Πραγματικά μου αρέσει πολύ η συζήτηση όχι τόσο για το περιεχόμενο -αν και διάβασα πολλά καινούρια πράγματα που δεν είχα σκεφτεί- όσο για το επίπεδο και το ύφος της.
Η φουτουριστική άποψη μου είναι ότι σε μερικά χρόνια τα smartwatches θα αντικαταστήσουν τα κινητά,σε όλες τους τις λειτουργίες, και όχι τα μηχανικα ρολόγια.Τα μηχανικα ρολόγια θα συνεχίσουν να φοριόνται αριστερά (σαν κόσμημα )μαζί με τα πολυεργαλεια στο δεξί συγχρόνως.
Μου άρεσε πολύ η παραπάνω "φουτουριστική" άποψη και πιστεύω κι εγώ πως το κινητό θα κανιβαλιστεί από το smartwatch πολύ σύντομα, κρατάω μια επιφύλαξη για το πόσο σύντομα γιατί το θέμα μέγεθος οθόνης είναι ανασταλτικό. Είδαμε τα κινητά κατά την εξέλιξη τους να μικραίνουν πριν από 20 χρόνια σε αντίθεση με τα smartphone των οποίων η εξέλιξη έφερε ολοένα και μεγαλύτερες οθόνες. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τα smartwatch (μην αυταπατάσθε όμως, η τεχνολογία -αργά ή γρήγορα- θα δώσει λύση και σε αυτό).
Τώρα θα εκφράσω μια αιρετική άποψη εγώ.
Τα κλασσικά ρολόγια είναι που έπαψαν να είναι ρολόγια. Και πριν ξεσηκώσω θύελλες αντιδράσεων ας εξηγηθώ...
Μείωση πωλήσεων. Αν έχετε μια αίσθηση της αγοράς έξω από το τι συμβαίνει στο "ειδικό" κοινό των ρολογόφιλων, ίσως θα έχετε καταλάβει ότι αυτό ήδη συμβαίνει και μάλιστα δυναμικά. Στο επόμενο διάστημα θα δείτε τις πωλήσεις τους ολοένα να συρρικνώνονται, ενώ στον αντίποδα θα δείτε τη τιμή τους ολοένα να αυξάνεται. Αλλά... πιστεύω ακράδαντα ότι ποτέ δε θα αφανιστούν (κρατάω μια επιφύλαξη ως προς αυτό, θα εξηγήσω παρακάτω).
Γιατί δε θα αφανιστούν; Γιατί το ρολόι πήρε τη θέση του ως κόσμημα στη ζωή μας. Από εργαλείο που έδειχνε την ώρα έγινε ένα κόσμημα που δείχνει ΚΑΙ την ώρα. Γιαυτό πιστεύω πως κάποιες εταιρείες σαν τη Citizen π.χ. θα επενδύσουν δυναμικά στις νέες τεχνολογίες ενώ εταιρείες όπως η Rolex θα συνεχίσουν ή θα ψάξουν δρόμους ώστε να υπάρχουν ως status symbol. Τα ρολόγια όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα τα φοράνε λίγοι σε δέκα χρόνια. Και αυτοί θα είναι ή πολύ πλούσιοι ή πολύ ρομαντικοί. Η πλούσιοι θα αγοράζουν αυτά που θα τους προσφέρει η σύγχρονη ωρολογοποιία και η ρομαντικοί θα συνεχίσουν να φοράνε τα ρολόγια που είχαν φυλαγμένα από μια άλλη εποχή. Επαναφέρω ένα παράδειγμα,
σήμερα υπάρχει ακόμη αυτός που αγοράζει ένα πικ-απ Jadis Thalie αξίας 50.000 € και αυτός ο ρομαντικός που έχει κρατήσει το MK2 της Technics και συνεχίζει να ακούει τα βινύλια του. Αυτές οι δυο κατηγορίες ανθρώπων θα είναι οι "λίγοι" του μέλλοντος σε σχέση με το κλασικό ρολόι.
Η άποψη μου είναι πως η δουλειά ενός ρολογιού ήταν να δείχνει την ώρα, να καταδεικνύει κάθε στιγμή το χρόνο. Ο χρόνος έχει γίνει πιο σημαντικός από ποτέ στη καθημερινότητα των ανθρώπων και για τον ίδιο λόγο αναπτύχθηκε ένα δίκτυο από διάφορα αντικείμενα που δείχνουν την ώρα, στο αυτοκίνητο, στο ραδιόφωνο (ακουστικά), στη τηλεόραση και στον φούρνο, στο κινητό και στο smartwatch... και παντού!
Με λίγα λόγια, το ρολόι έπαψε να είναι χρήσιμο ως δείκτης ώρας. Οπότε αν έχει λόγο να υπάρχει είναι ως κάτι όμορφο στο καρπό μας, τη θέση του οποίου διεκδικεί δυναμικά αυτός ο διάολος το smartwatch.
Η επιφύλαξη που κράτησα παραπάνω σε σχέση με το ότι το κλασσικό ρολόι μάλλον δε θα αφανιστεί ποτέ έχει να κάνει με το γεγονός ότι βλέπω ήδη κάποιες εταιρείες οι οποίες με τα smartwatch τους προσπαθούν να μιμηθούν και το ρόλο τους ως κοσμήματα και δεν εννοώ εταιρείες όπως η Samsung αλλά εταιρείες όπως η Mont Blanc. Αυτό με απασχολεί λίγο για το μέλλον των συμβατικών ρολογιών έστω και ως συρικνωμένο μέγεθος.
Κλείνοντας θέλω να πω πως πέρασε μια φευγαλέα σκέψη από το μυαλό μου αναλογιζόμενος όλες τις όμορφες απόψεις που καταθέσατε όλοι σας αλλά και τις ίδιες τις δικές μου σκέψεις...
Μήπως ο τίτλος είναι λάθος; Μήπως ο τίτλος θα έπρεπε να είναι
"ποιο είναι το μέλλον του κλασσικού ρολογιού"; Άρα... μήπως όντως το smart watch δεν είναι ρολόι αλλά μια συσκευή η οποία με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο διεκδικεί την ιερή θέση του καρπού, θέση η οποία ήταν ο θρόνος του ρολογιού χειρός για περισσότερα από 150 χρόνια;
Παρακαλώ συνεχίστε να καταθέτετε τις απόψεις σας συνολικά. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις εδώ πέρα.