από τα λίγα που διάβασα στο διαδίκτυο οι πιο συνηθισμένες μορφές που χρησιμοποιούνται στα ρολόγια είναι τιτάνιο βαθμού 2 και 5. Ο βαθμός 2 είναι από ότι κατάλαβα καθαρό τιτανίο.Το τιτάνιο πέμπτου βαθμού είναι κράμα τιτανίου με 6% αλουμίνιο και 4% βανάδιο. Το προκύπτον κράμα αυξάνει την αντοχή στις φθορές, καθώς και την αντοχή στη διάβρωση. Υποθέτω πώς το Τιτάνιο δεύτερου βαθμού γρατζουνιεται ευκολότερα, δεν γυαλιζεται τόσο εύκολα και θα είναι και πιο φτηνό..! Πάντως το pelagos που είναι grade 5 κάνει πολύ εύκολα hairlines σε αντίθεση με το aerospace(grade 2) που είναι ακόμα σαν καινούργιο..! Τι να πω...?!! Μπέρδεμα..! 🤔 Ξέρω πως η citizen φημίζεται για το κράμα τιτανίου της... super titanium νομίζω το λέει..!

Μηχανή:
Η καρδιά που χτυπάει στο Avigation BigEye είναι η L688.2 της Longines, με βάση την ETA A08.L01...! Ουσιαστικά είναι μια τροποποιημενη baljoux η οποία κατασκευαζεται από την eta αποκλειστικά για την Longines, αναβαθμισμενη με column wheel. Αναφορικά διαθέτει 27 jeules, χτυπάει στα 28.800vph (4Hz), διαθέτει σύστημα προστασίας από κραδασμούς Nivachoc και 54 ώρες αυτονομία. Old-plated nickel balance, Nivarox hairspring, bipartite index fine regulation, diameter 30.0 mm, height 7.90 mm
Οι λειτουργίες της περιλαμβάνει.. ώρες, λεπτά, φυσικά χρονογράφο, μετρητή 30 λεπτου στις 3 η ώρα, μετρητή 12 ωρου στις 6... και δευτερόλεπτα (hacking) στις 9 η ώρα.
Το μόνο μου παράπονο είναι ο ρότορας τον οποίο αντιλαμβανεσαι εύκολα όταν στριφογυριζει.
Η μηχανή είναι διακοσμημένη, αλλά δυστυχώς κρυμμένη. Αυτό διατηρεί τη σωστή vintage αισθητική βέβαια, αλλά προσωπικά θα μου άρεσε πολύ να ήταν open back ώστε να την καμαρώνουμε.

Dial/κρύσταλλο:
Κουρμπαριστο περιμετρικά είναι το κρύσταλλο ζαφείρι με ανακλαστικες επιστρώσεις από την μέσα πλευρά. Δίνει vintage αισθητική χωρίς να χρειάζεσαι polywatch..!
Για το dial δεν ξέρω πραγματικά τι να πω..! Απλά μαγία..!
Αρνητικά:
Το ότι είναι αδιάβροχο μόλις στα 30 μέτρα και ότι ο ρότορας φωνάζει 7750.

Τέλος:
Αξίζει να αναφέρω το πόσο δύσκολο είναι να αποτυπώσει ο φακός της κάμερας την ομορφιά του συγκεκριμένου ρολογιού. Θεωρώ πως ίσως είναι το πιο ιδιαίτερο και μοναδικό κομμάτι της συλλογής μου.